Burger Bun

Smlm buat bun ni..hubby kata sedap..lembut..siap bwk bekal sampai 2 biji burger..🙂 Resepi ni ambik dr myresepi..tp saya dh modified ikut bhn yg ada…

  • 250g tepung roti
  • 15g vegetable shortening 
  • 20g gula
  • 4g garam
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 170ml (air + 1biji telur )
  • 1 sudu kecil bread improver
  • 1 sudu kecil bread softener
  • 1 sudu kecil yis 
  • sdkt bijan utk ditabur

Cara-cara

  1. Masukkan semua bhn kecuali bijan ke dalam breadmaker.
  2. Bila dah siap, keluarkan…tumbuk2 utk keluarkan angin. Bahagikan kepada 6. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
  3. Ambik sebiji doh. Tekan-tekan untuk keluarkan angin. Buat semula bentuk bulat. Ulang sampai habis. Biarkan roti naik 2 kali ganda.
  4. Spraykan permukaan roti dengan air. Kemudian taburkan bijan. Bakar dengan suhu 180degree selama 13 minit.

3 responses to this post.

  1. ida creative!boleh la bukak kedai makan halal kat jepun.. hehe… sonoknye kalau rumah dekat2 dgn ida boleh tukar resepi.. hehe…suka la hubby awak.saya pun nak cuba la resepi burger ni!

    Balas

  2. Posted by M@L@ on Ogos 1, 2008 at 1:34 am

    rajin nyer… ida leh ler bukak kedai burger… nanti saya nak order burger speacial 1….kekkekekekeke

    Balas

  3. Posted by nafisa on Ogos 1, 2008 at 1:42 am

    nampak mmg lembut je bun nie..
    cik ida…nafisa nk oder 8 bun burger
    cik ida bole ker..hehe..

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: