Archive for Disember 2008

Winter Holiday

Hari ni hari keberapa hubby saya bercuti. Kami byk habiskan masa kat rumah aje. Rasa mcm takde beza dia x cuti pun..hmm..takpela…Hari Khamis lepas sempatla kami tgk illumination kat Shimbashi…dan ke Tokyo Tower. 1st time la saya  ke Tokyo Tower walaupun dah masuk 3 thn kat sini hehe. Aiman dgn mama naik train ke Yokohama eki..ayah Aiman dh tunggu dekat sana…

img_1848-1

 

img_1825-1

Hari Sabtu kami bwk Aiman jalan2 dekat2 taman kat rumah aje..Kami ke Izumi no mori.

img_1923

Hari ahad kami ke Yokohama Zoorasia..bawak Aiman tgk binatang. Tapi dia dok minat tgk elephant je…yg lain sume mcm x minat je haha.

img_1940

Gambar2 semua akan dimasukkan dalam fotopages. Nanti boleh view kat sana ye http://zaidatulazra.fotopages.com

Hari isnin,selasa dan hari ni rabu…kami dok rumah aje. Aktiviti…masak-memasak…tido….makan….sewa dvd dan tgk sampai lebam haha. Alahai..bosan jugakla..rasa mcm nk keluar..tp mcm takde tempat nk dituju musim2 gini..takde benda menarik nk tgk..huhu.Ni ade buat bun dgn kaya smlm…habis licin dimakan oleh 2 beranak itu..

img_2017

Advertisements

Aiman,Makanan & Cuti

Mcm lame x berblog hehe..pemalas skit skrg..sbb sejuk kot..rasa nak dok diam2 je…tambah pulak sibuk melayan Aiman yg semakin aktif menggila…alahai..letih la..nk msk..lepas tu dia dok panjat la..menyepahkan baju la….terpakse kejar sana-sini…huhu..Bila la kamu ni nak insaf nak oii..mama letih ni..

Ni gmbr birthday cake Aiman..dah seminggu baru ingat nk letak haha

img_1619

img_1623

img_1625

img_1629

Smlm msk ni…sup tulang…

img_1810

img_18062

inari zushi

img_1812

sambal sotong

img_1820

waffles

Mulai 27/12- 4/1  En Annuar mula bercuti….Tapi kami takde plan ape pun. Maybe just dok rumah je…budget dah takde sebenarnya….hehe. Sbbnye..En Annuar dah keluarkan byk duit utk byr loan saya yg gile byk tu huhu..Kami try utk byr lump sum. skrg dlm proses tunggu duit sampai ke parents saya..dan tunggu surat dr PTPTN tuu…huhu.Hopefully cepatle settle hutang saya yg sebyk RM19k lebih tu. So, lepas ni  saya dh takleh mintak ape2 dah la ye. Takpela..janji hutang habis dibyr sepenuhnye. Tahun depan pun kemungkinan besar x dpt balik Msia huhu. Dan winter holiday kali ni…mmg tak boleh ke mana2 memandangkan takde budget utk berjalan2 jauh. Budget utk bulan depan pun cukup2 je ni haa..huhu. Hopefully kami dimurahkan rezeki..dan dipermudahkan segalanya…Amin..

Happy 2nd Birthday Aiman Faiz !

Hari ni 18 Disember genaplah umur Aiman 2 tahun. Macam cepat je masa berlalu. Aiman dilahirkan secara caesarean..dgn berat 3.75kg di Ayase Kosei Hospital. Di sini saya share kan gambar time Aiman baru je keluar dr perut mama dia. Kaler pun lain mcm lagi. Gambar ni diambil oleh pihak hospital. Ramai yg belum pernah tengok gmbr ni rasanya..sbb tak pernah scan pun..hihi.Lihatlah..betapa debabnya dia time nih..

edit-burung

 Pengalaman pregnantkan Aiman pun takleh saya lupa. Kdg2 ada jugak problemnya….Aiman terbelit tali pusat..sampai mama menangis…nasib la tak kuat…next check up tu dh tak terbelit…alhamdulillah sgt2…Time 37weeks tu..time kena xray pelvic bone..doktor ckp kepala baby muat2 aje..dan kemungkinan besar kena caesarean..hmm..tp still boleh try utk normal…

Pengalaman bersalin mmg semua org takkan lupa. Walaupun tak dpt merasa bersalin normal..tp sempat jugak merasa sakitnya selam 16jam..huhu sampai terdemam panas pulak. Sakit tu mmg la sakit..tapi mcm kelakar pun ada. Sebabnya…apa doktor ckp semua kena translate…haha. Sampai masuk nak operate tu pun..time nk bius pun…kena dgr ckp Encik Annuar. Doktor kata…bongkokkan badan…doktor kata…buat camni..buat camtu…Bila dia dah balik rumah..terpaksa la survive sendiri kat hospital tu. Kdg2 rasa kelakar walaupun sakit haha. Kalau kena nurse yg tahu English tu okla sgt. Kdg2 nurse lain..nurse makcik2 ni…siap makcik tu buat gaya sekali ..sebenarnye dia nk tanye dah kentut ke belum.haha. Nasib la boleh paham jugak..Dulu pelik jugak,apsal asyik tanye dh kentut ke belum. Rupanya org operate nih,selagi tak kentut diorg takleh bagi mkn..takut effect ape2 kat dlm nanti.Oleh itu,2 hari la saya x makan sbb tak kentut..haha.Hari pertama mkn dia bagi air nasi je dgn air potato..mmg cair gile.Esoknye baru dpt mkn bubur nasi tp rasa sama lebih kurang…hari seterusnya baru dpt mkn nasi. Hari2 asyik masuk air dgn ubat  berbotol2..hari esoknya nak keluar baru takyah masuk ape2 dah. Terseksa bile berjalan asyik bwk tiang besi tu je..seminggu pulak tuh. Tapi takpela..seronok la jugak dok hospital sbb balik rumah takde org jaga. Diorg ajar mcm2 bagi mandi baby,bagi susu..mcm2..dan yg ajar tu nurse yg fasih berbahasa inggeris..nasib baikla sgt. Tp mmg seronok la sgt bersalin kat situ ..dr segi penjagaan tu mmg okla sgt..bilik pun ok sgt..boleh tgk english movie je kat bilik..dan hubby pun boleh tido sama kat situ…mlm sblm keluar wad..ade special dinner dgn hubby..boleh pilih nk mkn ape…I’m looking forward utk bersalin kat sini lagi for next baby…keh keh keh..

Lepas ni kalau pregnant lagi..hopefully jgnla kena operate2 lagi..huhu… Takut sgt. Sbb seksa sgt time nk mandi..bape hari la x mandi sbb takut tgk plaster yg panjang kat perut tuh. Last2 mandi tutup dgn plastik. Nak batuk takleh,nak bersin takleh..nk gelak pun takleh…rase nk terkoyak je perut kalu buat benda2 tu..nak bagi susu kat baby pun agak susah sbb sakit nk letak atas riba..huhu…

Kat bwh ni semua gmbr2 Aiman mengikut bulan..rajin kan mama Aiman haha….

sf_baby_background_01

2yrs

Perkembangan Aiman dr lahir sampai la skrg..mama dia yg dpt tgk dulu..sgtla rasa bertuah sbb tak semua ibu dpt merasa camni kan.

-Masa 4 bulan dia dh start meniarap,6bulan merangkak dan tumbuh gigi,10 bulan dah pun berjln. …

-cuma berckp je belum sepenuhnya.. Bila suruh sebut mama…ayah..semua dia sebut papa…hahaha…ayah dia ckp panggil ayah..dia ckp papa jugak..hahaha…

-Bab nyanyi mmgla terer..tapi nyanyi tanpa membuka mulut..hebat kan..haha..

-Dia dh byk tau kegunaan sesuatu benda,mcm kalau jumpe jam dia ambik letak kat tgn..kalau jumpe kunci..dia gi kat pintu,kasut pun pandai pakai..tp terbalik je selalu kdg2 je betul.

-Aiman pandai pijak belakang mama..kalau rase lenguh2 tu silalah baring kat tilam..nanti adela budak yg akan pijak belakang tu lama2..lega rasanya haha

-kalau tgk DVD ‘Inai Inai Baa’ dia tu..kdg2 dia suke tiru..byk kali dh nmpk tp sempat record skit je sbb bile nmpk mama record..dia stop…haha

Mama doakan Aiman akan jadi anak yg bertuah,anak yg berjaya seperti mana maksud nama Aiman Faiz tu sendiri….dan juga…supaya menjadi anak yg soleh dan jgn nakal2 selalu….sakit jantung mama kalau Aiman nakal2 sgt…jap lagi nak baking cake untuk Aiman….huhu….sekian..

Kisah Aiman

Hari ni saya asyik buatkan mama saya marah. Tadi saya dah sepahkan rumah. Saya sepahkan buku2 kat rak. Lepas tu saya sepahkan baju2 dlm almari kat bilik dan selimut2 yg mama dah kemas.Mama marah saya. Tapi saya tak putus asa. Saya seronok nk explore rumah yg kecik ni. Sedang saya asyik dok kat dalam oshirek..mama saya terperasan saya ade kat dlm tu. Saya berjaya panjat dok kat atas dgn menggunakan heater utk memanjat. Mama saya sempat ambik kamera dan ambik gmbr saya.Saya pun sempat jugak posing comel kat situ. Mama kata..nanti ayah balik..mama nak report kat ayah..nak tunjuk bukti.

 img_1564

Lepas tu saya ke dapur. Saya bukak kabinet dapur dan saya bawak lari oyster sauce mama saya.Mama saya mengejar saya dan dpt menangkap saya. Tak lama lepas tu saya gi dapur balik..dan saya smpat ambik periuk kat dapur tu. Saya terlangkupkan di atas lantai dan sempat berjoget2 di atasnya. Mama cepat2 ambik periuk tu dan marah. Waktu tu saya tgk mama sibuk sidai baju. Lepas tu saya berak pulak..mama pun terpakse berenti mkn..untuk settlekan saya dulu…Lepas tu terus dia mandikan saya.Sblm mandi..mama machine rambut saya bagi pendek sikit..saya asyik main2 dgn rambut2 yg jatuh tu sampai bersepah.

Byk kali dah mama nk tidurkan saya..susu pun saya dah hisap..tapi saya takleh tido jugak. Saya asyik je rasa nk main. Tadi saya tgk mama dok mkn spaghetti kat dapur tadi. Saya pun menuang2kan botol susu saya yg ada lebihan susu ke atas bantal mama saya. Habis basah. Mama marah lagi dan cubit kaki saya. Tapi tak sakit pun..Mama asyik suruh saya tidur je. Kata mama..tidurla cepat..mama nk mandi..nak msk. Kalau mama mandi, saya suke panjat2 kat pintu bilik air tu.Kdg2 saya petik suis lampu bilik air dan tutup lampu..sampai mama saya marah. Mama kata..mama tak puas nak mandi kalau saya tak tidur.

Tadi saya tgk mama dah kemaskan mainan dan buku2 kat rak yg dok bersepah kat ruang tamu tu. Tapi saya mcm takleh tgk takde mainan bersepah kat situ. Jadi..saya pun sepahkan balik dgn membaling mainan2 tu semua keluar dari bakul. Saya berasa sgt seronok.

Skrg ni saya dah rasa mengantuk..jap lagi saya nak tidurlah sekejap..nak charge bateri..nanti saya bangun..saya akan aktif semula ye…terimalah pose dr saya ni utk anda semua..

img_1570

Jalan2 weekend

Hari Sabtu kami bawak family Kak Sue ke Sankeian Garden Yokohama..diorg baru sampai dr Msia.Kak Sue ade conference disini. Gambar selebihnye sila la lawat fotopages ini http://zaidatulazra.fotopages.com

img_1414

Hari Ahad kami ke Yamanakako..tengok Mount Fuji dan ke Odawara Castle

img_1479

img_1529

Hari Isnin…Aiman tercedera kat kelopak mata..smlm dh bwk pi klinik..doktor bagi ubat sapu dgn ubat mkn..risau jugak takut tercedera dlm mata…semuanya akibat terhantuk bucu kabinet..

img_1533

cimg7032

Balik dr klinik sempat masakkan ni…kerepek gunting je buat dah lame dh…yg lain semua baru masak smlm..

page

Mlm tadi ayah Aiman ajak ke Yamada Denki..sampai je sana..Aiman lena dlm stroller..kami pun apelagi..gi kat tpt massage tu…dok massage kat situ lame2..haha..tengok ade makcik tu siap terlena2 kat situ..haha..Lepas tu beli blender dgn periuk nasi…sbb semua dh jahanam..haha..ganas betul org yg guna tu ye…bukan sbb ganas tau..tu sbb rajin masak dan rajin menggunakan brg2 tu sampai jahanam..haha

Autumn 2008

Weekend kali ni baru sempat nak tengok daun merah dan menguning ni…huhu. Hari Sabtu kami ke Shuzenji Nature Park..dlm 2 jam perjalanan jugak. Lain2 gmbr sila tgk kat fp la http://zaidatulazra.fotopages.com . Pemandangan sungguh cantik. Tapi penat skit sbb byk kena naik bukit..lenguh habis kaki ni..Balik tu dah petang sampai rumah..singgah gi beli ayam,daging kat Shonandai. Balik je rumah terus msk nasi impit dan rebus kcg utk bwk picnic esok.

img_1186

Hari Ahad kami picnic bersama kengkawan lain kat Shinjuku Gyoen.Kami gi naik train aje..lame jugakla baru sampai.Kami sampai paling awal…dlm 9.30pg ..sementara menunggu yg lain jln2 ambik gmbr skit..tp jalan dekat2 ke sbb luas sgt..lenguh kaki..Mana nak kejar Aiman lagi..gilir2 le kejar dia..huhu. Lepas tu Aiman pulak buat perangai..sbb dia ngantuk..nk tido pulak tu…nk buat susu..air panas dlm termos ni sejuk pulak..terpaksa berkejar kat kedai tu..beli bentou..lepas tu mintak air panas kat pakcik tuu..huhu…lepas hisap susu dia muntah pulak..mengamuk nangis lame sgt sbb ngantuk..lepas ayah dia tepuk2 dia lama2 baru tido.Kami sgt letih ok..huhu.

img_13241

img_1373

Aiman tido lena di bwh jaket uncle Hirman..huhu..tq..

Ramai jugak yg dtg smlm…lame tak jumpe ramai2 gini. Sampai tak ingat nama pun ade..hehe..sorry.Rupa selalu nmpk tp nama lupa. Sampai pukul 2lebih..kami dh letih…Sebenarnye letih mengejar budak itu..huhu. Tambah pulak letih berjalan hari sabtu tu x habis lagi…Kami terus je balik..sblm balik sempat jumpe beberapa org je. Balik tu nak cepat dan selesa naik train Romance Car….lega ade seat yg selesa..Sampai cepat skit kat rumah..Balik je terus mandi,masak..siap msk utk bentou pagi ni..hehe.

 img_1379

anak sape la ni yg tak pakai kasut dgn stokin ni huhu..ikut suke dia je..