Breadmaker…

Ada yg request utk tgk gmbr breadmaker.Haaa..ni lah dia


kalau nk buat roti biasa tu…just masukkan bahan2nya dan pilih menu utk roti biasa tu

nanti dlm masa 3jam 50minit akan menghasilkan ini..haaa..senang kan

breadmaker saya ni..hubby saya yg pilih..kitorg beli kat internet je.saya tak pandai nk pilih sendiri sbb tak tau nk bace n tak tau function ape yg ada. tapi mmg sgt berpuasa hati la. Ada byk jugak function nya. Utk buat roti biasa,soft bread,healthy bread,sweet bread,kek,jem n boleh jugak rebus telur (setgh msk or telur rebus biasa tu) Kalau guna utk uli sahaja pun boleh..mcm nk buat donut ke,bun ke…Tiap function yg dipilih mcm roti yg berlainan tu..mmg masanya tak sama…Kalau tgk dlm buku manual dia pun ada byk sgt resepi yg tak pernah try hehe.

Selalu guna utk buat roti le…kek baru sekali penah buat..tp ade mcm2 resepi kek dlm buku tu yg belum try..hehe.time malas2 mcm skrg tapi rase tergedik2 nk mkn kek boleh la try nanti :-p

Kalau guna untuk buat roti tu…ada caranya jugak nk masukkan bhn2 dia.Tak boleh main campak jugak. 1st kena masukkan bhn2 cecair dulu (air,susu or telur) lepas tu baru masukkan tepung,marjerin/butter,grm n gula.askhir sekali baru letak yis.yis tu pun letak atas sekali..korek lubang skit atas tepung tu letak dlm tu. Masa 1st buat dulu..tak khatam habis buku manual tu..betul2 main campak mmgle tak jadi.roti tu tak naik.resepi dh betul dh.sbbnya..yis tu tak boleh dekat dgn garam.nanti doh tak naik🙂

Sakian,terima kasih🙂

11 responses to this post.

  1. ida,
    sama laa bm kita,sebijik,hehe.fith dulu2 pernah try buat kek pakai bm tp tak brp jadi,takat nak mkn boleh laa,skrg tak pernah buat dah sbb fith mmg tak pandai,hiii.tp senang sungguh keja kan bila ada bm ni,jimat masa…

    Balas

  2. ida, dulu lepas balik jepun tercari2 breadmaker kat mesia… cari punya cari….tak jumpa pon… sekali cari adala dekat sen heng,kedai letrik besar2 je ade BM ni.. kalau kat JB dekat kedai keck seng.. heheheh.. haa..bagi sesapa nak cari BM ni … u all carila kat kedai letrik besar2 sket…harap jusco pon takder kut..taktau la kut jusco KL ade jual.. brand plak..kenwood je ade..brand lain takder plak..oh..rasa macam pernah ternampak elba ada wat satu BM.. hehehe.. susah gak nak cari kat mesia ni ida.

    Balas

    • oo..ye ke…rugi la masa dok sini tak beli bwk balik hehe…kat sini gi mana pun selalu nmpk ade jual..cuma harga je berbeza ikut function yg ada kan

      Balas

  3. susah nak cari BM kat mesia nih

    Balas

  4. bestnyer. xpernah tau pun pasal nih. tu snn tgk ida buat roti cam senang jek. rajin jek. kalau buat pakai tgn jenuh nk uli. nk buat donut pun lenguh2 dok uli. mesti mahal kan? tapi tingin nk ada gak…

    Balas

    • harga BM ni ikut function dia jugak…paling murah ida penah tgk kat sini dlm 6,000yen (lebih kurang RM200) gitu..tp function dia skit la tp still boleh buat roti🙂

      Balas

  5. salam singgah..🙂

    bestnye breadmaker ni? brape eh harga die kt nihon?

    Balas

    • harganya ikut function.Ada mcm2 brand..paling murah penah jumpe dlm 6,000yen gitu…kalau lagi mahal.lagi byk n lebih besar la..mcm saya punye..sedang2 aje harganya..tu pun beli kat internet🙂

      Balas

  6. Posted by idawati on Disember 11, 2009 at 2:45 am

    ssh la nk jumpe kat mesia.. tgk yg kak ida punye tu tulisan jepon.. klu ade pon xgune nnt sbb xreti nk bace.. huhuhu.. xpe la, adilah kate ade kat seng heng ek.. nnt gi carik.. klu murah boleh la beli.. =)

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: