Donut

cimg3041.jpg

Bahan2 :

300gm tpg roti

210ml susu segar

2sudu besar dry yeast

2 sudu besar vegetable shortening

2 sudu besar gula

1 sudu kecil garam

Caranya :

Masukkan semua dlm breadmaker.Tunggu sampai siap uli

Kalau takde breadmaker..uli sampai lembut.Perapkan dlm 30minit..baru bentukkan donut tu

Utk topping donut tu,pakai cooking chocolate…double boil..pastu celup le donut yg dh goreng tu…hiaskan ape yg patut

Kalau nk letak sosej,lilitkan je doh tu pada sosej..goreng je

8 responses to this post.

  1. wah…pandai mayang masak pizza….
    pas ni leh bukak pizza A-Da-Man

    Balas

  2. Alamak salah komen ler..
    komen kt entry donut plak..patutnyer pizza…

    Balas

  3. oishisou… kat mana nak dapatkan vegi shortening…brand apa guna? arigatou

    Balas

  4. ijan ~ eh eh..silap pulak ye..hehe

    hairieusoff ~ brand Crisco (ada tulis All vegetable)..saya beli dekat kedai Hanamasa..kat supa pun ade kdg2 tu…

    Balas

  5. Posted by sue on Jun 5, 2009 at 6:41 am

    ccoking coklat jenis aper ye ygg kiter boleh makan kat jepun ni?ingin berkongsi

    Balas

  6. Posted by sue on Jun 14, 2009 at 7:38 am

    ganti vegetable shortening dgn marjerin boleh?…kalo guna cocoa powder tu campur j e dgn air or butter?

    Balas

    • aah..boleh ganti dgn merjerin or butter. kalau guna cocoa powder saya campur dgn butter/marjerin skit,gula skit,susu segar skit.kacau sampai pekat

      Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: