White loaf

Ada request utk resepi ni. Saya gunakan breadmaker. Kalau nk uli pun boleh cuma time letak air/susu tu letak sikit2 sambil uli.Takut terlembik ke apa ke..
IMG_2172

Bahan2 :
280g Tepung roti
190ml susu segar
20g butter/marjerin
20g gula
1/2 sudu kecil grm
1 sudu kecil dry yeast

Caranya :
1) Kalau pakai breadmaker boleh masukkan semua bhn dlm breadmaker dan ONkan. Kalau breadmaker saya ambik masa 3jam 50minit utk siap 1 buku roti. Lain breadmaker lain rasanya.
2)Kalau nak uli…yis tu boleh campurkan dulu dgn susu suam. Lepas tu baru campurkan bhn2 lain.Dah siap uli..kena perapkan doh hingga naik 2 kali ganda. Kemudian tumbuk2kan hingga keluar angin dan letak dlm loyang utk bkr..perap sekali lagi..bila dh naik boleh la bakar dgn suhu 180degree selama 25-30minit.

4 responses to this post.

  1. ida lps ni leh bukak kedai roti… hehehehe

    Balas

  2. Posted by sue on Jun 8, 2009 at 8:41 am

    tima kasih ida…semoga kiter boleh berkawan tambahan lg di jepun ni…saya takder kawan…

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: