Archive for the ‘Aiman Faiz’ Category

Menu di hari cuti

Hari ni ayah Aiman dah start keje balik setelah bercuti selama seminggu. Hari ni bermula lah balik rutin harian seperti biasa…bgn pagi kena masakkan bekal utk dia :-).Lepas subuh mmg tak tido le..dok memasak..Hari ni dia gi keje awal skit dlm kul 7pg..so,lepas dia gi keje..daku pun sambung le tido balik memandangkan Aiman pun masih tidur. Dekat pukul 10pg baru bgn balik hahaha. Mesti kena cukup rehat..nanti mengantuk..letih nk layan itu budak yg tersgt aktif.Tak tau nk ckp cemana aktifnya dia..tp mmg tersgtlah. Mamanya pun dh byk kali kena dgn dia..hari tu kepala dia terhantuk kat mulut mama dia sampai berdarah mulut ku sbb bibir berlaga dgn gigi kat dlm…..sakit sgt sampai ternangis dibuatnya..huhu.Mmg dia tak dok diam..mcm belut tau tergedik2..kalau pegang pun mmg dia nk lepaskan diri. Sbb tu sgt malas nk keluar bedua dgn dia tanpa stroller skrg ni..kalau dgn ayah dia takpela..biarla ayah dia layan dia..mama tak larat..lari pun mcm peluru sape nk kejar..Kalau dok dlm stroller pun nk beli brg..tgn dia pulak tak diam..nk tarik brg la tag harga la..tgn mama ade 2 je nk pegang stroller nk pegang bakul lagi…huhuhu..Kalau rase penting n perlu sgt baru keluar..kalau rase brg tak berapa penting nk beli..kirim ayah Aiman beli balik keje nanti. Boleh dikatakan setiap hari dia akan buat adegan stunt atas mama dia bile mama dia baring ok. Sbb tu malas nk baring..tp ptg2 tu nk jugak baring sambil tgk tv sementara dok tunggu ayah dia balik keje tu. Sepanjang ayah dia cuti ni ade la 3kali kot insiden yg menyebabkan Aiman jatuh n luka merata2…paling latest luka kat dagu..sbb memanjat jatuh.. dagu tu tersagat kat pintu…sebelum2 tu berdrh kat kaki la..mulutla..semua sbb lari laju sampai jatuh ataupun memanjat…haa..itulah dia Aiman Faiz kami.Penat nk cerita pasal dia sampai esok pun tak habih.

Sepanjang cuti ni antara menu yg sempat dimasak dan diambik gmbr…

nasi ayam



kalau buat muffin coklat je mesti ade model sibuk sbb dia tak sbr nk mkn dh walaupun dok panas lagi tuu

karipap inti keledek+daging

nasi minyak,ayam msk merah n jelatah

mee kari
Ni je yg sempat ambik gmbr..yg lain dh tak sempat asyik kena mkn dulu hehe :-p Minggu ni 4hari ayah Aiman keje…lepas tu cuti 3hari pulak yeay yeay!!!

Advertisements

Cerita….

Menu

Smlm buat pau goreng ni…intinya sardin..

Hari ni pulak seawal 10pagi dh siap memasak bihun sup daging ni.Ambik kesempatan masak awal sementara Aiman tido lagi. Kalau dh bangun dia tuu..jadi lmbt nk msk sbb dia suke mengacau.Buat bwg goreng,sambal kicap..berselra mkn sup time sejuk2 mcm skrg ni…

Lepas Aiman dh bangun buat muffin coklat ni..Biasa hari jumaat mmg buat kek or kuih ape2..sbb esok kan hubby cuti..dok rumah mesti lapar je kan 🙂

Aiman


ni le peminat muffin coklat..semua benda yg berasaskan coklat bewarna coklat semua dia suke..

bile perasan mama ambik gmbr dia terus mau pose :-p
Smlm test bagi Aiman pakai mask..sbb sblm ni punyela dia takmo. Mungkin sbb skrg ni dia kerap tgk mama dia pakai or sbb dia dh cerdik skit..dia mau pulak pakai..tp tak tau la kalau keluar rumah dia mau pakai ke tak.tgk kartun pun nk pakai mask jugak.byk kali dh bukak sbb lama dia pakai.lepas tu dia nk pakai balik..pakai tak buat ape takpe..ni dia dok gigit pulak mask tu :-p last2 mama sorok..haha.Basuh tadi. Esok keluar baru bg pakai :-p

2 hari lepas ..dlm 11mlm Aiman berlari punyela laju nk ke dapur..lepas tu dia tersepak bwh pintu (eh bukan bwh pintu..pintu jepun ni kan bwh dia tu org panggil ape ntah..tinggi skit kan benda tu) Berdarah2 kakinya..dia jatuh betul2 dekat dgn ayah dia kat dapur tu.Mmg meraung le mlm tu. Punyela susah nk letak ubat.Ayahnya pun dok mengusik ckp ‘eiii’ .Aiman ni tgk ibu jari kaki dia sebelah berdarah2 lagi le menjerit.Nak tido awal jadi tido lmbt pulak.Mana nk tangkap budak yg lari takmo letak ubat tu lagi :-p Lepas tu mama dia ni balutla kaki dia..tak sampai 5saat dia cabut balik.Cehh..buat penat je.Lantak la situ Aiman..nmpk mcm tak sakit je pun. Dlm dok kaki berdarah tu dok main heater lagi.Selagi mata dia tak pejam..selagi tu le mcm2 benda dia nk buat.

Esok

Pagi esok nk gi check up kat Shirota Clinic. Hopefully semuanya ok. Tghari tadi..terjatuh kerusi..huhu.Suspen kejap.Nasib jatuh ke tepi n sempat tahan dgn tgn. Sakit jugakla kaki dgn tgn ni. Rasanya perut tak apa2. Aiman punyela gelak tengok mama dia jatuh. Hntr sms kat hubby ckp jatuh kerusi.Dia reply ‘haaaa…’ lepas tu ade gmbr alien :-p tak penah2 dpt sms gmbr alien :-p

Happy 3rd Birthday Aiman Faiz !

Hari ni genap la Aiman Faiz 3tahun. Wah,mcm cepat je masa berlalu…sbb masih ingat lagi ape yg berlaku 3thn lepas 🙂 Hari Krismas kitorg keluar wad hehe 🙂 Dari lahir sampai la dah 3thn ni mmg mama dgn ayah dia la 100% yg menjaganya.Tak penah tinggal kat org..kalau nk kena tinggal kat org nanti jadi sebak kot…huhu.

Aiman mmg tak byk mulut..tengok la mama dgn ayah dia pun tak byk ckp :-p. Kalau rase terdesak baru dia panggil mama. Kalau tak dia diam je. Kalau depan org lagila susah nk dgr dia bukak mulut. Kat rumah je dgr mcm2. Perkataan yg disebut tu pun kadang2 bunyi tak betul..apple bunyinya ‘epo’ kdg2 bunyi elok je….sedap jadi ‘sedak’ .Smlm ckp kat Aiman..dlm perut mama ada baby…dia ckp ‘bibi’ 🙂 Kalau bab menyanyi dgn menari bagila kat dia. Siap hafal tu..tp bunyi mcm merapu.Kalau org tak tau lagu n tak penah dgr lagu tu mesti tak tau dia nyanyi lagu apa..mama dgn ayah je tau haha.Paling dia suke sebut ‘yatta’ dgn ‘yoshh’ :-)mesti ikut ayah dia la nih.

Aiman sgt suke kan densya (train) Kalau naik kereta dpt tgk densya lalu mmg dia suke sgt..tapi dia akan sebut ‘asyaaa’ kdg2 betul sebut densya. Tapi dia sgt marah kalau org tiru bunyi densya or nyanyi lagu densya. Kalau lagu2 yg dia suke jgn la nyanyi kat dia..nanti dia mengamuk.Konon lagu tu dia sorg yg punye la…ceh! Tapi selalu kalau dia dok memanjat ke..nk suruh dia turun bukan marah dia..nyanyi lagu yg dia suke nanti dia turun le sbb dia marah hahaha.Bab ni ayah dia pun suke buat 🙂 Mama pun suke sbb mama tak larat nk angkat dia. Mmg sgt berkesan le..Sbb kalau nk amboi amboi kat dia pun..dia ckp hamboi balik kat kita..haaa..sape tak geram.

Skrg ni mmg dia agak mengganas le.Suke sgt buli mama huhu..panjat mama. Bukan setakat panjat naik atas badan tu..siap mcm ala2 wrestling gitu..kepit kepala mama dgn kaki dia la..huhu..harusla kena penampar kan buat gitu. Nak baring sgt pun malas sbb tu lah. Kalau duduk pun dia panjat..yg ni ayah dia la selalu kena jugak. Kdg kalau dia buat geram tu lagi la..kasar betul..heiii..cemana la nih. Mmg selalu dok lindung perut ni dgn bantal.Ni kecik lg takpela..nanti dh besar tak tau la.Ikut dan dia la nk pijak tang mana pun. Sbb tu rase takleh nk tido lena kalau dia tak tido lagi..sbb dia suke tiba2 panjat naik atas mama…walaupun ayah dia tido tengah.

Mama dh pun buatkan kek utk Aiman smlm..strawberry shortcake jela. Masa tgh hias kek tu awal2 dia tak perasan sbb asyik tgk tv. Masa nk letak strawberry tu..dia dtg..baru perasan agaknya. Terus dia tepuk tgn kuat2 dgn muka yg sgt gembira sambil ckp…yattta yatta 🙂 Suke sgt la tu nk dpt kek. Lepas tu cpt2 suruh ayah Aiman balik awal. Kesian kat Aiman dh tak sabo..lmbt2 takut dia tido lak. Buat awal kek tu sbb hari ni ade byk benda nk buat..nk gi city office n nk gi check up..kang habis semua dh petang..tak sempat dh..dh potong ke semua siap2 ok la 🙂 Comot2 je kek mama buat smlm..jadila kan hehe

Seperti biasa ni gmbr Aiman dari umur 2thn 1bulan hinggalah 3 thn. Sejak Aiman lahir, setiap bulan mama tak penah lupa ambik gmbr dia pada setiap 18hb 🙂 Ayah Aiman la selalu tanye..ambik tak gmbr anak dia ni tiap2 bulan hehe 🙂

Takde tajuk :-p

Antara masakan minggu ni…

Nasi tomato,ayam masak merah n jelatah

bihun soto


popia basah ni buat pagi tadi. Aiman tido tadi sempat le tenyeh kulit dia kejap. Dah berpuluh ketul masuk dlm perut ni hahaha.Nak mkn sgt..mkn sampai lebam. Hari ni betul2 buat popia je semata2..takde msk makanan lain..tghari tadi pun lunch mkn bihun soto smlm. Sbb hubby ptg nanti ada mkn2 dgn org2 kat officenya. So,mesti dia dh mkn berat..popia bsh jela kalau nk mkn nanti.Kalau tak kenyang roti pun ada buat tadi…boleh cicah dgn kaya 🙂

Skrg ni..sakit kepala n rase nk termuntah tu dtg tak menentu. Bukan tiap2 hari pun. Smlm ok je sihat walafiat…2hari lepas dr pukul 5 sampai ke wktu tido tu haaa dok terbaring je tak larat. Hari ni pun nmpk ok..tp takleh caya sgt kot2 ptg skit kang dia jadi. Sblm mlm mmg dh mkn siap2 utk dinner. Hari tu lmbt mkn..sekali pening loya tu dtg…tido la dlm kelaparan..xlalu sungguh nk mkn. Dahla nk kena melayan si Aiman ni lagi..ohh..saya sungguh stress..Bgn pagi punyela lapar :-p

Tghari tadi keluar beli brg kejap. Hmm..susah nk nk membeli pun dgn budak ni. Mmg la dia dok dlm stroller..tapi tgn dia dok capai mcm2..nk tarik tanda harga la..ambik botol tu barang ni. Dah le mama dia nk pegang bakul sambil tolak stroller dia.Tambah pulak bile masuk kat lorong2 yg sempit tu..haa..terasa le stress nk beli brg tu :-p Geram sgt. Beli punye beli sampai terberat pulak bakul tu huhu..sbb dok memborong buah tu jadi berat.Tau ngan ayah Aiman ni mesti kena marah angkat berat2.

Tadi kemas tempat baju..dh mcm bercampur2..asingkan baju lengan pendek letak tpt lain..baju Aiman le.Tambah pulak dia suke sepahkan tempat baju dia tu..ish ish. Lepas ni jadi lagi..mama gigit tgn dia! Kat dapur kemas gitu2 je..niat dihati nk cuci kipas kecik kat dapur tu…nk cuci tempat letak pinggan..lame dh terbiar….nk buat asyik tak larat…tapi sbb mlm td hubby ckp weekend nanti dia buat…yeayyyy!!!! tersenyum lebar mendengarnya 🙂 Sape lagi nk tolong kan kalau bukan suami sendiri. Cuma memasak je lama dia tak buat. Dulu wah wah..mcm2 masakan dia masak…bengkang roti…masakan korea la..mcm2..tunggula nanti nk buat2 tak larat mesti dia buat :-p Masa dlm pantang dulu pun ade org dtg rumah dia siap msk lunch lagi utk tetamu.. 🙂 Sampai tetamu yg dtg tu tersipu2 malu nk mkn sbb mereka adalah 2org anak dara hehe.

Okla..sudah panjang saya membebel. Mau baring sekejap 🙂 Sile layan gmbr ni ok :-p. Pic smlm..bersungguh2 dia suruh mama bg dia pakai tudung tu..org nk lipat kain dia sibuk ambik tudung main.Bile bukak nangis pulak :-p Ape daa Aiman ni…tak sesuaiii tau!!!

Cornflakes Madu

Hari ni buat conflakes madu ni. Dah lama nk buat tapi tak terbuat. Dulu masa Aiman takde selalu le buat..sejak ada Aiman rasanya belum buat lagi kot..ke ade buat tak ingat dah..tapi mmg lame dah tak buat. Hubby suke mkn conflakes madu ni..tp dia suke tak manis sgt n takletak benda2 lain selain cornflakes n madu. Tapi tadi buat letak gajus cincang dgn bijan skit..skit je pun.Ada setengah org letak mixed fruits kan..tp dh hubby tak suke tak letak la 🙂 Sekejap je buat tadi sbb ada assistant kecik. Aiman tolong mama bukak paper cup tu…cepat siap dia tolong. Sambil buat keje sambil mkn cornflakes tuu 🙂



Haa..jadilah kan dari takde langsung. Esok kalau rajin boleh la buat biskut ape2 lagi. Tekak ni terasa nk mkn biskut raya :-). Esok hubby akan outstation ke Kyushu..Jumaat mlm kot baru sampai rumah sbb pukul 9mlm baru sampai Haneda Airport. Moga selamat pergi dan pulang 😦 .Okla..dah petang ni..kejap lagi mesti pening2 lalat….

Aiman 2years 11months old


Smlm genapla Aiman Faiz 2thn 11bulan..lagi sebulan je nk masuk 3tahun 🙂 .Mama sungguh tak sabar nk buat birthday cake utk Aiman 🙂 (errkk..larat ke ni?) Dah siap beli candle semua hahaha. Tapi nk buat kek ape pun xtau :-p.Susah skrg ni nk ambik gmbr dia elok2 sbb dia tak diam. Semakin aktif budak ni..bila mama bukak heater yg aircond tu..dia panjat atas tv dia boleh tutup switch kat situ…haaa…bayangkan lah perasaan anda kalau nmpk anak buat gitu ye. Kalau dia membilang bunyinya wan,to,ti,po,pai..dan seterusnye..bunyi gitula..takpela Aiman janji kamu tau nk bilang..nanti lama2 kite betulkan sebutan tu ye..kalau bace ABC pun..kalau D..G semua bunyi mcm B jugak :-p….penat mama ajar asyik bunyi tak betul aje ni. Skrg ni tunggu umur dia 3thn ke atas baru nk mulakan toilet training. Skrg ni kalau dh membuang baru dia ckp ‘yatta’ hahaha..dah terlambat le kalau dh baru nk ckp :-p.Ayah dia pun belum beli potty tu. Sejuk2 skrg ni mcm tak sesuai nk train pun…tunggu summer paling sesuai nk train…tp summer mama nk bersalin :-p hahaha

Mlm tadi Aiman mencari2 ayahnya. Kesian anakku. Dah pukul 9mlm masa tu..habis semua pintu dia bukak cari ayah dia.Bila ckp ayah belum balik lagi la dia jerit2 mengamuk..alahai. Kebelakangan ni ayah dia sgt sibuk.Hari Selasa ayah Aiman kan ke Kyoto dan Osaka…pegi 6.30pg balik dh 10.30mlm..kejap jela dia dpt jumpe ayah dia..lepas tu smlm ayah dia balik lambat..11mlm baru balik..lepas mandi mkn..terus sambung keje sampai tak tido mlm tadi. Haaa…yg si Aiman pulak dok mengamuk kat mama dia…mama dia time ptg n mlm menjelma start le pening loya semua ada..mana larat nk layan budak tu..dah bape hari ni mmg dok layan Aiman sorg2 tau. Lepas tu takmo pulak dia kat ayah dia…merajuk dh dia ayah dh byk hari tak main dgn dia. Sebenarnya lagi suke kalau ayah dia balik awal n bwk balik keje kat rumah aje. Makan minum terjaga..takdela lambat sgt dinner. Isnin ni public holiday..Aiman kena la mintak ayah bwk gi taman main2 memandangkan 3hari berturut2 cuti kan.Jgn bwk balik keje menimbun sudahla huhu…

Hari Sabtu ada check up kat Ayase Kosei Hospital. Mintak2 semuanya ok. Lepas tu pukul 12.30 treatment kat klinik gigi..huhu.Kena gi lagi nmpknya minggu ni.Ayah Aiman dah habis..sorg2 ajela kena. Tapi takpe dia kena ikut jugak hehe.

Hari ni sgt sejuk sbb hujan. Masak nasi lemak,ayam goreng,sambal,ikan bilis goreng,telur rebus je..timun takde..kang ayah Aiman balik nk suruh beli. tu pun kalau balik awal. Kalau balik lambat..jadi le mcm mlm td..kirim pisang dgn susu tak dpt beli sbb balik lmbt kedai pun dh tutup :-p Susah nk keluar skrg sbb selalu hujan..sejuk lagi la bertambah malas nk bersiap nk keluar. Dpt duduk rumah baring2 dh cukup best :-p

Cerita Jumaat..

Smlm terbangun lmbt..pukul 8pg baru sedar.Sedar2 je tgk hubby dh takde.Dah gi keje.Laaa..cemana leh tak sedar :-p. Rase bersalah sgt sbb tak sedar tak dpt buatkan breakfast n tak tgk dia gi keje. Terus sms kat dai..tp tak berbalas..biasala dia time keje mana tgk hp sgt..org bz le katakan. Dah petang tu try sms lagi..tanya merajuk ke..senyap je tak sms hari ni. Sekali dia reply ‘nk gi cari batu belah batu bertangkup’ :-p hahahaha..Saja mengada la tu. Mmg begitulah kami setiap hari..ada je benda yg nk tergelak berlaku 🙂 Rasa bahagia dipertemukan dgn org yg sebetulnya. Yelah walaupun kami bukannya bercinta nk rak mcm org lain sblm kawin tu. Masa dh sah suami isteri pun baru 3kali bersua muka ok..nk berckp nk pandang muka pun malu2.Lepas kawin la baru dapat dating keluar sama2..rasa mcm betul2 cinta lepas kawin :-)..hehe

Smlm buat nasi minyak,ayam panggang,sup tomato,mashed potato,salad..tu je kot..tp gmbr takde..sbb tak sampai hati nk ambik disebabkan ayam tu terhangus…hahaha.Sbb tak set masa dgn betul..ingatkan nk tengok kejap2 la..sekali lupa..terbaring kat ruang tamu..tengok2 dh hangus skit. Ptg smlm buat roti jala..cicah dgn kuah durian.Kuah durian tu buat guna lempuk je…campur santan serbuk ,air,gula n daun pandan…masak sampai pekat…jadi la kan.
IMG_8024

Esok maybe last kot treatment kat Momo Dental Clinic…jgn suruh dtg lagi dh le..hehe. Selalu kalau last..dia cuma cuci gigi je dan tak ambik byk masa pun :-). Lepas ni kena jaga le gigi elok2..tambah pulak org pregnant ni gigi cepat rosak. Takpela..setahun sekali je pun kami ni gi check gigi..patutnye 6bulan sekali kan jumpe dentist. Dulu pelik masa baru pregnant Aiman dulu..tak sakit gigi pun tapi hubby ajak gi dentist. Selama dok kat Msia..selagi tak sakit gigi selagi tu le tak jumpe dentist kan :-p.Takpela..suamiku sgt prihatin.Bila dh pegi mmg dentist tu akan betulkan mana2 gigi yg rosak..walaupun rosak skit 🙂 Dan takdela nk jadi sakit gigi yg teruk 🙂 Lepas bersalin nanti tahun depan baru gi balik la hehe.

Nak cerita pasal Aiman pulak. Dia dh pandai tido siang balik skrg.Lega la rasanya.Rupanya dia nk ade org sebelah dia baring2 dia tido le.Kalau tak jgn harap le dia nk tido.Skrg ni mmgle dia sgt mengganas skit.Hari tu sambil lari dia gi pijak pehaku..nasib kena peha ye..dh le tgh baring masa tu..kalau kena perut tak tau la. Mlm2 kalau nk tido pun..letih bergaduh dgn dia dulu.Ayah dia pun tolak dia tido tepi sekali sbb dia suke memanjat mamanya. Lagipun..mana boleh suami isteri tido berjauhan..jauh dr anak takpe..muahahaha :-p Betul la kan..kalau anak lima sekalipun..jgn jarakkan tempat tidur anda dr suami anda ye..penah bace tips ni tp lupa kat mana.

Hari ni nk buat roti canai..gulai daging dh msk tadi..rotinya belum dicanai lagi…tgh mencari kekuatan dulu nk mencanai..huhu..malas sebenarnya plus tak larat. Okla alang2 Aiman tido ni..dah nk kena start nmpk gayanya..kang dia mengacau la yg teramat sgt.Tadi dh le asyik kena cubit je sbb dia dok main pintu..ish ish..gedegung gedegang bunyi..ckp takmo dgr..bagi cubit jela..tu pun dok ulang2 buat lagi. Tgh dok masak gulai daging td pun dok terjerit2 marah dia sbb nmpk dia berdiri atas tv dok pegang aircond ok..mak mana la tak bising tgk anak dia buat gitu.
IMG_8030
ni lagi aksi terlampau si Aiman..sebenarnya dah kemas elok tilam2 selimut2 semua ni..tengokla ape dh jadi.Dia suke masuk guling2 mcm popia dlm selimut2 tu semua.Ayah dia balik mlm td suruh tengok ape anak dia buat.Tak larat le kalau setiap hari mcm ni ok.
IMG_8032
Dgn muka yg takde rase bersalah..muka bangga adalah bila dh berjaya menyepahkan semuanya.Patutla keje kat rumah ni tak penah abih..disebabkan makhluk yg bernama AIMAN FAIZ :-p