Ayam Golek

 

Bahan2:

1 ekor ayam

1-2 ulas bwg putih-dikisar

1 inci halia-dikisar

1/2 biji bwg besar-dikisar

5 sudu besar rempah beriani

2-3 sudu besar rempah kari daging

2-3 sudu minyak sapi

2 bunga lawang

3-4 biji bunga cengkih

2-3 biji buah pelaga

1 kulit kayu manis

1/2 tin santan

Sdkt sos tomato (dlm 1 sudu besar)

Sdkt gula

Sdkt garam

 

Caranya :

-Panaskan minyak sapi.Tumiskan bwg putih,halia,bwg besar yg dikisar hingga kuning

-Masukkan kulit kayu manis,bunga cengkih,buah pelaga,bunga lawang

-Masukkan rempah beriani + rempah kari yg dibancuh dgn sdkt air.Tumiskan hingga pecah minyak

-Masukkan santan,sdkt sos tomato,sdkt gula dan sdkt garam

-Masukkan seekor ayam.Masak hingga ayam 3/4 masak

-Kemudian keluarkan ayam dan tutup api. Panggang ayam dalam 40minit (kalau x cukup garing boleh tambah masa)

-Bila dah masak..letak dlm pinggan.Air/minyak yg keluar dr ayam tu boleh masukkan dlm periuk kuah tadi.Tuangkan kuah ayam tadi ke atas ayam yg dah panggang.Dah siap!!

2 responses to this post.

  1. kata kenkawan kalau nak tambah lagi sedap ayam ni.. sebelum memasak ayam tu golek2 dulu ayam tu sampai lemau… wakakaa

    Balas

  2. ida nak tanya periuk apa pakai panggang tu?

    Ida : rempah dia saya msk dlm periuk biasa tuu..saya panggang dlm microwave oven …

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: