Archive for the ‘Uncategorized’ Category

Entry Terakhir…

Selepas ni blog ni tak kan berupdate……sila ke http://ida81.blogspot.com untuk cerita seterusnya. Jumpa di sana 🙂

Ida

Ichigo gari @ Ebina

Mcm agak lama tak update blog ni. Tak sempat nk dok depan pc lama2 :-p .Sabtu lepas kitorg bersama2 family Shaheer n Aisha pegi memetik strawberry di Ebina. Walaupun bandar ni sebelah je dgn bandar yg kami duduk ni tp kami tak penah gi petik strawbery kat sini. Pergi tempat jauh2 aje :-p. Sedikit sebyk gmbr yg sempat di ambik….Mula2 kami ke tempat petik strawberry tu utk register dulu..lepas tu disebabkan byk lagi masa kami jln2 kat Sagami Sansen Park ni……

ni keje mereka ye

besar betul tempat main nya…

3beranak terus naik hehehe..best best..nasib baik saya masih sedar diri..sebenarnye teringin tp tak berani 🙂
Dah puas main..terus ke tempat tadi…bayaran utk dewasa 1500yen..utk kanak2 1,200yen seorg.Makan sebyk mana yg boleh dlm masa 30minit…






eh jgn petik yg tu sayang…belum masak :-p

dh tak larat mkn dh..masa nk masuk tu diorg bagi bekas ni dan susu pekat utk cicah strawberry tu…tp kalau tak cicah pun mmg manis dh strawberry tu..tp saya suke cicah susu…sedap 🙂

Cerita….

Menu

Smlm buat pau goreng ni…intinya sardin..

Hari ni pulak seawal 10pagi dh siap memasak bihun sup daging ni.Ambik kesempatan masak awal sementara Aiman tido lagi. Kalau dh bangun dia tuu..jadi lmbt nk msk sbb dia suke mengacau.Buat bwg goreng,sambal kicap..berselra mkn sup time sejuk2 mcm skrg ni…

Lepas Aiman dh bangun buat muffin coklat ni..Biasa hari jumaat mmg buat kek or kuih ape2..sbb esok kan hubby cuti..dok rumah mesti lapar je kan 🙂

Aiman


ni le peminat muffin coklat..semua benda yg berasaskan coklat bewarna coklat semua dia suke..

bile perasan mama ambik gmbr dia terus mau pose :-p
Smlm test bagi Aiman pakai mask..sbb sblm ni punyela dia takmo. Mungkin sbb skrg ni dia kerap tgk mama dia pakai or sbb dia dh cerdik skit..dia mau pulak pakai..tp tak tau la kalau keluar rumah dia mau pakai ke tak.tgk kartun pun nk pakai mask jugak.byk kali dh bukak sbb lama dia pakai.lepas tu dia nk pakai balik..pakai tak buat ape takpe..ni dia dok gigit pulak mask tu :-p last2 mama sorok..haha.Basuh tadi. Esok keluar baru bg pakai :-p

2 hari lepas ..dlm 11mlm Aiman berlari punyela laju nk ke dapur..lepas tu dia tersepak bwh pintu (eh bukan bwh pintu..pintu jepun ni kan bwh dia tu org panggil ape ntah..tinggi skit kan benda tu) Berdarah2 kakinya..dia jatuh betul2 dekat dgn ayah dia kat dapur tu.Mmg meraung le mlm tu. Punyela susah nk letak ubat.Ayahnya pun dok mengusik ckp ‘eiii’ .Aiman ni tgk ibu jari kaki dia sebelah berdarah2 lagi le menjerit.Nak tido awal jadi tido lmbt pulak.Mana nk tangkap budak yg lari takmo letak ubat tu lagi :-p Lepas tu mama dia ni balutla kaki dia..tak sampai 5saat dia cabut balik.Cehh..buat penat je.Lantak la situ Aiman..nmpk mcm tak sakit je pun. Dlm dok kaki berdarah tu dok main heater lagi.Selagi mata dia tak pejam..selagi tu le mcm2 benda dia nk buat.

Esok

Pagi esok nk gi check up kat Shirota Clinic. Hopefully semuanya ok. Tghari tadi..terjatuh kerusi..huhu.Suspen kejap.Nasib jatuh ke tepi n sempat tahan dgn tgn. Sakit jugakla kaki dgn tgn ni. Rasanya perut tak apa2. Aiman punyela gelak tengok mama dia jatuh. Hntr sms kat hubby ckp jatuh kerusi.Dia reply ‘haaaa…’ lepas tu ade gmbr alien :-p tak penah2 dpt sms gmbr alien :-p

makan..makan..makanan

Last week kot msk ayam ni..namanya lemon rosemary chicken..tp saya tak berapa sgt dgn rasanya..mmg rase lemon yg kuat sgt kot..resepi ambik dr internet……lepas tu msk nasi carrot n tomato soup…

Hari ni msk asam pedas ikan pari…..sup sayur..tu jela…ikan masin goreng smlm :-p jadi lah..tak larat nk dok dapur lama2…


tambah pulak bile ade budak mengamuk…sedih sbb kartun dh habis :-p

Aiman oh Aiman..kelakar la kamu ni. Mlm td ayah dia tegur sbb Aiman bilang wan,to,ti,po,pai,sik,nana….apsal nana pulak?hahaha tau le nana tu mmg 7 dlm nihongo..pandai2 pulak dia :-p pantang nmpk nombor kat mana2 mesti nk bilang…kalau nk ambik gmbr dia pun..bile mama bilang one,two,three mesti dia sambung po,pai 🙂 hahahahaha….

Esok ayah Aiman cuti..cuti ape ntah dlm kalendar tu..merah je. Tapi cuti pun dia sgt sibuk sbb katanya ade 3 report nk kena hntr sblm cuti akhir tahun ni. Hari2 balik dekat pukul 10mlm. Pegi keje pun awal dr biasa. Minggu ni mmg tak buat bentou pun kat dia.Dia ckp dia beli je.Selalu sgt skrg ni dia selalu mengelak dr saya buatkan bentou utk dia..kesian kat saya kata dia..nk buat breakfast lagi..bentou lagi. Hmm..tak kisah sgt pun sbnrnye…tp takpe jugak..takyah le bgn awal sgt..sejuk2 ni ‘berat’ nk bangun..hehehe. So,utk dinner kena la msk special2 skit kan. Tambah pulak esok dia cuti..kena la ade makanan2 skit utk dimkn 🙂

Coretan di Hari Khamis

Smlm masak mee rebus yg sgt simple…guna ape yg ada.Mee takde..ganti spaghetti…Hubby balik keje..makan ckp sedap…haha..bile msk main hentam2 dia ckp sedap pulak..Sbb lame sgt kot tak msk gini.Hari2 asyik mkn nasi je kan..mesti dh jemu hehe. Rase kuat skit smlm tu yg msk tu.Tak lupa jugak buat roti canai dan jugak gulai ayam je….gmbr tak ambik pulak..dh habis kena mkn :-p

Pagi tadi keluar kejap beli brg skit

Aiman dh ready dlm stroller…

mama Aiman yg sgt selekeh..tak mekap ape pun..takpe org tak nmpk..pakai mask :-p

Hari ni sibuk skit.Konon buat sponge cake tadi.Lepas tu Aiman tgk dia nk pulak dh..ish mane boleh tu utk besday Aiman esok le..mama belum hias ape lagi.Kesian kat dia buatla muffin coklat kejap. Byk sungguh dia mkn. Comot2 je pun..dh sibuk kat dapur tadi..xsempat nk buat elok2 :-p

Ni Aiman tolong mama buat sponge cake

Lepas tu masak nasi lemak..siap bungkus..haha.Rase mcm nk mkn nasi lemak bungkus.Nak beli takde pulak org nk jual :-p Daun pisang takde..tak rajin nk jln gi kedai thai

Esok ayah Aiman half day. Nak gi City Office..nk buat boshi techou. Sgt lupa nk buat benda ni..lepas tu nk gi klinik utk check up. Hmm…berdebar2 pulak rasanya. Nk kena ambik drh ni esok..haiii…lemah betul bab2 ni…Lepas tu esok takleh minum benda manis..ala2 kena puasa benda manis..mesti dia nk buat glucose test ni..nanti mesti kena minum air gula yg manis gile tu..huhuhuhuhu…Hopefully semuanya ok nanti. Selain tu nk byr duit utk booking klinik tu..semuanya nk kena cepat..sgt advance..nk bersalin mcm nk holiday pulak kena booking awal2..ngeh ngeh ngeh…

Weekend n makanan

Hari Sabtu seperti biasa ke klinik gigi. Ade last treatment..dia cuma cuci gigi aje. Lepas ni takyah dtg dh hehe. Sgtla lega. Ada sesuatu yg terlupa nk buat. Patutnya pagi Sabtu nk gi buat boshi techou..huhu…cemana leh lupa ni. Sabtu depan dh nk gi check up. Hopefully sempatla kot.
Petang ke Hodogaya Sport Center…ada hal mau jumpe kak ita yg mau pulang ke Msia. Ayah Aiman jela join main badminton kejap. Aiman pun sgtla histeria bile tgk ayah dia main. Mamanya sgtle letih sampai seret2 je Aiman tu haa…dah dia dok buat lembik2 kaki sambil membaringkan dirinya diatas court itu. Dia asyik nk terkam gi kat ayah ia..ish ish.Suke beno dgn ayah dia..apsal ye :-p Ni mesti sbb dr lahir ayah dia dok basuh berak dia ni..tu yg syg sgt tu :-p .Aiman dh jemu dgn mama ye :-p Tapi bagus jugak..gi le kat ayah tu..mama dh tak larat nk layan Aiman dh. Balik tu kami gi mkn di Old Hickory..mkn western la pulak….Sejak pregnant ni weekend je susun kedai nk mkn kat mana..haha..tak lalu dh nk msk :-p Kali kedua ke restoran ni..1st dulu masa pregnantkan Aiman.Asal pregnant je gi kedai ni..asal gi kedai ni je aku pregnant wakakaka :-p

anak ayah kan..mesti la duduk sebelah ayah 🙂




tu jela yg kami mkn….

Hari Ahad cuma keluar beli brg dapur. Selain tu..dok rumah la..tengok ayah Aiman kemas n basuh tempat pinggan. Dah siap semua baru le saya memasak 🙂
Hari ni msk simple sgt…msk nasi jepun n buat miso shiru je..sbb smlm ade beli unagi yg dh siap msk. Ptg td buat roti skit..tu jela

Roti cheese n sosej.tp saya suke roti cheese tu sbb taburkan gula n cheese..rase manis2 je.yg sosej tu tak berapa lalu nk mkn..sbb bau sosej kot..hmmm..ntahla…lately deria bau ni agak kuat…tambah kalau masakan yg letak halia..rase halia tu bau busuk sgt. Kesian halia yg tak bersalah itu.
Tak lupa jugak hari jumaat ade buat blueberry cheesetart ni

Sblm menghabiskan ayat terakhir utk entry ni.Saya minta maaf pada semua ye kalau ade mana2 kandungan blog ni yg menyentuh hati kalian semua. Antara sedar dgn tidak mungkin ade mengecikkan hati sesiapa. Sekian, Terima kasih 🙂

Takde tajuk :-p

Antara masakan minggu ni…

Nasi tomato,ayam masak merah n jelatah

bihun soto


popia basah ni buat pagi tadi. Aiman tido tadi sempat le tenyeh kulit dia kejap. Dah berpuluh ketul masuk dlm perut ni hahaha.Nak mkn sgt..mkn sampai lebam. Hari ni betul2 buat popia je semata2..takde msk makanan lain..tghari tadi pun lunch mkn bihun soto smlm. Sbb hubby ptg nanti ada mkn2 dgn org2 kat officenya. So,mesti dia dh mkn berat..popia bsh jela kalau nk mkn nanti.Kalau tak kenyang roti pun ada buat tadi…boleh cicah dgn kaya 🙂

Skrg ni..sakit kepala n rase nk termuntah tu dtg tak menentu. Bukan tiap2 hari pun. Smlm ok je sihat walafiat…2hari lepas dr pukul 5 sampai ke wktu tido tu haaa dok terbaring je tak larat. Hari ni pun nmpk ok..tp takleh caya sgt kot2 ptg skit kang dia jadi. Sblm mlm mmg dh mkn siap2 utk dinner. Hari tu lmbt mkn..sekali pening loya tu dtg…tido la dlm kelaparan..xlalu sungguh nk mkn. Dahla nk kena melayan si Aiman ni lagi..ohh..saya sungguh stress..Bgn pagi punyela lapar :-p

Tghari tadi keluar beli brg kejap. Hmm..susah nk nk membeli pun dgn budak ni. Mmg la dia dok dlm stroller..tapi tgn dia dok capai mcm2..nk tarik tanda harga la..ambik botol tu barang ni. Dah le mama dia nk pegang bakul sambil tolak stroller dia.Tambah pulak bile masuk kat lorong2 yg sempit tu..haa..terasa le stress nk beli brg tu :-p Geram sgt. Beli punye beli sampai terberat pulak bakul tu huhu..sbb dok memborong buah tu jadi berat.Tau ngan ayah Aiman ni mesti kena marah angkat berat2.

Tadi kemas tempat baju..dh mcm bercampur2..asingkan baju lengan pendek letak tpt lain..baju Aiman le.Tambah pulak dia suke sepahkan tempat baju dia tu..ish ish. Lepas ni jadi lagi..mama gigit tgn dia! Kat dapur kemas gitu2 je..niat dihati nk cuci kipas kecik kat dapur tu…nk cuci tempat letak pinggan..lame dh terbiar….nk buat asyik tak larat…tapi sbb mlm td hubby ckp weekend nanti dia buat…yeayyyy!!!! tersenyum lebar mendengarnya 🙂 Sape lagi nk tolong kan kalau bukan suami sendiri. Cuma memasak je lama dia tak buat. Dulu wah wah..mcm2 masakan dia masak…bengkang roti…masakan korea la..mcm2..tunggula nanti nk buat2 tak larat mesti dia buat :-p Masa dlm pantang dulu pun ade org dtg rumah dia siap msk lunch lagi utk tetamu.. 🙂 Sampai tetamu yg dtg tu tersipu2 malu nk mkn sbb mereka adalah 2org anak dara hehe.

Okla..sudah panjang saya membebel. Mau baring sekejap 🙂 Sile layan gmbr ni ok :-p. Pic smlm..bersungguh2 dia suruh mama bg dia pakai tudung tu..org nk lipat kain dia sibuk ambik tudung main.Bile bukak nangis pulak :-p Ape daa Aiman ni…tak sesuaiii tau!!!