Fruit Tart

Hari Jumaat malam buat tart ni..utk bwk gi rumah kwn hari Sabtu…nasib baik bhn2 ade kat rumah..cuma buah2 tu pukul 8pagi dh keluar gi kedai. Gi beli kat Hanamasa sbb kedai tu 24hours bukak..hehe

img_32211

img_3224

Bahan2  pastry :

  • 375 gm tepung gandum
  • 2 g baking powder
  • 225 gm butter (kalau guna unsalted butter..campur grm sikit)-butter ni yg baru keluar dr peti sejuk
  • 1 kuning telur (utk disapu pada pastry)

Caranya :

  1. Campurkan semua bhn2 dan uli hingga lembut
  2. Simpan doh dlm peti sejuk dlm 15-30min.
  3. Keluarkan.Gelekkan dan masukkan dlm acuan.Cucuk dgn garfu.Masukkan dlm peti sejuk balik dlm 10minit.
  4. Keluarkan dan sapukan kuning telur dan bakar pada suhu 180degree selama 20minit

Bhn2 utk topping :

  • 140 gm gula
  • 40 gm tepung gandum
  • 2 gm garam
  • 415ml susu segar
  • 3 biji kuning telur
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • Hiasan-buah2an yg disukai

Caranya :

  1. Masukkan semua bahan dalam periuk.
  2. Kacau dgn api yg perlahan.
  3. Masak hingga pekat. Sejukkan.
  4. Paipkan atas pastry dan taburkan buah2an yg disukai

5 responses to this post.

  1. sedapnya…resepinya pun mudah je,selama ni fith tengok buku resepi jepun ni cam susah je nak buat,hehe(tak faham bahan sebenarnya,tak reti cari kat supa,haha)

    Balas

  2. Fith ~apelagi..buat le…hehe..senang aje tu bahannya..

    Balas

  3. hi ida..bestnya tart nih…tngk pun dh tau betapa enaknya…nih leh wat biznes nih kalau blk mesia…sedap nya..perut lak tengah lapar skang nih..huhhhu

    Balas

  4. ida,fith dah buat dah fruit tart ni tadi,hehe.tapi tak berapa cantik macam ida buat.nanti fith buh dalam blog,thanks ya

    Balas

  5. fiza~hehe..ni pun 1st time buat nih…

    Fith~haaa..nanti letak le kat blog..nk tengok jugak..hehe

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: