Archive for November 2007

Sejuknya….

Hari ni sejuk le.Tambah pulak ujan rintik2.Tghari tadi kuar kejap gi beli susu Aiman kat Welpark.Sblm tu singgah 7Eleven gi ambik duit.Nasib baikla rumah dekat je dgn semua ni.Tapi kelam-kabut jugakla tadi sbb bwk Aiman sekali…takut ujan lebat kesian pulak kat dia.Awal2 tu ingat nak dukung je..tp..x cukup tgn la nk bwk susu lagi nanti.Lastly,letak dlm stroller jugak..pastu psg cover stroller yg plastik tuh.Mula2 Aiman jerit..dia takmo letak cover tu.Tapi abaikan je dia..biar je.Nak kuar pun sbb nak beli susu dia je.Mmg x sempat tunggu esok susu tu.Cepat betul habis minggu ni.Tiap2 bulan 4 tin susu dia..adeihh…

Bercerita tentang sejuk..kulit ni habis kering menggelupas.Asyik kena sapu losyen je .Kdg2 terlupa..kering sampai luka berdarah.Tapi yg takleh lupa sapu baby oil/lotion kat Aiman.Kat bibir pun asyik kena pakai lip moisturiser.Kalo tak mmg boleh luka.Time nak mandi tu punye la rase seksa.Nak pijak lantai bilik air tu rase mcm pijak ais je..adeih..terjengket2 menahan kesejukan.Bila dah psg shower tu..ahhhh..sedap je air suam2 gitu…tapi time dh siap mandi..nak kuar bilik air tu..adeihh…sejuk gile..cepat2 gi pakai baju.Aiman ni pulak suke sgt cabut stokin tu,topi langsung takmo pakai.Ish…ish…

Hopefully esok cuaca elok la..nak gi berjalan ni..kalo cuaca tak ok..cancel la nmpknya…ok..selamat berhujung minggu ye…

cimg1782.jpg

Malam tadi buat pau kacang dgn buah melaka..dlm gmbr tu pau belum kukus..hihi

cimg1788.jpg

Menu hari ni..nasi beriyani,kambing msk merah,salad telur,papadam…

Roti Canai

Pagi ni..breakfast dgn roti canai. Cicah dgn gulai ikan je. Malam tadi dah canai roti ni. Pagi ni just goreng jela atas kuali tu.Atas permintaan hubby..tu yg buat jugak psl dh lame tak mencanai roti nih..hehe. Ok,saya letak resepi….

Bahan2:

  • 3 cwn tepung gandum*
  • 1 biji telur*
  • 1/2 cwn susu segar*
  • Sdkt gula*
  • Sdkt grm*
  • 1 sudu kecil minyak sapi/butter*
  • Sdkt butter utk disapu luar doh
  • Sdkt minyak masak

Caranya:

  1. Uli semua bahan2  * sampai sebati.
  2. Bentukkan bulat2 sebanyak 6 biji.Salutkan dgn minyak sapi.
  3. Letakkan dalam bekas,tuangkan sedikit minyak masak
  4. Tutupkan dgn bekas. Biarkan dalam 3-4jam.
  5. Setelah itu,bolehla dicanaikan.Tarik2 pakai talam tu je..lagi senang.
  6. Bolehlah digoreng atas kuali dgn api perlahan.Bila dh msk..renyuk2kan roti tu.
  7. Makan dgn kuah dal atau pun gulai/kari.Nyum!!

cimg1771.jpg

cimg1774.jpg

 

Hari ni utk bekal hubby..masak nasi goreng je..pastu letak roti canai skit dgn gulai…itu jela..sesimple yg boleh….hehe

cimg1777.jpg

 

No Title…

Emm…lega skit budak kecik tu tido.Baru dpt bertenet kejap.Tadi baru lepas menguli roti canai…smlm hubby ckp dah lama tak makan…aiiyoo…malas betul la skrg ni nak memasak2 sgt.Tapi buat jugak la kan…demi utk org tersayang…breakfast esok boleh la mkn roti canai…gulai ikan pun dh masak tadi.

Pagi tadi..gi buat pregnancy test sekali lagi..hubby suruh.Haha..agaknya dia tak puas hati sbb tgk aku dok mkn asam tiap2 hari sampai habis.Pastu period pun dh delay lama dh..2bulan dh takde.Hurmm..skrg ni tiap2 pagi dok ambik suhu badan jela.Tapi leceh skit pasal pakai termometer yg masuk dlm mulut tu..doktor suruh pakai yg tu.Sblm bangun,sblm buat apa2..kena ambik suhu badan dulu.Kalau yg elektronik tu kan senang..cucuk kat ketiak je..hehe.Pastu tanda kat graf yg doktor bagi tu..setakat ni tgk asyik naik turun naik turun..mcm bukit aje…15/12 ni kena gi kat doktor tu balik. Hopefully takde ape yg pelik la ye.

Aiman…emmm…makin aktif…makin laju berjalan…makin kurang merangkak..makin kuat memanjat….tiap2 hari rase masa ni suntuk sgt..terkejar2 nak buat ape pun…nak masak lagi…nak kemas rumah,lipat baju,sidai baju,susun baju,lantai ni kena sentiasa lap je..sbb takut aiman ni kutip makan pulak..mainan dia ni mmg selalu dia sepahkan..x larat nak kutip bola2 kecik nih…adeihh..nak mandi pun mmg kena tunggu dia tido le..susahle kalo jaga dia nak ikut..nak kurung dh takleh dh..dia meraung dlm tu…tiap2 hari tak sabar tunggu hubby balik….sebab ape???sbb nak pass aiman..haha..suruh tolong jaga bape minit pun dh ckp letih sbb aiman bukan nak dok diam..asyik panjat sana sini..tekan keyboard..panjat kat laptop nih…haha..baru tau org kat rumah ni dok bersilat dgn aiman tiap2 hari……sampai stress occay!!

cimg1755.jpg

ish..ish..amboi..tu dah lebih dah tu budak kecik….

cimg1739.jpg

ni agak2 kalo juai sekilo bape leh dapat ni….

cimg1757.jpg

time takmo makan dah pandai buat muka camni…huhu

Hubby ckp weekend ni nak gi jalan..hopefully jadi la ye…penat le jaga anak kat rumah..sesekali nak le melihat dunia luar sikit.Nasibla ade blog..tpt luahkan perasaan….huhu..

Autumn @ Showa Kinen Kouen

Last Saturday gi Showa Kinen Kouen..gi tgk2 pokok…tengok daun…barula dpt berjalan skit..sampai lenguh2 kaki jugakla…adeihh…kitorg pegi dgn keta sekali dgn Aisha n Shaheer….ni 2nd time dtg kouen nih..last time mase tgh pregnant(tp x tau pregnant..haha)…

cimg1602.jpg

suke sgt dgn gmbr nih….

collage3.jpg

Aiman lapar sgt time tu sampai nak mkn daun tu..adeihh..gomen ne..kite ambik gmbr dulu ye…awal2 tu nak suruh dia jalan..tapi dia buat lembik kaki…takmo pijak pun…excited sgt dok tgk daun2 yg berguguran tu..

collage11.jpg

for more pic please visit my fp ok http://zaidatulazra.fotopages.com

emm…lepas dah abih jalan2 tu..kitorg balik rumah jap..solat..pastu keluar gi makan sushi kat Sagamino…then gi Hard Off kat Mitsukyo…dah malam baru le balik rumah…

cimg1709.jpgcimg1710.jpg

emm..oishii….byk gile bwg tu..korek2 mkn salmon nye aje..hehe..kani miso soup..nyumm

Hari Ahad pulak….kul 11.20pg gi dentist kat Momo Dental Clinic…kena tampal gigi lain pulak…adeii…sakitt..sampai terangkat2 kaki nih…next week kena gi lagi..huhu..selagi x abih..selagi tu le every week kena gi…lepas dah settle jumpe dentist..balik rumah solat…terus kuar gi Minami machida..gi beli brg dapo skit kat Carrefour..balik rumah terus buat nabe..mkn dgn kimchi..emm..sedap sgt…

cimg1717.jpgcimg1721.jpg

 Resepi Nabe :

Utk kuahnya…

Konbu (beli yg serbuk aje)

Dashi (pakai yg serbuk)

Shoyu (kicap jepun)

Sdkt gula

Bhn2 isi: (ikut suke)

Ketam,udang,ikan,lala

Mushroom,carrot,kobis panjang

Kimchi

Masak kuahnya dulu..then masukkan bhn2 isi yg ada…makan dgn kimchi..sedap..

 

 

 

 

 

Aiman in Action!!

suke sgt la dgr lagu dekat laptop tu..tiap2 hari berebut laptop tu dgn dia….org nak bertenet dia nak panjat la..tekan keyboard la….bagi dgr lagu baru diam sikit…..

asyik berjalan ke sana sini je skrg ni..adeihhh…letih la tengok…hehe..ade je benda dia nak buat…

Kenapa menangis??

cimg1490.jpg

kenapa nangis ni Aiman??

cimg1491.jpg

takut vacuum rupanya…lerr

Aiman takut vacuum rupanya. Suke la nak mengusik dia..haha. Kalau nmpk vacuum kat situ mmg dia x lalu..dok nangis kat situ le sampai la kita ambik dia. Agaknya dia terkejut dgn bunyi vacuum tu kot. Kalau buat bunyi mcm vacuum tu pun..dia nangis…

cimg1342.jpg

yg ni pulak..nangis sebab kena kurung kat situ..mama nak gi toilet pun payah le camni…asyik nak mengekor aje..

cimg1343.jpg

sedih sgtla ni kena kurung..dh longgok2 mainan dlm tu pun takmo…

 

11 months old

 layout.jpg

Aiman dh 11 bulan semalam….lagi sebulan 1 tahun la…hihi…dah terer sikit jalan tu..asyik jalan je ke sana sini..tp bile jatuh…terus merangkak balik…setakat ni berjalan dlm rumah je..belum bagi dia jalan kat luar lagi…

cimg1432.jpg

cimg1436.jpg

suke sgt panjat atas kepala tilam ni..nak jenguk kat luar le tuh…lepas tu..tepuk2 cermin

cimg1449.jpg

@ Momo Dental Clinic

Hari Sabtu, Aiman ikut mama dgn ayah gi dentist kat Momo Dental Clinic Ayase..Klinik ni baru je bukak..semua dentist perempuan.Gilir2 ler masuk. Time mama masuk..ayah dgn Aiman pun masuk sekali..hehe..time ayah pulak..ayah sorg2 je. Dah repair dh gigi depan nih..baru le elok skit..huhu.Tapi ngilu gak le time dia pakai machine tu..sampai terangkat2 kaki le…adeihhh..Lepas dh siap semua..balik le rumah. After lunch,pegi Ayase Kosei Hospital pulak..psl period dh lame takde..huhu..jumpe doktor time bersalin dulu..doktor tu ckp takkan nak bersalin lagi nih..baru je lagi..hihi (ayat ni setelah ditranslate oleh hubby..ok)..waa..ramai jugak yg kenal aku ye..haha..alien le katakan. Jumpe doktor pompuan lak kali nih..(ade pulak doktor pompuan..dulu apsal takde..huhu)Doktor tu buat urine test…x pregnant pun ok..hihi..pastu doktor tu ckp..maybe stress…hormon tak seimbang…then dia ade bagi satu kertas graf..suruh ambik suhu badan tiap2 pagi selama sebulan..15/12 nih kenala gi jumpe dia balik..bagi graf tu..kalau masih tak period jugak..dia akan bagi ubat utk keluarkan dia..hmmm….