Archive for November 2009

oburato オブラート

Sangat lega skrg…sebab dah settle masalah nk mkn ubat serbuk tu 🙂 tq kak hani. Benda ni namanya oburato オブラート…macam yg ada kat gula2 udang yg dulu2 suke mkn tu..ada agar2 nipis yg mcm kertas tu. Yg ni agar2 yg dibuat bentuk mcm sampul tu..senang nk masukkan ubat serbuk dlm tu..lipat2..telan dgn air.Haaa..mmg tak rasa langsung la ketidaksedapan ubat tu 🙂

Hari tu mmg hubby dh beli benda yg bernama oburato ni…tapi budak2 punya n mmg agar2 yg berbentuk agar2 la. Tapi cemana nk telan dgn ubat serbuk tu.Hubby siap letakkan dlm sudu letak ubat serbuk lepas tu letak agar2 tu lagi..lepas tu suruh saya telan…dah sah2 benda tu besar dari sudu besar tu haa..dhle geli tekak..lepas tu terus muntah kat sinki..sikit ubat pun tak masuk dlm perut :-p Rupa2nya dia mmg salah beli. Dok nak tanya kak hani asyik lupa je.Nasib baik gi rumah dia smlm.Balik tu singgah Matsumoto Kiyoshi ada. Hubby kata hari tu dia beli kat CREATE mmg takde yg jenis yg sepatutnya tu..yg budak2 tu je la ade :-p

Bagi yg susah nk mkn ubat serbuk mcm saya tu …sila la beli benda yg gambar 1st tu ye 🙂 Lepas ni takde la asyik nk terbuang je ubat tu.Ada berpuluh peket lagi nk kena mkn ni 🙂

Lemang & Rendang Ayam

Hari ni masak rendang ayam n lemang. Ayah Aiman balik mlm nanti…esok boleh la dia mkn..ntah2 mlm ni jugak dia mkn hehe. Sentiasa mendoakan moga dia selamat sampai ke rumah.


Lemang ni senang je membuatnya.Guna cara yg paling senang. Masak pulut dgn santan +sdkt garam+daun pandan dlm rice cooker( kalau nk campur jagung pun boleh…jadi le lemang jagung..tp sbb takde stok tak letakla) Bila dah masak,letak atas aluminium foil dan letak atas bamboo mat (kalau ada daun pisang boleh letak pulut atas daun pisang lepas tu baru letak aluminium foil. Lepas tu gulung bagi padat.Ikat tepi. Tunggu bagi dia sejuk skit. Bila dah agak sejuk boleh bukak aluminium foil tu n potong lemang tu guna benang. Kalau guna pisau nanti melekat n jadi tak cantik..guna benang mmg jadi elok.


Rendang ni guna seekor ayam..cukupla kot..ayam tu bukan besar sgt pun.Esok boleh mkn lagi 🙂 Sebenarnya ada hajat nk buat nasi impit dgn kuah kacang…tapi mcm dah tak larat dh.Nak simpan tenaga utk lipat kain n kemas rumah.Nanti dh petang kena rehat je time tu sgt kritikal sbb selalu la rase pening n nk termuntah time petang sampai ke mlm. Mmg nk mkn apa pun tak boleh.Sementara tgh lalu nk mkn ni mmg mkn ape saja nk mkn.Tapi bile time tido mlm mmg perut ni berkeroncong je berbunyi2..tapi nk buat cemana tak lalu nk mkn ape pun..ubat pun selalu tak lepas nk mkn bile time mlm..asyik terkeluar balik…huhu. Rendang ayam tu pun buat sbb teringat hubby suka mkn tu yg menggagahkan diri jugak membuatnya tadi 🙂 Selamat Hari Raya Aidiladha 🙂

Fancy Ice-cream cookies :-)

Tengahari tadi buat biskut ni. Sgt suke memakannya…Aiman pun suke.Maklumla..ada salut2 coklat ni mmg la dia sgt suka 🙂 Sakit pinggang buat biskut ni sbb lama nk kena duduk :-p Masa balik raya hari tu mak ada buat biskut ni…teringat…tu yg buat..tp cari resepi dlm internet je… 🙂 Comot2 je pun :-p


Resepi ni dari internet tp ada ubah skit2….

Bahan-bahannya
130gm butter
60gm gula icing
160gm tepung gandum
30gm tepung jagung
20gm tepung ubi
1/4 sudu teh baking powder
20gm serbuk badam
Sdkt vanilla essence
1 biji kuning telur utk sapu atas biskut

Topping coklat dan manik2/bunga sebagai hiasan

Cara-caranya
Pukul butter + gula sehingga kembang.
Kemudian campurkan tepung-tepung yang telah diayak bersama baking powder dan juga serbuk badam. Gaul rata sehingga menjadi doh.
Canai doh dan kemudian gelek dan terap dengan acuan ais krim.
Atur diatas loyang pembakar. Sapukan telur diatas biskut dan bakar pada suhu 180 degree sehingga ia masak (saya bakar dlm 6minit)
Setelah itu celup hujung biskut dengan coklat dan tabur manik berwarna diatas coklat tersebut.

Selamat Hari Raya Aidiladha buat semua. Sedih tau..tgh mlm esok baru hubby sampai rumah. Tapi insyaAllah akan msk skit hidangan raya…Hari Sabtu la baru beraya dgn hubby huhu…

Cornflakes Madu

Hari ni buat conflakes madu ni. Dah lama nk buat tapi tak terbuat. Dulu masa Aiman takde selalu le buat..sejak ada Aiman rasanya belum buat lagi kot..ke ade buat tak ingat dah..tapi mmg lame dah tak buat. Hubby suke mkn conflakes madu ni..tp dia suke tak manis sgt n takletak benda2 lain selain cornflakes n madu. Tapi tadi buat letak gajus cincang dgn bijan skit..skit je pun.Ada setengah org letak mixed fruits kan..tp dh hubby tak suke tak letak la 🙂 Sekejap je buat tadi sbb ada assistant kecik. Aiman tolong mama bukak paper cup tu…cepat siap dia tolong. Sambil buat keje sambil mkn cornflakes tuu 🙂



Haa..jadilah kan dari takde langsung. Esok kalau rajin boleh la buat biskut ape2 lagi. Tekak ni terasa nk mkn biskut raya :-). Esok hubby akan outstation ke Kyushu..Jumaat mlm kot baru sampai rumah sbb pukul 9mlm baru sampai Haneda Airport. Moga selamat pergi dan pulang 😦 .Okla..dah petang ni..kejap lagi mesti pening2 lalat….

Tanzawako (Lake Tanzawa)

Smlm,kami ke Lake Tanzawa yg terletak di Yamakita. Ni 1st time dtg tengok tasik ni..cantik jugak tempatnya 🙂 Thank u my hubby..akhirnya dpt jugak berjalan..jemu dok berjln dlm rumah je…kesian kat Aiman. Maklumla ayahnya semakin hari semakin bz dgn keje yg bertimbun..asyik outstation merata2 sampai kami kekurangan kasih sayang..kesian kat Aiman kdg2 sehari tak jumpe ayah dia…dia mengamuk cari ayah dia…huhu..mama pulak yg sedih. Raya haji nanti pun ayah Aiman akan outstation ke Saga..dan next week kot akan ke Kyushu..tido sana la…sedih hatiku ini asyik ditinggal2 😦 Asyik bermain dgn emosi je skrg ni 😦

Hmm..lupakan psl cerita sedih..nk cerita psl tempat ni. Ada byk gunung2 bukit-bukau kat sini…ramai org dok memancing jugak. Kalau musim panas..mmg ramai org camping n mandi sungai yg ada kat sini..kami pun penah mandi sungai kat Yamakita tu..cuma tasik ni baru 1st tgk.Tak jln habis pun sbb jauh..cari spot2 mnarik jela..ni antara gmbr yg ada..sebenarnya byk sgt gmbrnya..nanti letak kat fb jela 🙂











Check up 21/11/2009

Hari Sabtu ada check up di Ayase Kosei Hospital. Kalau ikutkan secara rasmi ni check up yg ke2…sblm kedua ni ade jugak pegi tanpa appointment sbb ada masalah pasal bleeding skit hari tu kan. Alhamdulillah semuanya ok….baby pun dh semakin besar. Masa doktor scan tu dgr doktor ckp….yokatta ne..akachan daijoubu..lega sgt bile dgr…Sbb masa masuk je check up tu doktor tanye ade bleeding lagi tak..perut sakit tak. Mmg masalah bleeding tu dok ada lagi…tapi bukannya setiap hari…selang beberapa hari ada..kdg2 takde.Skrg ni baru perasan..bila berjalan jauh or buat keje lama sgt mmg keluar warna coklat gelap gitu.Kalau hari byk baring je kdg2 takde langsung.Hmmm…mmg sah le kena byk rest mcm yg doktor ckp. Kali ni doktor bagitau EDD (expected date of delivery)..dia ckp jatuh pada hari tanabata festival ..dalam 7/7 tahun depan…siap doktor tu buat gaya lagi pasal festival tu :-p

Dan kali ni jugak..doktor tu bagi ubat yg sama mcm hari tu…untuk 2 minggu…huhu…Bila ckp kat doktor..tak lalu nk mkn ubat tu..dia ckp kena habiskan takde pilihan lain..huhu. Lagi 2 minggu kena dtg lagi.Dlm 2minggu ni ada keputusan besar yg akan dibuat…hmmm..berat kepala memikirkan.Moga Allah permudahkan..Amin.

Aiman 2years 11months old


Smlm genapla Aiman Faiz 2thn 11bulan..lagi sebulan je nk masuk 3tahun 🙂 .Mama sungguh tak sabar nk buat birthday cake utk Aiman 🙂 (errkk..larat ke ni?) Dah siap beli candle semua hahaha. Tapi nk buat kek ape pun xtau :-p.Susah skrg ni nk ambik gmbr dia elok2 sbb dia tak diam. Semakin aktif budak ni..bila mama bukak heater yg aircond tu..dia panjat atas tv dia boleh tutup switch kat situ…haaa…bayangkan lah perasaan anda kalau nmpk anak buat gitu ye. Kalau dia membilang bunyinya wan,to,ti,po,pai..dan seterusnye..bunyi gitula..takpela Aiman janji kamu tau nk bilang..nanti lama2 kite betulkan sebutan tu ye..kalau bace ABC pun..kalau D..G semua bunyi mcm B jugak :-p….penat mama ajar asyik bunyi tak betul aje ni. Skrg ni tunggu umur dia 3thn ke atas baru nk mulakan toilet training. Skrg ni kalau dh membuang baru dia ckp ‘yatta’ hahaha..dah terlambat le kalau dh baru nk ckp :-p.Ayah dia pun belum beli potty tu. Sejuk2 skrg ni mcm tak sesuai nk train pun…tunggu summer paling sesuai nk train…tp summer mama nk bersalin :-p hahaha

Mlm tadi Aiman mencari2 ayahnya. Kesian anakku. Dah pukul 9mlm masa tu..habis semua pintu dia bukak cari ayah dia.Bila ckp ayah belum balik lagi la dia jerit2 mengamuk..alahai. Kebelakangan ni ayah dia sgt sibuk.Hari Selasa ayah Aiman kan ke Kyoto dan Osaka…pegi 6.30pg balik dh 10.30mlm..kejap jela dia dpt jumpe ayah dia..lepas tu smlm ayah dia balik lambat..11mlm baru balik..lepas mandi mkn..terus sambung keje sampai tak tido mlm tadi. Haaa…yg si Aiman pulak dok mengamuk kat mama dia…mama dia time ptg n mlm menjelma start le pening loya semua ada..mana larat nk layan budak tu..dah bape hari ni mmg dok layan Aiman sorg2 tau. Lepas tu takmo pulak dia kat ayah dia…merajuk dh dia ayah dh byk hari tak main dgn dia. Sebenarnya lagi suke kalau ayah dia balik awal n bwk balik keje kat rumah aje. Makan minum terjaga..takdela lambat sgt dinner. Isnin ni public holiday..Aiman kena la mintak ayah bwk gi taman main2 memandangkan 3hari berturut2 cuti kan.Jgn bwk balik keje menimbun sudahla huhu…

Hari Sabtu ada check up kat Ayase Kosei Hospital. Mintak2 semuanya ok. Lepas tu pukul 12.30 treatment kat klinik gigi..huhu.Kena gi lagi nmpknya minggu ni.Ayah Aiman dah habis..sorg2 ajela kena. Tapi takpe dia kena ikut jugak hehe.

Hari ni sgt sejuk sbb hujan. Masak nasi lemak,ayam goreng,sambal,ikan bilis goreng,telur rebus je..timun takde..kang ayah Aiman balik nk suruh beli. tu pun kalau balik awal. Kalau balik lambat..jadi le mcm mlm td..kirim pisang dgn susu tak dpt beli sbb balik lmbt kedai pun dh tutup :-p Susah nk keluar skrg sbb selalu hujan..sejuk lagi la bertambah malas nk bersiap nk keluar. Dpt duduk rumah baring2 dh cukup best :-p