Archive for Ogos 2009

Mee Goreng Mamak

Ada permintaan untuk resepi ni..saya ambik dr internet jugak..tp ada tukar skit2 🙂
IMG_7001
Bahan-bahan:

500g mi kuning
60ml minyak
1 labu bawang besar (dihiris nipis)
6 camB sos tomato
8 tangkai sawi (dihiris 3 cm)
300 g tauge (dibuang ekor)
2 biji telur (dipukul)
2 biji cili besar hijau
2 biji tomato (dipotong berbaji)
2 biji kentang (direbus & dihirs 0.5 cm)
3 ketul cucur udang (dihiris nipis)
10 ulas Bawang merah (dihiris nipis & digoreng garing)
5 tangkai daun bawang (dicincang)
garam secukup rasa
Bahan berikut diperap selama 1 jam:

200g daging kambing (dihiris nipis)-saya guna daging lembu je
1 cam. Besar kicap manis
1 cam. teh kicap hitam
1/4 cam. teh serbuk lada hitam
Bahan Perasa

2 camB kicap hitam
1-2 camt serbuk cili
Cara-cara

Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar hingga wangi
Masukkan daging perap dan bahan perasa. Kacau selama 3-4 minit
Bubuh air dan tutup sebentar. Biarkan daging empuk.
Masukkan pula sos tomato dan sawi. Kacau selama 2 minit.
Kacaukan mi, tauge dan telur hingga bersalut.
Akhir sekali masukkan cili hijau, tomato, kentang dan cucur udang. Tambah garam ikut suka
Angkat dan taburkan bawang goreng dan daun bawang sebelum disajikan.

Advertisements

4 tahun

Semalam adalah ulangtahun perkahwinan kami yg ke 4.Moga ikatan perkahwinan ini kekal hingga ke akhir hayat. Bulan depan juga genapla 4thn saya menetap di Jepun..saya sorg jela..hubby saya sudah hampir 11 tahun kah?emm..xingat..psl tanye dia pun dia selalu x ingat :-p
senyum
kad
jgn gelak ye tengok kad ni..hehe..gmbr zmn kecik2 dulu.Kad ni abg saya yg design sendiri..sesuaila dgn keje dia hehe.

Smlm x sempat nk letak entry ni..sbb sibuk sgt smlm..bawak Aiman gi klinik sbb dia demam+sembelit pulak.
IMG_6999
Doktor ckp tekak dia merah..sakit tekak le tu..patutla demam.Hari Rabu tu bwk dia keluar..panas agaknye. Last week pun gitu..lepas bwk dia keluar..balik tu terus demam sikit.Alahai..Aiman x tahan panas ye…kesian..cemana nk balik Msia ni sayang.Hari ni ingat nk keluar beli brg skit..tp risau je takut demam balik.
Smlm ayah Aiman gi keje lmbt skit la sbb pagi smlm gi klinik Ingatkan nk gi klinik yg dekat dgn eki.Sekali tu dh pegi..tengok kat kad baru perasan klinik tu cuti smlm.Terus ke klinik lain kat rumah lama dulu. Ramainye la org.Lame tunggu. Nmpk je doktor terus la si Aiman ni meraung. Mmg dh agak dh..dan mmg mama dia dh prepare towel kecik sbb takut dia muntah.Mmg si Aiman ni kalau nangis mmg siap dgn sound effect muntah. Sape yg penah tgk Aiman ni nangis tau le cemana. Sampai kelam-kabut nurse tu nk tadah dgn plastik..siap dok tanye..ok ker..ok ker..haha..Malu le Aiman ni.Dr kecik sampai ke besar mcm ni..agaknye doktor tu pun dh tau dh. Nk cek dia pun payah sbb dia meronta2..takmo bukak mulut.Sbb tu le mmg xleh la nk gi jumpe doktor dgn dia aje..mesti kena bwk ayah dia jugak..kalau tak..alahai susah nk handle..sorg nk pegang dia..sorg nk tadah muntah dia :-p
IMG_7012
ni budak dh sihat.
Smlm dia x tido siang langsung..huhu.Letih mama nk layan dia. Dia kacau mama masak. Mama ambik tu dia ambik ni..sampai periuk bekas2 semua dia angkut gi kat ruang tamu.Lepas tu dia dh boleh tarik tolak kerusi mkn yg berat tu..dia tolak le mana dia nk panjat.Dia panjat lepas tu dia jatuhkan semua telur2 yg ada kat peti ais tu..huhu.Adal a dlm 6-7biji.Habis telur pecah atas lantai..huhu.Pastu boleh pulak dia seronok terloncat2 atas kerusi tu..huhu. Penatnye kena lap lantai pulak..dah le telur tu melekit2. Nk memasak pun terbantut le gitu. Bila mama ckp Ya Allah budak ni..dia gi ajuk mama ckp..tp bunyi pelat la..huhu..geram sungguh..nasib baik puasa tau. Jgn ckp ade anak dh bsr makin senang nk buat keje ye..Mlm tadi dlm 10.30mlm baru rase mengantuk kot si Aiman ni..nangis2 nk tido.Mama bwk gi kat bilik..lepas tu dia bangun gi kat ayah dia tarik tgn ayah dia.Ayah dia tepuk skit2 dia pejam le mata tp x lena lagi.Lepas tu ayah dia bangun gi kat PC lepas tu Aiman bangun gi kat ayah dia sambil muka dah cebik2 nangis :-p.Nk ayah bagi tido la tuu..hehe..mcm2 la budak ni..Ayah dia dok gelak2 je..tpakse la tunggu sampai Aiman tido :-p Tido siang mcm tu le..mama dia le kena tunggu dia..kdg2 sampai sejam x tido jugak..huhu..sabo…saboo..

So,dlm sibuk2 melayan si Aiman yg tersgt aktif smlm..sempt jugakla memasak nasi minyak,ayam percik n acar timun
IMG_7003
IMG_7007
IMG_7004
menu hari Rabu..mee goreng mamak n popia basah
rabu
Sekian terima kasih 🙂

Jelatah

IMG_6985
Bahan2 :
Timun (dihiris nipis)
Nenas (dihiris nipis)
Cili padi/cili merah (dipotong)
Bawang merah/Bwg besar(dihiris nipis)
Sdkt cuka
Sdkt gula
Sdkt garam
Kacang tanah (digoreng dan dikisar)

Caranya:
-Gaulkan semua bahan dalam satu bekas.Sejukkan.Lepas tu boleh la dimakan 🙂

Nasi Beriyani Daging

IMG_6988
Ada permintaan utk resepi ni. Saya pakai perencah ni..beli kat kedai daging Halal..
IMG_7009
Resepinya pun mmg ambik kat belakang kotak perencah ni
Bahan2:
750g Daging
750g Beras
300g bwg besar yg dihiris nipis
500g Kentang (dikupas dan dibelah2)
300g Tomato (dipotong2)
250g Plain Yogurt
1 sudu besar garlic paste
3 sudu besar ginger paste
10 biji cili hijau
3-4 sudu besar lemon juice
250gm minyak sapi
1 peket beriyani mix

Caranya :
1)Panaskan minyak sapi,tumiskan bwg besar hingga kekuningan
2)Campurkan daging +garlic & halia. Kemudian masukkan rempah beriyani dan yogurt.Kacau sekejap.
3)Masukkan pula 3-4 cwn air dan kentang.Masak hingga daging empuk. Kemudian masukkan tomato cili hijau dan lemon juice.Tutup api
4)Masukkan 3) tadi ke dlm beras yg dh siap dibasuh. Kira ye bilangan cwn air+rempah…seperti memasak nasi biasa.
5)Onkan periuk nasi..tunggu sampai masak 🙂

Menu berbuka puasa

Sejak puasa..belum ada masa nk update blog…busy sgt hehe..Sila layan gmbrr2 makanan ni ye..antara menu berbuka kami sekeluarga
menu buka
menu buka1
menu buka2
gmbr atas tu byk skit sbb panggil kwn2 dtg rumah..bape org je..maklumla..rumah comei sgt + takde parking utk tetamu..
Hari ni hari kelima puasa. Sabtu dgn Ahad je dpt berbuka dgn ayah Aiman. Hari biasa buka sorg2 aje. Hari Isnin baru2 ni ayah Aiman kena gi Gunma..hari ni pulak ke Nagoya…busy sungguhla dia skrg..ke sana kemari. Dah sah2 le balik dekat 10mlm..dan berbuka sendiri2. Tapi masak..tetap kena masak jugak. Kalau hari biasa keje kat ofis..buatkan jugak makanan utk berbuka utk dia..ari tu ade buat sardine puff…tahanle sampai waktu berbuka tuu..

Utk hari ni menunya ialah popia basah dgn mee goreng mamak. Tgh2 kacau kuah popia tadi..terpatah pulak senduknye..hahaha. Menu sahur kami tiap2 hari simple2 aje..iaitu selain dr nasi..sbb x lalu nk mkn nasi time sahur setakat ni..huhu. Gmbr..nanti esok2 akan menyusul… 🙂

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan..

Sebelum terlambat,saya nk mengucapkan selamat menyambut Bulan Ramadhan kepada semua. Selamat menunaikan ibadah puasa…Ampun dan maaf jika ada kesilapan…Moga Ramadhan kali ini memberi lebih keberkatan kepada kita…
love

Mlm tadi ayah Aiman beli bunga api. Konon nk bagi Aiman main..mcm la budak tu reti :-p .Last2 tengok la sape yg main :-p Mama dia ada main jugak :-p
IMG_6946
IMG_6956
IMG_6948

Mlm tadi agak gelabah jugak bile rasa mcm badan Aiman ni panas. Cek suhu mmg 38degree lebih..cepat2 le lap2 kepala dia..letak kain basah kat celah ketiak..Time nk tido tu cek suhu dh makin turun..letak bantai ice..bg dia tido….Bangun pagi tadi cek suhu dh ok dah..lega la sgt..risau le musim2 skrg ni demam2..Aiman ni kalau sekali demam suhunya kang sampai 42 degree gitu..sape x risau kan…Jgnla dok demam2 lagi..

Ni menu hari ni
IMG_6974
IMG_6979
ada jugak masak tuna spaghetti..tp x ambik gmbr pun sbb belum rase nk mkn :-p

2 years 8 months old

Hari ni Aiman dh pun berusia 2thn 8 bulan. Skrg ni dah hampir seminggu Aiman dh tak isap botol susu 🙂 . Nampak mcm berjaya dah misi kali ni. Hari tu mmg target sebelum umur dia 3thn takmo botol susu dah. Sblm ni mmg byk kali la tak jadi. Sbb kesian la faktor utamanya…kesian bile tgk dia nangis nk botol susu. Tp buat x tau jela. Cuba alihkan perhatian dia dgn benda lain. Skrg ni bgn tido je mmg bagi dia fresh milk+koko letak dlm Nuby Sippy cup dia.Mmg dia akan minum. Ptg or malam fresh milk+strawberry syrup. Paling penting kena bagi perut dia sentiasa kenyang :-)…baru la dia x mengamuk hehe. Dlm proses ni..mmg kena sabar layan dia..tmbh2 bile bangun tido..suke la merengek2..terus bwk dia tgk kartun ke..bwk main kat luar kejap… :-p

Dah hampir seminggu ni takde la nmpk dia ingat kat botol susu dia.Sbb semua dh sorok..tin susu,botol susu,termos.Kalau 3 benda ni dia nmpk habisla..hehe. Kalau mcm ni le gayanya..nmpknye balik Msia bulan depan…mama takyah usung botol susu lagi naik flight..muahahaha 🙂

Aiman ni suke nasi. Pagi2 pun nk mkn nasi. Dulu xtau..bgla roti,cucur..tp dia x berapa nk mkn. Bila bagi nasi mkn dgn byknye 🙂 Pagi nasi,tghari nasi..ptg nasi.. selain tu bg jugak dia mkn buah2 orange ke,epal ke,kismis n prune..Kuih..kalau karipap tu mmg dia suke.
IMG_6941
IMG_6943
pipi ni dh x cukup tembam le Aiman..hehe..tp takpe..mama sayang jugak 🙂
IMG_6935
IMG_6937
Suke sgt mengajuk org ckp tau. Geram..tapi nk gelak pun ade 🙂 Terutamanya bile mama marah ckp Ya Allah..kdg2 x ckp dia ckp dulu.. :-p Aiman nmpk lebih gelap skrg..ni sbb sunburn hari tu x habis lg..ade lg kulit2 dia yg menggelupas..dok sapu aloe vera gel jela kat dia.

Toilet training utk Aiman belum buat lagi..tunggu yg bottle ni lepas dulu..Takmo dia tertekan la..huhu..kesian.

Hari ni mcm nk kena keluar kejap beli lauk-pauk,sayur n buah. Tapi mengantuk sgt..sbb gi mkn ubat selesema pagi td..huhu..Kalau dpt tido ni bestnye…Harap2 sgt Aiman tido tghari kang supaya mama dia boleh join sekali..huhu..