Bahan kulit:
3 cwn tepung gandum
1 biji telur
1/2 cwn susu segar
1 sudu kecik butter/marjerin/minyak sapi
Sdkt garam
Bahan inti:
Ubi kentang dipotong dadu
Bwg besar dipotong dadu
Ayam cincang/daging cincang
Rempah kurma
Bwg putih
Gula
Garam
Cara membuatnya:
1)Utk kulit..uli je semua sekali..kena uli sampai betul2 lembut n x melekat..lepas tu bahagi 6 or 7..sapu butter/marjerin kat luar dia..tuang minyak..tutup adunan tu..perap dalam 2-3jam
2)Utk inti..tumiskan bwg putih,bwg besar,rempah kurma…setelah wangi..masukkan ayam/daging cincang…kemudian masukkan ubi kentang serta air..masak hingga empuk…
3)Setelah itu,masukkan gula & sdkt garam.Masak sehingga kering.
4)Canaikan tepung..letakkan inti….bentukkan menjadi segitiga…sedia utk digoreng….
Posted by ijan@2 aka ummihakimi on Mei 8, 2009 at 6:55 am
kiter memang hantu samosa nie…