Menu hari ni..

Mcm lama tak post gmbr makanan hehe. Hari ni masak laksa n buat roti sosej je. Masak ape yg ada kat rumah je.
IMG_8021
IMG_8022
Hari ni mengantuk jugak..tapi tahan.Semalam lepas mkn ubat tertido..mula2 baring je kat tilam. Kesian Aiman dok sorg2..sorry Aiman..mama tertido.Sblm baring tu mmg pisau2 ke benda2 merbahaya mmg simpan tempat selamat.Makanan2 mmg letak atas meja. Sedar2 je ptg smlm tengok2 Aiman lena atas sofa.Kesian..nampk la bekas keropok atas meja terbukak..dh agak dh mesti dia makan keropok. Tak tau bila dia tido pun sbb tak sedar…nasib baik la takde ape yg buruk jadi..ish..risau..lepas ni takleh cuai dh. Dah la dia lena tu..siap ade sesuatu dipunggungnya..haaa..paham2 jela ye ibu2 sekalian. Kejutkan basuh la..kesian anak mama. Hari ni mmg tahan mata takmo tido..cuma baring2 kat tilam je..tepuk2 Aiman tengok2 dia pun lena…lega.Tapi tak terasa nk tido pulak..ishh rugi betul.

Dh kali ketiga mkn ubat utk hari ni..ada 1kali lagi kena mkn..huhu.Seksa sgt nk mkn.Sebenarnya bukan jenis yg susah nk mkn ubat pun.Ubat serbuk tu yg paling tak tahan nk mkn..rasa dia tu…huhu.Smlm mkn sampai muntah kat sinki..sampai keluar airmata…..mmg takleh terima langsung rasa dgn bau dia.Tapi nk buat cemana doktor suruh habiskan…ada lagi 30 lebih peket nk kena makan….huhu.Ada jugak rasa mcm nk tipu2 mkn ubat ni..tapi hubby selalu dok tengok..check mkn ke tak..huhu…Try bancuh dgn air lg teruk rase dia..Apsal la dia buat dlm bentuk serbuk..kalau bentuk pil kan senang nk telan..huhu.Nk buat cemana utk kesihatan…kena jugak mkn..

Esok pagi kami nk ke embassy.Nak renew passport ayah Aiman dgn mama Aiman. Sambil tu nk sign dokumen psl tanah. Kali ni takdela nk buat passport yg ade cip tu.Takde gunanya pun bila org dh ade anak kecik ni.Tetap kena lalu kat org imigration tu jugak.Si Aiman ni pun bukan pandai nk lalu kat machine tu n nk letak ibujari dia kan…Hopefully siap cepat🙂 Hubby kata esoknya tu diorg pos ke rumah🙂 okla takyah tunggu lama kat sana. Nmpk nya ayah Aiman mmg cuti la esok..bestnye…boleh tido haha…

Next week confirm akan kena tinggal lagi.Ayah Aiman outstation lagi..huwaaaa.Kena gi Kyoto pulak kali ni. Kalau ada duit boleh ikut sekali.Tapi malangnya duit tak berapa byk…takleh la ikut.Skrg ni nk kena simpan byk duit.Masuk 3months nanti nk kena byr 10man utk booking hospital (sama la mcm Aiman dulu)Dah hospital pun sama..try tanya hari tu..org tu ckp sama mcm tu..huhu. Takpela..kena kurangkan berjalan sebenarnya..tidak elok utk ibu mengandung..yg tak mengandung pun sama.Skrg kan musim influenza yg sgt teruk.Keluar pun mmg wajib pakai mask.Aiman pun kalau nmpk mask mmg bagi kat mama dia suruh pakai..dia pakai kejap je dh tarik buang..huhu.Ayah Aiman pun gi keje kan tiap2 hari naik densya(train) mmg pakai mask jela..nk kena tambahkan stok mask kat rumah ni lagi la..

Ayah Aiman selalu dok tanya..tak rase loya ke..tak rasa nk muntah ke…hehe.Bersyukur jela isteri dia ni belum kena tempias2 tu semua.Kang kalau kena..jgn harapla dapur nk berasap..silap2 bentou pun takde hehe…jgn main2.Masa Aiman dulu pun tak muntah pun..masak tetap masak..tapi sambil tutup hidung :-p.Bau sotong sgt tak tahan dulu tak tau la kenapa..mcm2 la kan ragam org mengandung..lain org lain rasanya.

10 responses to this post.

  1. Alhamdulillah la Ida xde loya2 pening2 nih…ayin2-2x pregnant pun mmg pening…xlalu mkn nasik especially…tp pening2 pun kena masak…mmg pakai mask segala..hehe..skang influenza teruk ke?..take care eh..

    P/S: segala ubat yg dpt masa pregnant kt jepun mmg rasa cam Jamu..xpe pas ni senang la nk telan jamu..heheh ;P

    Balas

    • rasanya rela mkn jamu lagi dr mkn ubat tu huhu.dulu penah dpt mase lepas operation sbb kaki bengkak..tp mkn tak abis sbb mkn 2peket lepas tu dh baik :-p.kali ni kena habiskan..huwaaa..ade lagi 30peket lebih..nk menangis mkn ubat tuu😦

      Balas

  2. Ubat nihong ni mmg semua serbuk ek?utk budak2 mmg sedap,mcm2 rasa kan.utk mak budak,perghh tak sedap langsung!fith pernah dpt ubat masa mabuk2 pregnant rafiqh dulu,ubat tahan tak bg muntah,tp fith mkn 2packs je,pastu lain2 buang,hahaha,kes tak boleh telan sbb tak reti nak mkn ubat serbuk,ngok betul time tu taktau yg ubat2 tu bleh bancuh air,hehe.masa pregnant raziqh,hagham tak minta dah,hahaha.
    sama laa kita,time nak msk kena pakai mask.hubby kata cam doktor pulak,hehe.fith dulu bau seafoods mmg tahan.
    hrp ida pun 2nd baby ni alahan tak teruk sgt,mmg penat kan klau alah teruk + ada budak nak jaga,huhu…take care

    Balas

    • haa..tu le utk org2 pregnant selalu dibagi ubat gini.tp sebenarnye kalau bancuh air lagi kuat rase tak sedap dia tu.ida try buat sekali terus muntah.lepas ni tak berani dh campur air huhu..makan ubat tu dgn air yg manis baru ok skit..kalau minum air masak..sgt dahsyat

      Balas

  3. alhamdulilla ida tak mabuk2 penin2 ye..insyaALLAh arap2 takde la yek.. yelah ade aiman lg.nasib baik la aiman dah besar sikit. Dlu time pregnant aina pun mmg sampai 3bulan kuar darah tapi sikit2 la.sbln awai je byk sikit( cam hari ke 4 kite period). tapi jumpa doktor takdela pulak dpt ubat ape2..hahahaha…alhamdulilla ye..ape pun ida always takecare okayy..insyaALLAH aiman tu okay..doa byk2..semoga Allah swt tu sentiasa permudahkan segala2nya…

    Balas

    • setakat ni takdela nk pening (baru lagi kot).tp sejak smlm rase mcm tak lau nk mkn makanan berkuah..laksa tu mkn skit je..tghari td nk mkn soba pun mcm tak lalu sbb ade kicap tu..haii..ntahla…kena mkn yg kering2 tak brkuah ok kot.haaa..nasib baik la ye tak dpt ubat tak sedap tu.kalau tak mau nangis nk mkn :-p dr tak rase nk muntah jadi muntah mkn ubat tuu :-p hahaha

      Balas

  4. sedapnya tgk laksa..ida , laksa kegemaran fiza..:P

    Balas

  5. Posted by ilhamzamry on November 11, 2009 at 5:18 am

    geram tengok roti sosej….yummmm
    best lah mama aiman semua pandai buat..hehheh

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: