Yong Tau Foo

Disebabkan ada yg bertanya tentang resepi ni…saya letakkan la ye..

yong tau foo

Bhn2 utk sos:

kicap masin,kicap manis,sos cili,sos tomato,otak udang,kcg tanah(goreng,tumbuk),bijan..kalau tak cukup masin..tambahkan gula,grm secukup rasa..masukkan semua bahan dlm periuk…..masak atas api sampai pekat..saya tak guna sukatan pun..main agak2 rasa dah ok tu..

Bhn2 lain: (ikut citarasa dan bhn yg ada)

Sotong kembang (saya x letak pun ni)

Kangkung

Fishball

Fish cake

Crab meat

Tauhu nipis

telur puyuh

-rebuskan semuanya dlm air mendidih yg dicampurkan kiub ikan bilis. Toskan dan boleh la makan dgn sos di atas…

3 responses to this post.

  1. Thank kak ek…tampal resepi dekat blog…saya biasa beli dekat pasar malam jer…mahal plak tue…kali nie blh try laaaaa…

    Balas

  2. Posted by Q on Julai 30, 2008 at 3:22 am

    da, i suka makan yong tau fu tau
    tapi ni la 1st time i tau yang rebus tu kena letak serbuk ikan bilis dalam air rebusan tuh
    thanks for the info
    btw ur email nanti i reply yer
    tengah bz nih tapi sempat lagi nak jengok blog u nih
    take care

    Balas

  3. shafa~ala…ni resepi ikut tekak sendiri je hehe..ikut bhn yg ada jela…
    Q~hehe..saje nk menambah rase je kalau letak kiub tu

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: