2 years 8 months old

Hari ni Aiman dh pun berusia 2thn 8 bulan. Skrg ni dah hampir seminggu Aiman dh tak isap botol susu🙂 . Nampak mcm berjaya dah misi kali ni. Hari tu mmg target sebelum umur dia 3thn takmo botol susu dah. Sblm ni mmg byk kali la tak jadi. Sbb kesian la faktor utamanya…kesian bile tgk dia nangis nk botol susu. Tp buat x tau jela. Cuba alihkan perhatian dia dgn benda lain. Skrg ni bgn tido je mmg bagi dia fresh milk+koko letak dlm Nuby Sippy cup dia.Mmg dia akan minum. Ptg or malam fresh milk+strawberry syrup. Paling penting kena bagi perut dia sentiasa kenyang :-)…baru la dia x mengamuk hehe. Dlm proses ni..mmg kena sabar layan dia..tmbh2 bile bangun tido..suke la merengek2..terus bwk dia tgk kartun ke..bwk main kat luar kejap… :-p

Dah hampir seminggu ni takde la nmpk dia ingat kat botol susu dia.Sbb semua dh sorok..tin susu,botol susu,termos.Kalau 3 benda ni dia nmpk habisla..hehe. Kalau mcm ni le gayanya..nmpknye balik Msia bulan depan…mama takyah usung botol susu lagi naik flight..muahahaha🙂

Aiman ni suke nasi. Pagi2 pun nk mkn nasi. Dulu xtau..bgla roti,cucur..tp dia x berapa nk mkn. Bila bagi nasi mkn dgn byknye🙂 Pagi nasi,tghari nasi..ptg nasi.. selain tu bg jugak dia mkn buah2 orange ke,epal ke,kismis n prune..Kuih..kalau karipap tu mmg dia suke.
IMG_6941
IMG_6943
pipi ni dh x cukup tembam le Aiman..hehe..tp takpe..mama sayang jugak🙂
IMG_6935
IMG_6937
Suke sgt mengajuk org ckp tau. Geram..tapi nk gelak pun ade🙂 Terutamanya bile mama marah ckp Ya Allah..kdg2 x ckp dia ckp dulu.. :-p Aiman nmpk lebih gelap skrg..ni sbb sunburn hari tu x habis lg..ade lg kulit2 dia yg menggelupas..dok sapu aloe vera gel jela kat dia.

Toilet training utk Aiman belum buat lagi..tunggu yg bottle ni lepas dulu..Takmo dia tertekan la..huhu..kesian.

Hari ni mcm nk kena keluar kejap beli lauk-pauk,sayur n buah. Tapi mengantuk sgt..sbb gi mkn ubat selesema pagi td..huhu..Kalau dpt tido ni bestnye…Harap2 sgt Aiman tido tghari kang supaya mama dia boleh join sekali..huhu..

12 responses to this post.

  1. dah besar mamat jopon nih…
    ntah bila dpt jumpa…
    tak lama lagi dah 3 tahun eh…

    bab toilet training ni… Ahmad Haikal sendiri nak bila dia genap 3 thn… boy ni lambat sikit… heheh… sebelum tu 2-3 kali trained tapi hancus… sakit pinggang asyik mop lantai… :))

    Balas

    • aah..dh besar dh dia..🙂
      toilet trainning nk tunggu umur dia 3thn ke atas kot nanti
      mau settle kan bab bottle je dulu nih hehe

      Balas

  2. wow..da berjaya jauhkan botol..bestnye ida!saya baru nak cuba ni haa…tapi dia nampak botol adiknya pulak…potty traiining masih nak cuba sebab dia mcm belum faham betul2 maksud kencing dekat toilet tu..macam mana la hai..ade idea ke ida?

    Balas

    • cuba jgn x cuba hehe. rasa nya kalau bottle better buat time budak tu xreti nk mintak susu..kalau dh pandai bijak berkata2 lagi payah. kalau toilet training better time dia dh paham..at least pandai bgtau le nk doo doo sume..Aiman pun masuh belum paham..tu yg xleh nk mulakan..selalu ajak masuk toilet pun dia takmo..tunggu kena beli potty utk dia dulu la baru try..nk beli yg ade lagu2 skit biar dia suke muahahaha…

      Balas

  3. InsyaAllah akan berjaya misi Ida kali nih…😀
    Hepi la mama xyah usung tin susu yg berat itu…bebudak ni sgt suka milo dlm kotak tu..bleh la Aiman layan tu kt mesia..kt nihon xde…😉
    Serious Aiman dh nampak cam big boy sgt..hihi..

    Balas

    • hrp2 begitulah hendaknye..hehe
      Aiman minum van houten kat sini🙂
      sume org ckp dia besar..haha..tp belum pun 3thn..hehe
      nk buat cemana..kuar pun dh besar :-p

      Balas

  4. Posted by murni on Ogos 18, 2009 at 5:10 am

    bagusnye aiman suka makan nasi. maira ni kalo soh makan nasi kene berperang dulu, huhu

    Balas

    • aah Aiman suke sgt nasi..kalau bg roti time breakfast..dia mcm x puas mkn..nasi jugak yg dicari nye….hehe..lauk ape pun xpe..dia belasah je sume..hehe..maira nk diet kot ..maklumla anak dara…hehehe

      Balas

  5. wah misi berjaya .. kita plk toilet traind ha berjaya .. misi kedua nie sdg diusahakan😉

    Balas

  6. Posted by Kak Sue on Ogos 20, 2009 at 4:40 am

    Tahniah ye Aiman..dh blh benti nyonyot botol. Nisa’ siang je tk nyonyot..mlm bg jugak..hehehe. Igt nk terus je bg susu skrg sampai 3 thn..cuma tukar dari botol ke cwn. Toilet train ri tu dh berjaya buat kat Nisa’ 3 hari. Cuma jenuh sikit sbb kena rajin tnya. Dia selalu terlupa dan tk berapa pandai nak agak bila nak ter wee2. Kalau poo2 blh kata lulus dah. Tp bila gi sekolah..diorg susah nak jg..kena bg pakai diepers jgak..huhuhu. Aiman..boy..start lmbt sket toilet train tu should be ok. Akakpun ada dgr org kata boy lambat sket.

    Balas

  7. salam ramadhan buat ida sefamili..

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: