makan..makan..makanan

Last week kot msk ayam ni..namanya lemon rosemary chicken..tp saya tak berapa sgt dgn rasanya..mmg rase lemon yg kuat sgt kot..resepi ambik dr internet……lepas tu msk nasi carrot n tomato soup…

Hari ni msk asam pedas ikan pari…..sup sayur..tu jela…ikan masin goreng smlm :-p jadi lah..tak larat nk dok dapur lama2…


tambah pulak bile ade budak mengamuk…sedih sbb kartun dh habis :-p

Aiman oh Aiman..kelakar la kamu ni. Mlm td ayah dia tegur sbb Aiman bilang wan,to,ti,po,pai,sik,nana….apsal nana pulak?hahaha tau le nana tu mmg 7 dlm nihongo..pandai2 pulak dia :-p pantang nmpk nombor kat mana2 mesti nk bilang…kalau nk ambik gmbr dia pun..bile mama bilang one,two,three mesti dia sambung po,pai 🙂 hahahahaha….

Esok ayah Aiman cuti..cuti ape ntah dlm kalendar tu..merah je. Tapi cuti pun dia sgt sibuk sbb katanya ade 3 report nk kena hntr sblm cuti akhir tahun ni. Hari2 balik dekat pukul 10mlm. Pegi keje pun awal dr biasa. Minggu ni mmg tak buat bentou pun kat dia.Dia ckp dia beli je.Selalu sgt skrg ni dia selalu mengelak dr saya buatkan bentou utk dia..kesian kat saya kata dia..nk buat breakfast lagi..bentou lagi. Hmm..tak kisah sgt pun sbnrnye…tp takpe jugak..takyah le bgn awal sgt..sejuk2 ni ‘berat’ nk bangun..hehehe. So,utk dinner kena la msk special2 skit kan. Tambah pulak esok dia cuti..kena la ade makanan2 skit utk dimkn 🙂

Capati & Kuah Dhal

Petang ni buat capati n kuah dhal. Dah 3 keping dh mkn hehe. Semua sekali buat 16 keping..tapi size kecik2 la 🙂


Ni resepi nya…
Bahan2 :
500gm tepung atta*
300cc air *
1 sudu kecil minyak masak*
sdkt garam*
sdkt marjerin

Cara2nya:
-Uli semua bahan hingga sebati. Bahagikan kepada 16 bahagian dan salutkan dgn marjerin.
-Tutupkan doh dgn kain lembab.Perapkan kejap dlm 1jam. Lepas tu gelekkan dan masak atas pan fry tanpa letak minyak.
-Masa goreng tu,tekan2 dgn bunjut kain..alihkan dan tekan lagi hingga menggelembung.Bila dh masak bolehla makan 🙂

Kuah Dhal
Bahan2:
Kacang dhal (direbus hingga empuk)
Bwg besar dihiris nipis*
Sdkt daun kari*
1 cili kering dipotong dan dibuang biji*
Sdkt halba campur*
Sdkt serbuk kari
Sdkt garam
Sdkt gula
Carrot dipotong kecil2

Caranya:
1-Rebuskan kacang dhal dan carrot hingga empuk.Kemudian masukkan serbuk kari.
2-dlm kuali yg lain,tumiskan bhn2 yg bertanda *
3-Masukkan bhn 2 ke dlm 1…dan masukkan grm,gula.Sedia utk dimakan 🙂

Check up @ 12weeks…

Hari Jumaat lepas ke City Office ambik boshi techou….terus gi check up kat Shirota Clinic. Alhamdulillah semua ok. Baby pun aktif bergerak ke sana sini ..pusing sana sini 🙂 Dah nmpk la kaki tgnnya itu 🙂 Check up kali ni kena ambik darah..lepas 2 hari lebam dh kat situ.Biasa le bukan boleh kena ambik drh mesti lebam dgn dasyatnye..sampai kaler hitam..hahaha. Hari Jumaat tu mmg puasa benda manis sbb dh diberitahu 2minggu lepas. Selain dr tu…timbang berat n cek tekanan darah. Semua ok..berat pulak turun sekilo :-p.Doktor tanye ade muntah2 ke sbb berat turun..ntahle takde pulak. Takpela turun pun..sbb saya cuma ade limit berat naik sampai 10kg je…takleh lebih dr tu :-p.

2 hero yg sentiasa menemaniku 🙂
Sgt suke doktor ni..sbb masa yg diambik sgt lama..tak terkejar2..ada byk masa nk tanya mcm2. Dlm bilik doktor tu pun ade byk toys kat sudut bilik tu.So,Aiman masuk je terus main kat situ.Senang le mama dgn ayah nk ckp dgn doktor 🙂 Bila doktor tanye ade masalah ape..bagitau jela yg ada masalah sembelit dgn hidung yg berhingus. Terus dibaginye ubat..ubat mkn n ubat spray. Ubat mkn tu dh sah2 le ade jugak ubat serbuk tu.Tp takpe..takde masalah dh nk mkn sbb guna oburato tu 🙂 Next week kena dtg lagi sbb doktor nk bgtau result darah n nk confirmkan size baby. Lepas tu nanti baru check up sebulan sekali. Masa byr bil tu..kami terus confirm booking klinik tu utk bersalin nanti…hah..lega dah sbb dh ade tempat nanti 🙂

2 jenis ubat utk dimakan dan 1 ubat spray


2D scan..doktor tu bg sampai 5 keping gmbr yg berlainan..2je la yg saya scan :-p

Happy 3rd Birthday Aiman Faiz !

Hari ni genap la Aiman Faiz 3tahun. Wah,mcm cepat je masa berlalu…sbb masih ingat lagi ape yg berlaku 3thn lepas 🙂 Hari Krismas kitorg keluar wad hehe 🙂 Dari lahir sampai la dah 3thn ni mmg mama dgn ayah dia la 100% yg menjaganya.Tak penah tinggal kat org..kalau nk kena tinggal kat org nanti jadi sebak kot…huhu.

Aiman mmg tak byk mulut..tengok la mama dgn ayah dia pun tak byk ckp :-p. Kalau rase terdesak baru dia panggil mama. Kalau tak dia diam je. Kalau depan org lagila susah nk dgr dia bukak mulut. Kat rumah je dgr mcm2. Perkataan yg disebut tu pun kadang2 bunyi tak betul..apple bunyinya ‘epo’ kdg2 bunyi elok je….sedap jadi ‘sedak’ .Smlm ckp kat Aiman..dlm perut mama ada baby…dia ckp ‘bibi’ 🙂 Kalau bab menyanyi dgn menari bagila kat dia. Siap hafal tu..tp bunyi mcm merapu.Kalau org tak tau lagu n tak penah dgr lagu tu mesti tak tau dia nyanyi lagu apa..mama dgn ayah je tau haha.Paling dia suke sebut ‘yatta’ dgn ‘yoshh’ :-)mesti ikut ayah dia la nih.

Aiman sgt suke kan densya (train) Kalau naik kereta dpt tgk densya lalu mmg dia suke sgt..tapi dia akan sebut ‘asyaaa’ kdg2 betul sebut densya. Tapi dia sgt marah kalau org tiru bunyi densya or nyanyi lagu densya. Kalau lagu2 yg dia suke jgn la nyanyi kat dia..nanti dia mengamuk.Konon lagu tu dia sorg yg punye la…ceh! Tapi selalu kalau dia dok memanjat ke..nk suruh dia turun bukan marah dia..nyanyi lagu yg dia suke nanti dia turun le sbb dia marah hahaha.Bab ni ayah dia pun suke buat 🙂 Mama pun suke sbb mama tak larat nk angkat dia. Mmg sgt berkesan le..Sbb kalau nk amboi amboi kat dia pun..dia ckp hamboi balik kat kita..haaa..sape tak geram.

Skrg ni mmg dia agak mengganas le.Suke sgt buli mama huhu..panjat mama. Bukan setakat panjat naik atas badan tu..siap mcm ala2 wrestling gitu..kepit kepala mama dgn kaki dia la..huhu..harusla kena penampar kan buat gitu. Nak baring sgt pun malas sbb tu lah. Kalau duduk pun dia panjat..yg ni ayah dia la selalu kena jugak. Kdg kalau dia buat geram tu lagi la..kasar betul..heiii..cemana la nih. Mmg selalu dok lindung perut ni dgn bantal.Ni kecik lg takpela..nanti dh besar tak tau la.Ikut dan dia la nk pijak tang mana pun. Sbb tu rase takleh nk tido lena kalau dia tak tido lagi..sbb dia suke tiba2 panjat naik atas mama…walaupun ayah dia tido tengah.

Mama dh pun buatkan kek utk Aiman smlm..strawberry shortcake jela. Masa tgh hias kek tu awal2 dia tak perasan sbb asyik tgk tv. Masa nk letak strawberry tu..dia dtg..baru perasan agaknya. Terus dia tepuk tgn kuat2 dgn muka yg sgt gembira sambil ckp…yattta yatta 🙂 Suke sgt la tu nk dpt kek. Lepas tu cpt2 suruh ayah Aiman balik awal. Kesian kat Aiman dh tak sabo..lmbt2 takut dia tido lak. Buat awal kek tu sbb hari ni ade byk benda nk buat..nk gi city office n nk gi check up..kang habis semua dh petang..tak sempat dh..dh potong ke semua siap2 ok la 🙂 Comot2 je kek mama buat smlm..jadila kan hehe

Seperti biasa ni gmbr Aiman dari umur 2thn 1bulan hinggalah 3 thn. Sejak Aiman lahir, setiap bulan mama tak penah lupa ambik gmbr dia pada setiap 18hb 🙂 Ayah Aiman la selalu tanye..ambik tak gmbr anak dia ni tiap2 bulan hehe 🙂

Coretan di Hari Khamis

Smlm masak mee rebus yg sgt simple…guna ape yg ada.Mee takde..ganti spaghetti…Hubby balik keje..makan ckp sedap…haha..bile msk main hentam2 dia ckp sedap pulak..Sbb lame sgt kot tak msk gini.Hari2 asyik mkn nasi je kan..mesti dh jemu hehe. Rase kuat skit smlm tu yg msk tu.Tak lupa jugak buat roti canai dan jugak gulai ayam je….gmbr tak ambik pulak..dh habis kena mkn :-p

Pagi tadi keluar kejap beli brg skit

Aiman dh ready dlm stroller…

mama Aiman yg sgt selekeh..tak mekap ape pun..takpe org tak nmpk..pakai mask :-p

Hari ni sibuk skit.Konon buat sponge cake tadi.Lepas tu Aiman tgk dia nk pulak dh..ish mane boleh tu utk besday Aiman esok le..mama belum hias ape lagi.Kesian kat dia buatla muffin coklat kejap. Byk sungguh dia mkn. Comot2 je pun..dh sibuk kat dapur tadi..xsempat nk buat elok2 :-p

Ni Aiman tolong mama buat sponge cake

Lepas tu masak nasi lemak..siap bungkus..haha.Rase mcm nk mkn nasi lemak bungkus.Nak beli takde pulak org nk jual :-p Daun pisang takde..tak rajin nk jln gi kedai thai

Esok ayah Aiman half day. Nak gi City Office..nk buat boshi techou. Sgt lupa nk buat benda ni..lepas tu nk gi klinik utk check up. Hmm…berdebar2 pulak rasanya. Nk kena ambik drh ni esok..haiii…lemah betul bab2 ni…Lepas tu esok takleh minum benda manis..ala2 kena puasa benda manis..mesti dia nk buat glucose test ni..nanti mesti kena minum air gula yg manis gile tu..huhuhuhuhu…Hopefully semuanya ok nanti. Selain tu nk byr duit utk booking klinik tu..semuanya nk kena cepat..sgt advance..nk bersalin mcm nk holiday pulak kena booking awal2..ngeh ngeh ngeh…

Weekend n makanan

Hari Sabtu seperti biasa ke klinik gigi. Ade last treatment..dia cuma cuci gigi aje. Lepas ni takyah dtg dh hehe. Sgtla lega. Ada sesuatu yg terlupa nk buat. Patutnya pagi Sabtu nk gi buat boshi techou..huhu…cemana leh lupa ni. Sabtu depan dh nk gi check up. Hopefully sempatla kot.
Petang ke Hodogaya Sport Center…ada hal mau jumpe kak ita yg mau pulang ke Msia. Ayah Aiman jela join main badminton kejap. Aiman pun sgtla histeria bile tgk ayah dia main. Mamanya sgtle letih sampai seret2 je Aiman tu haa…dah dia dok buat lembik2 kaki sambil membaringkan dirinya diatas court itu. Dia asyik nk terkam gi kat ayah ia..ish ish.Suke beno dgn ayah dia..apsal ye :-p Ni mesti sbb dr lahir ayah dia dok basuh berak dia ni..tu yg syg sgt tu :-p .Aiman dh jemu dgn mama ye :-p Tapi bagus jugak..gi le kat ayah tu..mama dh tak larat nk layan Aiman dh. Balik tu kami gi mkn di Old Hickory..mkn western la pulak….Sejak pregnant ni weekend je susun kedai nk mkn kat mana..haha..tak lalu dh nk msk :-p Kali kedua ke restoran ni..1st dulu masa pregnantkan Aiman.Asal pregnant je gi kedai ni..asal gi kedai ni je aku pregnant wakakaka :-p

anak ayah kan..mesti la duduk sebelah ayah 🙂




tu jela yg kami mkn….

Hari Ahad cuma keluar beli brg dapur. Selain tu..dok rumah la..tengok ayah Aiman kemas n basuh tempat pinggan. Dah siap semua baru le saya memasak 🙂
Hari ni msk simple sgt…msk nasi jepun n buat miso shiru je..sbb smlm ade beli unagi yg dh siap msk. Ptg td buat roti skit..tu jela

Roti cheese n sosej.tp saya suke roti cheese tu sbb taburkan gula n cheese..rase manis2 je.yg sosej tu tak berapa lalu nk mkn..sbb bau sosej kot..hmmm..ntahla…lately deria bau ni agak kuat…tambah kalau masakan yg letak halia..rase halia tu bau busuk sgt. Kesian halia yg tak bersalah itu.
Tak lupa jugak hari jumaat ade buat blueberry cheesetart ni

Sblm menghabiskan ayat terakhir utk entry ni.Saya minta maaf pada semua ye kalau ade mana2 kandungan blog ni yg menyentuh hati kalian semua. Antara sedar dgn tidak mungkin ade mengecikkan hati sesiapa. Sekian, Terima kasih 🙂

Takde tajuk :-p

Antara masakan minggu ni…

Nasi tomato,ayam masak merah n jelatah

bihun soto


popia basah ni buat pagi tadi. Aiman tido tadi sempat le tenyeh kulit dia kejap. Dah berpuluh ketul masuk dlm perut ni hahaha.Nak mkn sgt..mkn sampai lebam. Hari ni betul2 buat popia je semata2..takde msk makanan lain..tghari tadi pun lunch mkn bihun soto smlm. Sbb hubby ptg nanti ada mkn2 dgn org2 kat officenya. So,mesti dia dh mkn berat..popia bsh jela kalau nk mkn nanti.Kalau tak kenyang roti pun ada buat tadi…boleh cicah dgn kaya 🙂

Skrg ni..sakit kepala n rase nk termuntah tu dtg tak menentu. Bukan tiap2 hari pun. Smlm ok je sihat walafiat…2hari lepas dr pukul 5 sampai ke wktu tido tu haaa dok terbaring je tak larat. Hari ni pun nmpk ok..tp takleh caya sgt kot2 ptg skit kang dia jadi. Sblm mlm mmg dh mkn siap2 utk dinner. Hari tu lmbt mkn..sekali pening loya tu dtg…tido la dlm kelaparan..xlalu sungguh nk mkn. Dahla nk kena melayan si Aiman ni lagi..ohh..saya sungguh stress..Bgn pagi punyela lapar :-p

Tghari tadi keluar beli brg kejap. Hmm..susah nk nk membeli pun dgn budak ni. Mmg la dia dok dlm stroller..tapi tgn dia dok capai mcm2..nk tarik tanda harga la..ambik botol tu barang ni. Dah le mama dia nk pegang bakul sambil tolak stroller dia.Tambah pulak bile masuk kat lorong2 yg sempit tu..haa..terasa le stress nk beli brg tu :-p Geram sgt. Beli punye beli sampai terberat pulak bakul tu huhu..sbb dok memborong buah tu jadi berat.Tau ngan ayah Aiman ni mesti kena marah angkat berat2.

Tadi kemas tempat baju..dh mcm bercampur2..asingkan baju lengan pendek letak tpt lain..baju Aiman le.Tambah pulak dia suke sepahkan tempat baju dia tu..ish ish. Lepas ni jadi lagi..mama gigit tgn dia! Kat dapur kemas gitu2 je..niat dihati nk cuci kipas kecik kat dapur tu…nk cuci tempat letak pinggan..lame dh terbiar….nk buat asyik tak larat…tapi sbb mlm td hubby ckp weekend nanti dia buat…yeayyyy!!!! tersenyum lebar mendengarnya 🙂 Sape lagi nk tolong kan kalau bukan suami sendiri. Cuma memasak je lama dia tak buat. Dulu wah wah..mcm2 masakan dia masak…bengkang roti…masakan korea la..mcm2..tunggula nanti nk buat2 tak larat mesti dia buat :-p Masa dlm pantang dulu pun ade org dtg rumah dia siap msk lunch lagi utk tetamu.. 🙂 Sampai tetamu yg dtg tu tersipu2 malu nk mkn sbb mereka adalah 2org anak dara hehe.

Okla..sudah panjang saya membebel. Mau baring sekejap 🙂 Sile layan gmbr ni ok :-p. Pic smlm..bersungguh2 dia suruh mama bg dia pakai tudung tu..org nk lipat kain dia sibuk ambik tudung main.Bile bukak nangis pulak :-p Ape daa Aiman ni…tak sesuaiii tau!!!