Happy 2nd Birthday Aiman Faiz !

Hari ni 18 Disember genaplah umur Aiman 2 tahun. Macam cepat je masa berlalu. Aiman dilahirkan secara caesarean..dgn berat 3.75kg di Ayase Kosei Hospital. Di sini saya share kan gambar time Aiman baru je keluar dr perut mama dia. Kaler pun lain mcm lagi. Gambar ni diambil oleh pihak hospital. Ramai yg belum pernah tengok gmbr ni rasanya..sbb tak pernah scan pun..hihi.Lihatlah..betapa debabnya dia time nih..

edit-burung

 Pengalaman pregnantkan Aiman pun takleh saya lupa. Kdg2 ada jugak problemnya….Aiman terbelit tali pusat..sampai mama menangis…nasib la tak kuat…next check up tu dh tak terbelit…alhamdulillah sgt2…Time 37weeks tu..time kena xray pelvic bone..doktor ckp kepala baby muat2 aje..dan kemungkinan besar kena caesarean..hmm..tp still boleh try utk normal…

Pengalaman bersalin mmg semua org takkan lupa. Walaupun tak dpt merasa bersalin normal..tp sempat jugak merasa sakitnya selam 16jam..huhu sampai terdemam panas pulak. Sakit tu mmg la sakit..tapi mcm kelakar pun ada. Sebabnya…apa doktor ckp semua kena translate…haha. Sampai masuk nak operate tu pun..time nk bius pun…kena dgr ckp Encik Annuar. Doktor kata…bongkokkan badan…doktor kata…buat camni..buat camtu…Bila dia dah balik rumah..terpaksa la survive sendiri kat hospital tu. Kdg2 rasa kelakar walaupun sakit haha. Kalau kena nurse yg tahu English tu okla sgt. Kdg2 nurse lain..nurse makcik2 ni…siap makcik tu buat gaya sekali ..sebenarnye dia nk tanye dah kentut ke belum.haha. Nasib la boleh paham jugak..Dulu pelik jugak,apsal asyik tanye dh kentut ke belum. Rupanya org operate nih,selagi tak kentut diorg takleh bagi mkn..takut effect ape2 kat dlm nanti.Oleh itu,2 hari la saya x makan sbb tak kentut..haha.Hari pertama mkn dia bagi air nasi je dgn air potato..mmg cair gile.Esoknye baru dpt mkn bubur nasi tp rasa sama lebih kurang…hari seterusnya baru dpt mkn nasi. Hari2 asyik masuk air dgn ubat  berbotol2..hari esoknya nak keluar baru takyah masuk ape2 dah. Terseksa bile berjalan asyik bwk tiang besi tu je..seminggu pulak tuh. Tapi takpela..seronok la jugak dok hospital sbb balik rumah takde org jaga. Diorg ajar mcm2 bagi mandi baby,bagi susu..mcm2..dan yg ajar tu nurse yg fasih berbahasa inggeris..nasib baikla sgt. Tp mmg seronok la sgt bersalin kat situ ..dr segi penjagaan tu mmg okla sgt..bilik pun ok sgt..boleh tgk english movie je kat bilik..dan hubby pun boleh tido sama kat situ…mlm sblm keluar wad..ade special dinner dgn hubby..boleh pilih nk mkn ape…I’m looking forward utk bersalin kat sini lagi for next baby…keh keh keh..

Lepas ni kalau pregnant lagi..hopefully jgnla kena operate2 lagi..huhu… Takut sgt. Sbb seksa sgt time nk mandi..bape hari la x mandi sbb takut tgk plaster yg panjang kat perut tuh. Last2 mandi tutup dgn plastik. Nak batuk takleh,nak bersin takleh..nk gelak pun takleh…rase nk terkoyak je perut kalu buat benda2 tu..nak bagi susu kat baby pun agak susah sbb sakit nk letak atas riba..huhu…

Kat bwh ni semua gmbr2 Aiman mengikut bulan..rajin kan mama Aiman haha….

sf_baby_background_01

2yrs

Perkembangan Aiman dr lahir sampai la skrg..mama dia yg dpt tgk dulu..sgtla rasa bertuah sbb tak semua ibu dpt merasa camni kan.

-Masa 4 bulan dia dh start meniarap,6bulan merangkak dan tumbuh gigi,10 bulan dah pun berjln. …

-cuma berckp je belum sepenuhnya.. Bila suruh sebut mama…ayah..semua dia sebut papa…hahaha…ayah dia ckp panggil ayah..dia ckp papa jugak..hahaha…

-Bab nyanyi mmgla terer..tapi nyanyi tanpa membuka mulut..hebat kan..haha..

-Dia dh byk tau kegunaan sesuatu benda,mcm kalau jumpe jam dia ambik letak kat tgn..kalau jumpe kunci..dia gi kat pintu,kasut pun pandai pakai..tp terbalik je selalu kdg2 je betul.

-Aiman pandai pijak belakang mama..kalau rase lenguh2 tu silalah baring kat tilam..nanti adela budak yg akan pijak belakang tu lama2..lega rasanya haha

-kalau tgk DVD ‘Inai Inai Baa’ dia tu..kdg2 dia suke tiru..byk kali dh nmpk tp sempat record skit je sbb bile nmpk mama record..dia stop…haha

Mama doakan Aiman akan jadi anak yg bertuah,anak yg berjaya seperti mana maksud nama Aiman Faiz tu sendiri….dan juga…supaya menjadi anak yg soleh dan jgn nakal2 selalu….sakit jantung mama kalau Aiman nakal2 sgt…jap lagi nak baking cake untuk Aiman….huhu….sekian..

11 responses to this post.

  1. ala aiman malu2 pulak…hihihihi….
    hepi 2nd birthday aiman….bila la lagi bleh cubit pipi aiman tu…hihihihi…

    Ida : Aiman mmg pemalu orgnya..hehe..

    Balas

  2. heheh…malu la tu kan bila mama dia try snap video dia…hehehe..
    erm hepi 2nd beday ye aiman….

    yatta! (teringat hiro nakamura)

    Ida : hehe..malu tapi mahu tu..

    Balas

  3. hepi besday aiman…aiman dah big boi dah…

    Ida : mekasih auntie…

    Balas

  4. Happy Birthday Aiman….geram tgk gambo new born tuh…bagus tul pihak hosp ambikkan gambo.

    Ida : time kasih..aah..gambo tu le yg dpt tgk dulu..esoknye baru dpt tgk live huhu

    Balas

  5. hepi besday aiman, aiman nk tau, dulu tiap2 ari acik bukak fp mama nk tgk aiman tau, mmg acik jd silent reader tiap2 ari..hehehe…sampai la skrg🙂, harap jd anak yg soleh, tamo noti2 ek…

    Ida : time kasih…

    Balas

  6. hepi besday aiman faiz.. supaya membesar jadik anak yg soleh, taat pada mama nye.. jgn wat mama penin ye aiman..

    to kak ida : ganbare dalam menjage aiman ya! =)

    gamba aiman mase awal2 lahir tu ade lagi.. kak yin send kat sy thru mail keitai😀

    Ida : arigatou auntie nana…hehe…skrg aiman dh pun 2thn huhuh

    Balas

  7. Heppi Bestday Aiman …. aah2 betul2 gmbr aiman baru lahir tue x prnh ditayang lagie …. sgt2 gebu aiman nie masa baru lahir … comellllllllllll😉

    Ida : tq….hehe..baru teringat nk masukkan kat sini gmbr tu hehe..dh lame dah dok dlm album je

    Balas

  8. hepi bezday aiman…smga aiman jd anak yg baik..jgn nakal sgt..nakal skit tue biase la mama kan..aiman must be vry proud of his mama..rajin sgt mcatat moment2 t’indah dlm hidup aiman..
    suke tgk gambo aiman mase br kuar kat atas timbang tue…yg tue mmg i jeles skali…aku sempat tgk kejap je moment tue sbb misi bagi tgk kejap pastu bawak gi utk di’settle kan..tau2 dh siap dibedung…
    ok..wish u all hv a great day…

    Ida : time kasih…mama Aiman dpt tgk gmbr tu je..esok baru dpt tgk live…sbb Aiman kena masuk incubator..takleh pegang takut jangkit kuman

    Balas

  9. Posted by antie akma on Disember 19, 2008 at 4:45 am

    hepi besday 2 u!!! hepi besday 2 aiman….hepi besday 2 u!!!!….tunggu besday antie lak tau..

    Ida : mekasih…hepi belated besday utk auntie akma jugak..

    Balas

  10. Posted by kak na on Disember 30, 2008 at 4:15 pm

    HAPPY BIRTHDAY TO AIMAN
    cantik susunan gambar aiman ikut bulan tu,camne Ida buat ye…

    Ida : tq.yg 1st birthday Aiman tu guna digital scrapbooking….yg 2nd year tu guna photoscape

    Balas

  11. aaaaaaaaaaaaaaa lama tak jenguk aiman

    HAPPY BIRTHDAY AIMAN SEMOGA JADI ANAK YANG BAIK DAN MENJAGA EMAK AYAH NANTI…..

    HADIAH TAK ADA JAUH…….EKEKEKEEKE JANGAN NAKAL2 AIMAN PENING KEPALA MAK AYAH TU NANTI MAKIN ILANG RAMBUT AYAH TU KANG…

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: