Nasi Beriyani Daging

IMG_6988
Ada permintaan utk resepi ni. Saya pakai perencah ni..beli kat kedai daging Halal..
IMG_7009
Resepinya pun mmg ambik kat belakang kotak perencah ni
Bahan2:
750g Daging
750g Beras
300g bwg besar yg dihiris nipis
500g Kentang (dikupas dan dibelah2)
300g Tomato (dipotong2)
250g Plain Yogurt
1 sudu besar garlic paste
3 sudu besar ginger paste
10 biji cili hijau
3-4 sudu besar lemon juice
250gm minyak sapi
1 peket beriyani mix

Caranya :
1)Panaskan minyak sapi,tumiskan bwg besar hingga kekuningan
2)Campurkan daging +garlic & halia. Kemudian masukkan rempah beriyani dan yogurt.Kacau sekejap.
3)Masukkan pula 3-4 cwn air dan kentang.Masak hingga daging empuk. Kemudian masukkan tomato cili hijau dan lemon juice.Tutup api
4)Masukkan 3) tadi ke dlm beras yg dh siap dibasuh. Kira ye bilangan cwn air+rempah…seperti memasak nasi biasa.
5)Onkan periuk nasi..tunggu sampai masak🙂

2 responses to this post.

  1. Posted by nana on November 16, 2009 at 2:56 am

    slm….satu pertanyaan: kat mane leh sy dptkan perencah kat malaysia???ad kat pasaraya besar x?jusco ke tesco ke etc…

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: