Archive for Mei 2009

Selamat menjamu mata…

Semalam buat nugget ayam ni. Teringin nk mkn. Serbuk roti tu pun buat sendiri drpd roti yg buat sendiri jugak..huhu.Byk sungguh benda kena buat.Patutla rasa lama dok kat dapur :-p
IMG_5548
Hari ni pulak cuma buat roti canai..ayah Aiman yg mintak nk mkn
IMG_5554
Lepas tu tadi buat kek marble ni..teringin pulak nk mkn..haha..bykla sgt teringin.Lagipun esok cuti mesti akan ada tukang mkn nanti :-p .Saja letak serbuk koko byk sbb org kat rumah ni semua hantu coklat..Aiman pun dh mkn byk dh tadi..x sempat2 nk potong td dia dh korek dulu huhu :-p
IMG_5558
Selamat berhari minggu buat semua.Esok nk pergi gunting rambut :-p yeahh!!

Semalam…

Semalam masa tengah sibuk masak mee sup ni..
IMG_5521
Tiba2 rasa mcm nk gi tengok Aiman..sbb mcm lama je dia dok senyap kat bilik tu.Rasa mcm dia tgh buat sesuatu je…rupa2nya..
IMG_5500
IMG_5499
dengan muka tak bersalahnya..dia main Nivea cream mama..huhuhu..pantang lupa nak tengok kejap dh jadi mcm ni…..Tak tau nk letak kat mana dh..rumah ni mana ade laci berkunci..tu pun letak tempat tinggi tp dia panjat pulak 😦 .Takpela..untuk menghilangkan rase sedih..mari kite tengok video ni.. 🙂 Cuba perhatikan betul2 video ni :-p


Lepas tu main2 clay dgn Aiman…tp last2 mama yg main :-p hahahaha
IMG_5501
IMG_5509
Skrg ni Aiman suke sgt pakai cap..pantang nmpk mesti nk pakai..sampai tido pun pakai..dh lena baru bukak..kalau tak dia marah :-p
IMG_5519
IMG_5520
Lepas bangun tido..main lukis2..kaler2
IMG_5523
last2 mama dia yg lukis :-p
IMG_5525
Tu je la aktiviti semalam…dh xtau nk buat ape dgn Aiman ..kesian kat dia..smlm pun bwk dia keluar kejap 🙂

Masalodeh

Lama x buat kuih ni..especially yg mak buat.Dulu,selalu tolong mak buat kuih ni.So,ni resepi nya ….
IMG_5490
Bahan2 :
Kacang dhal (direndam semalaman)
Bawang besar purple dicincang2
Cili kering dipotong
Sdkt jintan manis
Daun kari dihiris
garam secukup rasa
gula secukup rasa

Caranya:
-Blender kcg dhal hingga hancur.Campurkan semua bahan yg ada
-Bentukkan dan boleh la digoreng 🙂

Carrot Cupcakes

Ni resepi carrot cupcakes yg saya buat dulu. Ambik dr joybaking.com. Resepi carrot cakes..tp saya buat cupcakes 🙂 Sorry ye bahasa campur,malas nk translate 🙂
IMG_5324

Carrot Cupcakes :

100 grams walnut, toasted and coarsely chopped

340 grams raw carrots (finely grated)

280 grams all-purpose flour

1 teaspoon baking soda

1 1/2 teaspoons baking powder

1/2 teaspoon salt

1 1/2 teaspoons ground cinnamon

4 large eggs

300 grams) granulated white sugar

240 ml vegetable or canola oil

2 teaspoons pure vanilla extract

Caranya :
1)Tpg gandum + baking soda + baking powder + cinnamon + garam = letak dlm satu bekas
2)Dlm bekas lain : pukul telur + gula+ minyak + vanilla
3)Campurkan bhn 1) ke dlm bhn 2).Kemudian campurkan carrot + walnut
4)Letakkan dlm acuan cupcakes.Jgn penuh sgt nnti melimpah.
5)Bkr pada suhu 180degree selama 20-25minit

Cream Cheese Frosting:

57 grams unsalted butter, room temperature

227 grams cream cheese, room temperature

230 grams confectioners (powdered or icing) sugar, sifted

1 teaspoon (4 grams) pure vanilla extract

finely grated lemon zest of one lemon

Caranya :
1)Cream cheese + butter = pukul hingga sebati
2)+ gula + vanilla + lemon zest

Marzipan recipe :
1 cup blanched whole almond or 1 1/3 cups slivered almonds
1 1/3 cups confectioners’ sugar
1/2 teaspoon almond extract
2 teaspoons water
2 1/4 cups confectioners’ sugar
1 slightly beaten egg white

Directions
1)Place almonds in a blender container or food processor bowl Cover and blend or process until ground.
2)In a mixer bowl combine the ground almonds, the 1 1/3 cups confectioners’ sugar, almond extract and 2 tablespoons water Beat with electric mixer until the mixture forms a ball.
3)Gradually add the 2 1/4 cups confectioners’ sugar, beating until combined.
4)Stir in enough egg white (about 1 tablespoon) to form a clay-like mixture.
5)Tint with food coloring, if desired.

Apa dah jadi?

IMG_5497
Sape punye keje ni….huhuhuhu..Aiman la..sape lagi…habis kena korek.Nasib baik terperasan dia main. Padahal dh letak kat tempat tinggi tu..dan letak dlm bekas make up antik tu..huhu…tp dh dia panjat..huhu. Dah le siap sapu kat muka lagi..huhu..alahai Aiman..takde benda lain ke nk main.Byk dh toys kat rumah ni rasanya :-p

Bunga

Saya suka bunga. Hubby saya pun rajin bawak gi tgk bunga.Sejak hampir 4thn dok sini selalu la tgk bunga.Tp ada lagi yg belum pernah tgk kot..huhu.Takpela..bersyukurla dgn apa yg ada :-p.Kami ni jarang gi tpt shopping2..tu yg selalu tgk bunga aje :-p.Bunga2 ni ada byk musim. Ikut tempat jugakla ada yg cepat ada yg lmbt sikit.

Bulan Feb ada bunga suisen.
IMG_2661
sekali je penah tgk..kat Kasai Rinkai Kouen 2009

Dlm bulan Feb-Mac boleh la tengok bunga ume (japanese plum blossom)dan nanohana
ume
ni masa thn 2006 kat Yugawara..tpt ni mmg spot tgk bunga ume yg cantik.time ni Aiman dlm perut dh tp x tau haha
DSC00699
showa kinen kouen 2006
IMG_2547
Shimosoga 2009
IMG_3613
Seya 2009
nanohana
kurihama hananokuni 2007
IMG_2225
azumayama ninomiya city 2009 (yg ni bulan jan dh boleh tgk dh)
IMG_3453
sagamihara park 2009
IMG_3571
seya 2009

Lepas tu dlm hujung bulan Mac..boleh la tgk sakura
sakura2
inokashira kouen 2006
sakura1
ayase 2006
IMG_3837
shonandaira 2009
IMG_3911
hadano 2009
IMG_4023
sagami sansen kouen ebina 2009 (thn 2008 pun gi sini jugak)

Dlm bulan april..tengok tulip
DSC00714
showa kinen kouen 2006
tulip1
yokohama 2006
tulip2
yokohama 2007
IMG_4162
izuminomori yamato 2009
IMG_5082
hitachinaka seaside park,ibaraki 2009

Dlm bulan april hingga bulan mei..ada bunga shibazakura,nemophilla,bunga wisteria(fuji),bunga azalea
IMG_4097
izuminomori yamato 2009 (x hbs tumbuh lg bunganya time ni)
IMG_4281
shibazakura matsuri zama 2009
IMG_4534
chicibu,saitama 2009
IMG_4200
bunga nemophilla sagamihara park 2009
IMG_4990
bunga nemophilla @ hitachinaka seaside park ibaraki 2009
IMG_4720
bunga azalea @ ibaraki 2009
IMG_4780
bunga wisteria (fuji) @ ashikaga flower park tochigi 2009

Dlm bulan Mei mcm skrg ni ada bunga rose.
rose2
Koryo Kouen Ayase 2006.Wah slim lg time ni..bezanya dgn skrg wakakaka
IMG_5397
Koryo Kouen Ayase 2009
Hujung bulan Mei-awal bulan Jun ada bunga Ajisai,bunga iris (Ayame?betul ke?).Sbb tu asyik hujan je ye skrg..bunga ajisai mau kembang.
ajisai1
kamakura 2007
CIMG5064
kamakura 2008.Serik dh nk gi sini.Org ramai gile.Naik train pun berhimpit.Dhle panas huhu
CIMG4948
Odawara 2008
CIMG4927
bunga iris (ayame)tu kat odawara 2008

Dlm bulan Jul -Ogos ada himawari (sunflower).Semua tgk kat Zama aje…cuma tpt yg berlainan.Maklumla Sunflower City hahaha.Bunga lavender pun ada dlm awal bulan 7
himawari1
2006..tgh pregnant 5months
himawari3
yg ni pun masa 5months pregnant.Dah le jln kaki jauh sampai cramp kaki kat tgh jln..huhu
himawari2
i like this pic very much!!
18844520
zama 2008
CIMG6074
haa..ada sekali tgk kat Akeno,Yamanashi 2008
hh
Bunga Lavender @ Lake Kawaguchi,Yamanashi 2007

Dlm bulan Sept ada bunga cosmos.Sekali je penah tgk masa baru2 kawin dulu. Masa tu baru sebulan kot kawin.Tiba2 je hubby ajak gi kebun bunga katanya.Masa tu pelik je.Nak buat ape gi kebun bunga..lepas tu barula tau..hahaha
cosmos
Kurihama Hananokuni 2005.
Tiba2 jumpe video ni..hahaha…betap x terer nye tukang ambik video tu..gegar sana sini 🙂 Ada byk video nya tp tu jela yg sesuai utk tontonan umum hahaha..kalau nk letak kena letak music la..supaya org x dgr ape kami ckp :-p

Weekend

Hari Sabtu, kami ke Costco Tamasakai. Shopping brg dapur,toiletries semua. Lepas tu balik rumah layan movie. Ayah Aiman sewa dvd kat Tsutaya..tp dia jela tgk..mama Aiman layan drama kat internet hehe.

Hari Ahad dah tghari baru keluar ke Ebina. Gi naik kereta sbb hujan rintik2. Konon gi cari saloon la nk gunting rambut.3 saloon gi semua ramai org. Tu la ayah Aiman..suruh booking hari sabtu tu takmo..kan dh penuh..huhu. So,dh malas dh..booking jela kat 1 saloon ni..sabtu depan la pegi..huhu. Tpakse la simpan lagi rambut ni. Lepas tu terus gi kouen bawak Aiman jln2..takde tgk ape pun..sbb baru lepas hujan..jln pun licin.Aiman pun asyik nk main pijak2 air je..habis kotor kasut dgn seluar.
IMG_5472
IMG_5473
IMG_5474
IMG_5475
IMG_5476
IMG_5481
IMG_5480
Lepas tu balik rumah…masak ni
IMG_5489
IMG_5490