Murukku

Last Thursday buat muruku ni..sblm2 ni buat asyik x jadi je.So, start le nak modified campur tolak ape yg patut..Akhirnye..menjadi jugak…happy sgt2..hehe..Lain kali boleh buat lagi ni…

Bahan2:

1 cwn tepung kacang kuda

2 cawan tepung beras

1/2 cawan tepung ubi

2 sudu besar minyak sapi

3-4 sudu besar serbuk rempah tandoori/serbuk kari

Sdkt bijan

Sdkt jintan manis

Sdkt garam

Sdkt udang kering (dikisar menjadi serbuk)

Air suam secukupnya

 

Caranya:

1)      Tepung kacang digoreng tanpa minyak sekejap dgn api perlahan dan diayak.

2)      Panaskan minyak sapi hingga cair dan tuangkan ke atas tepung dan rempah2 tu…gaul hinnga rata..barula masukkan air secukupnya.

3)      Uli hingga adunan boleh dipegang…jgn terlalu keras..nanti susah nak guna acuan tu.

4)      Panaskan minyak…pastikan betul2 panas barula tekan adunan ke dalam minyak tu.Goreng hingga betul2 masak dan garing.Kalau tak cukup garing..murukku kurang rangup dan tak sedap dikunyah.Simpan dalam bekas kedap udara.

 

One response to this post.

  1. nak celok resepi buleh..cam nak try je..nampak yummly lah

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: