Murtabak

IMG_6989
Bhn kulit:
3 cwn tepung gandum*
1 biji telur*
1/2 cwn susu segar*
Sdkt gula*
Sdkt grm*
1 sudu kecil minyak sapi/butter*
Sdkt butter utk disapu luar doh
Sdkt minyak masak

Caranya :
-Uli semua bahan2 * sampai sebati.
-Bentukkan bulat2 sebanyak 6 biji.Salutkan dgn minyak sapi/butter.
-Letakkan dalam bekas,tuangkan sedikit minyak masak
-Tutupkan dgn bekas. Biarkan dalam 3-4jam

Inti :
-daging cincang
-telur
-kentang(dipotong dadu)
-bwg besar(dicincang)
-rempah kurma
-sdkt gula
-sdkt garam

*utk inti—->tumiskan bwg,masukan rempah kurma,daging,kentang,gula,grm.masak hingga empuk.last masukkan telur..jgn sampai beku sgt ok.
Utk buat murtabak—canaikan tepung..letak inti kt dlm..lipat2kan..letak inti..lipat lagi…letak inti lg..lipat..lepas tu boleh la msk sampai garing

Kuah:
Bwg merah/bwg besar pun ok
Sdkt cuka
Sdkt gula
Sdkt garam
Sdkt air
Sdkt sos tomato
-Campurkan semua bahan hingga sebati.

 

 

One response to this post.

  1. syedappnya murtabak buat sendiri…

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: