Entry Terakhir…

Selepas ni blog ni tak kan berupdate……sila ke http://ida81.blogspot.com untuk cerita seterusnya. Jumpa di sana🙂

Ida

Menu di hari cuti

Hari ni ayah Aiman dah start keje balik setelah bercuti selama seminggu. Hari ni bermula lah balik rutin harian seperti biasa…bgn pagi kena masakkan bekal utk dia🙂.Lepas subuh mmg tak tido le..dok memasak..Hari ni dia gi keje awal skit dlm kul 7pg..so,lepas dia gi keje..daku pun sambung le tido balik memandangkan Aiman pun masih tidur. Dekat pukul 10pg baru bgn balik hahaha. Mesti kena cukup rehat..nanti mengantuk..letih nk layan itu budak yg tersgt aktif.Tak tau nk ckp cemana aktifnya dia..tp mmg tersgtlah. Mamanya pun dh byk kali kena dgn dia..hari tu kepala dia terhantuk kat mulut mama dia sampai berdarah mulut ku sbb bibir berlaga dgn gigi kat dlm…..sakit sgt sampai ternangis dibuatnya..huhu.Mmg dia tak dok diam..mcm belut tau tergedik2..kalau pegang pun mmg dia nk lepaskan diri. Sbb tu sgt malas nk keluar bedua dgn dia tanpa stroller skrg ni..kalau dgn ayah dia takpela..biarla ayah dia layan dia..mama tak larat..lari pun mcm peluru sape nk kejar..Kalau dok dlm stroller pun nk beli brg..tgn dia pulak tak diam..nk tarik brg la tag harga la..tgn mama ade 2 je nk pegang stroller nk pegang bakul lagi…huhuhu..Kalau rase penting n perlu sgt baru keluar..kalau rase brg tak berapa penting nk beli..kirim ayah Aiman beli balik keje nanti. Boleh dikatakan setiap hari dia akan buat adegan stunt atas mama dia bile mama dia baring ok. Sbb tu malas nk baring..tp ptg2 tu nk jugak baring sambil tgk tv sementara dok tunggu ayah dia balik keje tu. Sepanjang ayah dia cuti ni ade la 3kali kot insiden yg menyebabkan Aiman jatuh n luka merata2…paling latest luka kat dagu..sbb memanjat jatuh.. dagu tu tersagat kat pintu…sebelum2 tu berdrh kat kaki la..mulutla..semua sbb lari laju sampai jatuh ataupun memanjat…haa..itulah dia Aiman Faiz kami.Penat nk cerita pasal dia sampai esok pun tak habih.

Sepanjang cuti ni antara menu yg sempat dimasak dan diambik gmbr…

nasi ayam



kalau buat muffin coklat je mesti ade model sibuk sbb dia tak sbr nk mkn dh walaupun dok panas lagi tuu

karipap inti keledek+daging

nasi minyak,ayam msk merah n jelatah

mee kari
Ni je yg sempat ambik gmbr..yg lain dh tak sempat asyik kena mkn dulu hehe :-p Minggu ni 4hari ayah Aiman keje…lepas tu cuti 3hari pulak yeay yeay!!!

Sagamiko Illumillion

Hari Sabtu lepas..di malam hari…ayah Aiman ajak keluar ke Sagamiko Resort. Asalnya nk ke tempat ni hari jumaat mlm…tapi disebabkan angin kuat hari tu n mcm agak sejuk..tak jadi le nk keluar. Dari rumah kami dlm sejam jugakla nk ke tempat ni.







Lepas tu kami naik lift ni utk ke atas.Agak seram sbb org pun tak ramai.Dah le satu lift tu kena naik 2org…Aiman dgn ayahnya…mama kena la naik sorg..huhu.Dah le benda ni takde tali pinggang ke ape..just duduk gitu je.Masa nk turun nasib la daku tak tersembam..ade pakcik atas tu pegang lift tu huhu.Dah sampai atas kami naik buaian pusing tuu…dh le sejuk nk berlama2 kat atas tu..nasib org tu bg selimut kat dlm tuu



Sblm balik..mintak pakcik kat situ ambikkan gmbr ni..tp takclear..dh le mataku mcm nk tertutup je..tp disebabkan ni je gmbr bertiga..letak jela :-p

Ichigo gari @ Ebina

Mcm agak lama tak update blog ni. Tak sempat nk dok depan pc lama2 :-p .Sabtu lepas kitorg bersama2 family Shaheer n Aisha pegi memetik strawberry di Ebina. Walaupun bandar ni sebelah je dgn bandar yg kami duduk ni tp kami tak penah gi petik strawbery kat sini. Pergi tempat jauh2 aje :-p. Sedikit sebyk gmbr yg sempat di ambik….Mula2 kami ke tempat petik strawberry tu utk register dulu..lepas tu disebabkan byk lagi masa kami jln2 kat Sagami Sansen Park ni……

ni keje mereka ye

besar betul tempat main nya…

3beranak terus naik hehehe..best best..nasib baik saya masih sedar diri..sebenarnye teringin tp tak berani🙂
Dah puas main..terus ke tempat tadi…bayaran utk dewasa 1500yen..utk kanak2 1,200yen seorg.Makan sebyk mana yg boleh dlm masa 30minit…






eh jgn petik yg tu sayang…belum masak :-p

dh tak larat mkn dh..masa nk masuk tu diorg bagi bekas ni dan susu pekat utk cicah strawberry tu…tp kalau tak cicah pun mmg manis dh strawberry tu..tp saya suke cicah susu…sedap🙂

Yeti Snow Town

Hari ahad kami bersama2 family Shaheer n Aisha telah ke Yeti..yg terletak di susono,Shizuoka Prefecture.


gmbr berlatarbelakangkan mount fuji


mereka berseronok main sori

saya cuma duduk ditepi jd photographer n tukang jaga beg :-p

aiman yg terasa best dok dlm tu..ngantuk tu sbnrnya🙂

saya yg sudah bosan…bermain2 ais ditepi…
Tak larat nak berdiri lama2..terus duduk bersile kat tepi hahaha..tak lama lepas tu aiman dgn ayahnya pun dtg…sbb Aiman dh jatuh tersembam atas itu snow..berdarah2 mulutnya..terus naik dan kami mkn dulu….lepas tu yg lain pun naik jugak..lepas mkn diorg sambung main balik.Saya sorg dok kat atas sbb tak larat sgt nk naik bukit n tangga itu. Tak lama pun dok sorg..lepas tu Aiman dgn ayahnya dtg..main kejap je..dah tak larat katanya hehe. Gi tgk org main ski n mcm2. Bila semua org dh naik..baru bersiap balik. Hmm..terasa sgt seronok sbb lama tak jln jauh2 skit. Tapi tu le.sejuk le tempat itu…jlnnya pun agak berais..risau aje..kena bwk kereta slow2. Kat tempat kami snow jarang turun..kalau turun pun tak byk..sekejap je hilang dr pandangan mata hehe.Tapi bagus jugak..kalau tempat yg jenis byk snow tu..mcm jd mcm2 masalah pulak kan..maklumle..bile snow tu dh keras..yg tu yg bahaya sgt tu sbb jalan jadi licin..hmm..mmg boleh tergolek. Bab sejuk tu jgn ckp le kan..asyik kena berbungkus aje hehe. Sampai rumah dlm 3.30ptg gitu..terus memasak nasi,sup asari,ikan bakar,kicap tomato n sdkt salad. Msk simple aje..tp habis semuanya.. :-p Gmbr takde sbb semua dh kelaparan. Bila nk mandi..tengok2..bleeding la pulak..hmmm..mmg tak kuat betul la skrg ni.Dh terasa lain dh masa naik bukit dgn tangga tu..sakit perut semua ade.Tu yg tak turun balik tu…Tp rasenye takde pape kot..tak boleh mengganas sgt berjln mcm ni huhu.

Check up @ 13 weeks ++

Hari Sabtu ke Shirota Clinic utk check up 13 weeks++. Dlm pukul 10baru gi..punye la ramai org :-p . Sian kat ayah Aiman letih melayan Aiman yg sgt tak dok diam :-p. Alhamdulillah..baby sihat…bergerak dgn aktifnya. Risau jugak sbb hari jumaat tu saya terjatuh kerusi. Sampai aje kat sana terus buat urine test, check blood pressure n timbang berat. Yg ni semua kena buat sendiri n bagi pada nurse tu. Dlm setgh jam lepas tu kena panggil dgn nurse …kena check blood pressure balik :-p. Agaknya kelam-kabut sgt awal td buat termengah2 sampi ternaik skit tekanan drh tu :-p. Bila dh masuk bilik doktor tu..doktor ckp semua ok….blood test yg buat minggu lepas pun ok..takde penyakit2 lain..Alhamdulillah.

Lepas ni check up sebulan sekali🙂 Mesti sgt rindu nk tengok baby lagi🙂. Hari Ahad keluar berjalan (akan diceritakan utk next entry).Balik rumah tu rase penat sgt..sakit dr pinggang sampai ke kaki..masuk je toilet tengok bleeding skit..huhu..takut jugak..tp sbb skit je buat tak tau..rase takde ape kot. Rase penat sgt masa naik bukit n tangga smlm. Sekali tu je turun..lepas tu org lain semua turun..saya sorg dok diam2 kat atas🙂

Cerita….

Menu

Smlm buat pau goreng ni…intinya sardin..

Hari ni pulak seawal 10pagi dh siap memasak bihun sup daging ni.Ambik kesempatan masak awal sementara Aiman tido lagi. Kalau dh bangun dia tuu..jadi lmbt nk msk sbb dia suke mengacau.Buat bwg goreng,sambal kicap..berselra mkn sup time sejuk2 mcm skrg ni…

Lepas Aiman dh bangun buat muffin coklat ni..Biasa hari jumaat mmg buat kek or kuih ape2..sbb esok kan hubby cuti..dok rumah mesti lapar je kan🙂

Aiman


ni le peminat muffin coklat..semua benda yg berasaskan coklat bewarna coklat semua dia suke..

bile perasan mama ambik gmbr dia terus mau pose :-p
Smlm test bagi Aiman pakai mask..sbb sblm ni punyela dia takmo. Mungkin sbb skrg ni dia kerap tgk mama dia pakai or sbb dia dh cerdik skit..dia mau pulak pakai..tp tak tau la kalau keluar rumah dia mau pakai ke tak.tgk kartun pun nk pakai mask jugak.byk kali dh bukak sbb lama dia pakai.lepas tu dia nk pakai balik..pakai tak buat ape takpe..ni dia dok gigit pulak mask tu :-p last2 mama sorok..haha.Basuh tadi. Esok keluar baru bg pakai :-p

2 hari lepas ..dlm 11mlm Aiman berlari punyela laju nk ke dapur..lepas tu dia tersepak bwh pintu (eh bukan bwh pintu..pintu jepun ni kan bwh dia tu org panggil ape ntah..tinggi skit kan benda tu) Berdarah2 kakinya..dia jatuh betul2 dekat dgn ayah dia kat dapur tu.Mmg meraung le mlm tu. Punyela susah nk letak ubat.Ayahnya pun dok mengusik ckp ‘eiii’ .Aiman ni tgk ibu jari kaki dia sebelah berdarah2 lagi le menjerit.Nak tido awal jadi tido lmbt pulak.Mana nk tangkap budak yg lari takmo letak ubat tu lagi :-p Lepas tu mama dia ni balutla kaki dia..tak sampai 5saat dia cabut balik.Cehh..buat penat je.Lantak la situ Aiman..nmpk mcm tak sakit je pun. Dlm dok kaki berdarah tu dok main heater lagi.Selagi mata dia tak pejam..selagi tu le mcm2 benda dia nk buat.

Esok

Pagi esok nk gi check up kat Shirota Clinic. Hopefully semuanya ok. Tghari tadi..terjatuh kerusi..huhu.Suspen kejap.Nasib jatuh ke tepi n sempat tahan dgn tgn. Sakit jugakla kaki dgn tgn ni. Rasanya perut tak apa2. Aiman punyela gelak tengok mama dia jatuh. Hntr sms kat hubby ckp jatuh kerusi.Dia reply ‘haaaa…’ lepas tu ade gmbr alien :-p tak penah2 dpt sms gmbr alien :-p