Bulan puasa camni,saya teringin nak mkn pecal ni..sbb mak saya selalu buat time bulan puasa. So, utk tak mengecewakan diri saya…buatla guna ape yg ada je. Ada nama lain bagi pecal ni..gado2 kot kalau tak silap
Kuah pecal :
150gm kcg tanah (digoreng dan dikisar)-boleh agak2 je nk byk mana
5-6 biji cili kering (kalau nk pedas leh letak byk)-dibasuh dan dipotong2
Sdkt belacan
3-4 biji bwg merah (kalau takde guna la 1/2 bwg besar purple tu)-dihiris2
Gula secukup rasa
Sdkt grm
Sdkt air asam jawa/guna limau nipis pun ok
air suam secukupnya
Caranya :
-Panaskan minyak,goreng cili kering,bwg dgn belacan
-Blend hingga halus
-Masukkan dlm bekas.Campurkan kcg tnh,air asam jawa,gula,dan garam. Bancuh dgn air suam.
Bhn2 sayur:
-kangkung (direbus)
-kcg pjg (saya guna kcg buncis aje sbb kcg pjg takde)-direbus
-timun (dipotong halus)
-taugeh (dicelur)
-Tauhu (digoreng dan dipotong)
Kalau letak pucuk paku,jantung pisang rebus,nangka muda rebus pun sedap..Jantung pisang dgn nangka tu ade je kat kedai thai..tapi takde kerajinan nk jln kaki gi kedai tu hehe..
Hari ni pun nk buat lagi sbb kuah dia ade lagi.Kalau kat rumah saya ni…mkn dgn bubur lambuk pun sedap..nyum nyum…
Posted by amna on September 15, 2008 at 7:05 am
sedapnyer..aku pun suke mkn pecal ni..tp a.wadi x makan lar..kalo nk wat pun mkn sorg2 cam x best.mak aku pun slalu buat.nanti blk kg nk suruh mak buat. nk mkn bnyk2.waa…t’liur tgk pecal ko. best la ko..semua pun ko reti buat.
Posted by jeff on September 16, 2008 at 8:20 am
fuh buat lapar betul
Posted by Sue on September 17, 2008 at 1:29 am
ida…mengancamnya pecal itu. buat aku terliur…hahahaha
Posted by zubir5350 on September 20, 2008 at 5:23 am
TERLIUR SAYA..