Archive for Disember 2007

Apa2 saja…

Semalam masak nasi minyak colorful,ayam percik dgn acar rampai simple….

cimg2602.jpg

cimg2592.jpg

cimg2597.jpg

Asyik nk makan sedap je nih…mcm mana le nak diet..haha…Hari ni baru dok pk nak masak ape…Hari ni happy je…pasal esok takyah buat bento…cuti seminggu hihi..seronoknye…boleh le bermalas2..bangun lambat skit pun takpe..takyah rush2 mcm biasa…bukan apa..tiap2 hari bile hubby keje…kelam-kabut le pagi tu nak buat breakfast lagi..dgn bekal nye lagi…lepas tu time tu jugak le budak kecik ni nak jaga..nak nangis2..nak susu le…

Kenapa la sejuk sgt skrg ni..rase mcm heater tu x berfungsi je…last year kenapa x rase sejuk sgt ye…ker sebab last year tgh pantang?eh…ade beza ke?si Aiman ni selalu sgt berdarah bibir dia sebab kering…tapi selalu jugak letak lipbalm kat bibir dia tu (tp mcm nak bergaduh jugakle nak letak lipbalm pun)

Start esok hubby dh cuti sampai 6hb…emm..agak lame..tp takde plan yg menarik pun….takkan nak melangut kat rumah je…last year dh le tgh pantang..mmg x gi mane2 pun…this year…emm..kata hubby nak balik kampung dia…alamakkk…nihongo wakarimasen….hihi..masak le aku kali ni..letih nak dgr cite diorg…kalo bleh menyampuk takpe jugak…nasib ade aiman…aiman..kite main dua org la yek…haha..emm..nk bwk ape ye gi sana…haaa..rase mcm nak buatkan tart nenas tu..agaknye diorg makan kot. Ohh..baru teringat..kan ade new year sale…x penah lg memeriahkan suasana ni..ape kata….emm..

Mulai esok..mesti x sempat nk berblog lagi…sampailah hubby habis cuti…bukan ape..dia dok conquer sorg2 laptop nih…emm..kalo ade dua kan best..hari tu kata nak beli…beli la…beli la….hehe..kdg2 dok berebut pulak..Meja letak laptop ni mcm nak ubah je..nk pakai meja komputer pulak la..tinggi sikit…meja skrg ni si Aiman boleh panjat..dah bape kali dia buat stunt terjun kat bawah…adeihhh….mouse laptop ni pun dh xleh pakai..asyik rosak je..penat le pakai touch pad nih..hilang kesabaran tau….hari ape ntah ari tu Aiman gi tekan ape kat keyboard sampai cursor takleh gerak…mouse,touch pad sume takleh guna…adeihh..sakit kepala rase nk mrh kat dia…dok tahan2 sampai stress sendiri…hubby balik umah dia pun dh stress dah..haha…because of you..Aiman….hihi

Strawberry Shortcake

kek.jpg

 Resepi dari buku resepi..dh ditranslate oleh hubby dan dh diubah skit ikut kesesuaian

Bahan2 kek (menghasilkan kek sebesar 18cm)

3 biji telur size M

90gm gula

80gm tepung kek

30gm butter

Caranya:

1)Pukul telur dgn gula sampai kembang.

2)Masukkan tepung dan butter.Kacau hingga sebati.

3)Bakar pada suhu 170degree selama 30minit

Bahan2 utk topping:

Air gula (40cc air + 10gm gula)

400cc krim

30g gula

sdkt esen vanila 

Strawberry

Caranya:

 1)Pukul krim hingga kembang,masukkan gula dan vanilla,pukul lagi hingga betul2 jd putih dan ringan

2)Kek di belah dua.Sapukan air gula di atas kek.

3)Sapukan krim atas kek,letakkan strawberry yg dah dipotong,sapukan krim,kemudian lapiskan dgn selapis kek.

4)Sapukan krim ke atas seluruh kek.Hiaskan dgn strawberry.Siap.

Anak lah ayam…

Kali ni bukan nak nyanyi lagu anak ayam…tp nak bercerita psl anak ayam..hehe

cimg2545.jpg

cimg2555.jpg

Hari Sabtu mcm biasa kitrg pegi klinik gigi..kena tampal gigi satu…next appointment 6 Jan..Hari Ahad pegi open house rumah Aisha & Shaheer..Aiman pun tumpang bwk kek besday..seronok punye seronok jumpe kengkawan sembang2 sampai terlupa nk snap gmbr byk2…

cimg2534.jpg

bengkang jagung n apam utk dibawa

cimg2558.jpg

beli 2 kek ni..sbb ni je kek yg ada..org tu salah paham..gi tulis satu aiman satu faiz…takpe la..aiman faiz jugak

cimg2559.jpg

muke monyok je sbb baru bangun tido..mood pon x baik ni…

cimg2566.jpg

seronok main dgn ayah…arigatou pd semua yg bagi present…

Selamat Hari Raya Aidiladha

raya-haji.jpg

menu.jpg

Menu di pagi raya & jugak bekal hubby…

Raya Haji tahun ni kali ketiga beraya di sini…1st year time baru bape bulan kawin…hubby pun keje..so,takdela rase beraya pun…2nd year mase tgh pantang tahun lepas…time tu hubby ade cuti..kengkawan pun ade dtg melawat…tahun ni..hubby keje jugak…mmg dok kat rumah je dgn Aiman…smlm dah masak nasi impit,rendang siap2..nasib la dh msk..pagi ni terbangun lambat pulak memandangkan ngantuk melayan cik aiman yg takmo tido malam tadi..adeihh…

Rumah mak kat Gerik tu semua org balik..abg,kak ipar,anak buah,adik semua ada kat rumah…mak pun dok masak kuih2 mcm2…huhu..sedihnye….bile la dpt nak beraya sama2 ye…emmm….

Baru teringat…esok pagi kena bawak Aiman gi cucuk…emm..sgt berdebar dan takut la sebenarnye sbb gi berdua je..walaupun dh byk kali pegi sendiri dgn Aiman..x tau la kenapa…..Hari Sabtu pulak kena gi klinik gigi…next week pulak gi Hospital..apsal le asyik berulang2 klinik,hospital je nih…daku sgt bosan taw!!!Nak buat plan apa2 pun susah….

Smlm tersangat le geram kat Aiman ni…dok merengek je..org nak msk..dia dok merengek nak dukung le…ape le…lepas tu ckp amboi…marah kat dia…ckp amboi byk2 kali..last2 dia nangis ….dah ada perasaan rupanya anakku ini..dulu kalau marah dia..dia tampar muka kite…hurmmm…..

cimg2495.jpg

ni budak sedih nak menangis…

Skrg ni kalau cakap ‘pandaiiiii’ dia akan tepuk tgn

cimg2512.jpg

Lepas tu…kalau cakap ‘Sape nama Aiman??’ dia angkat tangan camni…

cimg2513.jpg

Macam-macam…

Ni menu semalam..bekal utk hubby..

cimg2433.jpg

cimg2440.jpg

Buatkan birthday cake utk Aiman..Strawberry  Shortcake…

collage6.jpg

Bekal hubby pagi tadi…

cimg2476.jpg

Skrg ni nak bercerita pasal Aiman pulak…2 hari lepas dia main lipbalm ni..habis dikoreknya..sampai pink habis carpet tu..dgn tgn mulut dia pun pink jugak..patutla senyap je…kita kat dapo ni sedap2 le dok msk dah alang2 dia diam sorg2..rupa2nya ade benda dia buat..lepas ni kalo senyap je tu..kena la gi tgk..x leh caye ni…

cimg2430.jpg

cimg2481.jpg

kalau ckp yeay..mesti dia angkat tgn camni….hehe

Happy 1st Birthday Aiman!!!

sf_baby_background_01.jpg

 Happy Birthday to you

Happy Birthday to you

Happy Birthday to Aiman Faiz

Happy Birthday to you…..

Dah setahun dah anak mama ni.Kejap je masa berlalu. Sedih la pulak rasanya.

…Setelah 40weeks 3days pregnant..takde tanda2 nak bersalin pun.Akhirnya doktor decide utk induce pada hari Rabu(20/12/2006) Tetapi…18/12/2006…pagi tu dalam pukul 1pagi…rase sakit sgt perut ni..sampai terjaga dari tidur.Pergi toilet utk membuang..tapi takde ape pun.Konon nak sambung tido la.Tapi makin sakit..gerak hubby bangun tido.Terus pegi hospital.Bila di check,nurse tu ckp..lambat lagi nak bersalin.Dia suruh balik rumah.Bila balik rumah,perut ni terus-menerus sakit..mmg x tido le..sampai pukul 9 pagi.Nak breakfast pun dh takleh dh..Akhirnya hubby ckp..kita pegi hospital sekali lagi le.Bila pegi je..dah le lama nak tunggu..kejap2 sakit.Bila doktor check..katanya dh terbukak 3cm,dan contraction dah setiap 3minit.Terus masuk wad..tunggu dan tunggu..sampai tertido2..bila sakit jaga..pastu tido.Last2 sampai pukul 2 ptg camtu,badan ni rase sejuk sgt2.Bila nurse tu check suhu badan dah 39deg.Wah,demam rupanya.Kepala pun pening,dahle perut sakit.Bukak mata pun nmpk berpusing2 je.Nurse tu bagi bantal ice..tido atas tu.Pastu hubby balik rumahutk solat.Bila dia dtg balik doktor dh suruh sign surat nak operate..sebabnye aku dah weak,takde energy,baby pun weak jugak.Pastu hubby tanyaboleh bangun tak..mmgle aku takleh bangun dh time tu.Terus diorg sorong masuk OT.Bape org ntah yg angkat time tu.Alhamdulillah hubby dpt masuk sekali…as translator..lega rasanya.Lepas je dicucuk epidural..wah..hilang sakit.Rase bergoyang jugakla katil tu.Akhirnya…keluarlah bayi yg comei ini..dan diberi nama Aiman Faiz.Beratnya diwaktu itu ialah 3.75kg…jauh dari estimate doktor tu..ari tu ckp 3.1kg je..haha…

Lepas dh habis operate tu,hubby pun balik..dpt tgk gmbr baby je,sbb baby dh masuk incubator pasal dia berak dlm perut.Patutla aku demam sbb darah dah jangkit kuman.Masa tido tu,diorg letak benda ape ntah kat kaki,kejap2 benda tu mcm tumbuk kaki ni.Tido pun atas bantal ice.Pastu kejap2 ade nurse dtg check suhu badan.Pagi esoknye,bius pun dh abih.Terasa mcm nak tercabut perut ni.Nak bangun mmg takleh.Nurse tu bagi mug air dgn berus gigi.Suruh gosok gigi kat situ.Dalam sejam lepas tu dtg nurse yg sorg ni..suruh aku bangun.Nasib la dia speaking English.Mula2 suruh duduk,pastu dh boleh duduk dia suruh berdiri.Wah,mcm nak tercabut je pinggang dgn perut nih.Sakit gile.Takleh bangun..sampai dia masukkan ubat kat punggung..lama skit baru boleh bangun.Lepas dah bangun dia suruh berjalan pulak..adeih…Pandai betul nurse tu..dia ckp hari ni boleh tengok baby..tapi kena berjalan pegi kat bilik tu.Nak tak nak kena la jalan sbb excited nak tgk baby tu lebih2 lagi.Bile dah tgk baby,dia kata..hari ni boleh tukar bilik..jom tengok bilik.Pastu jalan la lagi sampai ke atas..tp naik lif le..pastu terus pindah bilik.Alhamdulillah..sgt selesa biliknya…Selama seminggu dok hospital,mcm2 yg diajar.Bagi susu,mandikan baby,bancuh susu.Hubby pun kena datang time mandikan baby tu.Hari kedua camtu,baru baby pun tido sekali dalam bilik..letih jugak..sbb nk bangun pun sakit.Sabo ajela..dugaan baru bermula….

Setelah seminggu,balik la kerumah.Esoknya hubby keje tau.Mmg takut gile le dgn baby berdua je kat rumah.Letih sgt2 sampai menangis2.Dhle byk benda x reti..1st time le katakan.Mana taknya,nak kena masak lagi,baby pun asyik nak susu je,nak kena rehat jugak,nak mandikan baby lagi.Bestnye kalo ade org nak tolong buat semua..huhu.Pantang pun mcm tak pantang je..mane ade urut2 tungku semua.Setakat pantang mkn skit je kot.Nasib la ade kengkawan yg dtg menjenguk.Tapi mmg seksa jugak kena operate nih..nak gelak,bersin pun takleh.Ade sekali terbuat rase nk terburai je perut nih.Bila baby dh ade depan mata..apa yg kita takleh buat..insyaAllah semuanya boleh.Semuanya boleh buat sendiri..walaupun tak penah buat sebelum ni.Sedih tu mmgle sedih sbb takde org nk jaga..rase mcm terbiar je..tp kuatkan semangat jela.Kalo tak kuat mau gile meroyan rasenye.

Bulan demi bulan dpt tgk Aiman membesar di depan mata.Dapat tengok perkembangan dia dari hari ke hari.Genap 4bulan dia meniarap,6bulan merangkak & tumbuh gigi,8bulan berdiri,10bulan berjalan dan kini dah makin laju berjalan..mcm nak berlari je..hehe. Bila dia dah makin besar ni,dia suke main sendiri,panjat sana sini,gigit org la…rase mcm nk gigit dia balik..haha.Birthday present..tunggu new year sale ye Aiman…mama dah terfikir nak belikan satu benda utk Aiman ni..kalau kamu gigit mama lagi..cancel present tau!!!!

Thank you so much!!

I’m soooo happy today…..taraaa…my new toys….bread maker..hihi..tq hubby..i love u…muahh!!! Actually hubby yg pilih ni..sbb x reti nk pilih sendiri..al maklumle..x reti nak bace…lepas ni xyah susah2 nak menguli pakai tgn lagi…boleh makan roti fresh selalu..

cimg2401.jpg

cimg2403.jpg

Hari Sabtu…pagi tuada appointment dgn doktor kat hospital. Sampai je bilik doktor tu,terus la bagi graf yg doktor nak tu..graf suhu badan tu…then doktor tanye dah period ke belum..ckp la belum…then doktor tgk graf tu..dia ckp ok je…maybe 19hb ni akan period kalau x pregnant…then..kena ambik darah sbb nak check hormon…lagi 2 weeks kena dtg hospital balik….ishhh..malasnye..huhu…apsal le jadi gini….Esok paginye tu..terus buat urine test…x pregnant ok..mslh hormon le tuh…doktor tu ckp suruh continue ambik suhu badan tiap2 pagi…adeihhh..

Habis jumpe doktor…terus gi flea market kat luar Ayase Town Hills tu,jalan2 sekejap dalam tu…then gi makan…

cimg2391.jpg

cimg2390.jpg

ni budak monyok nak tido..mula2 bagi makan..2-3 sudu je dia makan..lepas bagi air…tepuk2..tertido camtu je….

cimg2392.jpg

ni budak yg nak umo sethn esok…..suke sgt nak jadi popia ..bergulung2 dlm tilam tu..lepas tu gelak2 sorg..

Rasa mcm nk keluar hari ni nak gi beli ichigo(strawberry) nk buat cake yg comei utk aiman..tapi..nanti kot org repair pintu kabinet dapur tu datang pulak..ehh..hubby kata org tu nk dtg petang…emm..yg kelakar tu..hubby dh ckp kat org tu bini dia x pandai nihongo..haha..