Nasi Ayam

Nasi Ayam
Bhn utk ayam :
Ayam (yg tlh direbus)
Sedikit kicap manis,sdkt kicap masin

Sos Tiram

Sdkt minyak bijan
Sdkt halia,bwg putih (ditumbuk) -perapkan semua bahan ni dgn ayam

Bhn utk nasi:
Beras
Sdkt halia (ditumbuk)
1 ulas bawang putih (ditumbuk)
Sdkt marjerin/butter/minyak sapi 

Bhn utk sup:
1 ulas bawang putih (ditumbuk)
Sdkt halia (ditumbuk)
Ayam (dipotong)
Daun sup/celery
Bawang goreng
Sedikit karot /kentang
Kiub ayam

Bhn utk sos:
Sdkt bwg putih -blender
Sdkt halia  -blender
Cili merah -blender
 
Sdkt cuka
Gula secukup rasa 
-masakkan semua bahan hingga secukup rasa

Bhn utk kicap:
Ambik lemak2 ayam dalam sup,campurkan dgn kicap masin.Masakkan atas api hingga keluar minyak2

Cara:
1.Rebuskan ayam untuk dibuat sup.Masukkan semua bhn utk sup.Kemudian asingkan air ayam itu untuk memasak nasi. Asingkan juga ayam untuk diperap dan digoreng.
2.Masak nasi mengikut sukatan seperti memasak nasi biasa (dgn menggunakan air rebusan ayam tadi), cuma tambahkan halia,bwg putih dan marjerin/butter/minyak sapi 
3.Perap ayam dengan kicap, sos tiram.Biarkan selama setengah jam. Setelah itu bolehlah digoreng.
4.Ayam yang diperap tadi bolehlah digoreng sehingga masak.

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: