Archive for September 2009

Cerita balik Malaysia

Alhamdulillah kami selamat sampai di Jepun pada hari Ahad lepas. Semuanya berjalan lancar walaupun ada sesuatu yg terjadi sblm check-in. Hari Sabtu kami bermalam di Hotel Concorde Inn..Esoknya..lepas check out terus ke KLIA dgn menaiki shuttle bus yg disediakan.Sampai KLIA baru terperasan mcm tertinggal file.Dlm file tu ada surat nikah,surat beranak Aiman n online flight ticket..huhu.Maka,terpaksa lah ayah Aiman menjadi hero..patah balik naik shuttle bus tu ke hotel.Sblm gi..dh call hotel tu.Nasib baik mmg ada..kalau tak..tak tau le.Tapi kali ni takde la panik sgt..sbb penah jadi yg lagi dasyat masa kat Amsterdam dulu :-p Semuanya sbb kelam-kabut nk kejar shuttle bus tu le sampai tertingggal2 brg..ditambah pulak dgn kecuaian sendiri..rase dh cek betul2 dh..Nasib kami jenis keluar awal..kalau tak..tak tau la..Dah check in lmbt..dpt seat yg berasingan dgn ayah Aiman.So,mintak kat brader 2 org tu tukar seat.Maklumle..org ade anak ni..kalau dok jauh payah skit..especially time nk mkn..nk gilir2 kan..kalau tak kang ade yg terpelanting makanan kot.

Perjalanan masa balik Msia dan masa balik ke Jepun ok je..sbb Aiman sgt2 bersopan-santun..selain dr tido..dia asyik dok main toys n kdg2 dia tgk cite kartun..takdela dia nk bgn ke mana2 pun.Dan ini memudahkan mama utk tido dan ayah utk tgk movie..hehe.Byk makanan yg dpt kami mkn dan byk yg dpt dibeli utk dibawa balik.Segala mcm stok makanan kami angkut dlm 1 beg besar..kuih raya pun ade..siap angkut balang lagi haha…

Pada hari raya pertama, ada budak kecik tak puas hati sbb dia xdpt ikut ayah dia sembahyang raya..hehe.Nangis siap melompat2 mengamuk hehe. Lepas habis solat kami gi raya rumah kawan ayah Aiman. Lepas tu balik rumah..rasa mcm badan Aiman mcm panas..cek suhu mmg dh 38lebih. Terus bagi ubat..lap badan..Maka,Aiman asyik tidur sahaja dan kami pun tak ke mana2 dh..cuma gi Kedah Medical Centre..masa tunggu masuk bilik doktor tu..asyik lari sana sini je si Aiman ni..nmpk tak mcm budak demam pun. Bila masuk bilik doktor tu…satu keajaiban telah berlaku. Takde langsung si Aiman ni nk meraung ke ape. Dia siap senyum tgk doktor tu. Agaknye doktor tu ckp melayu kot.Selalunya kalau jumpe doktor dah pastinya kena sediakan towel kecik sbb Aiman suke nangis nk muntah kalau depan doktor.Ni boleh pulak dia senyum2..haha. Aiman suke doktor Malaysia ye 🙂 Lepas tu balik rumah..nmpk Aiman mcm larat lg dok main kat luar kutip2 batu.Mlm tu suhu badan dia naik balik sampai 39.8 gitu..dan kami sgt mengantuk sbb byk kali bgn lap badan dia. Pagi raya kedua tu..suhu badan dia turun balik…terusla kami bersiap utk balik ke Gerik.
IMG_7219
page
page1
saje letak gmbr ni byk2 utk lihat perbezaannya..siapa yg sgt berbeza dlm gmbr itu hahaha
raya
page2
Sampai je Gerik petang tu demam balik si Aiman ni..sampai ke mlm..lap badan dia dgn asam jawa..turun skit suhu bdn dia. Ptg tu abg n family dia pun baru sampai..So,cukupla semua ahli keluarga. Dpt la pegang baby baru mereka..Nur Arissa Damia yg sgt comel 🙂 1st cucu perempuan dlm family kami.Kebetulan hari raya kedua tu adalah hari lahir mak..so decorate aje kek yg beli kat kedai tu…
page3
Raya ketiga pagi tu..Aiman dah sihat sepenuhnya..lega sgt..alhamdulillah. Dh tak boleh bagi dia kena panas sgt dh..takut demam lagi. Pagi raya ketiga tu kami semua balik ke kampung..naik 2 kereta. Kami ke Kuak,Pdg Rengas n Tanah merah..ke rumah ibu n bapa saudara kami.Mlm baru sampai rumah.
page5
page6
page7
page8
Raya keempat ..pagi tu kami keluar membeli brg2..n ada bapa saudara dtg beraya di rumah..ptg tu ke rumah ibu saudara.Raya kelima ada kwn2 dtg ke rumah..masakkan bihun sup aje..tu je yg senang 🙂 Raya keenam kami pulang ke Alor Setar semula..sblm tu singgah di Kulim..mkn roti canai..hehe..Singgah Bkt Mertajam..Mlm baru sampai Alor Setar. Ptg esoknya kami naik flight ke KL. 2nd tima naik Air Asia..tak penah lagi landing kat LCCT tu..punyela penat tunggu taxi sbb org ramai..last2 hubby ambik taxi yg bsr skit n tak ramai org..lgpun beg kami sgt byk..terus ke Hotel Concorde Inn. Adik2 ipar ade dtg dan jugak Ayin n family..Tak sempat ambik gmbr..bukan tak sempat..terlupa sbb asyik sembang..huhu
page9
page10

*sorry ye gmbr x clear sbb malas nk edit size :-p

Advertisements

Balik kampung :-)

Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan selamat menyambut Hari Raya Aidilfitri kepada semua. Maaf Zahir dan Batin ye. Berhati2 di jalanraya.
kad raya
Mungkin agak awal ucapan saya ni :-). Hari Rabu ni bersamaan dgn 16/9..kami akan berangkat pulang ke tanahair. Flight pukul 10.30pagi..dan akan bertolak dr rumah dlm pukul 5 pagi. Perjlanan dr rumah ke Narita Airport memakan masa lebih kurang 2jam lebih..kalau jem lagi lama..sbb tu nk keluar awal. Sampai di airport nanti akan ada org ambik kereta..time balik nanti pun org tu akan dtg hntr kat situ 🙂 Kena byr la ye..bukan free..huhu.

Dijangka akan sampai KLIA pukul 4.40ptg..dan flight seterusnya ke Alor Setar pukul 7.55ptg. Terpaksa la beli ape2 utk berbuka sbb x sempat nk berbuka elok2 kat restoran..huhu. Takpela..janji selamat balik. Dijangka sampai di Alor Setar pd pukul 8.55mlm. Doakan kami selamat semuanya. Risau jugak la nak berlegar lama2 kat KLIA tu…dgn budak kecik ni yg takmo pakai mask :-(.26/9 kami akan bertolak balik Alor Setar-KLIA….flight ptg..tido di Concorde Inn sblm naik flight esoknya 27/9 utk pulang ke Jepun.

Baru siap packing 1 beg…tu bukan beg baju..beg baju nk kemas hari ni..utk 3 org..huhu..Sgt la sibuk 2-3 hari ni..Weekend sibuk shopping..berulang2..Ada je benda x cukup. Ada jugak beli skit2 buahtgn utk family.Tak best la pulak kalau balik tgn kosong kan 🙂 Shopping utk diri sendiri jugak. Dpt 2 handbag 🙂 Lepas tu kena paksa pakai jam sbb hubby beria-ia mau belikan jam smlm..terima ajela.Dia kata..alang2 dia terbuka hati nk membeli jam utk dirinya dan isterinya ini..baik terima..lepas ni tak pelawa dah. Pakai jam biar nmpk bergaya skit..haha..tu la..nk balik beraya baru sibuk nk beli..sblm ni tak terpk nk beli pun ye..Dpt jugak beli beberapa helai baju..huhu.

Brg2 Aiman dh byk kemas..semua buat list dulu.Takut ada yg tertinggal. Stroller,termometer,penyedut hingus segala mcm semua bwk. Hand luggage pulak wajib kena bwk sippy cup dia,serbuk koko susu,makanan ringan,beberapa toys (ada yg baru beli tp sorok dlm handbag mama..dlm flight nanti baru nk tunjuk..barula surprise n dia x bosan sbb mainan baru hehe.Diapers secukupnya..baju tukar 2 psg,towel kecik,wet tissue..dan beberapa brg lagi..video kartun semua dlm handphone mama dgn ayah..cukupla kot.Nanti ayah dia nk burn buat DVD utk tgk kat rumah tok..hehe

Buat kwn2 yg nk jumpe or nk dtg rumah silakan ye.Tp kalau nk dtg ke ape sila call dulu.Sbb kami ni maybe ke sana sini kot..dh mcm VIP..ramai org mau jumpe..sedara-mara…mana nk membeli brg nk bwk balik lagi.Every year bila balik mesti camtu. Rumah sedara-mara mmg diutamakan la.Maklum le..bukan selalu balik..nanti ada yg kecik hati 🙂 Cuti pun bukan lama..Kena pulak bahagi utk 2 family 🙂 Pd kwn2 yg ada kirim brg tu, kemungkinan besar saya akan bwk blk brg tu dan akan pos dr Msia la..mcm takleh nk bagi sendiri 😦 Maklumla raya..semua org cuti..hubby pun nk gi raya umh kwn dia..nk jumpe kwn lama la..ke sana ke sini..tak berani nk janji..takut tak sempat nk bagi di saat2 akhir..mintak maaf ye 😦 Apa2 nanti saya akan bgtau ye.Nombor2 anda ada saya simpan 🙂 Balik kali ni insyaAllah dpt jumpe semua ahli keluarga..semua ambik cuti awal alang2 kami dh balik..alhamdulillah..x sbr nk jumpe mereka semua 🙂

Okla…nak sambung kemas brg…nk sidai baju..nk lipat baju masuk beg..nk bagi Aiman mkn…nk kemas rumah..nanti nk tinggal lama..lipas buat keje kang..huhu…Berhati2 dijalanraya ye….. 🙂

Mcm2 cerita..

Lupa nk letak pic ni.Ni pic sabtu lepas…masa ikut ayah Aiman gi byr duit service kereta kat NISSAN.Tengokla si Aiman ni..berlari sana sini..sampai terlentang jatuh atas lantai..tp x nangis pun..sambung lari balik..ish ish..x larat nk kejar..biar je dia..asalkan dia tak keluar dr kedai tu..huhu
CIMG7914
CIMG7915
CIMG7917
Ayah Aiman sibuk tgk kereta ni..aii..mcm berminat nmpk..siap tanye harga kat org tu..hehe.Lepas dh habis semua urusan..jumpe pakcik yg mase awal2 nk beli kereta dulu..mase Aiman dlm perut lg..lepas tu dh ckp terima kasih sume..kan pakcik tu dok tunduk2..ayah Aiman pun sama..yg si Aiman pun sibuk sama..dia yg lebih2 tunduk2 byk kali..huhu..malu i.Dah le dia dok lari2 dlm kedai tu..lepas tu gi dok kat ayah dia depan org tu..dia gi tiru semua bunyi yg ada kat situ..bunyi telefon..bunyi printer..huhu..org ckp hait dia pun hait :-p Hari tu kat UniQlo dia sibuk tiru abg kat kedai tu dok rebut irasshaimase (slmt dtg)…tp bunyinye ‘mase’ aje dgr..tu nada dia sama dgn org tu…..byk kali pulak tu dia dok tiru ..sampai org tu tengok…..terus bwk lari dia gi tempat lain…Aiman apsal suke tiru2 org ni haaa.. malu la mama :-p
Ok last nk cite pasal Aiman..dia jrg tido siang skrg..dlm 2 hari ni …pukul 7 je dia lena sendiri..suke hati dia je nk tido kat mana..hari isnin tgh dok main…tiba2 senyap..rupa2nya…..jeng jeng jeng…tido
CIMG7933
smlm pun sama..tp smlm dia cari port baik skit..tido atas sofa..hehe 🙂 Pagi tadi lepas subuh..masa nk tido balik..Aiman bangun pulak..terus gi kat ayah dia yg tgh buat keje..mama tido..hehe..x sedar ape diorg buat..tp tgk ayah dia buatkan air susu coklat kat dia..skrg ni pukul 10.30pg..Aiman tertido atas karpet..hehe..dh angkat masuk ke bilik 🙂 Nmpknya Aiman mmg dh confirm tak isap susu botol dh..haha..dh sebulan lebih dh..nmpknye mmg betul2 berjaya le kali ni..yatta..yatta…next week naik flight..takyah nk usung tin susu,termos,botol susu..bwk nuby sippy cup dia aje 🙂 nanti kalau nk susu coklat boleh suruh kakak pramugari bancuhkan..hahaha..sbb last year balik diorg offer nk bancuhkan milo utk Aiman :-)(nmpk sgt anakku sgt xdok diam..sampai mendapat perhatian org :-p)

Nk cerita psl menu pulak..hari isnin msk nasi biasa je dgn asam pedas ikan pari..smlm pulak buat roti jala cicah kari ayam..dgn agar2 merah.Malas la nk msk beria2 skrg ni..msk pun cuma untuk habiskan stok dlm peti ais sbb lebih kurang seminggu dh nk balik..lgpun..dok excited ingat nk balik je ni..huhu.Buat persiapan skit2..ingat nk basuh ‘Jeep’ Aiman tu sbb nanti nk bwk naik flight..tp tengok hari ni mendung je..hmm..esokla..
IMG_7089
IMG_7090
IMG_7091
Minggu ni tak keluar rumah langsung…takut sbb teringat ayah Aiman cerita dia nmpk ular hijau besar masa naik kereta dgn Aiman..hon pun ular tu tak lari..terus undur balik..balik rumah..kembung pulak tu ular tu..dia mkn ape la gamaknye..huhu..lepas dgr cite tu..terus takut nk keluar rumah..sbb nk jln ikut jln tu..huhu..apetah lagi nk bwk Aiman main kat luar..eiii…Hari ahad lepas Aiman ikut ayah dia gi ambik seluar kat Jusco..tghari tu dia gi buat international license..ptg tu pulak ade makcik insurans dtg rumah..tak dpt nk join majlis buka puasa kat yokohama..huhu. Aiman nangis sgt bile nmpk makcik tu..xtau la kenapa budak ni..

Cendol

IMG_7072
IMG_7071

Resepi ni pun ade yg request.Saya ambil resepi ni dr myresepi.Terima kasih kpd tuan punye resepi 🙂
1 cawan tepung beras
3 cawan air pandan-yg ni saya guna pandan essence sbb daun pandan takde huhu
secubit garam
1 sudu kecil air kapur
sedikit pewarna hijau (option)

Cara-cara
masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga kental dan berkilat
kacau selalu supaya tidak hangit
sediakan bekas yang berisi air sejuk
masukkan cendol ke dalam acuan muruku dan tekan ke dalam air sejuk
kalau tak ada acuan muruku tekan di atas senduk yang berlubang
simpan sekali dengan airnya di dalam peti ais….

Oh ye..sebelum terlupa..murni ada tanye cemana rupa acuan muruku tu..ni yg saya guna…kalau takde benda ni..boleh jugak guna senduk berlubang..kalau tgk org dulu2 buat..ambik tin..lepas tu buat lubang2 kat tin tu pun boleh..hehe
CIMG7936
CIMG7937

Popia goreng

Ada request utk resepi ni…tp mintak maaf ye..saya mmg x sukat bhn2 ni..cuma agak2 je sbb biasa buat gini 🙂
IMG_7081
Kulit popia :
Mula2 buat kulit dulu.Ambil bekas,masukkan tepung gandum,air,sdkt minyak msk,1 biji putih telur,sdkt garam.Gaulkan hingga sebati.Pastikan adunan tu dpt dipegang.Perapkan adunan dlm 1jam.Gunakan kuali yg sesuai.Pegang adunan dgn tangan dan sapukan ke kuali.Mulakan dgn membentuk huruf o dan seterusnya hingga menjadi bulatan.Tunggu hingga masak.Pastikan guna api yg perlahan.Bila dh masak,bolehla angkat.

Inti:
Saya cuma letakkan carrot n kobis aje (ni kes nk habiskan stok dlm peti ais)
Potong halus sayur2 tu,masukkan dlm kuali,campurkan sdkt serbuk kunyit,sdkt grm.Kacau sampai lembut

Sos :
Cili kering (direbus dan dikisar)
Sdkt minyak msk
Sdkt gula
Sdkt garam
Sdkt sos tomato
Sdkt bijan
-Tumiskan cili hingga pecah minyak,dan masukkan bhn2 yg lain

Cara buat popia goreng
-gulung popia,lekatkan popia dgn air+tepung supaya tak terbuka semasa menggoreng..kalau guna putih telur pun boleh
-goreng popia hingga garing
-masukkan dlm sos..kacau2..siap.

Menu n embroidery..

Jumaat lepas buat cendol ni..puas hati dpt mkn..hehe.Guna acuan muruku..sekejap je siap. Kebetulan bhn2 semua ada (tpg beras,santan,kapur,pandan,gula merah)Buat pun x byk sbb sorg je yg mkn..huhu.Lepas tu mesin ice tu dgn mesin ABC tu.Tuang santan dgn air gula merah..nyum..nyum..ulang2 dok mkn.Hari ni rase mcm nk buat lagi hehe…
IMG_7072
IMG_7071
Lepas tu ade buat popia goreng pedas ni
IMG_7081
popia ni pun buat guna ape yg ade je.Mula2 buat kulit dulu..lepas tu buat inti.Intinya cuma kobis dgn carrot aje 🙂 Tapi habis licin la jugak. Nmpk la ade org tu mcm suke sgt sbb dia mkn byk :-p
IMG_7080
Lebih kurang 9 hari lagi nk balik. Skrg ni cuba utk habiskan segala benda dlm peti ais tu.So,msk ape yg ade jela 🙂
Oh ye..tadi dh pun siapkan embroidery yg dh berkurun lama terperap itu 🙂 Jahitan kurang kemas..tp dh naik juling nk menyiapkannya..maklumla..jahitan tangan :-p
IMG_7084
IMG_7085
IMG_7088
lace kat tepi tu bersambung2 sbb x cukup..haha..lantak la..bukan nk bg org pun..lain kali la nk jahit buat benda lain pulak..mcm suke pulak buat benda ni walaupun x berapa cantik..hehe..
Tadi baru besarkan pinggang seluar baju melayu Aiman..sbb mcm ketat getahnya. Tapi..mcm agak bengang dgn mesin jahit tu..sbb benang asyik putus..alahai..apsal ntahle..benang x berkualiti ke ape..tp dgn penuh kesabaran..akhirnya siap jugak..hehe. Lepas ni nk msk siap2..lepas tu nk jahit pendekkan skit lengan baju kurung ku kalau sempat..

Menu berbuka hari ke-13..

Menu hari ni dh pun siap dimasak..tp xtau la apa rasanya..laksa,agar2,roti + daging burger..air soya bean je.Boleh dikatakan tiap2 hari berbuka minum soya bean..hehe..senang..beli dlm kotak tu je..tambahkan gula je 🙂
laks
Tghari tadi berjaya jugak ke Asia Shop yg jauh itu memandangkan cuaca hari ni agak cerah. Dapatla beli laksa,serai..dan makcik kedai tu pulak bagi 1peket daun limau purut dgn 2 peket daun sweet basil..wah..byknye makcik ni bagi aku huhu..takpe..takpe..ckp arigatou jela 🙂
A
Lepas tu singgah ke supermarket kecik ‘UOSITI’.Kat sini mmg murah2 brg dia..tp jarang nk gi sbb selalu org ramai,jauh n kedainye agak sempit..susah nk tolak stroller dgn si Aiman dok capai brg2 kat situ..tp tadi masuk jugak sbb org x berapa ramai…beli lauk-pauk sbb dh nmpk murah tu beli la byk..lepas ni byk hari takyah keluar rumah haha :-p Smlm ayah Aiman dh borong sayur..hehe
B
cukupla kot..time berbuka je mkn lauk-pauk ni..sahur kitorg mkn roti je 🙂
Oh ye..semalam ada org NISSAN dtg ambik kereta utk service. Hari ni katanya nk hntr balik..(tgh dok tunggu ni).Lepas tu org tu ade bagi mouse kereta FairladyZ ni hehe..sgtla comei..Aiman asyik dok ambik main je haa :-p cemana nk guna camni :-p
kecik