Archive for Februari 2009

Makanan..lapar..lapar…

Hari ni sejuk…snow turun skit tadi

img_31781

Aiman pun lapar sbb sejuk…ni dok mkn pagi tadi…sila abaikan kain pelekat dibelakang tu ye..sape punye ntah tu..nk enterframe kat sini…maklumla..pagi2 belum kemas rumah lagi :-p

img_31801

 

tghari tadi masak roti jala dgn gulai ayam

img_3184

petang pulak buat roti2 ini utk breakfast esok..senang..esok takyah bgn pagi2 nk buat breakfast haha :-p Nanti senang2 saya letakkan resepi ye…

img_3185

img_3187

Advertisements

Menu dan Aiman

Smlm masak ni…margherita pizza…

img_3157

hari ni masak ni..

img_3160

singgang daging

img_3159

sayur rebus

img_3161

kicap tomato..haha..xtau nk letak nama apa pun

lepas tu buat kuih akok ni..ni le 1st time mkn dan buat kuih ni..hubby mintak lama dah nk mkn…ape daa..org utagha mintak nk mkn kuih kelantan nih..buat aje la kan..cari resepi dlm internet pun.. :-p..org guna acuan bahulu..saya guna acuan takoyaki aje..haha

img_3172

Semalam sibuk jahit beads kat tudung yg kosong ni…huhu..ntah la jadi mcm ape…ingat nk tambah lagi skit buat bunganya..tp mcm dh malas dah..Aiman asyik kacau jela..dia tarik benang le…nak main gunting la…tadi dia tumpahkan beads..huhu..jenuh mengutip..nasib dia tolong kutip jugak..benda2 mcm gitu suke la dia buat..tudung ni dah lama dah..saje nk bagi elok skoit..ade byk lagi tudung yg senasib dgn tudung tu…nanti la kalau rajin nanti boleh le jahit lagi..lgpun byk beads kat rumah…tau beli aje..tp malas nk jahit…beli yg murah aje kat 100yen shop

img_3168

img_3170

Aiman baru je tido ni..dah petang2 baru nk tido…dr tghari td..dia dok memanjat sana sini..paling ngeri bila hari ni dia dok panjat atas tv…ya Allah anak aku..ape nk jadi ntah ni..risau la sgt nk tinggal dia sorg2..nk mandi pun risau…takut dia  jd superman pulak kang..huhu…lepas gambar ni diambik..ape lagi..kena la Aiman..byk kali dh dok angkat dia turun bawah..tp mmg dia leh panjat gitu je..hmmm..ni kena beli tv baru pastu gantung tv nih..kabinet tv tu pun dh nk jahanam dikerjakan Aiman..huhu

img_3166

img_3167

Tagged…

Saya asyik kena tag aje skrg ni..huhu

Rules:It’s harder than it looks!Copy to your own note, erase my answers, enter yours, and tag twenty people.Use the first letter of your name to answer each of the following questions.They have to be real…nothing made up!If the person before you had the same first initial, you must use different answers.You cannot use any word twice and you can’t use your name for the boy/girl name question.

1. What is your name : Ida

2. A four Letter Word : Itik

3. A boy’s Name : Iman

4. A girl’s Name : Ina

5. An occupation : Interior design

6. A colour : indigo

7. Something you’ll wear : Indigo tudung

9. A food : Ichigo daifuku

10. Something found in the bathroom: Ida punye syampu kah kah kah

11. A place : India

12. A reason for being late: I am sleepy

13. Something you’d shout : Ishhh..geram..geramm

14. A movie title : I am legend

15. Something you drink : Ichigo miruku (strawberry milk in japanese)

16. A band group & singer : Indigo

17. An animal : Inu (dog in japanese)

18. A street name :  Ipoh street (jalan ipoh)

19. A type of car : Isis (Toyota)

20. The title of a song : I need you (Leann Rimes)

saya nak tag mereka2 ini supaya mereka rajin update blog mereka haha :

1)Puan Rina Azlin

2)Puan Aisha (ibu Aina)

Sape2 rase nk buat pun boleh..silakan…

Weekend

Hari Sabtu, kami bawa Aiman ke Manabe Clinic. Dekat aje klinik ni..depan Sagamino eki..kami gi jln kaki aje.Aiman selesema dgn batuk…tak baik2 lagi. Masuk aje klinik tu, terus Aiman nangis. Mcm tau2 je nk bawak dia jumpa doktor :-p. Lepas tu dia nmpk tempat main ni…dia x nangis dah…terus gi main.

cimg7268

cimg7269

Bila dah kena panggil, masuk je bilik doktor terus dia meraung2…sekejap ajela doktor tu check..nurse pun pun gelak2 je. Ape la Aiman ni..bukan doktor tu buat ape pun :-p. Lepas tu ayah Aiman gi ambik ubat. Mama dgn Aiman gi beli lauk dekat dgn eki tu.

cimg7272

Dapatla ubat air ni..lepas tu dpt air teh ni..tgh promotion kot..sedap jugak rasanya. Lepas tu tgk2 brg kat Sotetsu Rosen tu..sampai terbeli..ayah Aiman yg berkenan kat baju ni…dia kata cantik jugak ye yg calor ni….dia kata kalau nk ambik le…lepas ni x tanya dah…hahaha…apelagi..ambik la ye..jgn lepaskan peluang..bukan senang org nk tanye camtu dgn rela hati.. :-p .Skrg ni dh byk jual baju fashion spring….sgtla saya suke sbb byk baju cantik2 dan sesuai la kalau pakai kat msia pun…kalau fashion summer tu byk yg mcm kurang sesuai skit sbb byk yg sexy2..hehe…

img_3156

Dalam perjalanan balik ke rumah…tiba2 kami nmpk ada kereta kat tempat parking tu..sama sgt dgn kereta kami. Aiman pun nmpk la kereta tu sbb kat tepi jln. Lepas tu Aiman terus gi kat kereta tu…dia nk naik kereta tu…sampai nangis2 kat situ…alamak..dia ingat kereta dia lah tu…jenis dan kaler nya pun sama :-p Tak malu la Aiman ni..nk naik kereta org..puas la pujuk dia..nangis berlinangan air mata..terus letak dia dlm stroller balik..haha.Ptg tu pun bwk jugak la dia naik kereta..gi Yatoyama Park..luas sgt park ni…ala2 mcm jln dlm hutan gitu..udara pun segar je sbb bau pokok2 hutan. Jauh jugakla berjalan kaki..gi tengok air mata air….Ramai org jogging kat sini….

page7

page11

page22

Hari Ahad, kami ke Ayase Town Hills..ayah Aiman nk gi beli buku..sebelum tu kami buat purikura ni dulu hehe. Semua gmbr Aiman nangis..haha..mama dgn ayah le yg excited nmpk nya…haha….lepas tu kami gi Atsugi..gi beli daging,ayam….Sampai rumah dah petang. Petang tu jugak bagi chance kat ayah Aiman gi tengok movie..lame dh dia nk tgk cite James Bond tu…gi la dia sorg2..Aiman dgn mama dok kat rumah 🙂 Nanti bila2 mama Aiman pun nk jugak masa utk berfoya2 sendiri…boleh??? :-p

page8

Dating dgn Aiman

Smlm bawak Aiman keluar ke Ebina. Saja nk bawak dia naik densya (train). Dapatla dia main2 kejar pigeon kat sana. Kesian kat dia…tiap2 hari berkurung dlm rumah je. Nasib baik la boleh jalan kaki je sampai eki (station)..kalau kena naik bas ke..malas le jugak..haha. Lagi pun ada PASMO ni haa..ayah Aiman dah top up…hah..ape lagi..guna ajela..ni naik sampai Yokohama pun lepas sgt ni…hahaha. Ebina ni tak jauh pun…Kami naik dari Sagamino station….lepas tu Kashiwadai….lepas tu sampai la Ebina ni…Boleh la jln2 cuci mata..sbb byk shopping complex….sambil terbeli mcm2 jugak..ahahaha…

page4

Aiman sgt seronok la dapat kejar pigeon tu. Sampai la ade seekor pigeon tu terberak atas telinga Aiman..sampai kena baju..huhu. Jenuh dok lap..balik rumah terus mandi…haha.

Semalam masak makanan2 ini

img_3096

whole wheat bread

img_3098

Kuih gelang

Menu hari ni pulak…

img_3099

Laksa

img_3100

spaghetti

img_3101

cucur badak

Tagged from Ijan dan Mala

Saya sudah kena tag dr mereka berdua ini…

The challenge is :

– GO to your photos folder in your computer

-GO to the 6th Folder of your photos

-GO to the 6th photos in that folder

-Put the picture on your blog & description of it.

-Invite 6 friends to join the challenge

-Link them in your blog & let them know they have been challenged.

img_0023

Gambar ni masa bulan Oktober thn lepas. Gambar masa nk gi Narita Airport untuk ke Belgium. Sebenarnya time ni nk test kamera baru..ahahaha

So,saya nk tag mereka2 di bawah ini *

1) Puan Ayin (mama emir)

2) Puan Aisha (ibu aina)

3) Puan Izan (ibu nurin)

4) Cik Nana (single lagi kan kan)

5) Puan watie (mummy hani n ichlas)

6)Puan Fiza (mama sufiya)

Aiman dan makanan…

Semalam..Aiman dah pun 2thn 2bulan umurnya.

img_3089

Makin lincah ke sana sini….paling dia suka memanjat la. Semua benda nak panjat…kabinet tv,meja komputer,meja makan….dan segala benda yg dia boleh panjat le. Oleh itu, mamanya telah mengubah gelungsur dia tu kpd bentuk lain pulak. Sampai sakit tgn2 ni….

before…

img_2149

after….

img_3086

Nampak la dia seronok dok main. Tapi bile tertengok dia buat akrobatik mcm ni..seram jugak…takut jatuh jela..huhu..Aiman…Aiman

cimg72581

Tau tak ape yg Aiman buat ni?? hehe. Aiman tengah ambik gambar jugak. Mama nk ambik gmbr dia…dia pun sibuk nk ambik gmbr….bila mama bilang  one,two,three pun dia cuba ikut tp..ikut bunyi nada suara aje..haha..Tapi….Aiman cuma guna torchlight ayah dia aje…..dia ingat kamera agaknye sbb bentuk mcm tu…..hahaha

img_2730

img_2735

Oh ye..ni gmbr kek…kek hubby beli utk saya…ingatkan takde kek

img_3080

yg ni pulak mskan yg lepas2…

img_3082

sotong goreng tepung..hehe..ni kalau puan izan nmpk ni…mesti dia terliur sbb ari tu dia kata teringin..kan kan…

img_3083

yg ni pulak kuih ape ye.x tau nk bagi nama apa….mcm kuih kasturi/kacang hijau tu…tp saya gunakan kcg merah..sebenarnye nk habiskan stok bubur kcg merah segera yg ada dlm simpanan…masak sampai kering,campur kelapa kering,campur tepung gandung,uli jela…goreng dgn tepung tempura+grm skit…haha..jadi la kuih ini…rasanya ok jugakla…. :-p

yg ni pun menu lepas2…

img_2728

ikan sweet sour

img_2729

sup kambing…

Hari ni rasa mcm nk bawak Aiman keluar….kalau cuaca mengizinkan. Kesian pulak tgk dia terkurung dlm rumah…tapi kesian jugak sbb selesema dia x baik2…hmmmm..ubat dh 2 botol dh..skrg try ubat lain pulak..setiap bape minit mmg dok sedut keluar hingus dia tu…agaknye sbb gi main snow hari tu kot…hmmm..kesian dia…moga cepat le sembuh….