Archive for Oktober 2008

Sibuk..

Minggu ni sgt sibuk.Sibuk ape yg org seperti saya ni..hehe. Kemas rumah yg berhabuk..sibuk siapkan projek embroidery (dah siap nanti saya letak gmbr ye).Baru 1/2 siap.

Minggu ni jugak settlekan pasal gas hari tu. Hari isnin tu jugak gas dah ada balik..lepas tu org gas tu siap pasangkan fire alarm. Kata dia rumah lain semua dah ada (ni ikut pemahaman saya la..sbb x bape paham ape dia kata haha). Letih jugak nak paham ape dia ckp dan nak bercakap dgn dia. Last2 saya paham jugak rupanya dia nak pasang fire alarm tu.Puas call hubby saya..tp dia off handphone sbb tgh meeting.Akhirnya saya tpakse pahamkan diri sendiri..dgn usaha org gas tu nk menerangkan kat saya haha.Sgt kelakar la rase…sbb siap buat bunyi2 gitu…Dah la org tu sgt peramah..mcm2 dia nk cerita walaupun x berapa nk paham.

Hari Selasa hubby cuti.Kami gi immigration gi renew visa saya. Lepas settle terus gi polio Aiman.

Ni le budak macho yg sebak bile doktor tu bg ubat..nasib dia tak luah balik..

Ni pulak time Aiman tgh tunggu ayahnya membeli suit..dptle beli 2 psg..tp lum ambik lg..

Smlm pulak time tgh pakai kasut sbb nak keluar ade org bagi salam kat saya.Terkejut..rupanya bakal jiran baru..dtg tgk rumah.Org Sri Lanka..katanya dia islam.Pastu boleh pulak dia tanya saya 100% islam ke?Aikk..ade percent2 jugak ke? Confuse sekejap..sbb rasenye dh pakai elok dah.Takpela…nasib dia ckp english..

Esok x tau cemana plan.Plan nak ke Tochigi…rasanya tak tido mana2..memandangkan hotel semua penuh..menci tau..kalau tak leh tgk daun2 pokok kat Nikko tuu..Malas la nak tido rumah makcik2 sekalian..segan.Tp mesti letih sbb nak gi rumah makcik2 tu semua. Tak kisahla mcm mana pun kan..

Smlm masak mi kari.Lame dh teringin nk mkn..tp tak terbuat…dok ulang mkn sampai hari ni..hehe….

Ni telatah si Aiman nyanyi le konon..tapi mulut tak bukak pun haha

Alhamdulillah..

Kami semua selamat sampai ke Narita Airport pd pukul 9.40pg. Alhamdulillah semuanya selamat walaupun ada perkara yg tak diingini berlaku. 25/10 kami dijemput oleh pakcik Merc tu utk ke train station Antwerpen. Mantap sekali kereta tuu..MPV Merc kalo tak silap. Time dtg hari tu..naik Audi. Perjlnan ambik masa sejam setgh. Pakcik tu sgt peramah..mcm2 cerita dia cite..

Kami naik train Thalys untuk ke Schiphol Airport Amsterdam. Perjalanan ambik masa sejam setgh. Sampai aje..terus kelam-kabut angkat brg…dhle beg besar 2 bijik..beg galas sorg satu..dgn nak angkat buggy dgn Aiman lagi. Sgtla klam-kabut. Lepas turun je,hubby teringat beg galas dia tinggal kat atas dlm train. Kelam-kabut dia masuk balik….tiba2 je train tu terus teruskan perjalanan..huhu.Maka, tinggallah saya dgn Aiman dan beg 2 yg besar itu…sgt sedih ok.Risau pun ade sbb time tu passport hubby ada pd saya. Tiba2 baru teringat yg train tu akan berenti kat Amsterdam Centraal. Lebih kurang stgh jam dr station Schiphol Airport. Nasib baik ade hp. Hubby msg suruh tunggu situ..jgn gi mana2..nanti dia dtg balik. Maka…tunggulah kami 2 beranak kat situ selama lebih kurang 2 jam. Nasib Aiman tak membuas sgt sbb dia asyik tgk train yg dok lalu-lalang situ. Dlm pukul 2 lebih baru hubby sampai. Terus kami kelam-kabut gi check-in..flight pukul 3.20ptg gitu. Sampai je kaunter org tu kata check-in dh close..alahai..awalnye diorg ni close…kelam-kabut ikut org tu gi sana-sini..last2 lepas jugak. Selamat jugak masuk. Nasib dpt seat tepi dok 3 org situ.

Aiman menuggu ayahnya dgn penuh kesabaran….

Dalam flight 12jam jugak. Bape kali terlelap tak sampai2 jugak. Asyik bergegar aje sampai telinga ni sakit sgt2…tak penah le rase sakit camni selama naik flight. Sgt takut jugak sebenarnye. Nasib la Aiman asyik tido jugak…dptla kami melayan movie kat situ. Makanan tak berapa sedap..biasala mkanan diorg.Kami naik KLM Royal Dutch. Tp mmg mintak muslim food…tp mcm vegetarian aje mknanannye..jadila..

Sampai je Narita airport..call pakcik parking kereta..tak lama lepas tu dtgla kereta kami. Kena naik kereta pulak 2 jam untuk sampai ke rumah. Byk betul naik kenderaan. Kereta 1jam stgh,train 1jam setgh,flight 12jam,kereta 2 jam…huhu.

Sblm balik..singgah gi beli brg dapur..konon nak msk laksa..Sekali sampai rumah..gas kena potong le pulak. Time bil gas sampai kami takde kat sini..so,takdela org nak membayarnye..terus kena potong. Smlm mandi msk air le..mandi dgn aiman. Ayah Aiman gi mandi kat onsen (hot spring). Malas nak ikut sebenarnye walaupun sekangkang kera aje. Smlm hubby dah call org gas tu..katanya nk dtg pagi ni..kena byr kat dia dulu baru dia bukak balik gas tu..huhu.Cepatle dtg…nak msk…nak mandi ni…nk basuh pinggan pun tak rela i dgn air yg mcm ais tuu..huhu Nasib kat toilet still panas psl pakai elektrik…kalau tak..lagi la terseksa..tp takpe..kami dh training kat Belgium dulu kat toilet pakai air sejuk mcm ais..terseksa hidupku..wakakaka..

Hari ni byk sgt kerja nak buat dan dah buat. 2 kali mendobi..sidai baju pun dah..keluarkan brg2 dr beg semua. Byk sgt habuk kat rumah ni..jap lagi nk vacuum semua.

sblm balik hari tu sempat shopping coklat kat sana. Kedai paling dekat kedai coklat Leonidas. hubby la gile dok beli..padahal Leonidas tu merata dunia pun ade..tp sbb sedap..dan asalnya mmg dr belgium…beli jugakla bwk balik. Habis dekat 130 euro utk coklat shj..Next week kami nak balik kampung kat Tochigi (x tau jadi ke tak..tp mcm jd aje..ckp kat hubby kalo pos takleh ke..haha)..hehe..nk pi hantar coklat kat  4 otousan dan 4 okaasan hubby (ramai betui peminat dia ye :-p  ) saya stress le nak balik..kang ramai yg tanye pandai nihongo tak lagi..wakakaka..kena tanya mcm2 kang..huhu…

Aiman

Hari Selasa, Aiman demam,batuk tak baik lagi. Terus kami bawak jumpe doktor. Mr Koen bwk kami jumpa paed anak dia. Skrg ni Aiman dah beransur pulih….tapi still selesema lagi…Mama dgn ayah dia pun selesema jugak ni.

Ni la budk demam..berair je mata dia…spt biasa Aiman suke nangis bile doktor pegang dia..huhu

Time ni aiman dgn mama kat dlm kereta..sementara ayah Aiman dan Mr Koen kat dlm apotheek (farmasi).

Hari Rabu mlm,kami dinner kat luar…mkn pasta seafood dgn moules aje. Ada org Jordan kerja kat restoran tu..dia la yg bgtau mana boleh mkn…

ni budak yg takmo dok diam..nasib dok kat luar..leh bwk di jln jap sementara tunggu mknan sampai..tercbr rasenye nk kuar mkn kat kedai dgn budak ni….

Esok kami akan naik train Thalys dr Antwerpen ke Amsterdam..perjlnan lebih kurang sejam setgh.Pukul 3ptg naik flight KLM Royal Dutch dr Amsterdam ke Narita Airport.Dijangka akan sampai ke Narita pd pukul 10pg (dlm flight 12jam).Hopefully semuanya berjln lancar dan selamat semuanya.

Weekend terakhir di Leuven

Hari Sabtu kami cuma berjalan kat park di Leuven. Plan nak ke tempat yg lebih jauh terpaksa cancel sebab Aiman tak sihat. Sejak hari Rabu dia demam + batuk.Kesian sangat..batuk dan asyik termuntah. Saya cuma belikan ubat kat dia di farmasi..1st time le leh gi beli ubat untuk Aiman sendiri..hehe. Kami gi tgk alam semulajadi aje..tengok pokok..tgk daun..haha..suke sgt..ambik2 gmbr..gmbr mengarut aje byk pun..Lepas tu kami ke kedai coklat..borong coklat..makcik tu sgt peramah..nasib baik dia tak cerita cara2 membuat coklat kat kami..dia cuma bgtau ingredient aje hehe

Budak demamkah ini?? Asyik berlari ke sana sini..huhu..Aiman..Aiman…

Lain2 gmbr akan saya masukkan dalam fotopages nanti. Server agak lembab skrg ni..tunggu masa yg sesuai.

Hari Ahad,kami tak kemana2…dua beranak tu tido tghari pulak..si anak yg sepatutnye tido..tp si ayah yg tumpang 2kaki. Rugi sgt tak keluar sbb cuaca sgt elok. Dok kat rumah pun sejuk jugak. Tak tahan la heater camtu..lagipun takde humidifier..udara dah le sgt kering menyebabkan kami semua sakit tekak..Aiman le sampai batuk teruk.

Saya sgt mengantuk sbb Aiman asyik terjaga sbb batuk..hubby pun sama la berjaga jugak..rasa mcm x tido aje..huhu..sian Aiman..moga cpt sembuh

Macam-macam cerita

Ada lebih kurang seminggu lagi kami di Leuven ni. Rasa macam tak sabar nak balik sebenarnya..hehe.Cemana la agaknya rumah tinggal sebulan tu.Mesti pokok kesum,kunyit,serai semua mati..waaaaa. Bosan jugak sebenarnya tiap2 hari dgn Aiman x buat ape2. Tiap2 hari selasa ada org dtg cleaning rumah,mop lantai,tukar cadar,kemas lap dapur,buang sampah semua…(tp takde la bersih sgt pun..saya cuci lg bersih kot..haha) Saya cuma basuh baju,iron baju,masak jela. Bosan sbb internet takde kot haha.Asyik layan tv jela..nasib la byk cite english haha..tiap2 hari tgk movie aje…selebihnya tido,makan,tido aje…mkn coklat tiap2 hari..bape kg nak naik pun x tau la ni…Kalau dok kat rumah sana nun leh jugak menjahit ke,baking ape2 ke..tgk movie kat internet ke..huhu…Lagi satu sbb nak balik..x larat le basuh baju dgn tgn..waa..nk gi laundry jauh le pulak..takkan nk mengangkut dgn si Aiman ni..tpakse le basuh dgn tgn..ambik masa jugak le nk kering ni…

Tapi..suke la jugak dok sini sbb takyah pakai translator..boleh ckp terus dgn org..haha.Walaupun ada bhs dia tapi kebykan kat kedai boleh speaking english.Cuma bab nk beli brg tu payah skit pasal dia tulis bhs dia..x tau mana tepung..mana gula…tp bile dh tau yg tu..dok beli yg tu jela.Kalau kat jepun..x paham bace pun..ade tukang bace..haha.Kat sini..encik hubby saya pun tak paham jugak..last2 main bantai jela. Setakat ni ade la beberapa perkataan yg selalu dok nmpk/tengok kat tv..boleh agak2 maksud dia…mcm zaterdag (saturday),zondag(sunday),vrijdag(friday),mandaag(monday),apotheek(farmasi)…saya main agak je sbb sebutan lebih kurang…haha

ni makanan yg sempat msk minggu ni…

Ni gmbr si botak saya.Cemana leh jadi botak? secara tak sengaja…huhu. Selalunya setiap 2minggu mmg pendekkan rambut tu. Machine tu tak bwk pulak dtg sini..so,memandai2 la guna shaver tu.Suruh pulak si isteri ni yg buat…tersilap teknik..terobek kat depan..haaa..tu lah… Akhirnya..botakkan ajela semua…seksa betul nak botakkan..dah le takut guna shaver tu..huhu..licin dan berkilat2…tapi dah 3-4hari ni dah muncul dh rambut..

 

Weekend ni last le nak gi mana pun.Plan nak gi Brussels aje..nak shopping la pulak..Hari Ahad kedai tutup..hari biasa pun pukul 5 ptg gitu byk kedai dh tutup..alahai..x syok la. Nak gi jln tempat lain mcm tak larat dah..mcm gi Paris hari tu..letih yg amat. Bosan la jugak tgk building aje…kalau tgk alam semulajadi saya suke la…tgk bunga2an ke….sejuk je mata memandang…

Byk sgt membebel kali ni..yg penting tak sabar nk balik..x tahan le dgn kesejukan toilet ni..maklumle..rumah simen..kat jepun rumah kayu…lagipun..rumah ni takde washlet..waaa…sejukk!!

Oklah..sblm tuan punye laptop ni panggil..baik berenti dulu…daaaa…

Paris

Hari Sabtu, kami ke Paris. Awal2 pagi dah bangun, pukul 7.30pg dh berjalan kaki ke train station Leuven. Naik train ke Brussels Midi. Then, pukul 10pg naik train Thalys utk ke Paris. Perjlnan mengambil masa dlm sejam lebih gitu. Sampai dlm 11lebih pagi. Terus kami ke La Sainte Chapelle..naik train jugak…lepas tu jln kaki ke Notre  Dame. Susah jugak sampai sini psl semua org ckp France..tulisan pun France..bile tanye english pun dia ckp France jugak haha.Sama la kat Belgium ni pun..tp kat Belgium..walaupun ada bhs dia..tp ramai yg leh speaking english.

 

Lepas tu jalan kaki lagi sampai Louvre Museum…ambik2 gmbr..terus naik train ke Arc de Triomphe..then naik train lagi utk ke Eiffel Tower.

Letih gile..sbb dok kejar masa..tp alhamdulillah sempat jugak sampai ke train station utk balik ke Belgium. Kami naik train Thalys pukul 6.30ptg..sampai ke Brussels Midi hampir kul 8mlm.Tunggu train nk balik Leuven..hampir 9mlm baru sampai..tensionnye..dah le penat..lenguh satu badan..

Gambar sepenuhnya belum update dlm fotopages..sbb server lembab sgt..maklumla..pakai wifi ni..nanti kalau line clear baru letak ok…

Latest update..

Sabtu lepas kami ke Brugge. Byk bangunan lama kat sini. Adala ambik gmbr skit. Sila la melawat fp kami ye http://zaidatulazra.fotopages.com.

 

Hari Ahad pulak kami ke open house rumah Kak Ros kat Gent. Kenal pun melalui fotopages aje. Dptla jumpe ramai org Msia kat situ. Mcm2 makanan ada..gmbr pun x berapa ambik psl sibuk dok mkn haha. Ada laksam,nasi beriyani,lemang,soto,kuih-muih..mcm2 lagi…Besar2 dan luas2 rumah org2 kat sini.

dlm train

 

Ni pulak menu beberapa hari ni…

bihun sup

murtabak

pasta