Archive for Disember 2009

Yeti Snow Town

Hari ahad kami bersama2 family Shaheer n Aisha telah ke Yeti..yg terletak di susono,Shizuoka Prefecture.


gmbr berlatarbelakangkan mount fuji


mereka berseronok main sori

saya cuma duduk ditepi jd photographer n tukang jaga beg :-p

aiman yg terasa best dok dlm tu..ngantuk tu sbnrnya 🙂

saya yg sudah bosan…bermain2 ais ditepi…
Tak larat nak berdiri lama2..terus duduk bersile kat tepi hahaha..tak lama lepas tu aiman dgn ayahnya pun dtg…sbb Aiman dh jatuh tersembam atas itu snow..berdarah2 mulutnya..terus naik dan kami mkn dulu….lepas tu yg lain pun naik jugak..lepas mkn diorg sambung main balik.Saya sorg dok kat atas sbb tak larat sgt nk naik bukit n tangga itu. Tak lama pun dok sorg..lepas tu Aiman dgn ayahnya dtg..main kejap je..dah tak larat katanya hehe. Gi tgk org main ski n mcm2. Bila semua org dh naik..baru bersiap balik. Hmm..terasa sgt seronok sbb lama tak jln jauh2 skit. Tapi tu le.sejuk le tempat itu…jlnnya pun agak berais..risau aje..kena bwk kereta slow2. Kat tempat kami snow jarang turun..kalau turun pun tak byk..sekejap je hilang dr pandangan mata hehe.Tapi bagus jugak..kalau tempat yg jenis byk snow tu..mcm jd mcm2 masalah pulak kan..maklumle..bile snow tu dh keras..yg tu yg bahaya sgt tu sbb jalan jadi licin..hmm..mmg boleh tergolek. Bab sejuk tu jgn ckp le kan..asyik kena berbungkus aje hehe. Sampai rumah dlm 3.30ptg gitu..terus memasak nasi,sup asari,ikan bakar,kicap tomato n sdkt salad. Msk simple aje..tp habis semuanya.. :-p Gmbr takde sbb semua dh kelaparan. Bila nk mandi..tengok2..bleeding la pulak..hmmm..mmg tak kuat betul la skrg ni.Dh terasa lain dh masa naik bukit dgn tangga tu..sakit perut semua ade.Tu yg tak turun balik tu…Tp rasenye takde pape kot..tak boleh mengganas sgt berjln mcm ni huhu.

Check up @ 13 weeks ++

Hari Sabtu ke Shirota Clinic utk check up 13 weeks++. Dlm pukul 10baru gi..punye la ramai org :-p . Sian kat ayah Aiman letih melayan Aiman yg sgt tak dok diam :-p. Alhamdulillah..baby sihat…bergerak dgn aktifnya. Risau jugak sbb hari jumaat tu saya terjatuh kerusi. Sampai aje kat sana terus buat urine test, check blood pressure n timbang berat. Yg ni semua kena buat sendiri n bagi pada nurse tu. Dlm setgh jam lepas tu kena panggil dgn nurse …kena check blood pressure balik :-p. Agaknya kelam-kabut sgt awal td buat termengah2 sampi ternaik skit tekanan drh tu :-p. Bila dh masuk bilik doktor tu..doktor ckp semua ok….blood test yg buat minggu lepas pun ok..takde penyakit2 lain..Alhamdulillah.

Lepas ni check up sebulan sekali 🙂 Mesti sgt rindu nk tengok baby lagi :-). Hari Ahad keluar berjalan (akan diceritakan utk next entry).Balik rumah tu rase penat sgt..sakit dr pinggang sampai ke kaki..masuk je toilet tengok bleeding skit..huhu..takut jugak..tp sbb skit je buat tak tau..rase takde ape kot. Rase penat sgt masa naik bukit n tangga smlm. Sekali tu je turun..lepas tu org lain semua turun..saya sorg dok diam2 kat atas 🙂

Cerita….

Menu

Smlm buat pau goreng ni…intinya sardin..

Hari ni pulak seawal 10pagi dh siap memasak bihun sup daging ni.Ambik kesempatan masak awal sementara Aiman tido lagi. Kalau dh bangun dia tuu..jadi lmbt nk msk sbb dia suke mengacau.Buat bwg goreng,sambal kicap..berselra mkn sup time sejuk2 mcm skrg ni…

Lepas Aiman dh bangun buat muffin coklat ni..Biasa hari jumaat mmg buat kek or kuih ape2..sbb esok kan hubby cuti..dok rumah mesti lapar je kan 🙂

Aiman


ni le peminat muffin coklat..semua benda yg berasaskan coklat bewarna coklat semua dia suke..

bile perasan mama ambik gmbr dia terus mau pose :-p
Smlm test bagi Aiman pakai mask..sbb sblm ni punyela dia takmo. Mungkin sbb skrg ni dia kerap tgk mama dia pakai or sbb dia dh cerdik skit..dia mau pulak pakai..tp tak tau la kalau keluar rumah dia mau pakai ke tak.tgk kartun pun nk pakai mask jugak.byk kali dh bukak sbb lama dia pakai.lepas tu dia nk pakai balik..pakai tak buat ape takpe..ni dia dok gigit pulak mask tu :-p last2 mama sorok..haha.Basuh tadi. Esok keluar baru bg pakai :-p

2 hari lepas ..dlm 11mlm Aiman berlari punyela laju nk ke dapur..lepas tu dia tersepak bwh pintu (eh bukan bwh pintu..pintu jepun ni kan bwh dia tu org panggil ape ntah..tinggi skit kan benda tu) Berdarah2 kakinya..dia jatuh betul2 dekat dgn ayah dia kat dapur tu.Mmg meraung le mlm tu. Punyela susah nk letak ubat.Ayahnya pun dok mengusik ckp ‘eiii’ .Aiman ni tgk ibu jari kaki dia sebelah berdarah2 lagi le menjerit.Nak tido awal jadi tido lmbt pulak.Mana nk tangkap budak yg lari takmo letak ubat tu lagi :-p Lepas tu mama dia ni balutla kaki dia..tak sampai 5saat dia cabut balik.Cehh..buat penat je.Lantak la situ Aiman..nmpk mcm tak sakit je pun. Dlm dok kaki berdarah tu dok main heater lagi.Selagi mata dia tak pejam..selagi tu le mcm2 benda dia nk buat.

Esok

Pagi esok nk gi check up kat Shirota Clinic. Hopefully semuanya ok. Tghari tadi..terjatuh kerusi..huhu.Suspen kejap.Nasib jatuh ke tepi n sempat tahan dgn tgn. Sakit jugakla kaki dgn tgn ni. Rasanya perut tak apa2. Aiman punyela gelak tengok mama dia jatuh. Hntr sms kat hubby ckp jatuh kerusi.Dia reply ‘haaaa…’ lepas tu ade gmbr alien :-p tak penah2 dpt sms gmbr alien :-p

makan..makan..makanan

Last week kot msk ayam ni..namanya lemon rosemary chicken..tp saya tak berapa sgt dgn rasanya..mmg rase lemon yg kuat sgt kot..resepi ambik dr internet……lepas tu msk nasi carrot n tomato soup…

Hari ni msk asam pedas ikan pari…..sup sayur..tu jela…ikan masin goreng smlm :-p jadi lah..tak larat nk dok dapur lama2…


tambah pulak bile ade budak mengamuk…sedih sbb kartun dh habis :-p

Aiman oh Aiman..kelakar la kamu ni. Mlm td ayah dia tegur sbb Aiman bilang wan,to,ti,po,pai,sik,nana….apsal nana pulak?hahaha tau le nana tu mmg 7 dlm nihongo..pandai2 pulak dia :-p pantang nmpk nombor kat mana2 mesti nk bilang…kalau nk ambik gmbr dia pun..bile mama bilang one,two,three mesti dia sambung po,pai 🙂 hahahahaha….

Esok ayah Aiman cuti..cuti ape ntah dlm kalendar tu..merah je. Tapi cuti pun dia sgt sibuk sbb katanya ade 3 report nk kena hntr sblm cuti akhir tahun ni. Hari2 balik dekat pukul 10mlm. Pegi keje pun awal dr biasa. Minggu ni mmg tak buat bentou pun kat dia.Dia ckp dia beli je.Selalu sgt skrg ni dia selalu mengelak dr saya buatkan bentou utk dia..kesian kat saya kata dia..nk buat breakfast lagi..bentou lagi. Hmm..tak kisah sgt pun sbnrnye…tp takpe jugak..takyah le bgn awal sgt..sejuk2 ni ‘berat’ nk bangun..hehehe. So,utk dinner kena la msk special2 skit kan. Tambah pulak esok dia cuti..kena la ade makanan2 skit utk dimkn 🙂

Capati & Kuah Dhal

Petang ni buat capati n kuah dhal. Dah 3 keping dh mkn hehe. Semua sekali buat 16 keping..tapi size kecik2 la 🙂


Ni resepi nya…
Bahan2 :
500gm tepung atta*
300cc air *
1 sudu kecil minyak masak*
sdkt garam*
sdkt marjerin

Cara2nya:
-Uli semua bahan hingga sebati. Bahagikan kepada 16 bahagian dan salutkan dgn marjerin.
-Tutupkan doh dgn kain lembab.Perapkan kejap dlm 1jam. Lepas tu gelekkan dan masak atas pan fry tanpa letak minyak.
-Masa goreng tu,tekan2 dgn bunjut kain..alihkan dan tekan lagi hingga menggelembung.Bila dh masak bolehla makan 🙂

Kuah Dhal
Bahan2:
Kacang dhal (direbus hingga empuk)
Bwg besar dihiris nipis*
Sdkt daun kari*
1 cili kering dipotong dan dibuang biji*
Sdkt halba campur*
Sdkt serbuk kari
Sdkt garam
Sdkt gula
Carrot dipotong kecil2

Caranya:
1-Rebuskan kacang dhal dan carrot hingga empuk.Kemudian masukkan serbuk kari.
2-dlm kuali yg lain,tumiskan bhn2 yg bertanda *
3-Masukkan bhn 2 ke dlm 1…dan masukkan grm,gula.Sedia utk dimakan 🙂

Check up @ 12weeks…

Hari Jumaat lepas ke City Office ambik boshi techou….terus gi check up kat Shirota Clinic. Alhamdulillah semua ok. Baby pun aktif bergerak ke sana sini ..pusing sana sini 🙂 Dah nmpk la kaki tgnnya itu 🙂 Check up kali ni kena ambik darah..lepas 2 hari lebam dh kat situ.Biasa le bukan boleh kena ambik drh mesti lebam dgn dasyatnye..sampai kaler hitam..hahaha. Hari Jumaat tu mmg puasa benda manis sbb dh diberitahu 2minggu lepas. Selain dr tu…timbang berat n cek tekanan darah. Semua ok..berat pulak turun sekilo :-p.Doktor tanye ade muntah2 ke sbb berat turun..ntahle takde pulak. Takpela turun pun..sbb saya cuma ade limit berat naik sampai 10kg je…takleh lebih dr tu :-p.

2 hero yg sentiasa menemaniku 🙂
Sgt suke doktor ni..sbb masa yg diambik sgt lama..tak terkejar2..ada byk masa nk tanya mcm2. Dlm bilik doktor tu pun ade byk toys kat sudut bilik tu.So,Aiman masuk je terus main kat situ.Senang le mama dgn ayah nk ckp dgn doktor 🙂 Bila doktor tanye ade masalah ape..bagitau jela yg ada masalah sembelit dgn hidung yg berhingus. Terus dibaginye ubat..ubat mkn n ubat spray. Ubat mkn tu dh sah2 le ade jugak ubat serbuk tu.Tp takpe..takde masalah dh nk mkn sbb guna oburato tu 🙂 Next week kena dtg lagi sbb doktor nk bgtau result darah n nk confirmkan size baby. Lepas tu nanti baru check up sebulan sekali. Masa byr bil tu..kami terus confirm booking klinik tu utk bersalin nanti…hah..lega dah sbb dh ade tempat nanti 🙂

2 jenis ubat utk dimakan dan 1 ubat spray


2D scan..doktor tu bg sampai 5 keping gmbr yg berlainan..2je la yg saya scan :-p

Happy 3rd Birthday Aiman Faiz !

Hari ni genap la Aiman Faiz 3tahun. Wah,mcm cepat je masa berlalu…sbb masih ingat lagi ape yg berlaku 3thn lepas 🙂 Hari Krismas kitorg keluar wad hehe 🙂 Dari lahir sampai la dah 3thn ni mmg mama dgn ayah dia la 100% yg menjaganya.Tak penah tinggal kat org..kalau nk kena tinggal kat org nanti jadi sebak kot…huhu.

Aiman mmg tak byk mulut..tengok la mama dgn ayah dia pun tak byk ckp :-p. Kalau rase terdesak baru dia panggil mama. Kalau tak dia diam je. Kalau depan org lagila susah nk dgr dia bukak mulut. Kat rumah je dgr mcm2. Perkataan yg disebut tu pun kadang2 bunyi tak betul..apple bunyinya ‘epo’ kdg2 bunyi elok je….sedap jadi ‘sedak’ .Smlm ckp kat Aiman..dlm perut mama ada baby…dia ckp ‘bibi’ 🙂 Kalau bab menyanyi dgn menari bagila kat dia. Siap hafal tu..tp bunyi mcm merapu.Kalau org tak tau lagu n tak penah dgr lagu tu mesti tak tau dia nyanyi lagu apa..mama dgn ayah je tau haha.Paling dia suke sebut ‘yatta’ dgn ‘yoshh’ :-)mesti ikut ayah dia la nih.

Aiman sgt suke kan densya (train) Kalau naik kereta dpt tgk densya lalu mmg dia suke sgt..tapi dia akan sebut ‘asyaaa’ kdg2 betul sebut densya. Tapi dia sgt marah kalau org tiru bunyi densya or nyanyi lagu densya. Kalau lagu2 yg dia suke jgn la nyanyi kat dia..nanti dia mengamuk.Konon lagu tu dia sorg yg punye la…ceh! Tapi selalu kalau dia dok memanjat ke..nk suruh dia turun bukan marah dia..nyanyi lagu yg dia suke nanti dia turun le sbb dia marah hahaha.Bab ni ayah dia pun suke buat 🙂 Mama pun suke sbb mama tak larat nk angkat dia. Mmg sgt berkesan le..Sbb kalau nk amboi amboi kat dia pun..dia ckp hamboi balik kat kita..haaa..sape tak geram.

Skrg ni mmg dia agak mengganas le.Suke sgt buli mama huhu..panjat mama. Bukan setakat panjat naik atas badan tu..siap mcm ala2 wrestling gitu..kepit kepala mama dgn kaki dia la..huhu..harusla kena penampar kan buat gitu. Nak baring sgt pun malas sbb tu lah. Kalau duduk pun dia panjat..yg ni ayah dia la selalu kena jugak. Kdg kalau dia buat geram tu lagi la..kasar betul..heiii..cemana la nih. Mmg selalu dok lindung perut ni dgn bantal.Ni kecik lg takpela..nanti dh besar tak tau la.Ikut dan dia la nk pijak tang mana pun. Sbb tu rase takleh nk tido lena kalau dia tak tido lagi..sbb dia suke tiba2 panjat naik atas mama…walaupun ayah dia tido tengah.

Mama dh pun buatkan kek utk Aiman smlm..strawberry shortcake jela. Masa tgh hias kek tu awal2 dia tak perasan sbb asyik tgk tv. Masa nk letak strawberry tu..dia dtg..baru perasan agaknya. Terus dia tepuk tgn kuat2 dgn muka yg sgt gembira sambil ckp…yattta yatta 🙂 Suke sgt la tu nk dpt kek. Lepas tu cpt2 suruh ayah Aiman balik awal. Kesian kat Aiman dh tak sabo..lmbt2 takut dia tido lak. Buat awal kek tu sbb hari ni ade byk benda nk buat..nk gi city office n nk gi check up..kang habis semua dh petang..tak sempat dh..dh potong ke semua siap2 ok la 🙂 Comot2 je kek mama buat smlm..jadila kan hehe

Seperti biasa ni gmbr Aiman dari umur 2thn 1bulan hinggalah 3 thn. Sejak Aiman lahir, setiap bulan mama tak penah lupa ambik gmbr dia pada setiap 18hb 🙂 Ayah Aiman la selalu tanye..ambik tak gmbr anak dia ni tiap2 bulan hehe 🙂