Archive for April 2009

Tag dari Izan

Ni tag dr Izan. Nanti kalau tak buat dia merajuk pulak..hehe :-p

Memula upload gambar kahwin yang paling korang gemari…

e794bbe5838f-019
1. Nyatakan 4 sebab mengapa korang suka dengan gambar di atas.

-Suke sbb nmpk lain dr gmbr lain..elok skit dr gmbr lain. Utk pengetahuan semua..masa gmbr tu diambil..itulah kali ke5 saya tengok si dia..haha.1st masa 1st date,2nd masa hari raya dia dtg ke rumah,3rd masa akad nikah,4th mlm selepas akad nikah….. :-p Betapa malu2 nye kami pd waktu tu..mana ada masa nk dating2 mcm org lain haha :-p

2. Bilakah tarikh pernikahan korang dan di mana?

-27/8/2005 di rumah mak bapak saya kat Gerik, Perak

3. Apakah warna tema majlis perkahwinan korang???

-hijau..sampai kebilik pun hijau..family pun pakai hijau..bunga telur hijau..hijau lumut kot kaler ni ye..

4. Mengapa korang memilih si dia tuk dijadikan teman hidup???

-ada keserasian antara kami berdua..rupanya kami ni byk persamaan hehe..hanya kami yg tau :-p

5. Nyatakan harapan korang dengan ikatan perkahwinan ini.

-Moga berkekalan hingga ke akhir hayat…

6. Tag 6 orang lain tuk buat tugasan ini..

-Aisha ibu Aina
-Fith mama Rafiqh
-Ijan Ummi Hakimi
-Diana Mama Adam
-Kak Eza
-Mala

Saya x sempat nk letak comment kat blog2 anda ye utk bgtau tag ni. Sibuk nk berkemas ni..hehe..

Cuti

Smlm masak ni..ikan sumbat,masak lemak rebung+udang,ulam-ulaman..mkn dgn byk sekali huhu…
img_4625

Start esok…ayah Aiman akan bercuti hingga 6/5 ni. Kalau ikut kalendar esok mmg cuti..tp khamis dan jumaat x cuti…tp sbb xde keje ayah Aiman boleh cuti hehe. 1/5-6/6 tu mmg cuti Golden Week. Jadi lama sikit la cuti 🙂 .Seronoknye…
Ni saya ambik dr wikipedia….

Golden Week (ゴールデンウィーク ,Gōruden Wīku?), also known as Ōgata renkyū (大型連休 ?) or Ōgon shūkan (黄金週間 ?), is a Japanese term applied to the period containing the following public holidays:

April 29
Emperor’s Birthday (天皇誕生日 ,Tennō tanjōbi?), until 1988
Greenery Day, or Nature Day (みどりの日 ,Midori no hi?), from 1989 until 2006
Shōwa Day (昭和の日 ,Shōwa no hi?), from 2007
May 3
Constitution Memorial Day (憲法記念日 ,Kenpō kinenbi?)
May 4
Holiday† (国民の休日 ,Kokumin no kyūjitsu?), from 1985 until 2006
Greenery Day, or Nature Day (みどりの日 ,Midori no hi?), from 2007
May 5
Children’s Day (こどもの日 ,Kodomo no hi?), also customarily known as Boys’ Day (端午の節句 ,Tango no sekku?).
†: “kokumin no kyūjitsu” or “citizen’s holiday” is a generic term for any official holiday. May 4 was until 2007 an unnamed but official holiday because of a rule that converts any day between two holidays into a new holiday.

Note that May Day (on May 1) is not a public holiday. Instead, Japan has Labour Thanksgiving Day, a holiday with a similar purpose. When a public holiday lands on a Sunday, the next day that is not already a holiday becomes a holiday for that year

Esok kami akan pergi ke satu tempat. Lepas subuh terus keluar kot. Hari Khamis baru balik..hehe…tata :-p.Nak buat samosa jap lagi..boleh bwk bekal utk esok 🙂 Nak pegi mana ntah ayah Aiman ni…tiba2 hntr email kata dh booking hotel pulak…nk kena kemas baju le nmpknye…hehe..ikut jela. Ada gaya mcm nk lari dr rumah je..hahahaha…

Weekend

Hari Sabtu hujan. So,kami dok kat rumah..tengahari baru keluar ke Atsugi..gi beli ayam,daging,beras. Dok masak2 je la..hehe.
cimg7456
img_4465
img_4464
img_4460
img_4474
Burger ni roti je buat sendiri..daging burger beli kat kedai halal :-p

Hari Ahad, awal2 pagi kami ke Chicibu,Saitama. Lepas subuh mmg tak tido dah. Buatkan burger dan goreng kuih kasturi utk bekal. Pukul 5.40pagi gitu dah bertolak…hehe..awalkan. Kami mmg biasa keluar awal2 gini..biasala ayah Aiman..tak suke lambat2..sape nk ikut kena la bgn awal jugak kan. Bukan ape..kalau gi awal..balik pun awal..takde la penat..cuma mungkin mengantuk jela..kesian kat driver la..hehe
img_4507
img_4511
img_4532
Untuk full gambar boleh tengok kat sini http://zaidatulazra.fotopages.com
on the way nk balik kami singgah kat Kawagoe..kat sini byk bangunan lama…ramai jugak org kat sini
img_4571
img_4604
img_4597
Gambar full tengok kat fotopages ye..malas nk upload semua hehe…sekianla..aktiviti weekend kami..

My new niece

Hari Sabtu lepas..my SIL telah selamat melahirkan baby girl di Tmn Desa Medical Centre..yg diberi nama Nur Arissa Damia. Tahniah buat Abg dan Kak Nida di atas kelahiran anak kedua mereka ini. Ini merupakan cucu perempuan pertama mak saya. Sebelum ni hanya ada 2 org cucu lelaki Muhammad Amir Danish dan Aiman Faiz :-).Tak dapat la nk tengok live ni pasal tahun ni tak balik..huhu…
dsc01140dsc01142

Jalan2 @ Ebina

Hari ni bawak Aiman gi Ebina. Saja nk bagi dia main2 kat situ. Dah 3 hari terperap dlm rumah. Kesian dia..nk keluar sblm2 ni asyik mendung hujan je. Lagipun ayah Aiman bagi duit..kad PASMO yg dah bertopup pun ade..hehe. Sampai je Ebina Station..baru perasan…lif dah leh guna la..sblm ni gi x siap2 pun lagi…lega..takyah angkat itu stroller hehe
cimg7430
cimg7431
dah sampai pun train nye
cimg7432
cimg7433
lajunya dia lari..adoila..letih kejar.Seronok sgt nmpk dia dok kejar pigeon tu..siap jerit2 lagi..pakcik makcik dok tengok je dia..hehe.
cimg7435
cimg7441
makan onigiri
cimg7444
kami pergi tak lama pun..mama Aiman sempat le gi Daiso beli brg sikit..hehe..lepas tu gi Kaldi..tp x sempat beli ape sbb ramai sgt org kat sini. Pelik betul..ingatkan weekend je ramai org..weekdays pun sama je ramai org..huhu..susah nk tolak stroller kat dlm tu..sempit.
On the way nk balik..ternmpk la bunga2 つつじ (tsusuji) atau azalea ni berkembang…cantik sgt..mcm2 kaler ade..geram tengok..hehe
cimg7445
cimg7446
cimg7448
cimg7449
cimg7450
cimg7451
cimg7452
cimg7453
cimg7454
Ni pic Aiman sblm dia tido tadi..benjol pulak dahi dia. Terhantuk bucu pintu. Dia main topi ayah dia..dia pakai..tutup muka dia..lepas tu dia jalan..berjalan dlm kegelapan le konon..sekali terhantuk. Dah le mama tgh mkn td..berhenti le kejap dh meraung mcm apa tadi. Lepas minum susu,dia poo poo la pulak…asyik terbantut mama nk mkn..terus mandikan dia..lepas tu dia main2 terus terlena camtu je…baru la rase lega..aman sikit rasanya.Dah le balik tadi kelam-kabut masak sbb lapo.Sblm keluar tadi ade beli onigiri 2 ketul..tp dua2 dh dimkn oleh Aiman huhu…
img_4454
sarung bantal tu baru je jahit smlm..hehe
img_4457
Menu lunch yg sgt simple hari ni..salmon basil,potato salad,tomato,brocoli sup..jadi la..mkn sorg..ayah Aiman kang balik mkn lauk tomyam seafood..mama Aiman takmo mkn seafood dah..gatal sana-sini..asyik bersin je..huhu..
img_4451

Mengimbas kembali…

Tadi terjumpe video lama Aiman. Sbb tu entry ni namanya mengimbas kembali hehe. Kelakar pulak bila tengok. Ni masa Aiman berusia 10bulan lebih baru pandai jalan..terkedek2 jalan..hahaha…


Dulu masa Aiman kecik2 selalu la dia jadi mangsa mama dgn ayah dia yg suke buli dia…









Zaman ketembaman Aiman..masa ni dlm 4-5 bulan gitu..skrg ni mana gi ntah isi kat pipi dia tu.. :-p tak tembam pun x larat mau angkat dh hehe






Perkembangan Aiman :
meniarap 4bulan

merangkak 6bulan

first teeth 6 bulan

nk masuk 7bulan dia berpaut kat benda utk berdiri

9bulan betul2 berdiri tanpa pegang apa2

10bulan lebih barula pandai berjalan..

kejap lagi akan ada 1 lagi entry utk hari ni…hehe

Menu…dan Aiman

Semalam masak soto aje..

img_4444

Hari ni buat roti ni…roti ulat dgn epal…cukup la untuk breakfast esok..tp dh byk kena mkn dgn Aiman hehe

img_4446

img_4447

img_4450

Bun epal ni..intinya epal..epal yg dimasak dgn gula dan sdkt cinnamon 🙂 Takde idea dh nk buat roti sebenarnye.. :-p

Mengantuk sgt sebenarnya ni. Mlm td sampai pukul 2pagi tak dpt tido..huhu. Sbbnya petang smlm masa berbuka puasa minum air nescaffe..dah le tghari smlm tido 2 jam..haha..ambik..nak sgt…Sedap je tengok 2 beranak tu tido.Nasib baik x bgn lambat hari ni..fuh…

Ni pulak video Aiman…yg nk solat dgn ayah dia..mmg dia selalu ikut bila ayah dia solat..tp tengok la mcmana gayanya..nk ambik video ni pun kena sorok2..nanti dia nmpk..x jadi pulak…tp sila sengetkan kepala anda..saya xtau nk betulkan video nih..huhu