Archive for Julai 2009

Takde tajuk

edit family
Sangat happy hari ni. Sebab hubby dh pun balik mlm td…lagi satu..dia tak jadi gi Kyoto..hehe.Kalau tak kena tinggal lagi la kami hehe. Nasib baik dia tido 1 mlm je hari tu. Tak lena tido dibuatnya saya..huhu. Bukan sebab ape..takut tu mmgle. Nasib baik Aiman selalu mengekor mama dia gi mana. Lepas tu boleh pulak mlm tuu..jumpe anak lipan atas tilam..nasib la cepat2 bunuh dia huhu. Dah jadi takut nk tido sbb takut lipan dtg lagi..huhu. Padahal siangnya dah angkat tilam semua tukar cadar baru. Musim panas mcm skrg ni semua serangga nk masuk rumah..huhu.
PhotoFunia-7ba948
Pagi tadi baru perasan..Aiman nk tumbuh 2 gigi geraham lagi. Patutla dia suke menggigit baju dia kebelakangan ini..huhu. Mmg habis la baju dia semua dia gigit. Sampai berlubang2 dan jadi keras bahagian yg dia gigit tu..huhu. Baju pakai kat rumah le byk yg teruk. Nasib baik baju2 kat rumah yg murahan aje…ala..baju berjln pun murahan jugak muahaha..x kuasa nk beli mahal2. Maklumla..musim bertukar..budak pun cepat membesar.Tahun ni punye baju summer/winter/autumn/spring..tahun depan belum tentu dia muat pakai dh. Baju autumn dgn spring kot boleh pakai yg sama. Org tua ni nasib la dh tak membesar…kalau membesar pun sbb gemuk je kot hehe..penat nk tukar baju..penat nk kemas baju.Tiap kali musim bertukar..lipat baju simpan dlm kotak..keluarkan baju lain pulak..hehe

Skrg ni malas nk letak gmbr makanan..sbb malas nk ambik gmbr hehe. Angin rajin belum dtg :-p .Sibuk menjahit embroidery..sambil melayan game kat facebook dan sambil dikacau oleh Aiman…haha…Ni dah 3 hari tak buat bentou kat ayah Aiman..esok kena start balik la.. :-p

Cerita Weekend

Hari Sabtu kami ke Costco..mlm ke Ito Yokado..shopping2 sikit…seronok..dpt 2 baju 1 seluar..hehe..tq hubby..ade sale murah sgt2..baju2,seluar berharga 300yen hehe
IMG_6556
ni baju yg berharga 300yen itu hehe..seluar pun 300yen jugak..kedai tu bankrup gamaknye :-p

Hari Ahad, kami tengok Himawari..lepas tu ke Katsunuma,Yamanashi..gi momo gari (petik peach)




Aiman asyik dok main..takmo tgk kamera langsung..huhu..tiba2 ada makcik tu nk ambik gmbr dia..mau pulak dia pandang kamera makcik tu..hehe

berjln kaki utk ke ladang momo…sgt panas.nasib baik bwk topi huhu..kena byr sebyk 1,300yen seorg..dan boleh petik 2 biji momo utk dibawa balik..lepas tu..boleh mkn momo sebyk mana boleh mkn..makanla sampai lebam







takde mood nk ambik gmbr sgt sbb kepanasan..berpeluh2 tuu..aktiviti mkn momo sampai lebam..byk jugak ye kami mkn berempat..dekat 20biji….manis gile..byk air pulak tuu..sedap sgt…

hasil yg kami petik..hehe
org lain semua asyik mkn momo..tiba2 ada budak kecik mintak dukung haha..anak sape ni..mengaku cepat :-p

budak yg sorg ni pulak asyik memusing2kan momo sambil mengeluarkan bunyi hehe :-p

Balik tu singgah kat Aikawa..konon nk picnic..sekali..ade benda dh berlaku ..xjd mkn..takde rezeki gamaknye huhu..rugi betul x bwk baju..kalau tak leh terjun di sungai itu..huhu..next time kena plan baik2 ok..hehe..
Sebelah mlm..tolong ayah Aiman kemas baju skit,iron baju sbb ayah Aiman kena gi Utsunomiya atas urusan kerja..esok balik la. Moga selamat pergi dan pulang 🙂

Hari ni..

Mcm dh lama tak berblog haha..sibuk dgn project embroidery :-p
Hari ni masak bubur lambuk,whole wheat bread dgn agar2 koko..tp gmbr takde..malas nk ambik :-p..sibuk menjahit sambil tgk cite kat internet…sile layan video Aiman ni ye 🙂

Esok Sabtu..ayah Aiman cuti..tp x gi mana kot..pasal ayah Aiman nk gi ambik international license..maklumla..nk balik Msia bulan 9 ni..nk bwk kereta..kena la ambik international license tu..sbb ayah Aiman pakai lesen jepun hehe 🙂 lepas tu maybe nk gi beli ayam,daging halal..dh takde stok.
Next week..Hari Isnin dgn Rabu ayah Aiman kena gi outstation..huhu. Dia kena gi Utsunomiya dgn Kyoto dgn org Belgium. Ayah Aiman kena jd translator org tuu. Kami kena tinggal le nmpknye..nasib baik le selang sehari gitu :-p.Maklumla..i tak suke kena tinggal ni :-p Nanti Aiman sedih cari ayah dia :-p

Weekend

Hari Sabtu, pukul 8pagi dh keluar rumah ke Ebina. Nak tengok movie. Dapatla tengok cite Harry Potter n Half Blood Prince tu. Tapi saya tengok sorg jela kan :-p.Ayah Aiman jaga Aiman kat rumah.Tapi time pegi tu ayah Aiman hantarkan dan belikan tiket. Ingat nk gi sendiri..tp kalau gi sorg nanti kalau tiket sold out kang penat pulak nk tunggu. Ramai jugak org..nasib gi awal. Hari tu dh bagi chance ayah Aiman tengok terminator dgn transformers ok..hehe.So,dia pun dh janji nk bg chance tgk movie. Ape lagi kan..pegi jela..lgpun mmg tunggu nk tgk cite ni.. Tp ayah Aiman takmo pulak tgk cite ni..dia kata lain kali dia nk tgk cite lain..hmm..pegi la.. :-p
Sementara tunggu movie nk start..kami semua gi breakfast dulu kat cafe yg ada kat situ..
Mesti org kat Msia tanye..kenapa x bwk Aiman masuk sekali..or ape2 la kan..hehe. Aiman ni bukan jenis dok diam..lgpun dlm cinema kat sini..nk dgr org batuk pun sgt susah..org jepun ni kan peka skit dgn bunyi bising…so,kite x payah ganggu org dan org pun x ganggu kite 🙂
CIMG7821
toho
si ayah yg setia mengekori anaknya :-p. 1st time tau tinggalkan Aiman lebih dr 2jam :-p haha..mcm sedih pulak..tp takpe..tinggalkan kat ayah dia..bole la diharap.. :-p
CIMG7834
Ceritanya okla jugak…cuma mmgla dia tak ikut sgt dlm novel tu..kalau ikut novel tu mau bape jam pun x habis kan..sbb ade byk kisah2nya yg nk diceritakan :-p. Sbb dh bace novel tu sampai akhir..so,takdela nk heran sgt sbb dh tau jln cite..cuma ni dpt tengok org berlakon :-p…Habis movie..balik sendiri naik densha (train). Bukan jauh pun..selang 1 station je..hehe. Balik rumah terusla masak. Lepas tu ptg skit tido dgn Aiman haha..lame sgt tido :-p

Hari Sabtu juga genapla Aiman 2thn 7bulan..sgt bising la mulut dia skrg..huhu..moga membesar dgn sihat dan kuat ye 🙂

Hari Ahad kami ke Odaiba. Pukul 6pg dh keluar rumah..gi tgk robot gundam. Dpt tau pun sbb abg saya post link kat facebook suruh gi tengok. Jln2 area situ..dlm pukul 11.30pg dh sampai rumah..dan terusla memasak..
IMG_6349
IMG_6388
IMG_6414
IMG_6277

Hari Isnin ayah Aiman cuti..cuti ape ntah dlm kalendar tu. Kami x kemana pun..ptg je keluar kejap gi shopping baju..muahahaha..dptle sehelai baju berharga 490yen :-p..Aiman pun ade la beli baju 2-3 helai..ayah Aiman pun sama :-)..tu jela aktiviti kami…

Cerita…

Sblm apa2,nk tanya..tulisan kat blog ni kecik sgt ke?ada yg kata kecik…tu yg tanye tuu 🙂 Saya takde ubah tulisan ape pun…xtau le kalau sbb tukar background tulisan tu jadi kecik. Nanti free saya try tukar background lain ye…kang ada yg juling pulak..haha
cuci mata ye dgn makanan2 ni…malas la nk ambik gmbr skrg ni..hehe
food
IMG_6229
ni menu hari ni..bihun sup tulang aje..malas la hari ni…. :-p
smlm bwk aiman main kat luar kejap..sambil tu ambik gmbr tanaman kat luar..ada rosemary,basil,pokok kesum,soup celery,pokok kunyit..nmpk mcm subur je skrg ni..maklumla..sbb cuaca panas kot..kena rajin siram…
tanam
IMG_6216
IMG_6207
IMG_6230
Aiman selesema dh bape hari dh..tp tak teruk pun..demam pun takde..dok mkn ubat jela skrg ni..tp mcm nk baik dh..tu yg dok kurung dia x bagi keluar tuu..takut ye selesema2 skrg ni. Gmbr baju merah tu sblm dia tido tadi.Skrg tgh dok tido. Tadi ada org tekan loceng.Kelam-kabut dia nk bukak.Tp cepat2 bwk Aiman lari..haha.Bukan ape..time2 siang ni mcm2 org dtg..jual newspaperla,jual rumah la..mcm2..tu yg malas nk bukak.Kalau posmen tu..dia ckp dr luar.Kalau tekan sekali je tu..dh paham dh le..mesti org nk jual ape2. Aiman tu dia ingat ayah dia la tu..meraung2 suruh bukak.Lepas org tu dh gi baru bukak..tp dia nangis lg sbb ingat ayah dia takde..lerrr..byk kali ckp kat dia bukan ayah..tp mane nk paham..huhu…

Skrg ni Aiman ni suke tiru mama tau. Hari tu dia main tepung..tak sedar..tengok2 dh putih dh..ada tumpah2 atas lantai..lepas tu mama ckp ‘Ya Allah’.Then boleh pulak si Aiman ni tiru..gi ckp ‘yakuwa’ dgn nada yg sama..huhu. Smlm..dia buat tumpah air..lepas tu bila mama gi kat dia..dia tengok mama sambil ckp ‘yakuwa’.Aikk..mama belum ckp dia ckp dulu…haha..terus nk tergelak tak jadi mau marah.Skrg ni mmg gitu le..dia tau dia buat salah..tu jela dia kata…tp sgt kelakar time dia ckp gitu..dgn muka2 dia tuu :-p

Ayah Aiman pulak hari ni ke Shizuoka lagi..naik shinkansen..gi training org kot.Dia pakai suit hari ni..tp bajunya dia tak bawak pun..dia terlupa or sengaja x pakai mcm hari tu..huhu…xtau la..balik nanti baru nk tanye hehe :-p

Esok konon nk gi tengok movie. Nak tengok Harry Potter. Tapi nmpknye kena la bergilir jaga Aiman kan. Sorg2 masuk tengok..haha. Dah bertahun tak masuk cinema. Last masa pregnantkan Aiman..perut dh besar gile dh time tuu. Ayah Aiman dh berkali2 dah dia. Sblm ada Aiman boleh dikatakan dlm sebulan 2-3 kali kami tengok movie hehe..hari raya pun berkunjung ke Toho Cinema itu :-p Kali ni sila la bagi peluang pd saya pulak ye :-p Cite nye dh keluar 15hb lagi..tp kena la tunggu weekend jugak ye..walaupun x sbr…hrp2 tiket jgn le habis huhu…

Hari Isnin cuti ye dlm kalendar..ntah cuti ape.Yg pastinye ayah Aiman cuti..yay yay..

Sunday

Hari Ahad, lepas solat dan lunch baru keluar rumah. Kami ke Ebina. Sblm pegi singgah ke kedai Thai beli beras..lepas tu nmpk durian lagi..beli le 4ulas tu..terus mkn dlm kereta..manisnye hehe. Jadila dpt rase sorg2 ulas.
CIMG7797
lunch..menu simple aje..salmon aburi dgn miso shiru
CIMG7800
CIMG7807
CIMG7810
CIMG7812
ayah Aiman tengok kereta…jeling jela tengok kereta jaguar haha
CIMG7816
sblm terlupa..kami singgah jugak kat Yamada Denki..pasal hp yg rosak digigit Aiman tu.Dulu beli kat situ..haa..lepas ni kena la byr lg hp tu..huhu. Dan dh pun tukar yg lain..so,lepas ni sape2 nk call..silakan la..no still sama 🙂

Saturday@Hakone

Hari Sabtu kami ke Hakona..bersama Aisha n family dan juga kak awin. 1st kami ke Owakudani..ni 2nd time pegi sini..
IMG_6047
IMG_6052
jln kaki utk ke atas
IMG_6053
IMG_6055
IMG_6057
IMG_6061
air ni suhunya 80degree..
IMG_6064
pakcik merebus telur..

IMG_6192
telur yg direbus pakcik itu akan menjadi begini..namanya Kuro Tamago (telur hitam)
IMG_6071
IMG_6072
IMG_6076
Lepas tu kami ke Hakone Picnic Garden. Konon nk tengok bunga yuri tapi x berkembang sepenuhnye..huhu..kat hompage dia takde pulak letak gmbr terkini..tp mmg tulis situ start hari ahad..hmm..takpela..kami pun picnic kat situ dan ambik gmbr. Kemudahan kat situ sgtla memuaskan walaupun picnic garden aje..siap ada eskalator kat tgh2 kebun tu hehe..
IMG_6077
IMG_6079
IMG_6094
IMG_6109
me n aisha
IMG_6113
lunch time..my nasi lemak hehe
jalan2 lagi..tengok Ashinoko (Lake Ashi)
IMG_6115
IMG_6143
IMG_6147
IMG_6155
Lepas tu kami ke Hakone checkpoint
IMG_6173
Gmbr byk sebenarnya tp malas nk upload satu2 hehe..nanti lak letak kat facebook dgn fotopages…