Cucur Badak

Cucur badak ni buat last week..bwk gi rumah Murni
IMG_5107

Bhn2 kulit:
Tepung gandum
Ubi keledek(direbus & dilenyek)
Sdkt air (jika perlu)

Caranya:Campur sume bahan sampai sebati.

Bhn2 inti :
Kelapa kering }kalau ada kelapa parut x perlu pakai kelapa kering dgn santan ye
Sdkt Santan }
Serai(dihiris halus)
Cili kering(direbus,dikisar) -kalau malas boleh pakai cili serbuk je hehe
Sdkt jintan manis
Sdkt serbuk kunyit
Udang kering
Bwg merah
Sdkt gula
Sdkt garam

Cara membuatnya:
1)Masukkan semua bhn dlm periuk kecuali bwg merah…msk sampai agak kering.Kalau pakai kelapa kering ni kena msk lama supaya inti tu x rasa mcm berhampas kelapa gitu.Kena tunggu sampai kelapa tu sebati dgn santan..baru rase berlemak.Maklumla dok sini pakai kelapa parut kering aje huhu.Inti ni kena manis skit baru sedap
2)Akhir sekali..baru masukkan bwg merah tu.Dh siap intinya.Sumbat je masuk dlm tepung tu.Bolehla goreng.Sedia untuk dimakan.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: