Archive for Jun 2009

Aiman dan kawan

Petang2 kalau cuaca elok selalu bwk Aiman keluar jalan2 dan main kat luar. Main ape je dia..dpt lari2 pun dia dh happy dah.Kdg2 time petang Aiman main dgn abg rumah hujung tu. Nama abg tu Kasumi…depan tu ada lagi nama ape ntah..x dpt nk tangkap pasal dia ckp laju sgt..haha..tp mmg dok dgr mak dia dok panggil Kasumi. Umur dia 6thn. Dia pun selalu main sorg2. Tp agak byk ckp la budak ini. Semua dia nk cite..budak besar tu kan..paham2 le. Hari tu dh kata kat dia mama Aiman ckp x pandai sgt..tp try dok tanye mcm2 kat dia..mcm2 pulak dia nk cerita hehe..dia kata hari sabtu dia cuti..xgi sekolah…dok tanye aiman suke tu suke ni..huhu. Petang2 bila nmpk Aiman dia selalu dtg nk main dgn Aiman. Aiman pun ape lagi..semakin mesra alam dah anakku itu. Dulu kecik2 nmpk dia mcm selalu takut dgn org..tp makin besar ni alhamdulillah dia yg nk gi kat org kot haha. Nampak mcm dah besar sgt anakku itu..huhu.
CIMG7710
CIMG7711
CIMG7712
CIMG7713
CIMG7714



Misaki Port

Hari Ahad, kami ke Misaki. Saja jalan2 sambil membeli ikan. Misaki Port ni terletak di Semenanjung Miura. Ni merupakan kali ke 4-5 saya ke sini 🙂

Kami keluar seawal 6pg dan terus ke Zushi utk ambik Kak Awin. Dr sana terus ke Misaki. Perjlnan mengambil masa kurang dr sejam. Ada mcm ala2 pasar tani kat situ.Ada org jual ikan dan sayur2 murah. Kami beli moules,maguro (tuna) dan telur maguro.
IMG_5944
IMG_5945
IMG_5949
IMG_5950
IMG_5952
IMG_5953
IMG_5956
IMG_5960
IMG_5963
IMG_5964
IMG_5966
IMG_5968
IMG_5970
Cuaca mendung dan hujan..terusla kami balik.Kalau x hujan boleh la ln2 lagi.Time balik kami lalu jln Kamakura-Enoshima..lalu tepi laut..tp jem aje huhu
IMG_5974
IMG_5978
Balik rumah terusla kelam kabut masak..ayah Aiman mau mkn sashimi..potong jela..takyah msk dh 🙂 Aiman & mama pun mkn sama huhu..sedap
IMG_5987
IMG_5989

Mandi sungai

Hari Sabtu.. lepas siap breakfast dan siap msk nasi lemak..ayah Aiman ajak gi mandi sungai. Kami pun terus bersiap2. Plan last minute je sbb dok cari idea dr mlm td nk gi mana tp takde idea..Agaknye dpt idea mase dia tgh mandi kot..hehe. Kami ke Yamakita. Airnya sgt sejuk tp kami mandi jugak sbb ramai org mandi hehe. Awal2 tu takut nk mandi sbb air sejuk sgt. Last2 mama Aiman terjun dulu,baru ayah Aiman mandi sama.Aiman last2 nk balik baru mandi jugak..tu pun dh menggeletar dh dia terusla balik..
IMG_5893
sampai2 je isi perut dulu…
IMG_5894
makan nasi lemak ayam berempah…
IMG_5897
IMG_5898
mula2 takut..tapi akhirnya…
IMG_5904
dia main je air tuu hehe
IMG_5908
IMG_5920
sejuk sebenarnya tu..hehe
IMG_5921
IMG_5923
IMG_5928
IMG_5933
IMG_5937
IMG_5940
Mama Aiman pun mandi jugak..tp gmbr kurang sesuai nk letak kat sini.Cukupla gmbr 2 beranak ni..hehe

Makanan…

Hari ni ayah Aiman ke Shizuoka..naik shinkansen..ada keje skit kat sana.Nasib baik pergi hari je tak kena tido sana. Moga selamat pergi dan pulang.
Tadi baru lepas buat tat nenas ni. Sebenarnya nak habiskan nenas. Hari tu beli sebiji buat rojak. Buat jela jem nenas mlm td…
IMG_5862
Ni menu hari ni dan smlm…
food
breakfast pagi tadi…
IMG_5855
Aiman dah pun tido..boleh la bersenang-lenang skit…hehe

Kuah Rojak

Hari tu ada buat kuah rojak..teringin nk mkn rojak buah. Berapa kali ntah dok ulang2 makan..haha. Cuma letak buah apple,grapefruit,nenas dan timun. Cukup la rase ade manis ada masam tuu 🙂
IMG_5842
IMG_5841
IMG_5843
Resepi nya senang aje. Tak sukat pun..ikut suke hati..tp kena rase le cukup pedas,manis,masin nya…hehe..
Bhn2 :
*Kicap manis (saya guna kicap ABC)
* Sos Tomato
*Sdkt garam
*Sdkt serbuk cili (ikut nk pedas byk mana ye)
*Sdkt belacan
Kacang tanah (digoreng dan ditumbuk)
Bijan

Caranya :
Campurkan semua bhn bertanda * ke dlm periuk. Masak sampai semua sebati.Lepas tu taburkan kacang dgn bijan. Sedia utk dimkn 🙂

Hari ni…

Semalam..hari Ahad..Aiman dok rumah dgn mama. Ayah Aiman gi tengok movie..cite transformers dgn terminator. Org dh bagi pelung..sampai 2 movie dia gi tengok..huhu. Tunggu le nanti turn saya pulak :-p.
Dok kat rumah memasak jela keje nya. Lagi pun nk keluar hujan. So, smlm aktiviti membuat kerepek. Ada org complaint takde benda nk mengunyah huhu.Tu yg berhempas pulas buat la jugak
IMG_5833
ni kerepek gunting..gelek2..potong dgn pisau je..malas la nk gunting lambat..pakai pisau pun berpeluh2 mau buat..kan bagus kalau ade pasta machine tuu kat rumah ni..huhu..kat rumah mak saya pun ade benda tuu
IMG_5836
yg ni kerepek pedas..asalnya mmg adunan yg sama cuma bentuknya besar skit (sebenarnya dh malas dh nk potong kecik2..letih la) lepas tu sira aje dgn cili.Ayah Aiman kata sedap sbb rasa pedas2,manis. Biasala kan..dulu selalu tolong mak buat benda2 gini..mak saya kan terer masak hehe. Mcm2 penah tolong mak buat dulu.. sate..segala kuih-muih..kdg2 time org tempah lg la byk sampai beratus kena buat hehe. Dulu kalau kenduri dekat2 rumah selalu mak kena msk hidangan pengantin..buat ayam golek sume…hias buah2 sume.Cuma time anak sendiri kawin dia x sempat le nk buat benda2 tu..kena la bagi org lain buat.. 🙂 time mak kawin dulu dia sendiri yg msk nasi minyak kenduri..hehe..jgn main2..tu baru betul nak bagi suami mkn di hari kenduri kan..
Lepas dh siap kerepek..buat margherita pizza..dptla 4 keping..breakfast pg td pun dgn pizza tuu..senang
IMG_5838
Ni menu hari ni..
IMG_5839
kurma kambing. Ayah Aiman le beli kambing smlm dia gi kedai halal balik dr tgk movie tuu
IMG_5840
acar rampai
Tu je la menu hari ni. Ada buat Wholemeal bread..dok dlm breadmaker belum siap..lagi 4 jam kang siap la tuu.. hehe. Seronok ada breadmaker ni..campak je bhn..lg 3-4jam kang siap msk jadi seketul roti..

Friday & weekend

Hari Jumaat lepas, bawak Aiman keluar main. Kesian kat dia terperap dlm rumah je. Nak keluar tiap2 hari..cuaca x mengizinkan. Nmpk dia seronok sbb dpt lari2 dgn bebasnya
CIMG7648
CIMG7658
CIMG7654
CIMG7653
Hari Sabtu..kami jalan2 naik densya (train).Pagi2 tu keluar gi Klinik pakar kulit dekat depan Sagamino Station. Mama Aiman le..gatal sana2 sini x baik2. Last time gi klinik biasa..nmpknya ubat tu x mujarab :-p…tu yg gi klinik ni. Nasib baik sekejap je,org pun x ramai. Kalau x baik jugak doktor tu suruh dtg lg. Sblm dtg nanti..boleh booking dulu..guna internet pun boleh :-).

Dah byk doktor dh jumpe kat Jepun ni..sakit telinga hidung,sakit perut,sakit tumit,sakit mata,sakit kulit,sakit puan,sakit gigi..tu belum masuk demam,selesema,batuk semua…hahaha..menyusahkan suami betul la. Dulu kecik2 menyusahkan mak bapak..suke sgt sakit.Masa tadika dulu..sakit ape ntah demam x baik2 sampai sebulan x gi sekolah..kuku pun sampai jadi biru pucat. Asyik ulang-alik gi klinik doktor benggali tuu..Lepas tu dh baik..jarang demam..tp sekali demam..mmg x bangun le..siap letak baldi tepi katil sbb asyik muntah.Sejak kawin ni pun mcm2 penyakit :-p. Ayah Aiman kata..lepas ni nk jumpe doktor ape lagi?? Perli la tuu… 🙂

Lepas tu kami terus naik densya ke Matsubara..saje tengok2 kedai..lepas tu lapar..cari restoran dulu mkn soba.Lepas tu terus naik densya ke Yokohama :-p
Ape la..jln mcm xde arah tujuan..tp mmg pun..x tau nk gi mana
CIMG7664
CIMG7667
CIMG7669
CIMG7670
sgt laju org2 ni sume jln..kena jln dekat2..kang ade yg tertinggal kat belakang..huhu. Jalan2 lagi untuk mencari kedai kasut..
CIMG7673
CIMG7674
Ayah Aiman nk beli kasut. Kalau gi kedai kasut biasa mmg payah nk jumpa size kaki dia.So, kena la gi kedai yg ada big size mcm kedai ni. Haa..sampai size 30cm pun ada..lain kali dtg kedai ni jela. Kalau pegi kedai biasa size 28-29cm payah nk jumpa..kalau ada pun sgt terhad..Kat kedai ni ada byk jenis sampai agak rambang mata dibuatnya. Sila la jamu mata dgn kasut sampan ni sume.hahaha.Dah habis beli kasut..gi jln2 lagi
CIMG7675
CIMG7677
CIMG7680
CIMG7681
CIMG7685
Aiman yg tak habis2 dok kejar burung. Jalan2 lagi lalu kat Jackmall..jln2 lagi..lalu kat Yokohama Museum of Art
CIMG7687
CIMG7688
CIMG7698
CIMG7693
CIMG7699
CIMG7701
CIMG7694
CIMG7702
CIMG7704
Lepas tu kami pun balik. Sampai kat Sagamino eki..nmpk ade pakcik jual topi. Hubby belikan satu..dah balik baru nk beli..time pegi td takmo beli..panas i jln2 di tgh panas tauu..2 beranak tu yela ade topi..huhu..lenguh sgt kaki berjalan. Hari ni sakit dh kaki..rase x larat nk berdiri.

Hari ni…sblm pukul 10pg dh siap memasak lunch. Ayah Aiman gi tengok movie hari ni..cerita ape ntah dia nk tengok Transformers kot. Bagi chance le kat dia sempena Hari Bapa ni ye. (ala..bukan hari bapa pun..saya bagi dia pegi jugak..huhu).Nasib baik saya x minat cite2 gitu. Tunggu cite Harry Potter bulan depan..saya mau pegi tgk sorg2 pulak ok!! Keee..ade sape2 nk temankan ke..jom la jomla…Tp mcm bosan le pulak sorg2..(eleh mcm x biasa..zaman keje dulu selalu sgt ke midvalley tgk wayang sorg2..mkn pun sorg2…hahaha)

Sorry,gmbr kurang memuaskan..pakai kamera pink saya aje :-p