Ayam Madu

cimg1266.jpg

Bahan2nya:

Ayam yang telah dipotong

Bwg putih,bwg besar,halia(dikisar)-bhn tumis

Bunga lawang,bunga cengkih,kulit kayu manis-bhn tumis

3 sudu besar serbuk cili-bhn tumis

2 sudu besar rempah kurma-bhn tumis

1 sudu kecil lada sulah

5 sudu besar sos tomato-bhn tumis

1 cawan susu cair/segar

sedikit kicap cair/kicap pekat

3 sudu jus lemon

6 sudu besar madu

Gajus/kacang goreng(dicincang)

Minyak secukupnya

Cara membuatnya:

1)Ayam gaul dgn kunyit..goreng hingga 3 suku masak

2)Panaskan minyak,masukkan bahan tumis & kacau hingga garing serta wangi.Kemudian tuangkan air..kacau sampai mendidih.

3)Tuangkan susu cair,masukkan ayam & kacau hingga kuah pekat.

4)Tuangkan kicap cair,kicap pekat(x perlu tambah garam kalau dh cukup masin ye),jus lemon & madu.Kacau rata.

5)Apabila menghidangkannya..taburkan gajus/kacang goreng yg telah dicincang.

3 responses to this post.

  1. sedapnyeeeeeeeeee…rajin tul ler masak …eiii geram..geram….kat ayam tuh….meleleh air liur….mayang selalu masak tengok resipi atau ingat kat kepala je? konfius la akak..sebab resipi ni susah2 gak…

    Balas

  2. Posted by ida81 on November 7, 2007 at 8:33 am

    resepi ayam madu ni ambik kat majalh saji kot mase balik msia dulu..time nk msk je bukak buku balik la..hihi

    Balas

  3. jeles la ngan kak ida ni dr dulu lg..rajin sangat memasak..sedap sangat nampak ayam tu…nak try gak la..thanx kak ida..

    Balas

Tinggalkan komen