Archive for Julai 2008

Burger Bun

Smlm buat bun ni..hubby kata sedap..lembut..siap bwk bekal sampai 2 biji burger.. ūüôā Resepi ni ambik dr myresepi..tp saya dh modified ikut bhn yg ada…

  • 250g tepung roti
  • 15g¬†vegetable shortening¬†
  • 20g gula
  • 4g garam
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 170ml (air + 1biji telur )
  • 1 sudu kecil bread improver
  • 1 sudu kecil bread softener
  • 1 sudu kecil yis¬†
  • sdkt bijan utk ditabur

Cara-cara

  1. Masukkan semua bhn kecuali bijan ke dalam breadmaker.
  2. Bila dah siap, keluarkan…tumbuk2 utk keluarkan angin. Bahagikan kepada 6. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
  3. Ambik sebiji doh. Tekan-tekan untuk keluarkan angin. Buat semula bentuk bulat. Ulang sampai habis. Biarkan roti naik 2 kali ganda.
  4. Spraykan permukaan roti dengan air. Kemudian taburkan bijan. Bakar dengan suhu 180degree selama 13 minit.

Yong Tau Foo

Disebabkan ada yg bertanya tentang resepi ni…saya letakkan la ye..

yong tau foo

Bhn2 utk sos:

kicap masin,kicap manis,sos cili,sos tomato,otak udang,kcg tanah(goreng,tumbuk),bijan..kalau tak cukup masin..tambahkan gula,grm secukup rasa..masukkan semua bahan dlm periuk…..masak atas api sampai pekat..saya tak guna¬†sukatan pun..main agak2 rasa dah ok tu..

Bhn2 lain: (ikut citarasa dan bhn yg ada)

Sotong kembang (saya x letak pun ni)

Kangkung

Fishball

Fish cake

Crab meat

Tauhu nipis

telur puyuh

-rebuskan semuanya dlm air mendidih yg dicampurkan kiub ikan bilis. Toskan dan boleh la makan dgn sos di atas…

Weekend…

Last Saturday, kami ke kebun Himawari (bunga matahari) kat Kurihara..dekat aje dgn rumah..Bunganya kembang cantik kali ni. Cuaca mendung tapi tetap panas.Singgah sekejap aje..lepas tu terus gi shopping brg2 yg patut.

aiman sibuk nak tepuk bunga2 tuu..

 ada banyak lagi pic..sila lawat fp saya ye.. http://zaidatulazra.fotopages.com

Last week..sgt teringin nk mkn kuih ni..sejak dah beli acuan time balik hari tu..makan sorg2 je..sbb hubby tak berminat dgn kuih apam2 camni..nasib la buat half je dr resepi tu..

kuih apam puteri ayu

 

  • 2¬†biji telur
  • 125gm tepung gandum
  • 150gm gula¬†¬†
  • 1/2¬†sudu teh baking powder
  • 125ml santan (santan+air pandan)
  • Sdkt perisa pandan
  • Kelapa¬†kering secukupnya (gaulkan dgn grm dan kukuskan)-kalau¬†ada kelapa parut leh pakai yg tu je..¬†

-pukul telur dgn gula sampai kembang.kemudian campurkan bahan2 lain.

-ambil acuan,sapu minyak skitmasukkan kelapa parut,tekan sampai padat,baru tuangkan adunan tadi.

-kukuskan dlm 5minit.Tunggu sejuk baru keluarkan dr acuan…

Summer day

Skrg ni musim panas..mmg panas sgt2. Sblm balik cuti hari tu takla rase panas sgt camni..dok dlm rumah pun peluh menitik2. Setelah 3hari berpeluh2..malam tadi hubby panggil org repair aircond tu. Nasib la dah ok…lega skit. Bukan apa, kesian kat Aiman asyik merengek je 2-3hari ni..kepala tu asyik basah dgn peluh mcm mandi..tido pun sekejap je. Kesian jugak kat mama Aiman ni..peluh mencurah2 bila dok kat dapur tu..x selesa nk msk pun..hehe..

So,ni le menu smlm spaghetti dgn hari ni yong tau foo..ade lg..gulai ikan..malas nak ambik gmbr..

seafood spaghetti

 

yong tau foo

 untuk sos yong tau foo ni..saya cuma gunakan kicap masin,kicap manis,sos cili,sos tomato,otak udang,kcg tanah(goreng,tumbuk),bijan..kalau tak cukup masin..tambahkan gula,grm secukup rasa..masak atas api sampai pekat..

Backdated entry…

Mlm tadi..dah beli pc baru..desktop aje..menggantikan laptop yg dah rosak tuu..tapi mcm beso sgtla monitor tu..mcm sakit mata aje…tapi luas pemandangan skit haha..

new pc

 Seminggu sblm balik Msia hari tu..laptop rosak sbb Aiman tuangkan air. Hari Sabtu tu,kitorang pun gi Yodobashi Camera kat Yokohama..try hantar utk repair..tp kos utk repair lagi mahal dr harga laptop tu..baik beli baru je kan.

aiman happy dpt kejar pigeon...

¬†Balik dr Yodobashi tu..petang tu badan Aiman panas…demam panas la pulak..maybe sbb cuaca panas sgt…sampai 39degree le jugak suhu badan dia….malam tu jugak bwk dia pegi hospital..doktor bagi ubat..hari ahad dia still demam…sampai hari isnin demam lagi..bwk gi klinik..hari selasa tu baru dia sihat sepenuhnya..tp badan dia jadi ruam2 kecik..byk sgt kat badan…huhu..ingatkan kot chicken pox ke ape ke..tp bukan..cuma ruam2 je….tapi nasib baikla jugak dia x demam..sbb hari khamis tu kitorang dh nk¬†naik flight¬†kan..

budak demam

 Pada hari khamis 10/7 kami selamat pulang ke tanahair tercinta..Narita-KLIA-Alor Setar.Seawal 6pagi kami dah bertolak dari rumah dgn menaiki kereta..sampai airport dlm pukul 8pagi. Tunggu org dtg ambik kereta..kitorg parking kat org tu sampai hari balik Jepun.Dia dtg hantar kereta kat airport. Dlm flight,Aiman awal2 tu mcm takmo diam..menjerit2 dia..nasibla dia tido lama jugak.Kami sampai di Alor Setar dlm pukul 9mlm.

dalam flight...

¬†Hari Sabtu kami ke Bukit Mertajam..ada kenduri aqiqah sedara hubby..habis kenduri..terus balik ke Gerik..rumah familyku..Thanks to tok wan Aiman sbb bagi pinjam kereta baru Proton Persona tu..hehe…sampai kat¬†Gerik dlm 5ptg..abg,kak ipar,adik dan anak buah ku dr KL pun ada balik…seronoknye bile sesekali 1 family dpt berkumpul camni..Hari Ahad kami semua balik ke kampung..ke Kuala Kangsar…berjumpa sedara-mara yg ada…

Gmbr atas kiri: Aiman & Acik Ina (adikku) Gmbr atas kanan: Aiman & Mak Long (kak iparku) Gmbr bwh: Ina & Amir Danish (anak buahku)

 

Gmbr atas: hubby tgh menikmati durian Gmbr bwh: Adikku Anis Raihana,Aiman n mama...

¬†Hari Rabu kami berangkat ke Alor Setar..sblm tu kami singgah di Bukit Mertajam..utk ke rumah Kak Marz. Kami dinner kat rumah Kak Marz dan Abg Midun. Kami tak call pun ckp dh sampai kat mana…terus terjah aje..hehe..terkejut diorg sbb ingatkan kitorg call dulu..haha..kami takde handphone le nak call..cari jela sendiri..hehe…

¬†Hari Khamis pulak…kami ke rumah Fiza kat Tmn Aman..berpusing2 jugak mencari rumah dia..maklumla..mlm2 tak berapa nmpk nombor rumah..hehe.Akhirnya sampai jugak.Fiza sgt peramah.Aiman pulak asyik tido aje..takmo bangun2.Thanks to Fiza sbb bagi bahulu dgn karipap mini dan juga souvenir lain..sampai kami angkut bwk balik sini.

Hari Jumaat 18/7 Aiman dah pun 1 thn 7 bulan..ptg tu kami melawat sedara-mara then¬†tok wan aiman bwk gi¬†kat tmn tasik ape ntah ni…bwk aiman jln2..aiman 1 year 7 months old

aiman faiz 1 year 7 months old

 Hari Sabtu 19/7 kami naik flight dr Alor Setar ke KL. Paksu Aiman jadi driver hari tu..kami ke rumah Pakcik Katt Aiman tgk sepupu baru Aiman..lupe pulak nak ambik gmbr..huhu. Then terus ke Tmn Bkt Desa rumah Ayin n Tmn Abadi Indah..rumah abgku..Wahh..mkn mcm2 ni..dr laksa johor,pisang goreng,murtabak,yong tau foo,laksam,bihun sup,apam balik,puff sardin..byk lagi..sampai tak larat nk mkn dh..

Lepas tu kami terus gi check in kat Hotel Concorde Inn KLIA..jumpe Izan n family.Sian diorg..lame dh tunggu..sorry ye..bz mcm VIP ni hehe. Seronok dpt jumpe..tp nurin tido pulak huhu..sian dia…Aiman pulak asyik tak dok diam…

last day....

¬†Esoknya 20/7 kami naik bas dr hotel ke airport….flight ke Narita pukul 11pagi… Aiman asyik buat perangai aje..tension je huhu. Dia tak berapa nak tido. Dah ade seat sendiri pun nak tido atas riba lagi..letihh..Tido atas mama nyenyak aje dia…huhu..Dia mcm tak leh bebas nak jalan..mana dia nak..kartun2 ke semua mana dia nak layan..nasib ade record kartun dia dlm kamera ni…Suara dia je asyik dengar dlm flight tu..mmg malang le sape dok dekat2 tu..haha.Lepas tu ade cik abg pramugara tu bagi toys kat dia..senyap le kejap..dah bosan tu…bagi dia tido le..dekat 2jam riba aiman tido..adeihhh…Sampai aiport Narita dlm pukul 7lebih..Bertolak balik ke rumah pukul 8mlm..sampai rumah pukul 10mlm…

atas flight KL-Narita

Kesimpulan yg dpt dibuat holiday tahun ni :
-rase mcm balik lame jugakla
-seronok dpt berkumpul 1 family
-puas dpt mkn mcm2,kebetulan pulak musim buah..
-aiman takut dgn air,nk mandi siang mlm kena msk air utk dia..kalau mandi air sejuk..dia meraung mcm sakit..sampai muntah2..adeihhh…winter boy pun takut sejuk ke..hehe
-aiman ni asal jumpe lif je kat airport or mana2..asyik nak tekan lif..dok main2 kat situ
-aiman suke main pintu,tak kisah le pintu cemana semua nk main..pegi la rumah sedara-mara ke rumah org ke..ikut suke dia aje..
Sekian…

Bye2 Malaysia…

Skrg ni saya kat KLIA..sdg menunggu flight utk ke balik ke Jepun..huhu. Mesti ramai yg tertanya2 mana saya pegi kan. Utk pengetahuan semua..laptop saya rosak seminggu sblm balik Msia hari tu. Sebab apa?..kena siram air dgn Aiman..huhu..Maybe dalam seminggu dua ni takleh nak online..Byk cerita nak diceritakan..nanti2 la ye..Okla…doakan kami sekeluarga selamat sampai ke Narita Airport..Salam sayang buat semua…

Make-up

Ni alat solek yg saya ada. Tapi bukannya reti dan rajin bersolek pun..hehe. Maklumla..dok rumah aje..kalau keluar dgn hubby tu make-up le lebih skit huhu…

1. Lipstick ada 5 btg aje – Maybelline 3, Kose 1, Fasio 1

2. Lip balm ada 1 je Passion Fruit The Body Shop

3. Mascara Maybelline

4. Eyeliner  liquid (in2it), pencil (avon)

5.Eyebrow liner pecil (Cosway)

6. Eyeshadow-Silky Girl,Christian Dior

7. Travel Make-up kit Christian Dior

8. Foundation-mousse Maybelline,liquid Fasio & Maybelline,stick Maybelline

9.Compact powder (johnson & johnson)

10.Blusher-Revlon

11. Lipliner-Maybelline

Travel kit tu berjaya beli dlm flight mase balik thn lepas. Hubby kata lepas ni no more brg make-up ok..selagi x habis jgn beli..huhu.Oleh itu, kena la beli benda lain pulak kan..haha…