Bahan2nya:
Ayam yang telah dipotong
Bwg putih,bwg besar,halia(dikisar)-bhn tumis
Bunga lawang,bunga cengkih,kulit kayu manis-bhn tumis
3 sudu besar serbuk cili-bhn tumis
2 sudu besar rempah kurma-bhn tumis
1 sudu kecil lada sulah
5 sudu besar sos tomato-bhn tumis
1 cawan susu cair/segar
sedikit kicap cair/kicap pekat
3 sudu jus lemon
6 sudu besar madu
Gajus/kacang goreng(dicincang)
Minyak secukupnya
Cara membuatnya:
1)Ayam gaul dgn kunyit..goreng hingga 3 suku masak
2)Panaskan minyak,masukkan bahan tumis & kacau hingga garing serta wangi.Kemudian tuangkan air..kacau sampai mendidih.
3)Tuangkan susu cair,masukkan ayam & kacau hingga kuah pekat.
4)Tuangkan kicap cair,kicap pekat(x perlu tambah garam kalau dh cukup masin ye),jus lemon & madu.Kacau rata.
5)Apabila menghidangkannya..taburkan gajus/kacang goreng yg telah dicincang.
Posted by puteri1 on November 7, 2007 at 7:58 am
sedapnyeeeeeeeeee…rajin tul ler masak …eiii geram..geram….kat ayam tuh….meleleh air liur….mayang selalu masak tengok resipi atau ingat kat kepala je? konfius la akak..sebab resipi ni susah2 gak…
Posted by ida81 on November 7, 2007 at 8:33 am
resepi ayam madu ni ambik kat majalh saji kot mase balik msia dulu..time nk msk je bukak buku balik la..hihi
Posted by mazzura on November 7, 2007 at 8:37 am
jeles la ngan kak ida ni dr dulu lg..rajin sangat memasak..sedap sangat nampak ayam tu…nak try gak la..thanx kak ida..