Check up

Hari Jumaat hubby bawak gi check up di Shirota Clinic.Ni klinik baru..1st check up kat klinik ni..sbb kami mmg plan nk tukar dari Ayase Kosei Hospital ke klinik ni.Tambah pulak klinik ni kat Zama.Tak jauh sgt dr rumah kami. Nampak hubby mmg bersungguh2 masa cari beberapa klinik yg nk pergi.Sblm pergi hubby dah telefon tanya dulu. So,keseluruhannya klinik ni nmpk ok sgt..doktor pun ok..mmg lama sgt dlm bilik doktor tu..mcm2 kena tanya soalan…especially pasal bersalinkan Aiman dulu.Doktor tu tanya bersalin masa bape weeks…berat Aiman masa lahir.Bila diberitahu dulu dah csect…terus doktor tu ckp…kali ni pun kena csect jugak.Kat klinik tu mmg gitu polisinya.So,takde pilihan dah kali ni. Hospital lama pun doktor dulu dh ckp gitu jugak. Adakah kat Jepun ni kalau 1st csect..seterusnya csect jugak???saya pun tak pasti sbb 2 tempat dh ckp gitu…Doktor tu ckp plan csect la kali ni..akan dilakukan dlm tempoh 37weeks-40weeks…sblm sakit contraction tu dtg sendiri..takut jugak kalau tersakit dulu. Hmm..ape nk buat pergi menyerah diri la kali ni.Dulu dah emergency csect..kali ni plan pulak. Asalkan semuanya selamat dahla..malas dah nk pk. Kami pun ada bgtau masalah kami pada doktor tu. Masa operation tu mintak hubby boleh dok kat luar jaga Aiman.Doktor tu ckp ok..bila perlu diorg akan panggil masuk sekejap.Nmpknya masalah dh settle.Tak perlu ada org dr Msia dtg pun dh ok๐Ÿ™‚ Ada hikmah jugak disebalik nk kena csect sekali lagi..hmm..takpela…

Mungkin ade yg akan ckp..balik la bersalin kat Msia.Oh,tidakk! Sbbnya…saya x kisah bersalin kat mana asalkan masa berpantang hubby saya ada. Kalau bsalin kat Msia dh sah2 la dia takde kan.Sbb ape nk dia ada? Sbb dia byk sgt boleh tolong saya lebih dr org lain. Dr pengalaman lepas..masa berpantang tu mmg hubby akan automatic bgn bile baby nangis..bab2 tukar diapers mmg dia yg byk buat..time susu je dia bagi saya. Kdg2 saya yg tak sedar dia bgn sorg2..huhu.Kalau dok Msia takkan nk suruh mak buat kot..mmgla tak patutkan. Saya sgt tak kisah berpantang sendiri pun.Bukan tak biasa..n rasanya tak susah sgt. Bila hubby ada rasa lebih kuat semangat nk buat apepun..emosi pun tak terganggu. Cuma awal2 dia kena berkorban ambik cuti..lepas keluar wad..insyaAllah saya akan buat mana yg boleh. Anak2 kami biarlah kami yg usaha jaga.Ni le pengorbanan kami suami isteri nk membesarkan anak2. Mmg rasa amat terharu bila hubby sgt berkerjasama dlm hal ni. Dia sendiri yg ckp dia nk ambik cuti dlm 10hari or 2minggu gitu. Ada kwn2 yg bagi cadangan suruh hntr Aiman ke hoikuen..tapi hubby dan saya berat hati.bukan sbb apa..skrg ni byk penyakit..nanti menjangkit2..kami jugak yg nk kena menjagakan.Better la dok rumah..kurang terdedah dr penyakit. bukan teruk pun nk jaga dia…dia boleh mandi,makan sendiri..cuma kena tgk la ape dia buat :-p

Bercerita pasal klinik tadi…byrannya pun lebih kurang dgn hospital lama tu.So,hubby ckp mmg nk cancel terus la hospital lama tu.Dulu dok Ayase bersalin kat Ayase.Ni dok kat Zama bersalin kat Zama la. Masa gi klinik tu..mcm2 la dia bagi..nmpk mcm lebih teratur. Siap ada kalendar check up…dpt baby album utk letak gmbr2 scan tu….dan senarai test2 yg akan dibuat ke atas saya diminggu2 akan dtg. Lagi 2weeks kena dtg check up lg..dan dah diberitahu supaya jgn minum jus pagi tu sbb ade test yg nk dibuat nanti๐Ÿ™‚

Hari Sabtu kami pegi jugak check up di Ayase Kosei Hosp. Tapi mcm dh tawar hati sbb diorg berkeras hubby mesti masuk jugak time bersalin tu.So,hubby ckp better la kite gi Shirota Clinic tu


2D scan di Shirota Clinic masa ni 10weeks 3days..EDD 29/6/2010

2D scan di Ayase Kosei Hospital..10weeks 4days EDD 29/6/2010
Alhamdulillah skrg ni dh takde bleeding2 dah. Lega sgt2๐Ÿ™‚


Mudah2an semuanya berjalan lancar….

16 responses to this post.

  1. salam ida..kena csec lagi ka?huhuh…sabarlah…kalau ini yang terbaik..terpaksa la awak rela kan?.. sabar aje ok? kalau kat mesia ni..mmg macam tu jugak..tapi tengok doktor dan hospital yang kita bersalin tu.saya dulu csec juga….ada klinik yang saya pergi anak kedua ni dia soh csec..ada yang tidak.. last2 masa nak bersalin pegi spital kerajaan n i merayu kat doktor nak cuba bersalin biasa.sampai nangis2 tau merayu kat dia.. ahhahaha… kelakar pon ade gak.doktor tu kesian sampai tanya saya teringin nak anak berapa.. i cakap 4..lagi la dia gelak.. ??? heheheh… dia cakap csec 3 boleh kira ok la tu… adohai..last2 daaapat gak bersalin biasa dalam ketakutan.. alhamddulilllah tus ebenanyra kuasa allah dan saya doakan ida sihat slalu

    Balas

    • hmm..yela..ni je pilihan yg ada…2 tempat dh ckp mcm ni..malas dh nk cari hospital lain sbb ni je yg dekat dgn rumah.menyerah jela nk buat cemana.takpe..kalau kat msia ade je sampai 4org pun csect..ok aje hehe..lepas ni kena tunggu back for good msia le kalau nk proses lagi hahaha

      Balas

  2. saya takut csec. kalau mengandung lg mohon sgt dpt normal. takutnyer… tp tgk ida rileks je. dah terpaksakan. yg ptg sihat dan selamat. semua yg terbaik untuk ida dan keluarga… saya doakan.

    Balas

    • saya pun takut sbb dh tau rasanya mcm mana dulu.mmg le kalau boleh nk elakkan..tp dh takde pilihan.pulak tu bile dgr org ckp kali kedua csect lg sakit..lg la takut..tp kena la cool kan dh tu yg nk kena hadapi.moga selamat semuanya dh

      Balas

  3. Rasanya fith boleh fhm apa ida rasa skrg,pernah berada di situ suatu masa lalu.tp takpe,fikir dr sudut yg positif sj,insyaallah ida akan rasa lbh lapang hati.
    berpantang kat mana2 pun sama je,cause stp org tu keperluannya berbeza2.stgh org nak gini,stgh org nak gitu,so takyah pedulikn apa org kata,bukan depa yg nak tanggung pun,kan?
    moga dipermudahkn semuanya,take care

    Balas

    • tq fith.hmm..tu le..lain org lain keperluannya.cuma kdg2 bile kena dgn org yg suruh balik msia tu kdg buat saya geram.ade org ckp jimat la..org boleh jaga le…tp tule kami tak pk camtu..kami pk dr sudut lain…masing2 ada pilihan sendiri sbb sendiri yg nk tanggung.so,buat tak tau jela hahaha

      Balas

  4. Ida, sorry, selama nie anna mmg selalu baca blog ida….kao sehari tak tengok blog ida rasa tak bole..mesti nak tengok gak…..anna pun sokong keputusan ida untuk bersalin seperti yang ida nyatakan dalam entry ida tu….lebih baik kita fikirkan yang terbaik untuk diri kita & baby dalam kandungan tu….seperkara lagi, lebih baik husband kita yang menjaga kita & baby kita dari orang lain….sebab husband kita lebih memahami diri kita, kehendak kita & menjaga diri anak bininyer lebih baik dari apa orang lain yang menjaga kita…..sebab kita yang buat pilihan untuk memiliki zuriat so lebih baik kita yang buat keputusan terbaik untuk diri & family kita…sebab anna dah rasa dah….satu lagi, anna ada link blog ida ke blog anna…tahniah diatas kandungan ke 2, semoga selamat & dipermudahkan dalam segala hal……

    Balas

    • tq anna..mmg hubby saya amat memahami saya sepenuhnya..sbb tu nk dia ada sama2 masa berpantang tu….ringan skit bile mlm2 nk bgn jaga baby tu๐Ÿ™‚

      Balas

  5. ida… jaga diri bebaik tau.
    nama klinik tu klinik shirota… bukan nama prof yang produce yakult tu ke… kekeke

    bersalin je kat mana ida rasa selesa
    kalau dengar dan ikut cakap orang
    bukan orang tu yang tolong kita pon…

    Balas

  6. takperla ida..orang yg soh awak balik mesia tu tak paham kut.. bukannya senang nak kehulu kehilir japan malaysia… ramai je orang bersalin,dan berpantang..suami seniri jaga. dok mesia ,ada orang jaga pon belum tentu bahagia tanpa suami di sisi. dan csec pun takpe…ada hikmah nya tu,..kita tak nampak aje.. kuat kan semangaT!!!

    Balas

    • hehe..tp ade org rase senang je kehulu kehilir gitu..tp tak la bagi kami..rase mcm menyusahkan pulak…paling rase susah bab2 kena menyusahkan ramai org n bab2 emosi tak stabil ๐Ÿ™‚ lagi pun saya ni tak biasa dijaga masa pantang..so,agak tak selesa disitu..kdg2 org ckp bile takde org jaga kite tak pantang…ish takdela sampai gitu..bab mkn mmg saya jaga…mmg agak kerap telefon mak bile dlm pantang..sbb tanye mcm2..tak kire siang ke mlm….benda berat pun tak penah angkat kecuali angkat baby aje..mandikan baby,setakat masak pun grill2 n stim2 benda yg dh siap dlm peti ais tu bukan susah pun๐Ÿ™‚

      Balas

  7. Posted by murni on Disember 7, 2009 at 10:24 am

    waa kakida, saya teringat balik saat2 genting time nak bersalin zayyan dulu. betul la, lain org lain pandangannya. kita buat jekla apa yg kita nak coz kita jek yg tahu apa yg kita nak.. ye dakk.. apapun kami sentiasa terbuka tangan nk tolong apa yg termampu. leh hantar aiman kat umah kami time nk masuk operation room tu ke. ade kawan sama baya leh la derang main. betul ni kak ida, jgn segan silu tau. sapa lagi nk tolong kalo tak sesama kita. harap semuanya selamat n sihat.. Aminn

    Balas

    • tq murni.mmg ramai je kwn2 kat sini yg offer nk tolong.tp alhamdulilah dh jumpe jln penyelesaian..dpt pulak doktor yg bertimbangrasa….time operation hubby akak takyah masuk pun takpe..dulu pun dia masuk bukan buat ape pun…setakat tolong ckp time nk cucuk epidural dgn tanya rase kebas ke tak…tu je..lepas tu dok senyap je la kat tepi :-p

      Balas

  8. Posted by mama aliffu on Disember 9, 2009 at 9:55 am

    lama dah tak jenguk blog ida skang free baru ader masa …ida k nurul pun risau gak ni 2nd baby buleh bersalin normal ke tak ? tapi aritu mmg dah tau kalau 1st c-sec 2nd pun kena gak c-sec kat nihon depa mmg takut nak amik risk kan mcm le kita nak saman …..kat nihon ke kat memana ke lahir kan baby the most important thing is mmg nak hubby ade kat sisi kan. jauh2 mmg emosi tak stabil nanti hehehe..aper pun wish you all the best…gambatte ne…

    Balas

  9. Posted by wan nooriha on Disember 14, 2009 at 2:58 am

    ida kena cser lagi yer.xpe jji sblm bersalin tu settlekan smu apa yg patut at least bila dah bersalin just abik jer apa yg nak.aiman jgn nakal2 la bila bb kuar nnt.gud luck yer ida

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: