Archive for the ‘Pregnancy’ Category

Check up @ 13 weeks ++

Hari Sabtu ke Shirota Clinic utk check up 13 weeks++. Dlm pukul 10baru gi..punye la ramai org :-p . Sian kat ayah Aiman letih melayan Aiman yg sgt tak dok diam :-p. Alhamdulillah..baby sihat…bergerak dgn aktifnya. Risau jugak sbb hari jumaat tu saya terjatuh kerusi. Sampai aje kat sana terus buat urine test, check blood pressure n timbang berat. Yg ni semua kena buat sendiri n bagi pada nurse tu. Dlm setgh jam lepas tu kena panggil dgn nurse …kena check blood pressure balik :-p. Agaknya kelam-kabut sgt awal td buat termengah2 sampi ternaik skit tekanan drh tu :-p. Bila dh masuk bilik doktor tu..doktor ckp semua ok….blood test yg buat minggu lepas pun ok..takde penyakit2 lain..Alhamdulillah.

Lepas ni check up sebulan sekali πŸ™‚ Mesti sgt rindu nk tengok baby lagi :-). Hari Ahad keluar berjalan (akan diceritakan utk next entry).Balik rumah tu rase penat sgt..sakit dr pinggang sampai ke kaki..masuk je toilet tengok bleeding skit..huhu..takut jugak..tp sbb skit je buat tak tau..rase takde ape kot. Rase penat sgt masa naik bukit n tangga smlm. Sekali tu je turun..lepas tu org lain semua turun..saya sorg dok diam2 kat atas πŸ™‚

Advertisements

Check up @ 12weeks…

Hari Jumaat lepas ke City Office ambik boshi techou….terus gi check up kat Shirota Clinic. Alhamdulillah semua ok. Baby pun aktif bergerak ke sana sini ..pusing sana sini πŸ™‚ Dah nmpk la kaki tgnnya itu πŸ™‚ Check up kali ni kena ambik darah..lepas 2 hari lebam dh kat situ.Biasa le bukan boleh kena ambik drh mesti lebam dgn dasyatnye..sampai kaler hitam..hahaha. Hari Jumaat tu mmg puasa benda manis sbb dh diberitahu 2minggu lepas. Selain dr tu…timbang berat n cek tekanan darah. Semua ok..berat pulak turun sekilo :-p.Doktor tanye ade muntah2 ke sbb berat turun..ntahle takde pulak. Takpela turun pun..sbb saya cuma ade limit berat naik sampai 10kg je…takleh lebih dr tu :-p.

2 hero yg sentiasa menemaniku πŸ™‚
Sgt suke doktor ni..sbb masa yg diambik sgt lama..tak terkejar2..ada byk masa nk tanya mcm2. Dlm bilik doktor tu pun ade byk toys kat sudut bilik tu.So,Aiman masuk je terus main kat situ.Senang le mama dgn ayah nk ckp dgn doktor πŸ™‚ Bila doktor tanye ade masalah ape..bagitau jela yg ada masalah sembelit dgn hidung yg berhingus. Terus dibaginye ubat..ubat mkn n ubat spray. Ubat mkn tu dh sah2 le ade jugak ubat serbuk tu.Tp takpe..takde masalah dh nk mkn sbb guna oburato tu πŸ™‚ Next week kena dtg lagi sbb doktor nk bgtau result darah n nk confirmkan size baby. Lepas tu nanti baru check up sebulan sekali. Masa byr bil tu..kami terus confirm booking klinik tu utk bersalin nanti…hah..lega dah sbb dh ade tempat nanti πŸ™‚

2 jenis ubat utk dimakan dan 1 ubat spray


2D scan..doktor tu bg sampai 5 keping gmbr yg berlainan..2je la yg saya scan :-p

Check up

Hari Jumaat hubby bawak gi check up di Shirota Clinic.Ni klinik baru..1st check up kat klinik ni..sbb kami mmg plan nk tukar dari Ayase Kosei Hospital ke klinik ni.Tambah pulak klinik ni kat Zama.Tak jauh sgt dr rumah kami. Nampak hubby mmg bersungguh2 masa cari beberapa klinik yg nk pergi.Sblm pergi hubby dah telefon tanya dulu. So,keseluruhannya klinik ni nmpk ok sgt..doktor pun ok..mmg lama sgt dlm bilik doktor tu..mcm2 kena tanya soalan…especially pasal bersalinkan Aiman dulu.Doktor tu tanya bersalin masa bape weeks…berat Aiman masa lahir.Bila diberitahu dulu dah csect…terus doktor tu ckp…kali ni pun kena csect jugak.Kat klinik tu mmg gitu polisinya.So,takde pilihan dah kali ni. Hospital lama pun doktor dulu dh ckp gitu jugak. Adakah kat Jepun ni kalau 1st csect..seterusnya csect jugak???saya pun tak pasti sbb 2 tempat dh ckp gitu…Doktor tu ckp plan csect la kali ni..akan dilakukan dlm tempoh 37weeks-40weeks…sblm sakit contraction tu dtg sendiri..takut jugak kalau tersakit dulu. Hmm..ape nk buat pergi menyerah diri la kali ni.Dulu dah emergency csect..kali ni plan pulak. Asalkan semuanya selamat dahla..malas dah nk pk. Kami pun ada bgtau masalah kami pada doktor tu. Masa operation tu mintak hubby boleh dok kat luar jaga Aiman.Doktor tu ckp ok..bila perlu diorg akan panggil masuk sekejap.Nmpknya masalah dh settle.Tak perlu ada org dr Msia dtg pun dh ok πŸ™‚ Ada hikmah jugak disebalik nk kena csect sekali lagi..hmm..takpela…

Mungkin ade yg akan ckp..balik la bersalin kat Msia.Oh,tidakk! Sbbnya…saya x kisah bersalin kat mana asalkan masa berpantang hubby saya ada. Kalau bsalin kat Msia dh sah2 la dia takde kan.Sbb ape nk dia ada? Sbb dia byk sgt boleh tolong saya lebih dr org lain. Dr pengalaman lepas..masa berpantang tu mmg hubby akan automatic bgn bile baby nangis..bab2 tukar diapers mmg dia yg byk buat..time susu je dia bagi saya. Kdg2 saya yg tak sedar dia bgn sorg2..huhu.Kalau dok Msia takkan nk suruh mak buat kot..mmgla tak patutkan. Saya sgt tak kisah berpantang sendiri pun.Bukan tak biasa..n rasanya tak susah sgt. Bila hubby ada rasa lebih kuat semangat nk buat apepun..emosi pun tak terganggu. Cuma awal2 dia kena berkorban ambik cuti..lepas keluar wad..insyaAllah saya akan buat mana yg boleh. Anak2 kami biarlah kami yg usaha jaga.Ni le pengorbanan kami suami isteri nk membesarkan anak2. Mmg rasa amat terharu bila hubby sgt berkerjasama dlm hal ni. Dia sendiri yg ckp dia nk ambik cuti dlm 10hari or 2minggu gitu. Ada kwn2 yg bagi cadangan suruh hntr Aiman ke hoikuen..tapi hubby dan saya berat hati.bukan sbb apa..skrg ni byk penyakit..nanti menjangkit2..kami jugak yg nk kena menjagakan.Better la dok rumah..kurang terdedah dr penyakit. bukan teruk pun nk jaga dia…dia boleh mandi,makan sendiri..cuma kena tgk la ape dia buat :-p

Bercerita pasal klinik tadi…byrannya pun lebih kurang dgn hospital lama tu.So,hubby ckp mmg nk cancel terus la hospital lama tu.Dulu dok Ayase bersalin kat Ayase.Ni dok kat Zama bersalin kat Zama la. Masa gi klinik tu..mcm2 la dia bagi..nmpk mcm lebih teratur. Siap ada kalendar check up…dpt baby album utk letak gmbr2 scan tu….dan senarai test2 yg akan dibuat ke atas saya diminggu2 akan dtg. Lagi 2weeks kena dtg check up lg..dan dah diberitahu supaya jgn minum jus pagi tu sbb ade test yg nk dibuat nanti πŸ™‚

Hari Sabtu kami pegi jugak check up di Ayase Kosei Hosp. Tapi mcm dh tawar hati sbb diorg berkeras hubby mesti masuk jugak time bersalin tu.So,hubby ckp better la kite gi Shirota Clinic tu


2D scan di Shirota Clinic masa ni 10weeks 3days..EDD 29/6/2010

2D scan di Ayase Kosei Hospital..10weeks 4days EDD 29/6/2010
Alhamdulillah skrg ni dh takde bleeding2 dah. Lega sgt2 πŸ™‚


Mudah2an semuanya berjalan lancar….

oburato γ‚ͺγƒ–γƒ©γƒΌγƒˆ

Sangat lega skrg…sebab dah settle masalah nk mkn ubat serbuk tu πŸ™‚ tq kak hani. Benda ni namanya oburato γ‚ͺγƒ–γƒ©γƒΌγƒˆ…macam yg ada kat gula2 udang yg dulu2 suke mkn tu..ada agar2 nipis yg mcm kertas tu. Yg ni agar2 yg dibuat bentuk mcm sampul tu..senang nk masukkan ubat serbuk dlm tu..lipat2..telan dgn air.Haaa..mmg tak rasa langsung la ketidaksedapan ubat tu πŸ™‚

Hari tu mmg hubby dh beli benda yg bernama oburato ni…tapi budak2 punya n mmg agar2 yg berbentuk agar2 la. Tapi cemana nk telan dgn ubat serbuk tu.Hubby siap letakkan dlm sudu letak ubat serbuk lepas tu letak agar2 tu lagi..lepas tu suruh saya telan…dah sah2 benda tu besar dari sudu besar tu haa..dhle geli tekak..lepas tu terus muntah kat sinki..sikit ubat pun tak masuk dlm perut :-p Rupa2nya dia mmg salah beli. Dok nak tanya kak hani asyik lupa je.Nasib baik gi rumah dia smlm.Balik tu singgah Matsumoto Kiyoshi ada. Hubby kata hari tu dia beli kat CREATE mmg takde yg jenis yg sepatutnya tu..yg budak2 tu je la ade :-p

Bagi yg susah nk mkn ubat serbuk mcm saya tu …sila la beli benda yg gambar 1st tu ye πŸ™‚ Lepas ni takde la asyik nk terbuang je ubat tu.Ada berpuluh peket lagi nk kena mkn ni πŸ™‚

Check up 21/11/2009

Hari Sabtu ada check up di Ayase Kosei Hospital. Kalau ikutkan secara rasmi ni check up yg ke2…sblm kedua ni ade jugak pegi tanpa appointment sbb ada masalah pasal bleeding skit hari tu kan. Alhamdulillah semuanya ok….baby pun dh semakin besar. Masa doktor scan tu dgr doktor ckp….yokatta ne..akachan daijoubu..lega sgt bile dgr…Sbb masa masuk je check up tu doktor tanye ade bleeding lagi tak..perut sakit tak. Mmg masalah bleeding tu dok ada lagi…tapi bukannya setiap hari…selang beberapa hari ada..kdg2 takde.Skrg ni baru perasan..bila berjalan jauh or buat keje lama sgt mmg keluar warna coklat gelap gitu.Kalau hari byk baring je kdg2 takde langsung.Hmmm…mmg sah le kena byk rest mcm yg doktor ckp. Kali ni doktor bagitau EDD (expected date of delivery)..dia ckp jatuh pada hari tanabata festival ..dalam 7/7 tahun depan…siap doktor tu buat gaya lagi pasal festival tu :-p

Dan kali ni jugak..doktor tu bagi ubat yg sama mcm hari tu…untuk 2 minggu…huhu…Bila ckp kat doktor..tak lalu nk mkn ubat tu..dia ckp kena habiskan takde pilihan lain..huhu. Lagi 2 minggu kena dtg lagi.Dlm 2minggu ni ada keputusan besar yg akan dibuat…hmmm..berat kepala memikirkan.Moga Allah permudahkan..Amin.

Cerita Hari Sabtu…

Hari Sabtu seperti biasa kami ada appointment di Momo Dental Clinic. Habis je treatment..kami pun balik rumah. Lepas Asar kami keluar semua ke Ayase Kosei Hospital. Sebenarnya takde check up pun..tapi sbb dah beberapa hari ada brownish spotting yg asyik keluar. So,kami ke doktor utk check ape yg patut. Lepas dah scan semua doktor ckp may be tu period sbb kalau ikut kiraan mmg tu tarikh yg sepatutnya dtg…tp jadi pelik sbb pregnant pun dia dtg.So doktor pun bg 2 jenis ubat dan suruh byk2 berehat..suruh tido..jgn angkat benda berat. Mmg ubat tu sgt mengantuk.Agak payah nk mkn sbb ubat serbuk tu sgt dasyat rasanya..lagi teruk rasanya dr jamu kot..huhu..Ada lagi 37peket nk kena habiskan…huwaaaa!!! Doktor ckp kalau warna coklat n skit2 mcm ni takpe…kalau warna merah n keluar dgn byknya kena la cepat2 dtg hospital….

Dan doktor tu ckp masa scan nmpk baby dh makin besar.Kalau seminggu lepas dia ukur size baru 5weeks..tp selepas seminggu dh jadi 7weeks..huhu..cepatnya. Ape pun kena tunggu 21hb ni utk check up seterusnya..besar skit baru senang nk estimated dh bape weeks. Sebenarnya susah jugak kalau mkn ubat tu..sbb jadi sgt mengantuk…Cemana nk tido…Aiman nanti buat mcm2…kesian pulak kat dia..Dah le kena mkn 4kali sehari..dah sah2 le kang tido sepanjang hari….hmmm….Takpe2..nk tahan jugak mata ni..baring2 takpe kot..Aiman ni bukan tido siang skrg.Hari ayah dia ada takpela nk tido pun..Ni baru je nak baring Aiman dh lompat dulu atas mama dia..huhu.Byk kali dh kena…dia lari dr luar bilik..masuk bilik terus hempap mama dia..huhu.Sbb tu sgt tak berani nk tido melentang..kena tido mengiring…takut kena perut..dh le belum stabil lagi….byk kali dh ckp baik2 dgn dia..tapi…sama jugak 😦
IMG_8020

Tapi sgt bersyukur sbb setakat ni takde rase morning sickness ke ape…muntah2 mmg takde langsung.Maybe sbb baru lagi or mmg gini.Sbb masa Aiman dulu pun tak muntah langsung..setakat rase loya je la. Cuma time nk msk tu kena tutup idung..gitu jela..Hopefully tak de la muntah2 ke ape.Bukan ape…ade awang kecik utk dijaga..kang kalau dh lembik mcm ape…cemana nk msk semua…Moga takde benda yg pelik2 lagi berlaku selepas ni.Amin

:: Alhamdulillah ::

Untuk pengetahuan semua..Aiman bakal dapat adik pada tahun depan. Pada 31/10 pagi buat test sbb pagi tu nk ke klinik gigi. Sbb ada rase tak kena pada diri sendiri tu yg check..takut kalau ada apa2…sbb risau dentist tu cucuk bius ke ape time tampal gigi.So,ni le hasilnya..lepas subuh terus takleh tido..byk benda pulak dok pk.Lepas ni mmg asyik melawat doktor n pegi hospital jela..huhu
CIMG8089
Kat klinik gigi dh pun bgtau dentist..dia ckp ok.Habis cek gigi..terus ke Ayase Kosei Hospital utk confirmkan dgn doktor. Lepas kena soal siasat n jawab soal selidik baru jumpe doktor… doktor scan dan nmpkla..tapi kecik lagi..Menurut doktor baru 4weeks 4days.Lagi 3weeks kena gi utk 2nd check up…
002
Alhamdulillah..mmg kami plan nk baby tahun depan..n lepas balik dari Msia..tak sangka cepat camni :-).Kalau org ckp amboi awalnya nk bagitau kat org…bagi saya biarlah..kalau ada rezeki..takkan kemana πŸ™‚ Harap2 semuanya selamat.Amin.
Dan kalau ada org ckp..awalnya dh scan.Biarlah…mmg style mcm ni kat sini…n kat Msia pun ada yg mcm ni kan.Sekurang2nya masa doktor confirmkan kita pregnant…mmg dh nampak ada kantung ditempat yg sepatutnya..takde la nk risau ectopic pregnancy (kandungan luar rahim)ke ape.Lepas ni mmg every check-up doktor akan scan. Mcm Aiman dulu ade hampir 40keping gmbr scan tu termasukla yg 3D dan dah pun dibuat album. Mmg seronok bila tengok balik…nmpk la dr kecik sampai la dh cukup semua anggota tu πŸ™‚
Mmg agak penat skit skrg ni.Dulu time pregnant boleh la nk golek2 je kan.Skrg ni dh tak boleh..ada si kecik yg nk dijaga..dah la suke buat mcm2 n kadang2 buat mama dia naik ‘hantu’. Sabar jela melayan karenah anak. Ayahnya pulak sibuk sgt skrg ni..Hari isnin outstation..selasa balik…Smlm gi ofis mcm biasa..lepas tu balik buat keje sampai tak tido mlm tadi..Lepas subuh pukul 5.30pg dah keluar ke company Suzuki di Shizuoka.Tido dalam Shinkansen (bullet train) le agaknya.Hari ni tak tau balik ke tak n kalau balik tak tau la pukul berapa.Kesian tengok dia…kite pun penat sbb takleh nk pas Aiman utk dijaga hehe.Aiman bukannya tido siang skrg.So,mmg mama dia pun takleh la nk golek2 rehat kejap.Kalau golek mesti dia panjat..huhu..Dah le asyik senak2 perut skrg ni. Hopefully semuanya ok.Amin.