Archive for September 2008

Selamat Hari Raya

Smlm kami dah mkn juadah hari raya. Bukan apa,makan siap2…takut nanti kat Belgium tak cukup bhn nk membuatnye..kempunan pulak..hehe.

rendang ayam

lemang

Nasi impit

Hari ni sibuk nk mengemas lagi….nak kemas beg….nak kemas rumah…n nak kosongkan fridge..nk kena habiskan makanan2 yg ada. Esok hubby cuti…boleh le buat persiapan terakhir. Doakan kami selamat sampai ke Belgium nanti dan dipermudahkan segala urusan….Akhir kata, Selamat berpuasa..selamat hari raya Aidilfitri.InsyaAllah saya akan update dr semasa ke semasa jika ada kesempatan…

Weekend

Hari Sabtu, lepas Zohor terus ke Yamato..shopping brg dapur skit..stok utk seminggu. Lepas ni dh nk kosongkan peti ais tu..masak ape yg ada jela. Si Aiman ni mmg takleh tgk eskalator atau lif..sibuk nk main kat situ..mmg sgt letih la nk kejar dia..mama dah surrender awal2 lagi… šŸ™‚

Hari Ahad kami berbuka puasa kat rumah kak ida..ada byk sgt makanan..sedap2 belaka..siap tapau lagi..tq tuan rumah…ni ade skit gmbr.

Sempat ambik skit je gmbr..sbb dok meriba Aiman. Tiba2 pulak demam si Aiman ni..huhu. Selalu la camtu..lagi bape hari nk naik flight mesti dia demam dulu. Balik rumah mlm tu..bagi ubat…nasib la dah ok..demam terkejut agaknya dia..jgnla demam2 lagi..

Nak selit lg gmbr si Aiman ni..sibuk memunggah periuk..sepahkan dapur..baru je kemas x sampai berapa minit..

Minggu ni sgt sibuk nk berkemas..buat list sbb takut ada benda penting tertinggal. Jaket2 belum pilih mana yg sesuai utk dibwk nanti…malasnye nak berkemas…huhu…

Aiman dan Raya

Hari ni genapla Aiman Faiz 1 tahun 9 bulan. Susahnye la nak ambik gmbr pun. Sibuk nak main la..nak tengok tv la. Sabo ajela.

-Aiman belum pandai cakap lagi. Kalau dia nak apa2,diaĀ akan bwk benda tu dan tarik tgn mama atau ayah letak kat benda tuu..sayang sgt nak bukak mulut tu..huhu

-kalau tau nak gi jalan,pandai pulak ckp jom (bunyi tom)

-kalau bace doa,dia akan tadah tgn dan aminkan

-kalau tgk ayah dia gi keje,mesti nangis nk ikut

-paling x tahan,dia pandai tutup lampu toilet dgn bilik air,mmg malangla kalau sape tgh mandi or dlm toilet tu..ayah dia pun dh kena byk kali ni..hehe

-lagi satu kalau mama tgh basuh kain dia sibuk la tekan2 kat washing machine tu..kdg2 dh sampai mane ntah dia tekan stop pulak..time msk pun dah biasa dh dia tutup api gas tu..huhu..geram le jugak..tu belum masuk lg dia dok memunggah pinggan2 periuk semua..sbb tu sibuk sgt bila nak masak tu..maklumla..ade assistant…

Tahun ni, kami sekeluarga tak beraya di Jepun ataupun Malaysia. Saya dan Aiman akan mengikut hubby ke Leuven,Belgium selama sebulan. Setelah mengira2 kos nak balik Msia ataupun ke Belgium..hubby ambik keputusan utk bwk sekali. Ada jugak tukang masak kan nanti..hehe.

Smlm hubby tunjuk kertas yg company bagi..diorg dh bookingkan tiket flight. Kami akan ke Belgium pada 27hb ni flight 11.30pg..dan akan transit kat Amsterdam..then pukul 9 mlm gitu akan naik flight ke Brussels..Perjalanan akan ambik masa selama 11jam..rasanya masa berpuasa pun akan jadi lama..waaa…dah le ada gap 5 jam sblm naik flight ke Brussels tuu..huhu. Tak dpt saya bayangkan cemana nak control budak ni nanti..

Nampaknya mmg tak beraya le tahun ni. Nasib baikla HQ kat sana dah sediakan apartment utk kami tinggal nanti http://www.belgiumhousing.be/En/LEI/lei.html .Semua lengkap kat dlm tu..so,takyah susah-payah lagi..Lagi besar dr rumah sewa kami ni nampaknye hehe.. Kami jugak byk dpt info dr org Msia kat sana..psl kedai halal semua..masjid pun ade..hehe.So,tinggal beberapa hari aje lagi utk kami berkemas ape yg patut. Bab ni malas skit huhu. Tahun ni jugak saya umumkan yg saya tak buat open house memandang kan kami akan kembali ke JepunĀ  pd 26/10..huhu. Walaupun tak dpt beraya spt tahun2 lepas..tapi saya gembira sbb dpt berada disisi hubby saya. Hopefully semuanya berjalan lancar seperti yg dirancangkan. Amin

Kuih Raya

Tahun ni nmpknya saya hanya buat mini popia aje..

Tadi..saya menerima bungkusan pos laju dr mertua saya..Diorg pos kan kuih raya..tiap2 thun diorg mmg tak pernah lupa hantar. Terima kasih byk2..pakai pos laju pulak tu.Ngeri je tengok harga pos tu..rm360..huhu

Ada tart nenas,biskut suji,biskut nestum,biskut mazola,biskut makmur,almond suji,nyonya pie,cucur meneram,muruku,popia mini,serunding ikan,serunding ayam,kek lapis,kek buah,muruku,dan papadam..nasi impit,keropok ikan pun ade..Buka puasa nanti mmg ade yg akan makan kuih raya ni nanti..hehe..

Pecal

Bulan puasa camni,saya teringin nak mkn pecal ni..sbb mak saya selalu buat time bulan puasa. So, utk tak mengecewakan diri saya…buatla guna ape yg ada je. Ada nama lain bagi pecal ni..gado2 kot kalau tak silap

Kuah pecal :

150gm kcg tanah (digoreng dan dikisar)-boleh agak2 je nk byk mana

5-6 biji cili kering (kalau nk pedas leh letak byk)-dibasuh dan dipotong2

Sdkt belacan

3-4 biji bwg merah (kalau takde guna la 1/2 bwg besar purple tu)-dihiris2

Gula secukup rasa

Sdkt grm

Sdkt air asam jawa/guna limau nipis pun ok

air suam secukupnya

Caranya :

-Panaskan minyak,goreng cili kering,bwg dgn belacan

-Blend hingga halus

-Masukkan dlm bekas.Campurkan kcg tnh,air asam jawa,gula,dan garam. Bancuh dgn air suam.

Bhn2 sayur:

-kangkung (direbus)

-kcg pjg (saya guna kcg buncis aje sbb kcg pjg takde)-direbus

-timun (dipotong halus)

-taugeh (dicelur)

-Tauhu (digoreng dan dipotong)

Kalau letak pucuk paku,jantung pisang rebus,nangka muda rebus pun sedap..Jantung pisang dgn nangka tu ade je kat kedai thai..tapi takde kerajinan nk jln kaki gi kedai tu hehe..

Hari ni pun nk buat lagi sbb kuah dia ade lagi.Kalau kat rumah saya ni…mkn dgn bubur lambuk pun sedap..nyum nyum…

Weekend

Hari Sabtu, kami berbuka puasa kat rumah kwn. Saya bwkkan murtabak,gulai kepala ikan,sambal belacan,timun,kuih tpg pelita.Gambar tak ambik pulak..sbb asyik sembang aje. Selalu camni..bila asyik jumpe kwn mmg tak ingat la psl gambar..hehe.

Hari Ahad, gi shopping skit utk Aiman…belikan baju,seluar,kasut n straw utk combi mug dia. Hari ni ingat nak cari balik baju2 dia last year yg still muat lg leh le pakai..maklumla..musim bertukar..baju pun kena la tukar..nasib baik la saya ni jenis suke beli baju yg besar skit dr badan dia tuu..leh la thn lame.

Lepas beli brg, kami balik rumah. Lepas solat…(berbuka mkn pecal dgn donut aje)..kami ke kedai sushi..pegi byk kedai..tp bila tgk org beratur pjg..terus cari kedai lain..tp tpakse tunggu jugakla..nasibla tak ramai mcm kedai2 sblm ni. Maybe mmg time org dinner pegi..tu yg ramai tuu.

aiman seronok main belon..time tunggu turn nk mkn sushi

salmon

ikura

Mlm tadi Aiman nak tido celah ketiak ayah dia je.Bila mama ambik..bwk tido sebelah mama..dia bgn gi kat ayah dia jugak…cemana tu??huhu..

Serunding ikan

Bahan2 : (semua bahan ni boleh agak2 je nk byk mana)

2 ekorĀ  ikan (direbus,dibuang tulangnya dan dikisar)-ikan ape pun boleh..ikan bilis pun boleh

2-3 ulas Bwg putih -dikisar

10biji Bwg merah – dikisar

1 biji Bwg besar -dikisar

2 btg serai Serai – dikisar

1 inci halia -dikisar

1 inci lengkuas -dikisar

5 sudu besar serbuk ketumbar

5 sudu besar serbuk jintan

3 sudu besar serbuk kunyit

5 sudu besar serbuk cili (guna cili kering pun boleh..kalau nk pedas tambah le lagi)

1 tin santan

Sdkt air asam jawa

Sdkt gula

Sdkt garam

Cara membuatnya :

-Masukkan semua bahan..masak hingga betul2 kering.Api jgn kuat sgt ye..kena selalu kacau sbb takut hangit.Pastikan betul2 kering baru serunding tahan lama.