Dark Chocolate Cake

Resepi kak coklat ni saya ambik dr allrecipes..mmg sedap dan tersgt moist sbb Aiman dgn ayahnya sgt suke🙂
IMG_7694
IMG_7695
Bhn2 :
2 cwn air panas
1 cwn unsweetened cocoa powder (saya guna van houten)
2 3/4 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking soda
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
1 cawan butter
2 1/4 cawan gula
4 biji telur
1 1/2 sudu kecil vanilla essence

Cara membuatnya :
1)Air panas + cocoa powder dicampurkan..kacau hingga sebati dan sejukkan
2)dlm mangkuk lain campurkan tpg gandum + baking soda + baking powder + garam (ayakkan)
3)campurkan adunan 1) dan 2) kacau sebati
4)dlm mangkuk lain pula pukul butter + gula hingga kembang.kemudian masukkan telur dan vanilla essence.Campurkan adunan ni ke dalam 3)
5)Sapu loyang dgn sdkt butter…masukkan adunan dan boleh la dibakar pada suhu 170degree selama 30-40minit atau sehingga masak.

Ada yg bertanyakan resepi topping kek ni..ni resepi sendiri je🙂
3-4 peket Coklat (saya guna brand morinaga-dark chocolate)ni bukan coklat masakan tp coklat yg kita mkn tu..tapi kalau guna coklat masakan pun ok je
Sdkt serbuk coklat (van houten)
Sdkt butter
Sdkt gula
Sdkt susu segar

Caranya: Double boil coklat tu hingga cair dan masukkan bhn2 lain..kalau tengok mcm sikit boleh tambah lagi bhn2 tu…saya tak letak gu;a byk sbb x suke manis2 sbb kek tu pun dh manis🙂.Kacau semua bahan hingga betul2 cair semuanya

5 responses to this post.

  1. Posted by iZaNn on Oktober 13, 2009 at 7:41 am

    nak sikit…

    Balas

  2. Ida,terliurnya tengok kek coklat ni,tq for the recipe,pasni fith nak try buat laa…

    Balas

  3. terliur tgk dark chocolate u tu… i memang minat giler bt kek coklat tp x minat sgt nk makan. hehehe…

    salam kenal. i follow blog u yer… happening dgn makanan la.

    Balas

  4. very yummy….

    Balas

  5. Posted by eza on Oktober 15, 2009 at 9:52 am

    huh…..leleh wa cakap lu….

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: