Bila nak tambah lagi?

Soalan di atas mmg glamer sgt skrg ni..hehe. Mana2 pegi pun org akan tanya soalan ni :-p. Dan saya rasa..balik Msia nanti mesti bertubi2 org akan tanye soalan ni…hahaha. Tapi saya x marah pun..tanyela🙂. Masa belum ada anak pun org tanye bile nk ada anak kan..dh ade sorg..mesti tanye bile nk tambah pulak :-p.
Yela..Aiman pun dh 2tahun lebih kan..mmg selayaknye dan sepatutnye boleh bagi adik kat dia dah…lagi pun dah melepasi gap 2thn kan sbb Aiman dulu c-sect…haha. Jawapan saya..tunggu le tahun depan ye. Skrg ni belum masanya lagi..nk blk Msia beraya dulu dan mkn puas2..lepas tu baru boleh :-p. Lagi pun ayah Aiman kata..turunkan berat tu skit dulu..cehh!! Tp kalau ade rezeki awal pun takpe🙂

Kdg2 mmg jeles tengok kwn2 ramai dh masuk 2 org anak..tapi kena la pasrah..ni tahap kemampuan kami. Nak menambah lagi sorg..kos pun bertambah..mmgle anak tu ade rezeki masing2..tp kena la cari kan🙂

Lagi satu…kena pk jugak org yg nk menjaga si Aiman kalau saya masuk wad kan. Mmg boleh cari nursery..tapi confirm dpt ke?? Dok wad kat sini seminggu jugak kan (tp ikut hospital jugak kot)..takkan ayah Aiman nk cuti sampai seminggu..marah org nanti. Ataupun ada sape2 kat Jepun ni tau..tempat yg boleh jaga si Aiman ni..ataupun ade ke hospital yg sediakan nursery..let me know ok…tp mesti sedih sbb x penah tinggalkan Aiman kat org😦 Sejak dia lahir 24hrs saya jaga dia.

Nk panggil org Msia dtg sini..sape yg boleh dtg..org tua sume mcm x berapa sihat..mak saya pulak baru je kena asma dan ade sakit tulang…(mcm sama pulak dgn mak mertua saya)sedih sgt dgr suara dia masa dia sakit tu..sebulan demam x baik2..lepas tu baru dpt tau ade asma..dpt ubat asma baru baik..tp tule..kena la jaga2 kan. Sedih tau bile dok jauh gini..bile dgr org tua sakit tp x dpt nk jenguk😦 rase mcm x patutla pulak kan..dan tak sampai hati…kalau nk suruh jaga kite. Org tua mmgla akan kata..xpe..boleh nk jaga..seronok nk jaga..tp kesihatan diorg pun x berapa bagus…rase mcm x patut la kan. i feel bad kalau tpaksa buat mcm tu..Lainla..kalau semuanya sihat walafiat kan.

Sama la masa bersalinkan Aiman dulu. Saya berpantang sendiri jugak. Dhle xpenah le pegang baby kecik sblm tu. Nasib baik la kat hospital diajar semuanya. Dr cara nk bg susu,nk mandikan baby,nk uruskan baby..semuanya diajar..time ajar mandikan baby..hubby wajib dtg tengok sekali🙂 mmg bagus sgt dia buat mcm tu. Dan hubby pulak dpt tido sekali dlm satu bilik..so,sama2 la kami jaga baby tu..hehe. Tp kelakar pun ade..maklumla..baby kecik kan suke poo poo kan..asyik kena tukar diapers kan..2-3 jam bgn tido gitu..baby tido je..hubby kata..cepat tido..cepat..kelam-kabut la kami tido..bila baby jaga..haaa..kelam-kabut..nk tukar diaper bagi susu semua
:-p.

Tp mmg bukan senang tau nk pantang sendiri..tp bukan saya sorg je kan…sbb saya kena c-sect..walaupun seminggu dok wad..tp nk bgn pun still kena berpaut kat benda..kalau tak confirm la takleh bgn punye. Ada sekali saya stress dan menangis..sbb rase penat sgt..dhla sakit..nk mandi pun susah nak tinggal baby…nk masak lagi…lapar..nk kena bg susu kat baby lagi…Call hubby suruh balik….tp tule..bukannye boleh nk balik kan..keje…tmbh2 company dulu..tu kedekut cuti..sabo jela. Tp bile tengok je baby tu nangis dan perlukan perhatian kite..terus dah tak sedih. Dok ckp dlm hati..aku kena kuat..kena kuat…mesti boleh. Org lain boleh buat..nape aku x boleh. Sblm bersalin dulu ade jugak suara2 yg kata..nanti gile meroyan le ape..alhamdulillah takde sampai gitu.

Masa pregnant tu penah jugak terfikir nk bwk sape2 dtg..tp tule..Time tuu..mak saya jaga adik saya yg baru operation mata (dan saya rasa adik saya yg berumur 8thn ketika itu lebih perlukan mak saya :-))..dan mak mertua pulak jaga tok yg x sihat. Tp time tu takde anak lg..jaga diri sendiri dgn baby je…tapi kalau tambah lg..kena tmbh lagi sorg anak mau jaga. Kalau yg jenis dok diam takpe..ni agak luarbiasa keakftifannye ok :-p

Nak bersalin kat Msia?hehe.Perkara yg paling last yg akan saya buat kalau terpaksa🙂.Sama jugak saya menyusahkan family. Nk menjaga saya dan Aiman…disamping tu pulak hubby x dpt temankan saat bersalin…dan terpaksa berjauhan dlm jangka masa yg lama..mkn masa berbulan2..dan kesian kat hubby yg tak dpt tgk anak membesar depan mata buat sementara. Aiman pulak mmg dok asyik ayah..yah je..selalu panggil ayah dia. Sbb saya rasa..hubby sayala org yg paling byk membantu kalau dia disisi saya. Sepanjang berpantang dulu mlm2 pun dia bangun byk kali tolong tukarkan diapers baby….lepas keluar hospital pun dia tolong mandikan baby sume..saya pulak yg risau tengok dia nk mandikan baby..huhu. Tolong siang ikan siap2 letak dlm freezer.Bukan semua hubby sanggup buat tau🙂 Biarlah saya menyusahkan hubby saya dr saya menyusahkan org tua. Lagipun…anak dia jugak kan..🙂. Saya rasa bukan saya je dlm dilema mcm ni..mungkin org lain yg nk bersalin diperantauan pun pk mcm ni..So,ayah Aiman kata..kite buat je dulu..nanti pandai2 le nk buat cemana..ahahahaha..dulu pun boleh je dlm dok ckp tak boleh tuu :-p

Sekianlah..persoalan yg telah saya jawab :-p
Sila cuci mata dgn gmbr2 ni..tak best la pulak entry takde gmbr..gmbr masa Aiman 6bulan dan 7 bulan..
CIMG0494
mandi

19 responses to this post.

  1. hehe..saya ni damia baru umr 1thn 4bln pun org dah tanye bile nk tmbh lagi.malas nye nk jawab

    Balas

  2. Posted by iZaNn on Julai 9, 2009 at 6:30 am

    i like…

    Balas

  3. ida..
    gee sgt phm dgn situasi awk..awak dok jauh..sgt2 indi laki bini..mmg bila ida xplen pnjg lebo…haihhh tk terbayangkan cmne la saat2 itu..dikala dibr branak dgn nk uruskan aiman tk kisah tu..tp gee bangga dgn suami ida..sgt2 ringan tgn ye..syukur kan!..xpe once both of u ready to get another one of course byk perancangan telah dibuat kan..insyaallah Allah itu maha mengetahui..pasti ada jlnnya ida..percayalah..dan moga ida tabah menghadapi hari2 mendtg..gee doakan awk sekeluarga bahagia sepertimana gee suka tgk gmbr2 korang p jln2..’one happy fmly in nihon’ hehhehehe..
    take care ya..jyane (kite tau sket2 wording japan coz ada kwn dok sna jd cikgu ajar kite huhuhu)

    Balas

  4. memahami sgt2…ayin pun lama baru decide nk pregant balik…so inilah hasilnya beza ngan abang 4 thn stgh…bleh harap dh la sket…paling bagus tunggu aiman masuk kindi dulu la…xde la ida letih sgt…xpun tunggu balik mesia for good aje lah…hihihi…ramai yg tlg jagakan…😉

    Balas

    • hmm..kan..nk buat cemana kan..nk tunggu balik msia for good mcm lama sgt lg..huhu
      nk mendptkan aiman dulu pun makan masa berbulan2 sblm jadi..ahahaha.. :-p

      Balas

  5. Posted by murni on Julai 9, 2009 at 8:22 am

    kak ida, jgn pikir byk2. kalo masuk spital nk bersalin hantar jek aiman kat umah saye. meh saye jagakan. betul ni. kalo agak2 rindu, leh en suami tu malam2 pas keje dtg amek aiman. nak soh tolong jaga selama berpantang pun boleh. leh aiman wat kawan ngan maira sama. tak susah pun nak jaga sebab kita paham sgtla camana berpantang sendiri tu ngan anak2 lagi. jgn risau, teruskan usaha anda, hihihi.. yg lain jgn dok risau2.

    Balas

  6. hehe..jgn le gitu murni..awak pun pantang sendiri je hari tu..dgn maira lg nk kena jaga kan..tp nasib baik la anak awak pompuan..nmpk bersopan santun skit hehe..kalau awak boleh buat..akak pun begitu..keh keh keh..

    Balas

  7. Posted by murni on Julai 9, 2009 at 10:53 am

    uishh lain tu kalo bersalin normal ngan operate. tapi harap2 kak ida dpt bersalin normal kali ni. tapi betui ni, saye leh jek jaga aiman. best sgtla kalo ade ramai2 kat umah ni. hehe, apa pun kene la peknen dulu, kang baru kite pikir. gambatte ne!!

    Balas

  8. org kita kan..bila bujang tanya bila nak kawin…bila dah kawin..tanya bila nak dapat anak…bila dah dpt anak..tanya pulak bila nak tambah..isk isk..fening juga kekadang…tau le diorang ni concern tetapi sendirik mau faham lakan semua tu rezeki kan? Saya dah lalui semua fasa tu..

    gap anak saya lebih kurang 3-4 tahun…so usah le risau sangat tentang tambah menambah tu..ada rezeki tu dtg le..sama ada sengaja atau tak sengaja..hehe

    Balas

  9. hmm senang citer kan…yg x sengaja jer lah…x leh komplen dh pas tuh..heheh…

    Balas

  10. hi ida..lama tak komen blog awak. tabah la ida..duduk perantauan memang gitula..betuah sangat ida dapat suami yang rajin dan mahu jaga ida dan anak.itu da cukup bagus dan patut syukur.heheh…masa saya mengandung anak pertama dulu,hubby dekat jepun.jadi setiap hari ber web cam.masa saya bersalin pun saya sedih sangat..saya pun c-sec juga..jadi sedih teramat suami tiada di sisi.orang jepun tak kasi balik utk cuti jaga bini!!!!!waaaaaaa…sedeynye..lagipun time tu dia ada kontrak.so pasrahla saya…masa pantang walaupun dekat malaysia..basically mcm jaga diri sendiri aje. so,pasrahla lagi sekali lagi.sampai anak no 2 ni pun jaga seniri aje..tabahla ida!hehehe

    Balas

  11. Posted by ilhamzamry on Julai 10, 2009 at 10:06 am

    ehehheh, mama aiman
    macam sedih lak entry kali ni,takpe lah rezeki Allah yg bagi kan??
    sama lah, macam queen yg still kat malaysia ni pun
    kena jauh ngan hubby jugak, nak2 bila dah ada ielham dulu
    mmg susah dan sgt payah tiap malam daddy..daddy
    org tahu nak tanya jek, tp yg merasai kita juga
    dah ada 2 hero ni pun ada yg bising suh carik bby gulr….hieeeeee pening nk jawab..huhuhu, so u have to be strong, dont worry n happy2….yek…:p

    Balas

  12. memang orang sekeliling suka bertanya macam2 kan..saya dulu lagik laaaa…bila nak tambah..bila nak tambah…

    tapi tak payah nak ikut orang…cuber fikirkan kemampuan kita dalam pelbagai segi…papepon sy doakan yang terbaik buat ida sefamili…amin.

    Balas

  13. soalan cepuemas nieh kita selalu gak kena .. tp kita x kisah .. rezeki kan .. allah nak bagii .. kami terima jer … aah ida kan kt perantauan kena pikir byk benda kan .. yg penting awk heppi😉

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: