Archive for Jun 2008

Weekend…

Hari ni..hari Ahad.Hubby kena kerja la..huhu.Dok la kat rumah dgn si Aiman.Nasib baik la hujan..kalau cuaca cerah..mmg nak bwk Aiman keluar naik densha (train). Hubby pun gi kerja naik kereta sebab hujan..lagipun parking ade byk hari ni..hehe.Smlm sehari suntuk jugak la keluar shopping. Mencari souvenir utk dibawa pulang. Tghari makan kat kedai aje..sbb beras kat rumah belum beli haha. Mkn unagi..dan hubby pulak ambik set tempura dgn soba. Aiman..makan aje ape yg ade..maklumla..budak dah besar kan.

 Ni pulak aksi si kecik ni ….1st time naik train ni..letih nak mengejar dia dlam kedai tu…masukkan kat sini…mula2 mcm takut je..lame2 ok je dia hehe

On the way nak gi shopping tu..traffic jam kat 1 tempat ni..lame le jugak tunggu.So, sempatla snap gmbr ni..Ni gmbr tpt parking kat sebuah apartment.Bape tingkat agaknya ni?? Mmg boleh jimatkan ruang mcm ni kan..Dulu pernah terfikir..cemana la kereta tu nak turun dan naik camtu.Rupanya kedudukan kereta tu sentiasa berubah.Bila ada kereta yg nak keluar, kereta lain akan berganjak ke tempat lain.Sampai la kereta tu turun ke bawah.Nak cerita cemana pun tak reti le..hehe

Advertisements

Aiman oh Aiman…

Hari ni, tak buat bento utk hubby pun. Beras dah habis la. Lupa nak beli..haha. Esok la baru nak gi kedai beli. Tghari tadi bawak Aiman keluar. Pergi beli brg dapur sikit.

Ni budak yg dah bersiap nak keluar ni,senyum aje dok dlm stroller..

Bunga ni tumbuh meliar kat depan rumah..ada byk sgt…cantik jugak…

Mlm ni tak masak utk hubby pun..msk utk diri sendiri dgn Aiman je..hubby ade party. Ptg td msk macaroni goreng aje.Tapi lupa nak snap gmbr sbb dah lapar sgt agaknye haha.Lepas tu ade buat popia goreng dgn kuih kasturi skit. Pagi esok goreng aje utk breakfast.

Ptg tadi bawak Aiman keluar kejap jalan2 kat luar.Bukannya dia berjalan pun..dia berlari.Adoii..boleh semput mcm ni le nak kejar dia…mcm nk kejar penyamun je.

Bukan senang nak ambik gmbr dia..asyik berlari aje…

Tiba2 je hari ni Aiman pandai bukak seluar sendiri…dah berapa kali dah dia bukak..adeihh..nak bogel ke tu Aiman…Sile abaikan gmbr background tu ye…rumah bersepah..raksaksa Aiman mengganas..hehe…

ni aksi apa pun x tau la..sakit lutut agaknya haha..suke hati la Aiman…

Menu,rumah,balik…

Menu2 beberapa hari lepas…yg sempat diambil gmbrnya…

Hari Selasa sibuk mengemas..mencuci rumah..seminggu berapa kali aje kemas rumah..hihi.Biasa la..ade tukang sepahkan..tak menang tgn nak kemas pun. Time dia tido..time tu le kelam-kabut buat keje rumah. Ni bahagian yg kemas aje…ade lagi yg tak berkemas hehe…nasib la rumah kecik comei aje..

Kami sekeluarga akan pulang ke Malaysia pada 10/7~20/7 ni. Mmg dah confirm le nih. Jadi la balik kejap pun kan..balik jugak. Balik kali ni ambik seat utk Aiman sekali memandangkan..bassinet tu mcm tak mampu dh nk menampung dia hehe.Selesa skit dia ade tpt utk dia..lagipun takde sape yg sanggup nk meriba dia pun haha. Kali kedua Aiman nk balik Msia ni..Brg pun belum berkemas.Beg pun ntah kat mana..nk kena selongkar almari tu pulak la…kena mintak tolong hubby la..berat2 la kotak2 dlm tu..

Weekend..

Hari Sabtu…kami kerumah Sheilla n Azam..ade besday party utk Adil,Adam & Aimee.Ramai jugak tetamu yg hadir…makanan pun byk sekali dan sedap2 belaka. Rajin Sheilla & Kak Shaz masak macam2..ada laksa,lontong,nasi impit,rendang,makaroni goreng,bihun,mee goreng,pizza,ayam goreng..mcm2 lagi….saya jugak tolong buatkan kuih kacang n bingka pandan…dah agak petang..baru la kitorg balik..disebabkan aiman dah mcm mengantuk..tp takleh tido disebabkan org yg ramai..masuk je kereta..terus lenaaa…hehe

Hari Ahad..keluar sekejap aje..Dalam pukul 12tghari..hubby ke Futamatagawa..buat international license.Pukul 4ptg baru la kami keluar.Pegi Sagami-otsuka..beli brg2 dapur di samping mencuci mata ke kedai2 baju..(takde yg menarik pun).Ni menu yg berjaya dimasak weekend ni…

Hari ahad…masak asam pedas ikan peri,sayur kucai goreng,twist donut.Pagi tadi pulak..breakfast dgn roti canai cicah kari ikan dan bento utk hubby pagi ni…kuih kacang dgn bingka pandan tu..hari sabtu tu buat..

Hari ini..

Macam dah lame tak update ni..hehe. Kaki ni baru je baik dr lenguh tu..akibat jalan jauh sgt hari Ahad. Bukan lenguh2 aje…kaki ni sampai lebam.Tapi mcm pelik je..apsal lebam tang urat.Eii..mcm takut je..hubby kata saluran darah tersumbat ke apa ni…mcm org tak normal je..huhu. Patutla rase sakit sgt kaki ni.Tapi smlm dah hilang dah.Cuma kesan lebam ni belum hilang..ada 3 tompok jugak la…apsal ye…?? Tu la..nak jalan sgt..jalan sampai lebam!!

Smlm keluar dgn Aiman..jalan sampai ke Asia Shop sana.Jauh jugak..pegi sbb nk beli daun pandan..nk buat kuih Sabtu ni..ada org tempah..cewahhh! Hari ni kalau tak hujan nak gi cari present la..Esok mcm tak sempat dh.Hari Sabtu pagi tu hubby nak gi buat international license..tghari dh nk ke rumah kwn. Mesti org pelik..nape nak buat international license?? Hubby saya lesen jepun..so nak balik Msia ni..nk drive..kena la buat international nye. Walaupun ade yg akan gelak..pakai international license kat negara sendiri..tp saya bangga dgn dia….sbb bukan senang nak dpt lesen jepun pun..nak renew lesen pun nak kena dgr ceramah dulu..supaya diorg tak lupa psl undang2 ni.

Ni menu semalam dgn 2 hari lepas..asyik buat roti je.Badan pun dah gebu macam roti haha. Hari ni takmo dah buat roti..nak msk benda lain pulak la. Dalam gmbr tu roti sosej n bun pandan inti kcg merah,sate & soto.

Aiman dah 1thn6bulan semalam.Ni nak cerita pasal Aiman pulak. Dia suke tiru apa yg org buat skrg ni. Dia dah tau kegunaan benda2 tu untuk apa.

-kalau dia jumpe kunci,dia akan pegi cucuk kat pintu atau pegi kat pintu kereta

-kalau dpt senduk,dia akan gi kat dapur..nak senduk kat kuali yg ada kat situ

-kalau dia nmpk ade kain buruk kat lantai,dia ambik dia lap lantai tu haha

Kamakura

Semalam kitorg ke Kamakura. Keluar rumah dah tghari sbb bangun lambat..haha.Konon2 dh plan malam tu nak keluar awal pagi..tp tak terbangun pulak adeihh. Ramai sgt org kat sana..sampai berhimpit dlm train..huhuhu. Cuaca pun panas terik. Mmg sesuai nk berjalan..cuma agak panas.

Sampai je kat tempat bunga Ajisai ni..lagi le ramai manusia. Nak ambik gmbr pun susah. Tu yg malas kuar lambat tu..sbb dh agak dh mesti ramai org..Dah le kena naik byk tangga..tpakse le Aiman ayah dia dukung..stroller dia pulak mama dia sangkut kat bahu ni..adeihh..Nasib tak berat sgt.Tapi mmg cantik le ajisai kat situ.Semua kembang2..ada banyak warna pulak tu…geram je.Ambik gmbr asyik nmpk kepala org je haha..Tahun lepas dtg Kamakura jugak tgk Ajisai tp kat temple lain kot.Tp kat situ sume kaler biru.Dh ckp dgn hubby lain kali nk tgk yg byk kaler..takmo biru je..hehe..tu yg bwk dtg sini kot..

Lepas tu kami terus jalan ke pantai.Pantai ni merbahaya ok.Bukan sebab ape…byk burung helang.Kalau nak mkn tu..hati2 le..nanti kena sambar dgn burung tu pulak.Dulu penah dtg sini dgn hubby dgn kwn dia.Sekali tu kitorg bukak murtabak nk mkn..tiba2 je burung helang dtg..terkejut gile sampai menjerit..huhu..takutt..

Aiman suke le dpt lepas dia berjalan camtu.Asyik lari sana sini je.Sambil dia lari2 tu..mama suapkan onigiri (rice ball) jela.Dah dua hari jugakla..mama tak msk kat rumah..hihi..hari Sabtu ade jemputan makan2.Hari ni pulak..tak masak bekal utk hubby pun hehe.Hubby kata dia nk beli je.Lagi pun kaki,badan ni lenguh sgt..ni akibat berjalan jauh sgt semalam ni.

Tempe

Hari ni terjumpa tempe kat Sotetsu Rosen. Sblm ni tak penah nmpk or tak perasan kot kewujudannya. Tadi mase tgh pilih tofu..mcm sekali imbas ternmpk tulis tempe..ingatkan tersalah bace..tgk dekat2..mmg betul la tempe. Dulu,kat Summit rumah lama dulu mmg ade..tp tak lame lepas tu..dh tak jual. Ape lagi..beli jgn tak beli..Balik rumah terus masak…hehe

 Pagi tadi gi bayar bil..sblm tu gi ambik duit dulu…mase byr tu or tu senyum2 je..bil tu terkoyak la..terpisah dua..hubby le yg salah gi koyak tu..hehe. Lepas tu terus jalan sampai ke eki(station). Saje je jalan2 kat dlm Sotetsu Rosen tu…tiba2 baru perasan kasut Aiman hilang sebelah.Ni mesti dia yg cabut buang kat mana2 ni..ishh.Dah jadi satu keje pulak pusing2 kat dalam tu cari kasut lagi sebelah..lame jugak le..nasib baik jumpe..dah agak dh..mesti ade punya.Pening kepala mama Aiman oiii.

Lepas tu singgah kat farmasi HAC tu. Beli puting botol Aiman..kat situ je ada jual..kat farmasi CREATE yg dekat rumah ni takde puting tu. Mase nk byr..org tu ade tanye nak buat point card..ok jela..buat.Time isi form tu..tak ingat pulak address rumah ni..rumah lame ingatla.Nasib baik ade bil tadi tu hehe.Bagi jela bil tu kat org tu..suruh dia tulis..haha. Lepas ni kena tulis address rumah letak dlm beg..in case kalau ape2 kan..