Peach Tart

 

Ada permintaan utk resepi ni…Sebenarnya resepi ni saya ambik kat myresepi..Ni saya copy kan resepi nya. Kalau nak lebih jelas..boleh refer kat link ni http://myresipi.com/top/detail/3752 Sedap resepi ni…hubby saya sgt suke..lain kali mmg nk buat lagi..

Bahan-bahan ( Anggaran dlm 40 biji saiz mini )

  • 250 gm butter, suhu bilik
  • 120 gm gula ising
  • 2 biji kuning telur
  • 440 gm tepung gandum, diayak dahulu
  • 1 tsp esen vanilla
  • Inti Kastad: 2 tbsp tepung gandum
  • 2 tbsp tepung kastard atau tepung jagung
  • 8 tbsp gula kastor
  • 2 cwn (500ml) susu segar
  • 2 biji telur
  • 2 tbsp (30 gm) mentega
  • Buah Utk Hiasan: Peach dalam tin, dihiris ikut suka (atau apa2 buah yg berkenan d hati, asalkan jgn buah derian sudah haa)

Cara-cara

  1. Adun semua bahan hingga menjadi doh. Gelek diatas papan pencanai setebal 5mm.
  2. Susun acuan tart diatas dulang pembakar. Ambil sedikit doh lalu tekapkan ke atas acuan, tekan sedikit untuk memasukkan doh tersebut di dalam bentuk acuan & trim dengan pisau di tepinya.
  3. Panaskan oven pada suhu 175C.
  4. Cucuk dengan garfu di tengah2 doh tersebut lalu bakar selama 20min atau sehingga kekuningan.
  5. Keluarkan dari oven & tunggu hingga sejuk sebelum menanggalkan pastri dari acuan.
  6. Cara Membuat Inti Kastad: Campurkan tepung gandum, kastard & gula dalam periuk yg kecil.
  7. Campurkan hanya 2 tbsp susu daripada 2 cwn susu tadi & kacau rata.
  8. Masukkan telur sebiji2 & aduk rata lagi.
  9. Lalu masukkan selebih susu segar tadi & kacau lagi hingga larut.
  10. Kacau adunan ini di atas api yg kecil hingga agak kental. *Peringatan* : adunan ini mesti sentiasa dikacau supaya tidak berbentil2.
  11. Apabila sudah kental, alihkan dari api lalu masukkan mentega tadi & aduk lagi hingga sebati. Ketepikan seketika utk proses pengisian pada tart.
  12. Ambil sesudu kecil inti kastad & bubuh ke dalam mangkuk tat yg telah sejuk tadi. (boleh mengisi isian kastad ini ke dlm piping beg lalu picitkan satu-persatu pd mangkuk tat)

4 responses to this post.

  1. mekasih bebanyak…

    saya pasti cuber…Insyaallah..

    Balas

  2. alahai… nampak sedapnya tart tuh.. dulu kalau pergi bakers cottage mesti cari tart peach… eh tak lama lagi nak balik malaysia ye… kalau tak dpt juga kita jumpa eh. Ni suzi pula tgh berpantang tambahan pula kat jb.

    Balas

  3. cendawanintim~same2 kasih..hehe
    cujie~aah..saya pun dulu mase student slalu beli tart kat bakers cottage tuh sedapkan.aah la suzi..bln 7 ni ida balik…

    Balas

  4. Posted by s2m3r on Julai 7, 2008 at 5:59 am

    alamak…terkenan lah tgk tart neiH
    cam nak buat..tapi malas..huwaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    cam ne ida rajin..helpPPpppp

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: