Capati & Kuah Dhal

Petang ni buat capati n kuah dhal. Dah 3 keping dh mkn hehe. Semua sekali buat 16 keping..tapi size kecik2 la🙂


Ni resepi nya…
Bahan2 :
500gm tepung atta*
300cc air *
1 sudu kecil minyak masak*
sdkt garam*
sdkt marjerin

Cara2nya:
-Uli semua bahan hingga sebati. Bahagikan kepada 16 bahagian dan salutkan dgn marjerin.
-Tutupkan doh dgn kain lembab.Perapkan kejap dlm 1jam. Lepas tu gelekkan dan masak atas pan fry tanpa letak minyak.
-Masa goreng tu,tekan2 dgn bunjut kain..alihkan dan tekan lagi hingga menggelembung.Bila dh masak bolehla makan🙂

Kuah Dhal
Bahan2:
Kacang dhal (direbus hingga empuk)
Bwg besar dihiris nipis*
Sdkt daun kari*
1 cili kering dipotong dan dibuang biji*
Sdkt halba campur*
Sdkt serbuk kari
Sdkt garam
Sdkt gula
Carrot dipotong kecil2

Caranya:
1-Rebuskan kacang dhal dan carrot hingga empuk.Kemudian masukkan serbuk kari.
2-dlm kuali yg lain,tumiskan bhn2 yg bertanda *
3-Masukkan bhn 2 ke dlm 1…dan masukkan grm,gula.Sedia utk dimakan🙂

2 responses to this post.

  1. dah boleh lawan kedai mamak kat jepun ni nampaknye

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: