Archive for Oktober 2009

Ceritaku hari ini…

Mesti org dh bosan tgk entry kimchi nabe itu..haha…baru nk update 🙂 Hari Selasa keluar bawak Aiman main kat taman.Kesian dia terperap dlm rumah je. Ni jela tmn yg dekat dgn rumah.Aiman happy sgt dpt keluar main.Bukan senang mama nk lepaskan dia main gitu.Kalau dekat depan rumah ni nk main2 bahaya skit..sbb dekat dgn jalan dan agak bukit skit..kalau dia lari mmg terus turun bukit..bahaya kalau ada kereta laju lalu-lalang…dan mama dia pun tak terkejar Aiman yg sgt laju ni :-p Takpela Aiman seminggu beberapa kali je kita keluar..sejuk skrg ni..tak elok dok kat luar lama2 :-p
CIMG8069
CIMG8068
dah penat main..ambik air kotak minum
CIMG8074
CIMG8075
Smlm msk salmon spaghetti aje.Lepas tu buatkan nugget ayam frozen dan roti canai frozen utk bekalan bila kemalasan melanda. Hari Rabu buat cucur badak..buat frozen jugak :-p Tadi perapkan ayam utk dibuat sate.Pagi tadi la tanya ayah Aiman..nk mkn ape hari ni..sekali dia jawab sate..huhu.Tu yg aku malas nk tanye tu..kang keluar la menu yg memerlukan masa nk membuatnya hehe..Mana sempat nk buat hari ni sate…ckp kat dia sbb sate nk kena perap dulu..kalau esok sempatla..tu yg perap hari ni..esok bolehla mkn..nasi impit pun dh buat siap2..kcg je belum proses lagi…..

Next week hari Selasa mcm ada public holiday kat kalendar tu…Tapi mcm takde maknanya. Sebab ayah Aiman nk kena outstation lagi..huhu..dlm 2mlm kot…huhu..sgt tak suke kena tinggal2 ni..tapi nk buat cemana keje. Tapi kalau tak jadi pegi bagus jugak :-p Siang takpe..mlm2 tu..agak ketakutan skit hehe..nasib ada hero kecik Aiman 🙂

Hari ni msk laksa n buat muffin orange..tp gmbr x ambik pun..mengantuk la sgt2 ni.Aiman skrg ni mmg tak tido siang ok…Dr pagi sampaila ke mlm kang dia dok aktif buat mcm2..adoila..Aiman jgn seksa mama. Kehebatan terbaru Aiman skrg ialah memanjat peti ais ok.Peti ais tu tpt frozennya kat bwh ..yg tpt sayur kat atas..Hari tu dh nmpk dia dh masuk dlm peti ais tu..dah letak dua2 lutut kat situ..Dah psg lock dah kat peti ais tp dia boleh bukak..mcm kena letak selotape je huhu

Esok ada appointment klinik gigi…selain dr tu takde ape2 plan pun.Cuma berharap ayah Aiman dpt luangkan lebih masa dgn kami sbb next week nk kena tinggal…huwaaaa!!!!!!

Kimchi Nabe

Ada request utk resepi ni..khas utk Nas…ni resepinya…
IMG_7826
Semua bahan main agak2 je ikut byk mana nk mkn ye 🙂
Bhn2 utk kuahnya :
Dashi (saya guna yg serbuk aje)
Tsuyu (beli yg siap dlm botol tu)
Kimchi

Bhn2 isinya :
Haiwan2 spt salmon,hamaguri,daging lembu
Sayur spt shitake,cendawan enoki,carrot,taugeh,kucai,kobis panjang
Tofu

Caranya :
-Masukkan air dlm periuk..campurkan dashi dgn tsuyu.Bila dh mendidih boleh la masukkanhaiwan2 dan sayur2..last baru masukkan kimchi dan boleh la dimkn panas2 🙂

Hujung minggu kami

Hari Sabtu lepas lunch terus kami ke Momo Dental Clinic.Suka gi klinik ni sbb cantik dan wangi je dlm dia hehe.Dentist nya perempuan dan dia boleh ckp english walaupun campur2 nihongo..tak kisahla..janji paham ape dia kata 🙂 Kalau rumah dulu leh gi jln kaki je..tp skrg kena naik kereta le..tp tak terpk pun nk gi klinik lain sbb dh selesa kat situ. Dentist tu pun dh kenal 🙂
CIMG8060
CIMG8062
CIMG8064
Aiman baik je masa tunggu mama dgn ayah dia check gigi.Tapi kena gilir2 la.Dia asyik main toys kat situ n boleh psg dvd cite yg dia suke..hehe..bagus..bagus.. Next week kena gi lagi sbb ada gigi yg kena tampal..Hari tu cuma buat acuan aje dan tampal sementara..next week baru betul2..dan ada small cavities utk beberapa gigi..doktor tu yg ckp gitu..dah sah2 la every week kena gi sana hehe..Yg kena tampal tu pun sbb yg dulu punye tampalan tercabut hahaha..patutnya lama dh kena gi tp malas :-p sbb tak sakit tu yg malas gi…Tp sbb skrg ni asyik hujan dan takde byk tempat nk pegi..pegi jela klinik gigi ;-p Lepas tu gi Ayase Town Hills..shopping skit dan terus balik rumah.

Hari Ahad..lepas lunch nasi lemak baru keluar. 1st gi 7Eleven sbb nk gi byr bil. Aiman sgt tak dok diam kat dlm tu sbb dia lari sana sini..malas nk bwk stroller sbb kejap je..lepas tu sbb dia tak dok diam n tak larat nk control dia..terus bwk masuk dlm kereta balik..Dan Aiman nangis2 sbb ayah dia dok dlm 7Eleven lagi..huhu.Siap baring atas lantai ok..buat kaki lembik2..sejak bile la dia pandai buat gitu..geram sungguh la.

Lepas tu bg dia mkn onigiri dgn minum air kotak dlm kereta..Ayah dia dh sampai terus gi Kedai Namiki-en..nk cari baju skit. Ayah Aiman cari baju dia..mama Aiman cari baju utk Aiman n mama sendiri.Tapi Aiman punyela meraung2 buat kaki lembik dan nangis kuat dlm kedai tu ok. Ayah dia pun main pilih je baju tuk dia dan terus bg duit..tinggallah mama dia sorg2 pilih baju dgn cepat..last2 main ambik jela..Aiman pulak ayah dia bwk gi main kat tmn dekat situ.Adoi..mmg tak aman kalau tak letak dia dlm stroller. Masa dlm kereta lagi dh ckp baik2 kat Aiman dlm kedai dok elok2 jgn buat lembik2 kaki jgn nk buat perangai..tp dia sengih je..paham ke tak ape mama dgn ayah dia ckp…….Bila la dia boleh control diri dia..Dah lama dah tunggu bilakah masanya itu huhuhu.Sgt letih la bila buat perangai camtu. Ada org ckp tunggu umur dia 3thn la..or bila dia ada adik..tp rasanya kan lain budak lain tahap perkembangan dia..ada je yg dh ada adik pun sama je perangainya :-p sbg ibubapa..sabo dan berdoa jela byk2..usahakan mana yg terbaik utk anak2…huhu.

Dah habis cerita Aiman pasal makanan la pulak..beberapa menu yg sempat diambik gmbrnya..
IMG_7819
kek marble..last week pun ada buat jugak..laku sungguh 🙂
IMG_7820
kacang kuda berkari
Smlm lepas balik dr kedai daging Halal..terus gi shopping brg2 dapo…Ayah Aiman kata nk mkn Kimchi Nabe..so,beli bhn2 balik rumah petang tu terus buat…sedap sejuk2 mcm skrg ni mkn camtu..panas2….rasa pedas2 manis masin 🙂 Last week buat oden..this week nabe la pulak 🙂
IMG_7826
Hari ni pulak awal2 dh masak sup ayam.Ayah Aiman ckp nk mkn bihun sup mlm nanti.Dia ke Shizuoka harini..balik lmbt skit..Mmg dh msk siap2 sup tu…bihun je belum rebus lagi..sambal kicap pun belum buat lagi. Tadi cuma buatkan kerabu mangga je..beli mangga muda kat kedai Thai smlm..sebiji 400yen..errkkk..beli jela..bukan jumpa selalu. Lagipun teringat ada bunga kantan dlm petis ais..alang2 tgh cukup bhn buat jela 🙂
IMG_7827

Cerita smlm dan hari ni…

Smlm kami semua pegi medical check-up.Aiman pun ikut walaupun dia tak terlibat hahaha. Tapi kami tersampai awal…so gi jln2 kat taman dulu. Seronoknya Aiman dapat main.Alangkah bestnya kalau tmn ni ada kat rumah kita kat Aiman..tiap2 hari mama bwk main kat sini..tp malangnya jauh dr umah kite huhu
CIMG8053
CIMG8055
CIMG8056
CIMG8057

Sampai je kat klinik utk medical check-up tu Aiman dh tak boleh dok diam dah. Dia ni macam histeria bile nmpk lif..haha..start le dok buat lembik2 kaki..golek atas lantai..lemah betui..Dah le kitorg ni gilir2 sbb dok tgk2 dia. Asyik nk lari sana-sini..lepas tu bila kita pegang tgn dia..dia buat lembik kaki..golek2 atas lantai…haaaiihh..x terkejar dibuatnya sampai nurse tolong tangkap dia ok :-p Nasib baik tekanan drh masing2 x naik sbb dok kejar Aiman huhu…..Appointment dlm 9.45..dlm 10.30pg dah siap semuanya.Nasib la semua cepat. Kena cek mata,telinga,xray,kena ambik drh,cek jantung..urine test..lagi ape ye..lupe dh…timbang berat n tinggi kot..

Dh siap semuanya kami terus gi mkn..sbb mmg tak breakfast pagi tu..kena puasa dr pukul 9mlm sblm tu. Mkn dgn byknya la..Balik rumah takyah masak dh.Aiman pun terus je tidur…ayah dia pulak sibuk buat keje dgn laptopnya.Mama Aiman pun msk la capati n kari sardin…
IMG_7803
IMG_7805
Hari ni masak simple je…ayam kukus,paprik sotong n sayur goreng…gmbr takde..malas nk ambik haha. Tadi ingat nk start projek quilt tapi..cari ruler tak jumpa haha..terus x jadi buat..nmpk nya esok kena beli ruler baru la. Lepas tu dh tak tau nk buat apa..dh terbuat sesuatu…..
IMG_7811
IMG_7812
baju besar dh menjadi baju kecik hahaha..baju mama Aiman dah jadi baju Aiman..tshirt tu dh kecik sbnrnya..xtau nk buat ape baik kecikkan :-p boleh pakai main2 kat rumah :-p
IMG_7815
IMG_7813

Esok ada appointment dgn dentist kat Momo Dental Clinic Ayase. Aiman je tak terlibat..mama dgn ayah dia je mau check gigi.Lepas ni every week la jumpe dentist ni. Selalunya bila dh jumpe sekali..kalau ade yg kena tampal mmg dia akan tmpal sementara..dan buat acuan..next week lagi korek balik n tampal balik dan kena gigit2 besi tu..selagi semua gigi tak repair selagi tu akan ada appointment dgn dentist ni..at least sampai 5-6 kali gi baru siap kot semua hahaha..Dh takde aktiviti n tempat n gi..marilah kite bersama2 jumpa dentist :-p

Cerita Hari Rabu…

Dah ptg2 ni baru ada masa nk jenguk blog.Dari pagi td dok sibuk..msk bekal n breakfast.Lepas hubby gi keje terus basuh tong sampah yg byk kat rumah ni.Lepas tu basuh karpet dlm bilik air..berus lepas tu keringkan masuk washing machine.Berat gile nk angkat td..rase sakit belakang ni..ish ish..Dh selamat sidai pun tadi.Lepas tu sidai baju…terus buat donut,kuih gelang utk frozen..Dah siap tu sambung pulak msk utk lunch.Siap msk mandi pulak..lepas tu mkn dgn Aiman..lepas tu baru mandikan Aiman.

Hari ni selepas pukul 9mlm takleh mkn dah..breakfast pagi esok pun takleh mkn. Esok pagi ikut hubby gi medical check-up. Free je sbb company tanggung so pegi jela..last year pun pegi jugak…Last year gi kat Yamato…esok ni kat Atsugi.So,esok ayah Aiman cuti la.Aiman pun ikut sekali le..sape nk jaga dia kan. Berdebar2 pulak rasa nk kena cek mcm2 hahaha…paling tak suke bab2kena ambik drh le huhu..lemah betul. Hari Sabtu pulak hubby dh buat appointment jumpa dentist..huhu. Tak sakit gigi pun kena cek tau.Lama dh kami tak gi check gigi ni..tahun ni tak gi lagi.So,sblm apa2 baik gi.

Ni kuih samosa buat frozen 2hari lepas
IMG_7778
IMG_7800
donut n kuih gelang baru buat tadi.Donut mmg selalu buat frozen sbb ayah Aiman suke. Blk keje smlm tanye donut pulak..mane ade..yg hari tu punye buat frozen dh habis..tu yg buat lagi tu.Kuih gelang tu pun buat sbb dia nmpk ada keledek atas meja..dia ckp nk mkn kuih gelang..frozenkan setgh..setgh lagi nanti dia nk balik baru salut gula.Ingatkan nk buat cucur badak sbb lama nk mkn..tp takpela..buatka kuih gelang ayah Aiman dulu..nanti2 buat cucur badak pulak 🙂 (berkorban tau utk suami tersyg:-p )
2 hari lepas buat laksa johor ni tp mcm tak cukup bhn..sambal dia pun x buat sbb kuah tu dh terpedas..terlajak letak cili haha..smlm terus cirit-birit sbb perut tak tahan..ayah Aiman relax je takde ape..mama Aiman je sorg2 ulang masuk toilet sampai dekat 10kali..haha.Lepas minum air teh baru ok
IMG_7789
Dlm dok sakit2 perut tu sempat jugak le baking kek marble dgn roti haha..dh habis dh pun kek nya..sekelip mata kena mkn dgn org dlm umah ni 🙂
IMG_7791
Buat roti biasa je..breadmaker yg buat haha.Pagi tadi breakfast buat roti gulung sosej dan msk nasi goreng udang utk bekal ayah Aiman.Bgn awal hari ni sempat le ambik2 gmbr haha…
IMG_7797
IMG_7796
tghari td..merangkap lauk dinner sekali..msk ni je..ikan buri masak merah
IMG_7801
IMG_7802
asam rebus tempoyak kepala ikan buri..Aiman pun mkn sbb x pedas…lepas tu goreng sayur je..Dh malas dh nk dok dapur..penat dh..main2 dgn Aiman pulak hehe

Cuti Hari Minggu

Menu hari jumaat
IMG_7753
roti canai
IMG_7756
gulai ikan buri
IMG_7757
popia goreng
Sila lah cuci mata dgn gmbr2 ini..Aiman dan buah nashi
IMG_7748
IMG_7749
IMG_7750

Hari Sabtu..lepas breakfast kami ke klinik.. 3 org sekali jumpa doktor sbb tiga2 selesema batuk. Aiman seperti biasa la..dia takmo bukak mulut n menangis..nasib dia tak buat uwek uwek dia tu :-p. Dlm pukul 10 lebih baru settle semua..ramai org kat klinik sbb skrg ni ramai yg kena influenza..risau jugak.
CIMG8046

Lepas tu kami gi jln2 kat taman..sbb belum pukul 11 restoran belum bukak nk gi makan.hehe.
CIMG8020
CIMG8017
CIMG8024
CIMG8025
CIMG8030
CIMG8033
daun yg dh bertukar warna menandakan musim luruh..lihatlah anakku yg dh lari sejauh itu..huhu..semput la nk kejar..
CIMG8038

Dah penat berjalan..gi mkn kat Saizeriya
CIMG8041
CIMG8044
CIMG8043
CIMG8042

Dah habis makan…singgah beli brg dapur…balik rumah..makan ubat n tido..hehe. Ptg tu buat oden..teringin nk mkn..sejuk2 ni sedap mkn ni..
IMG_7761

Hari Ahad…dok rumah sampai petang..Lepas maghrib ke Hon Atsugi gi kedai kain..Gi naik kereta je..beli kain nk buat quilt la kononnya.Tak tau bila nk start buat..hehe. Tengokla hari2 yg tak berapa nk sibuk boleh la buat skit2..lama2 nanti siapla 🙂 At least ade jugak hasilnya. Takkan asyik nk buat keje rumah…masak..jaga anak….sesibuk mana pun kite kena curi2 masa buat benda yg kita suke..betul tak 🙂 Tengok org ade anak 2-3 pun mampu buat mcm2 bisnes menjahit kat rumah..cemana dia bahagi masa tu..hehe..kesimpulannya pandai2 le bahagi masa..dan kena la korbankan skit masa disiang hari iaitu jgn tido siang 🙂 Nasib baik la bukan jenis tido siang..kalau x sihat je kena tido jugak disiang hari tu…

Ni la wajah budak yg berumur 2 tahun 10bulan lagi 2 bulan masuk umur 3thn 🙂
IMG_7768

Makanan lagi…

Ni antara menu beberapa hari lepas
IMG_7708
baked macaroni
IMG_7715
garlic bread with cheese fondue
IMG_7713
si Aiman yg sibuk nk mkn garlic bread
IMG_7710
IMG_7703
buat donut…ade buat frozen skit hehe..karipap pun ade buat frozen tp mls nk ambik gmbr
IMG_7706
IMG_7727
bihun sup tulang
IMG_7696
yg ni tau tak ape?ni namanya tempoyak masak..bukan msk lemak tempoyak ye..ni tempoyak yg dimasak dgn daun2 ulam,ikan bilis/udang kering…tak tau tempat lain panggil ape..sedap tau benda ni..sgt suka.dulu masa student penah suruh mak msk byk2 bwk blk kat rumah sewa..sekali tu kwn2 org johor tak penah mkn..diorg ckp sedap n suruh bwk lagi nanti..so,everytime blk mmg suruh mak buatkan hehe 🙂
IMG_7733
aiman yg baru je ditrimkan rambutnya olah mama.nmpk tak mcm benjol kat dahi dia.tu kena gigit nyamuk..tu dh surut dh..hari selasa hari tu lagi dasyat..baju Aiman tu dh berlubang sbb dia asyik gigit…ayah keje engineer tp x mampu nk beli baju anak :-p pakai jela nak sape suruh kamu gigit baju tu
IMG_7739
IMG_7737
Hari ni buat kek coklat lagi…lepas tu buat roti canai,gulai ikan buri n popia goreng…sibuk sgt di dapur….sampai x sempat mandi..wakakaka…
Esok ayah Aiman cuti..yeay! Takde plan ape pun..cuma esok nk bwk Aiman gi klinik la..mcm selesema pulak dh..ayahnya pun sama.