Archive for Oktober 2007

Medical check-up…

cimg1212.jpg

cimg1218.jpg

Semalam pegi medical check-up Aiman kat Ayase Kosei Hospital. Dekat aje dgn rumah..jalan kaki pun boleh. Tapi sape nak gi jalan kaki…baik naik keta kan..haha… Hubby terpaksa ler cuti kan..sebab saya ni x pandai2 nihongo lagi..emm..bile nk pandai ni haa….malas betul nak study..

Nasib baik le kitorg gi lambat skit…cepat skit dpt masuk sbb org dh x ramai time tu. Aiman mcm biasa le…bukan nak dok diam..sementara nak tunggu tu…letih jugakla nak melayan dia. Ayah dia le jd mangsa..mama dia puasa..x larat nk layan..hihi.

Bile masuk je bilik doktor tu..mula2 tu dia ok bila bukak baju tu. Bila time nurse tu nak ukur kepala,badan tu start dh nk meraung…time nk timbang dia pun takmo dok diam…meraung2 mcm org sakit. Time doktor nk check pun dia meronta2 siap tertendang doktor tu…adeihh…nangis2 sampai nak termuntah le..dh le selesema. Doktor tu ckp kaki Aiman ni kuat….haha…dia nk check ape ntah x boleh…check lebih kurang gitu jela..sbb dia dok meraung2. Pastu baru le tau..doktor tu ckp..rupa2nya boleh gi medical check up kat medical center yg kat ngan umh nih..yg hospital..kena gak pegi…..lerr….patutle dlm buku Aiman tu x penah bertulis bila doktor tu check..emm..salah sape agaknye ye…saya ni x tau membaca..nak bertanya pun payah….agaknye..salah saya la kot…kan…hurmmm…

Kurma Kambing

kurma-kecik.jpg

Bahan2:

Daging kambing dihiris nipis (direbus sampai empuk)
Bwg putih (dihiris nipis)
Bwg merah(dihiris nipis)
Halia (dihiris nipis)
Bunga cengkih,kulit kayu manis,bunga lawang,buah pelaga
1 peket rempah kurma (dibancuh dgn sdkt air)
Semangkuk santan
Sdkt air asam jawa
Sdkt garam
Ubi kentang
Carrot
Tomato

Caranya: 1. Tumiskan bwg putih,bwg merah,halia,bunga cengkih,kulit kayu manis,bunga lawang,buah pelaga
2. Masukkan rempah kurma. Tumiskan sampai pecah minyak
3. Masukkan santan,daging kambing,ubi kentang,carrot dan tomato
4.Akhir sekali,perasakan dgn garam dan sdkt air asam jawa.

Weekend…

Hari Sabtu kitorg x keluar ke mana2 pun sbb ujan turun dgn lebatnye…angin pun kuat.Bila tgk tv…rupa2nya ada taufan..patutle lain mcm je ujan tu. Dok bermalas2 jela kat umah..msk,makan,main2 dgn Aiman. Hari Ahad baru le keluar. 1st gi Hard Off yg besar tu…kat Mitsukyo kot..pastu terus gi Lala Port..sbb nak guna voucher kat Daimaru..dpt la jugak membeli brg2 dapo…baru guna 4,000yen…ade lagi 6,000yen lagi..hihi

collage51.jpg

 Sampai je kat Lala Port..cari tpt lunch dulu…gi le lunch kat italian restaurant tuh….tp x best sgt sbb takde high chair..seksa nk pegang Aiman yg takmo dok diam tuh…kitorg mkn seafood2 dgn cheese aje le…Lepas lunch baru le gi mencari2 brg skit….dpt handbag,baju tebal, baju turtle neck dgn glove…tq hubby…bukan senang nk dpt ni…dh masuk autumn nu nanti sejuk….glove yg lama dh hilang…kena la beli yg baru..handbag tu pun talinya boleh di pendek dan dipanjangkan..suke la camtu…baju yg tebal tu pun boleh pakai kedua2 belah…yg berbulu atau x berbulu…semuanya 2 in 1..nak jimat la katakan..kena le beli yg berbaloi…baju turtle neck pun beli sehelai…sbb ade sehelai je yg lama punye…maklumle..size dh bertambah..byk yg kena beli….huhu..lepas beli brg dapo kat Daimaru baru kitorg balik…on the way balik rumah tu nmpk view nih….

cimg1192.jpg

ni le Fuji-san (Mount Fuji)…boleh nmpk pulak..maybe sebab cuaca elok hari tuh…Skrg ni tiap2 ptg time nk senja tu langit cantik sgt…Hubby kata time autumn mmg mcm ni…emm..tak perasan pulak tahun2 lepas…hehe

10 months 11 days old…

cimg1121.jpg

Aiman suke main tisu..kalo dpt tisu tu mmg dia carik2kan sampai kecik…..last2 masuk ke mulut jugak. Kotak tisu ni mmg takleh letak dekat dgn dia. Kena letak tempat tinggi.

cimg1147.jpg

Sekarang ni pulak dia dah pandai panjat katil dia tuh….adeihh..risau takut jatuh je. Punye la suke bile dpt panjat situ…sampai menjerit2..Kesimpulannye mmg apa2 pun dia akan panjat..termasukle rice cooker..adeihhh….tension aku!!huhu…

cimg0852.jpg

Ada baby kecik kat rumah ni…sekejap je dpt balut dia camtu..lepas tu..cepat2 dia bangun…haha….

 

 

Hari yang sejuk…

Sekarang ni autumn…cuaca dah pun bertambah sejuk. Kulit pun makin kering dan senang menggelupas. Tekak pun terasa kering je…cepat dahaga. Maybe sebab sejuk udara jadi kering. Selalu le kena pakai moisturiser,lotion,lip balm…kalo tak…kulit ni jadi kering sampai boleh luka. Aiman pun selesema skrg ni. Kejap je bertaik hidung tuh. Ayah Aiman pun dok sakit tekak.

cimg0951.jpg

Masa 1st time ayah Aiman kuarkan heater tu…bukan main suke lagi budak kecik tu. Tak penah tgk le katakan. Dulu dia kecik lagi. Heater tu utk letak kat dapo…pakai minyak gas…bile habis kena le isi balik. Time sejuk2 camni asyik kena dok beli minyak jela. Kat bilik pakai heater lain..yg ade humidifier…x sesuai kalo pakai heater minyak tuh. Kat living room pun pakai heater lain. Dulu time heater lain takde…asyik pakai heater minyak tu jela…time tido x pakai heater…tapi pakai selimut elektrik…dgn tpt letak kaki elektrik..Sekarang ni dh ade Aiman kena le beli jugak..hihi…

 cimg1152.jpg

Skrg ni heater ni ayah Aiman dh letak pagar..hihi..takleh le budak kecik tu nk main2 situ. Bukan ape..for safety kan…heater tu dh la panas..nanti dok jolok2 jari kecik tu..jadi sate pulak kang..

Disebabkan cuaca yg makin sejuk ni…tiap2 hari susah sgt nk bgn pagi. Mata ni rase sedap je nak tido. Bila Aiman jaga…cepat2 tepuk dia sambil mengharapkan dia tido balik…hihi…Aiman pulak byk kali jaga..dahaga..mesti kering tekak tu…1st time bgn bagi susu le..2nd time bagi air suam je.

Bengkang Jagung

cimg0868.jpg

* Resepi ni saya gunakan 2 loyang..kalau nk mkn sikit je boleh bahagi 2 resepi nih

Bahan2:
4 cwn tepung gandum
7 cwn santan
2 cwn gula
1 biji telur
Sdkt garam
1 tin jagung (kalo nk buat bengkang pandan..tukar jagung dgn perisa pandan jela)
*jagung ni blend jugak..tp kejap je ok..nk bagi ade ketul2 skit..kalo x suke ade ketul2 jagung tu blend le semua

Cara membuatnya:
1)Blender semua bahan hingga sebati (lecehla kalau nak kacau dgn tgn nanti berketul nak kena tapis pulak)
2)Masukkan adunan ke dlm loyang.
Bakar dgn suhu 180 degree selama 60minit