Archive for the ‘Weekend’ Category

Weekend n makanan

Hari Sabtu seperti biasa ke klinik gigi. Ade last treatment..dia cuma cuci gigi aje. Lepas ni takyah dtg dh hehe. Sgtla lega. Ada sesuatu yg terlupa nk buat. Patutnya pagi Sabtu nk gi buat boshi techou..huhu…cemana leh lupa ni. Sabtu depan dh nk gi check up. Hopefully sempatla kot.
Petang ke Hodogaya Sport Center…ada hal mau jumpe kak ita yg mau pulang ke Msia. Ayah Aiman jela join main badminton kejap. Aiman pun sgtla histeria bile tgk ayah dia main. Mamanya sgtle letih sampai seret2 je Aiman tu haa…dah dia dok buat lembik2 kaki sambil membaringkan dirinya diatas court itu. Dia asyik nk terkam gi kat ayah ia..ish ish.Suke beno dgn ayah dia..apsal ye :-p Ni mesti sbb dr lahir ayah dia dok basuh berak dia ni..tu yg syg sgt tu :-p .Aiman dh jemu dgn mama ye :-p Tapi bagus jugak..gi le kat ayah tu..mama dh tak larat nk layan Aiman dh. Balik tu kami gi mkn di Old Hickory..mkn western la pulak….Sejak pregnant ni weekend je susun kedai nk mkn kat mana..haha..tak lalu dh nk msk :-p Kali kedua ke restoran ni..1st dulu masa pregnantkan Aiman.Asal pregnant je gi kedai ni..asal gi kedai ni je aku pregnant wakakaka :-p

anak ayah kan..mesti la duduk sebelah ayah 🙂




tu jela yg kami mkn….

Hari Ahad cuma keluar beli brg dapur. Selain tu..dok rumah la..tengok ayah Aiman kemas n basuh tempat pinggan. Dah siap semua baru le saya memasak 🙂
Hari ni msk simple sgt…msk nasi jepun n buat miso shiru je..sbb smlm ade beli unagi yg dh siap msk. Ptg td buat roti skit..tu jela

Roti cheese n sosej.tp saya suke roti cheese tu sbb taburkan gula n cheese..rase manis2 je.yg sosej tu tak berapa lalu nk mkn..sbb bau sosej kot..hmmm..ntahla…lately deria bau ni agak kuat…tambah kalau masakan yg letak halia..rase halia tu bau busuk sgt. Kesian halia yg tak bersalah itu.
Tak lupa jugak hari jumaat ade buat blueberry cheesetart ni

Sblm menghabiskan ayat terakhir utk entry ni.Saya minta maaf pada semua ye kalau ade mana2 kandungan blog ni yg menyentuh hati kalian semua. Antara sedar dgn tidak mungkin ade mengecikkan hati sesiapa. Sekian, Terima kasih 🙂

Advertisements

Showa Kinen Kouen

Hari Ahad lepas breakfast terus kami ke Showa Kinen Kouen. Ada org tak serik nk berjalan ni..doktor suruh rest kat rumah..gi jln pulak :-p
IMG_7870
IMG_7871
IMG_7874
IMG_7889
bila ayah Aiman ckp one two three..haaa.start le dia buat posing gini..tak pun duduk atas jalan..konon nk posing la tu..byk sungguh gmbr dia pose camni :-p
IMG_7917
IMG_7927
IMG_7948
IMG_7953
IMG_7955
IMG_7967
tengah tunggu train..malas nk jln kaki dh
IMG_7996
IMG_7981
IMG_7993
IMG_8001
tak sporting punye anak..huhu..nk ambik gmbr pun tak boleh :-p
IMG_8017
nk ikut ayah gi toilet..muke tension sbb kena ikat balik :-p

Cerita Hari Sabtu…

Hari Sabtu seperti biasa kami ada appointment di Momo Dental Clinic. Habis je treatment..kami pun balik rumah. Lepas Asar kami keluar semua ke Ayase Kosei Hospital. Sebenarnya takde check up pun..tapi sbb dah beberapa hari ada brownish spotting yg asyik keluar. So,kami ke doktor utk check ape yg patut. Lepas dah scan semua doktor ckp may be tu period sbb kalau ikut kiraan mmg tu tarikh yg sepatutnya dtg…tp jadi pelik sbb pregnant pun dia dtg.So doktor pun bg 2 jenis ubat dan suruh byk2 berehat..suruh tido..jgn angkat benda berat. Mmg ubat tu sgt mengantuk.Agak payah nk mkn sbb ubat serbuk tu sgt dasyat rasanya..lagi teruk rasanya dr jamu kot..huhu..Ada lagi 37peket nk kena habiskan…huwaaaa!!! Doktor ckp kalau warna coklat n skit2 mcm ni takpe…kalau warna merah n keluar dgn byknya kena la cepat2 dtg hospital….

Dan doktor tu ckp masa scan nmpk baby dh makin besar.Kalau seminggu lepas dia ukur size baru 5weeks..tp selepas seminggu dh jadi 7weeks..huhu..cepatnya. Ape pun kena tunggu 21hb ni utk check up seterusnya..besar skit baru senang nk estimated dh bape weeks. Sebenarnya susah jugak kalau mkn ubat tu..sbb jadi sgt mengantuk…Cemana nk tido…Aiman nanti buat mcm2…kesian pulak kat dia..Dah le kena mkn 4kali sehari..dah sah2 le kang tido sepanjang hari….hmmm….Takpe2..nk tahan jugak mata ni..baring2 takpe kot..Aiman ni bukan tido siang skrg.Hari ayah dia ada takpela nk tido pun..Ni baru je nak baring Aiman dh lompat dulu atas mama dia..huhu.Byk kali dh kena…dia lari dr luar bilik..masuk bilik terus hempap mama dia..huhu.Sbb tu sgt tak berani nk tido melentang..kena tido mengiring…takut kena perut..dh le belum stabil lagi….byk kali dh ckp baik2 dgn dia..tapi…sama jugak 😦
IMG_8020

Tapi sgt bersyukur sbb setakat ni takde rase morning sickness ke ape…muntah2 mmg takde langsung.Maybe sbb baru lagi or mmg gini.Sbb masa Aiman dulu pun tak muntah langsung..setakat rase loya je la. Cuma time nk msk tu kena tutup idung..gitu jela..Hopefully tak de la muntah2 ke ape.Bukan ape…ade awang kecik utk dijaga..kang kalau dh lembik mcm ape…cemana nk msk semua…Moga takde benda yg pelik2 lagi berlaku selepas ni.Amin

Sabtu dan Ahad

Hari Sabtu mcm takde cerita lain melainkan ke klinik gigi.Sblm pegi tu jln2 kat taman sementara tunggu pukul 11. Aiman berlari dgn lajunya..ayah dia la kejar..sorry la mama nk tolong kejar :-p
CIMG8097

Hari Ahad kami jln2 di Lalaport..pegi Akachan Honpo dan terbeli baju Aiman 2helai..sbb ada sale tu yg beli..lepas tu beli bantal ‘cendol’ ni kat Ito Yokado. Dah lama dh nak bantal peluk panjang..baru le dapat setelah sekian lama hehe…Takpela..lagipun ayah Aiman outstation hari ni..esok baru balik..peluk bantal jela huhuhuhu…Tengok bantal ni rasa nk mkn cendol pulak haha…
IMG_7853
IMG_7855
Nampaknya ada budak yg terlebih excited peluk bantal tu huhu..ni mama punye la Aiman :-p
Sblm balik rumah singgah kat Izumi no mori Yamato..bwk Aiman jln2…ada bunga cosmos kat sini..ambik jela gmbr..nasib baik bwk kamera kecik dlm beg..kamera lagi satu x bwk pulak huhu..so,gmbr kurang memuaskan :-p
CIMG8107
CIMG8111
CIMG8112
CIMG8115
CIMG8119
CIMG8117
CIMG8122
CIMG8136
CIMG8140
lepas tu terus balik..masak n makan

Hujung minggu kami

Hari Sabtu lepas lunch terus kami ke Momo Dental Clinic.Suka gi klinik ni sbb cantik dan wangi je dlm dia hehe.Dentist nya perempuan dan dia boleh ckp english walaupun campur2 nihongo..tak kisahla..janji paham ape dia kata 🙂 Kalau rumah dulu leh gi jln kaki je..tp skrg kena naik kereta le..tp tak terpk pun nk gi klinik lain sbb dh selesa kat situ. Dentist tu pun dh kenal 🙂
CIMG8060
CIMG8062
CIMG8064
Aiman baik je masa tunggu mama dgn ayah dia check gigi.Tapi kena gilir2 la.Dia asyik main toys kat situ n boleh psg dvd cite yg dia suke..hehe..bagus..bagus.. Next week kena gi lagi sbb ada gigi yg kena tampal..Hari tu cuma buat acuan aje dan tampal sementara..next week baru betul2..dan ada small cavities utk beberapa gigi..doktor tu yg ckp gitu..dah sah2 la every week kena gi sana hehe..Yg kena tampal tu pun sbb yg dulu punye tampalan tercabut hahaha..patutnya lama dh kena gi tp malas :-p sbb tak sakit tu yg malas gi…Tp sbb skrg ni asyik hujan dan takde byk tempat nk pegi..pegi jela klinik gigi ;-p Lepas tu gi Ayase Town Hills..shopping skit dan terus balik rumah.

Hari Ahad..lepas lunch nasi lemak baru keluar. 1st gi 7Eleven sbb nk gi byr bil. Aiman sgt tak dok diam kat dlm tu sbb dia lari sana sini..malas nk bwk stroller sbb kejap je..lepas tu sbb dia tak dok diam n tak larat nk control dia..terus bwk masuk dlm kereta balik..Dan Aiman nangis2 sbb ayah dia dok dlm 7Eleven lagi..huhu.Siap baring atas lantai ok..buat kaki lembik2..sejak bile la dia pandai buat gitu..geram sungguh la.

Lepas tu bg dia mkn onigiri dgn minum air kotak dlm kereta..Ayah dia dh sampai terus gi Kedai Namiki-en..nk cari baju skit. Ayah Aiman cari baju dia..mama Aiman cari baju utk Aiman n mama sendiri.Tapi Aiman punyela meraung2 buat kaki lembik dan nangis kuat dlm kedai tu ok. Ayah dia pun main pilih je baju tuk dia dan terus bg duit..tinggallah mama dia sorg2 pilih baju dgn cepat..last2 main ambik jela..Aiman pulak ayah dia bwk gi main kat tmn dekat situ.Adoi..mmg tak aman kalau tak letak dia dlm stroller. Masa dlm kereta lagi dh ckp baik2 kat Aiman dlm kedai dok elok2 jgn buat lembik2 kaki jgn nk buat perangai..tp dia sengih je..paham ke tak ape mama dgn ayah dia ckp…….Bila la dia boleh control diri dia..Dah lama dah tunggu bilakah masanya itu huhuhu.Sgt letih la bila buat perangai camtu. Ada org ckp tunggu umur dia 3thn la..or bila dia ada adik..tp rasanya kan lain budak lain tahap perkembangan dia..ada je yg dh ada adik pun sama je perangainya :-p sbg ibubapa..sabo dan berdoa jela byk2..usahakan mana yg terbaik utk anak2…huhu.

Dah habis cerita Aiman pasal makanan la pulak..beberapa menu yg sempat diambik gmbrnya..
IMG_7819
kek marble..last week pun ada buat jugak..laku sungguh 🙂
IMG_7820
kacang kuda berkari
Smlm lepas balik dr kedai daging Halal..terus gi shopping brg2 dapo…Ayah Aiman kata nk mkn Kimchi Nabe..so,beli bhn2 balik rumah petang tu terus buat…sedap sejuk2 mcm skrg ni mkn camtu..panas2….rasa pedas2 manis masin 🙂 Last week buat oden..this week nabe la pulak 🙂
IMG_7826
Hari ni pulak awal2 dh masak sup ayam.Ayah Aiman ckp nk mkn bihun sup mlm nanti.Dia ke Shizuoka harini..balik lmbt skit..Mmg dh msk siap2 sup tu…bihun je belum rebus lagi..sambal kicap pun belum buat lagi. Tadi cuma buatkan kerabu mangga je..beli mangga muda kat kedai Thai smlm..sebiji 400yen..errkkk..beli jela..bukan jumpa selalu. Lagipun teringat ada bunga kantan dlm petis ais..alang2 tgh cukup bhn buat jela 🙂
IMG_7827

Cuti Hari Minggu

Menu hari jumaat
IMG_7753
roti canai
IMG_7756
gulai ikan buri
IMG_7757
popia goreng
Sila lah cuci mata dgn gmbr2 ini..Aiman dan buah nashi
IMG_7748
IMG_7749
IMG_7750

Hari Sabtu..lepas breakfast kami ke klinik.. 3 org sekali jumpa doktor sbb tiga2 selesema batuk. Aiman seperti biasa la..dia takmo bukak mulut n menangis..nasib dia tak buat uwek uwek dia tu :-p. Dlm pukul 10 lebih baru settle semua..ramai org kat klinik sbb skrg ni ramai yg kena influenza..risau jugak.
CIMG8046

Lepas tu kami gi jln2 kat taman..sbb belum pukul 11 restoran belum bukak nk gi makan.hehe.
CIMG8020
CIMG8017
CIMG8024
CIMG8025
CIMG8030
CIMG8033
daun yg dh bertukar warna menandakan musim luruh..lihatlah anakku yg dh lari sejauh itu..huhu..semput la nk kejar..
CIMG8038

Dah penat berjalan..gi mkn kat Saizeriya
CIMG8041
CIMG8044
CIMG8043
CIMG8042

Dah habis makan…singgah beli brg dapur…balik rumah..makan ubat n tido..hehe. Ptg tu buat oden..teringin nk mkn..sejuk2 ni sedap mkn ni..
IMG_7761

Hari Ahad…dok rumah sampai petang..Lepas maghrib ke Hon Atsugi gi kedai kain..Gi naik kereta je..beli kain nk buat quilt la kononnya.Tak tau bila nk start buat..hehe. Tengokla hari2 yg tak berapa nk sibuk boleh la buat skit2..lama2 nanti siapla 🙂 At least ade jugak hasilnya. Takkan asyik nk buat keje rumah…masak..jaga anak….sesibuk mana pun kite kena curi2 masa buat benda yg kita suke..betul tak 🙂 Tengok org ade anak 2-3 pun mampu buat mcm2 bisnes menjahit kat rumah..cemana dia bahagi masa tu..hehe..kesimpulannya pandai2 le bahagi masa..dan kena la korbankan skit masa disiang hari iaitu jgn tido siang 🙂 Nasib baik la bukan jenis tido siang..kalau x sihat je kena tido jugak disiang hari tu…

Ni la wajah budak yg berumur 2 tahun 10bulan lagi 2 bulan masuk umur 3thn 🙂
IMG_7768

Cerita weekend

Hari Sabtu hingga Isnin ayah Aiman cuti..isnin tu public holiday jugak..cuti ape ntah dlm kalendar tu 🙂 . Hari Sabtu konon nk bwk Aiman gi klinik.Pagi2 tu konon gi la Klinik kanak2 Manabe..sampai je sana..punye la ramai manusia.Lepas tu ingat nk gi Klinik lain..sekali ayah Aiman ckp..takyah le gi klinik..bukannye teruk sgt pun hahaha.Aiman batuk skit2 je..tu pun jarang2 dgr dia batuk.Lepas tu terus la gi Hiratsuka..jln2 kat tmn kat situ..xtau nk gi mana sebenarnya. Balik tu singgah NishiMatsuya beli baju Aiman..beli beberapa helai seluar,baju,stokin utk autumn..next time tambah lagi kot..byk baju dh ketat..baju lengan pendek dh x sesuai nk pakai skrg…kena yg berlengan panjang..tu belum cek jaket2 dia dulu muat ke tak lagi..hmmm…budak2 camni le..cepat membesar..asyik bertukar jela bajunya sbb musim pun bertukar..
IMG_7556
breakfast pagi tuu..burger
IMG_7563
IMG_7570
IMG_7618
IMG_7639
Balik rumah masak…
IMG_7643
asam rebus tempoyak ikan buri,sayur goreng,sambal belacan,ikan bilis goreng
Hari Ahad gi Sagamihara Park..saja bwk Aiman jln2..Rupanya ada Autumn Fair kat situ..ada flea market..ada org buat persembahan mcm2..So,kami pun cuci mata la. Aiman sgt suke tengok org main gendang tu..dia siap tiru mcm dok ketuk gendang jugak haha :-p
IMG_7652
IMG_7668
IMG_7665
balik rumah masak…
IMG_7647
salmon rosemary
IMG_7648
IMG_7649
tomato soup
Hari Isnin kami ke open house di Yokohama..terima kasih pada kak ita,adnin n k.aliza yg menjemput..sedap2 semua makanan 🙂 Saya cuma bwkkan kek coklat aje 🙂
IMG_7695
IMG_7694