Happy 1st Birthday Aiman!!!

sf_baby_background_01.jpg

 Happy Birthday to you

Happy Birthday to you

Happy Birthday to Aiman Faiz

Happy Birthday to you…..

Dah setahun dah anak mama ni.Kejap je masa berlalu. Sedih la pulak rasanya.

…Setelah 40weeks 3days pregnant..takde tanda2 nak bersalin pun.Akhirnya doktor decide utk induce pada hari Rabu(20/12/2006) Tetapi…18/12/2006…pagi tu dalam pukul 1pagi…rase sakit sgt perut ni..sampai terjaga dari tidur.Pergi toilet utk membuang..tapi takde ape pun.Konon nak sambung tido la.Tapi makin sakit..gerak hubby bangun tido.Terus pegi hospital.Bila di check,nurse tu ckp..lambat lagi nak bersalin.Dia suruh balik rumah.Bila balik rumah,perut ni terus-menerus sakit..mmg x tido le..sampai pukul 9 pagi.Nak breakfast pun dh takleh dh..Akhirnya hubby ckp..kita pegi hospital sekali lagi le.Bila pegi je..dah le lama nak tunggu..kejap2 sakit.Bila doktor check..katanya dh terbukak 3cm,dan contraction dah setiap 3minit.Terus masuk wad..tunggu dan tunggu..sampai tertido2..bila sakit jaga..pastu tido.Last2 sampai pukul 2 ptg camtu,badan ni rase sejuk sgt2.Bila nurse tu check suhu badan dah 39deg.Wah,demam rupanya.Kepala pun pening,dahle perut sakit.Bukak mata pun nmpk berpusing2 je.Nurse tu bagi bantal ice..tido atas tu.Pastu hubby balik rumahutk solat.Bila dia dtg balik doktor dh suruh sign surat nak operate..sebabnye aku dah weak,takde energy,baby pun weak jugak.Pastu hubby tanyaboleh bangun tak..mmgle aku takleh bangun dh time tu.Terus diorg sorong masuk OT.Bape org ntah yg angkat time tu.Alhamdulillah hubby dpt masuk sekali…as translator..lega rasanya.Lepas je dicucuk epidural..wah..hilang sakit.Rase bergoyang jugakla katil tu.Akhirnya…keluarlah bayi yg comei ini..dan diberi nama Aiman Faiz.Beratnya diwaktu itu ialah 3.75kg…jauh dari estimate doktor tu..ari tu ckp 3.1kg je..haha…

Lepas dh habis operate tu,hubby pun balik..dpt tgk gmbr baby je,sbb baby dh masuk incubator pasal dia berak dlm perut.Patutla aku demam sbb darah dah jangkit kuman.Masa tido tu,diorg letak benda ape ntah kat kaki,kejap2 benda tu mcm tumbuk kaki ni.Tido pun atas bantal ice.Pastu kejap2 ade nurse dtg check suhu badan.Pagi esoknye,bius pun dh abih.Terasa mcm nak tercabut perut ni.Nak bangun mmg takleh.Nurse tu bagi mug air dgn berus gigi.Suruh gosok gigi kat situ.Dalam sejam lepas tu dtg nurse yg sorg ni..suruh aku bangun.Nasib la dia speaking English.Mula2 suruh duduk,pastu dh boleh duduk dia suruh berdiri.Wah,mcm nak tercabut je pinggang dgn perut nih.Sakit gile.Takleh bangun..sampai dia masukkan ubat kat punggung..lama skit baru boleh bangun.Lepas dah bangun dia suruh berjalan pulak..adeih…Pandai betul nurse tu..dia ckp hari ni boleh tengok baby..tapi kena berjalan pegi kat bilik tu.Nak tak nak kena la jalan sbb excited nak tgk baby tu lebih2 lagi.Bile dah tgk baby,dia kata..hari ni boleh tukar bilik..jom tengok bilik.Pastu jalan la lagi sampai ke atas..tp naik lif le..pastu terus pindah bilik.Alhamdulillah..sgt selesa biliknya…Selama seminggu dok hospital,mcm2 yg diajar.Bagi susu,mandikan baby,bancuh susu.Hubby pun kena datang time mandikan baby tu.Hari kedua camtu,baru baby pun tido sekali dalam bilik..letih jugak..sbb nk bangun pun sakit.Sabo ajela..dugaan baru bermula….

Setelah seminggu,balik la kerumah.Esoknya hubby keje tau.Mmg takut gile le dgn baby berdua je kat rumah.Letih sgt2 sampai menangis2.Dhle byk benda x reti..1st time le katakan.Mana taknya,nak kena masak lagi,baby pun asyik nak susu je,nak kena rehat jugak,nak mandikan baby lagi.Bestnye kalo ade org nak tolong buat semua..huhu.Pantang pun mcm tak pantang je..mane ade urut2 tungku semua.Setakat pantang mkn skit je kot.Nasib la ade kengkawan yg dtg menjenguk.Tapi mmg seksa jugak kena operate nih..nak gelak,bersin pun takleh.Ade sekali terbuat rase nk terburai je perut nih.Bila baby dh ade depan mata..apa yg kita takleh buat..insyaAllah semuanya boleh.Semuanya boleh buat sendiri..walaupun tak penah buat sebelum ni.Sedih tu mmgle sedih sbb takde org nk jaga..rase mcm terbiar je..tp kuatkan semangat jela.Kalo tak kuat mau gile meroyan rasenye.

Bulan demi bulan dpt tgk Aiman membesar di depan mata.Dapat tengok perkembangan dia dari hari ke hari.Genap 4bulan dia meniarap,6bulan merangkak & tumbuh gigi,8bulan berdiri,10bulan berjalan dan kini dah makin laju berjalan..mcm nak berlari je..hehe. Bila dia dah makin besar ni,dia suke main sendiri,panjat sana sini,gigit org la…rase mcm nk gigit dia balik..haha.Birthday present..tunggu new year sale ye Aiman…mama dah terfikir nak belikan satu benda utk Aiman ni..kalau kamu gigit mama lagi..cancel present tau!!!!

5 responses to this post.

  1. Posted by emma on Disember 18, 2007 at 4:12 am

    hepi besday!!!!!hepi besday to aiman.smoga aiman jd anak yg baik dan pandai.jagn notti2 tau.syg aiman..k.ida tktnya n sian dgr cite k.ida time bersalin aiman.emma baru sebulan kawin xsbr nak ada baby tapi tkt r kalo nak bersalin.huhuhu.

    Balas

  2. Posted by M@L@ on Disember 18, 2007 at 6:14 am

    epy besday to aiman…epy besday to aiman.. epy besday to aimannnn…
    antie doa kan aiman jadi anak yg soleh.. amin…

    Balas

  3. HaPPY 1st BiRTHDaY AiMaN FaiZ!!!!

    Balas

  4. Haiii mama aiman …slmt berkenalan.. Aiman tu cute laaaa…
    dah lama kita dok baca ur blog tp skrg baru nak tegurr..hehe..

    kita suka ur blog coz ada gmbar makanan yg cantikk2 especially yg u sediakan bekal untuk hubby tu…so sweettt…
    jgn lupa upload gmbar makanan lagi ye terutamanya makanan jepun yg tak ada kt malaysia ni…

    best ke dok kt jepun??….hubby kita fanatik jepun…

    k la nk ucap selamat hari raya haji…bila balik m’sia?

    Balas

  5. emma ~ tq, camtu le lebih kurang pengalaman…lain org…lain rase nye…tunggu turn emma nanti ye….nak tak nak kena laluinye jugak kan..

    M@L@ ~ tq auntie M@L@….

    Ayin ~ arigatou auntie Ayin…

    Mommy Lily Saffiya ~ Slmt berkenalan dr saya jugak…dok sini best le jugak…tp ade time x best jugak le especially kalo time raya tu..cam teringat nk balik jugak..hihi…slmt hari raya haji…balik msia setahun sekali aje..nak balik betul2..maybe 5tahun lagi kot..huhu

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: